UUTISET

Punamustat taisteluvoitolla Suomen Cupin välieriin

15.2.2