UUTISET

Kansallinen Liiga käynnistyy Myyrmäessä

11.6.2020

Punamustien sarjakausi potkaistaan lauantaina vihdoin käyntiin pitkän odotuksen jälkeen. PK-35 Vantaa saa uudistuneen pääsarjan, Subway Kansallisen Liigan, historiallisessa avausottelussa vieraakseen Jyväskylän Pallokerhon. Ottelu pelataan lauantaina 13.6. klo 14.00 Myyrmäen stadionilla.

Myyrmäen stadionin toivottavasti aurinkoisessa kesäiltapäivässä on ilmassa myös ripaus symboliikkaa, kun juuri PK-35 Vantaa pääsee avaamaan uuden aikakauden suomalaisessa naisjalkapallossa. Naisten Liigan historian menestynein seura juhli päättyneellä vuosikymmenellä peräti seitsemää Suomen mestaruutta, mutta pelasi viime kaudella sarjaporrasta alempana Ykkösessä jäätyään vuosi sitten ilman liigalisenssiä. Nyt PK-35 Vantaa palaa vuoden tauon jälkeen parrasvaloihin ja lauantain ottelu on uuden tarinan alku niin Punamustille kuin samalla myös koko pääsarjalle.

Liigajoukkueiden kauteen valmistautuminen on ollut tänä keväänä hyvin poikkeuksellista, sillä vallitseva koronavirusepidemia katkaisi joukkueharjoittelun maaliskuussa ja siirsi sarjakauden alkamista yli kahdella ja puolella kuukaudella eteenpäin. Pitkän omatoimiharjoittelujakson jälkeen Punamustien joukkue pääsi aloittamaan harjoittelun pienryhmissä toukokuun puolivälissä. Koko joukkueen voimin ryhmä on harjoitellut vasta kesäkuun alusta lähtien, joten yhteinen valmistautumisaika on jäänyt lyhyeksi.

Punamustilla on tältä vuodelta takana kaikkiaan viisi ottelua muita naisjoukkueita vastaan. Ennen koronaepidemian pakottamaa taukoa pelatuissa otteluissa PK-35 Vantaa kaatoi TPS:n, Viron A-maajoukkueen, JyPKin ja FC Hongan sekä päätyi pistejakoon Ilveksen kanssa. Samalla tamperelaiset ovat myös ainoa naisjoukkue, joka on tänä vuonna onnistunut maalinteossa Punamustien verkkoon. Toisessa kenttäpäädyssä verkkoa ovat harjoitus- ja cup-otteluissa heiluttaneet Roosa Toivanen ja Olivia Doak sekä kahdesti osuneet Oona Sevenius ja Wilma Forsblom. Poikajoukkueita vastaan pelatuissa otteluissa maalinteossa ovat onnistuneet Forsblom ja Tytti Kemppainen.

Sarja-avauksen toinen osapuoli Jyväskylän Pallokerho on pelannut pääsarjassa yhtäjaksoisesti kaudesta 2017 lähtien. Keskisuomalaiset ovat onnistuneesti vakiinnuttaneet paikkansa korkeimmalla sarjatasolla ja kahdella viime kaudella joukkue on selvinnyt myös kuuden parhaan joukkoon yläloppusarjaan. Seurahistorian paras liigasijoitus on vuodelta 2018, jolloin JyPK sijoittui Naisten Liigassa viidenneksi.

Loppusarjat jäävät tällä kaudella poikkeusolosuhteiden vuoksi pelaamatta, mutta jyväskyläläiset tavoittelevat jälleen sijoitusta sarjataulukon paremmalla puoliskolla – tällä kertaa uudistuneella ja nuorentuneella ryhmällä. Myös vetovastuu on vaihtunut, kun Tuomas Jaakkola korvasi viime kaudella päävalmentajana toimineen Mikko Mannisen.

Joukkueet kohtasivat toisensa jo talvella Suomen Cupin lohkovaiheessa. Tuolloin pirteästi pelannut JyPK tarjosi Punamustille Myyrmäessä hyvän vastuksen, mutta joutui lopulta taipumaan lukemin 1-0. Wilma Forsblomin viimeistelemän osuman myötä PK-35 Vantaa eteni kilpailussa kahdeksan parhaan joukkoon, kun taas JyPKin cup-taival päättyi lohkovaiheeseen.

PK-35 Vantaan vahvuudesta puuttuvat sarja-avauksessa pitkistä loukkaantumisistaan toipuvat Aurora Troberg ja Vera Saastamoinen. Lisäksi pienestä vammasta kärsivä hyökkääjä Karoliina Autio on varotoimenpiteenä avausottelusta sivussa. Viime viikonloppuisesta harjoitusottelusta sivussa olleet Netta Koso ja Anna Olmala sen sijaan tulevat mukaan kokoonpanoon. Myös Tia-Maria Jaakonsaari pelannee lauantaina vuoden ensimmäisen kilpailullisen ottelunsa.

JyPKin riveistä sen sijaan puuttuvat varmuudella maalivahti Pauliina Tähtinen sekä hyökkäävä keskikenttäpelaaja Henna Honkanen. Punamustissa syksyn 2017 pelannut Tähtinen on alkukauden sivussa valitettavan loukkaantumisen vuoksi. Sarjakauden kynnyksellä Italiasta Suomeen palannut Honkanen sen sijaan on edustuskelpoinen vasta reilun kuukauden päästä.

”Moni ei ymmärrä, millainen ryhmä meillä on jalkeilla”

PK-35 Vantaan päävalmentajan Jari Väisäsen mukaan koko joukkue on odottanut uuden kauden alkamista innolla. Samalla hän kuitenkin huomauttaa, että lyhyeksi jäänyt yhteinen harjoitteluaika ei voi olla näkymättä liigajoukkueiden alkukauden otteissa. Olosuhteisiin nähden Väisänen on joukkueensa valmistautumiseen tyytyväinen.

– Tuntuu siltä, että sarja haluttiin käyntiin vähän turhan kiireellä. Koronatauon vuoksi kevät jäi tosi rikkonaiseksi ja treenipelit vähiin. Se ei tietenkään ole yhdellekään liigajoukkueelle ihanteellinen tilanne, mutta siihen nähden olemme ihan hyvin aikataulussa. Harjoittelu on sujunut hyvin niin aluksi pienryhmissä kuin viime viikot koko joukkueen voimin, Väisänen sanoi.

Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa lähtee nyt käynnistyvään Kansalliseen Liigaan iskukykyisellä ryhmällä. Hänen mukaansa joukkue on toimiva sekoitus kokemusta ja nuoruuden intoa.

– Meillä on varmasti yksi sarjan kokeneimmista joukkueista, jossa on monia useita Suomen mestaruuksia voittaneita pelaajia. Moni ei välttämättä ymmärrä, millainen ryhmä meillä on jalkeilla. Esimerkiksi Velma Oikarinen, Sanna Saarinen, Roosa Toivanen, Anna Vlasoff, Netta Koso, Roosa Bröijer, Elina Salmi ja Tia-Maria Jaakonsaari ovat kaikki erittäin kokeneita ja liigassa menestyneitä pelaajia, Väisänen luetteli.

– Kokeneiden pelaajien vastapainoksi olemme saaneet riveihimme myös hyviä nuoria pelaajia ja uusia vahvistuksia. Monella uusista pelaajista on nuorten maajoukkuekokemusta. Kaikki mukaan liittyneet pelaajat ovat osoittaneet olevansa kovia harjoittelijoita ja haluavansa urallaan eteenpäin.

Sarjakauden avausvastustaja JyPK on Punamustille aiemmilta liigakausilta tuttu vastustaja, mutta helmikuisen Suomen Cupin lohkovaiheottelun myötä joukkueesta on jonkin verran myös tuoreempaa tietoa.

– On hyvä, että pelasimme heitä vastaan jo yhden keskinäisen pelin. Siinä pelissä JyPK osoitti, että vaikka heillä on nuoria pelaajia, pelasivat he tosi kypsästi joukkueena. He puolustivat tiiviisti ja etenkin oman maalin puolustaminen oli tosi vahvaa, Väisänen arvioi.

– Uudistunut joukkue haluaa selkeästi myös pitää palloa ja rakentaa tilanteita, mutta tilanteen tullen JyPK pyrkii pelaamaan suoraviivaisesti. Heillä on muutama erittäin nopea pelaaja, joiden kanssa meidän pitää olla tarkkana. Emme saa päästä heitä antamaan helppoja syöttöjä ylöspäin.

Sarjakauden avausottelu PK-35 Vantaa – JyPK pelataan lauantaina 13.6. klo 14.00 Myyrmäen stadionilla.

Liput otteluun maksavat portilta aikuisille 12 euroa ja 12-17-vuotiailla lapsille sekä muille alennusryhmäläisille (opiskelijat, eläkeläiset, varusmiehet, työttömät) 7 euroa. Alle 12-vuotiailla lapsilla on otteluun vapaa pääsy.

Ottelulippuja voi hankkia edullisemmin jo etukäteen. Ennakkoon ostettuina lippujen hinnat ovat aikuisille 10 euroa ja lapsille sekä alennusryhmäläisille 5 euroa. Ennakkolipunmyyntiin pääset TÄSTÄ!

Lipunmyyntipisteellä on myynnissä myös kauden 2020 kausikortteja. Kausikortin hinta on aikuisille 60 euroa, alennusryhmäläisille 40 euroa ja 12-17-vuotiaille lapsille 30 euroa.

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot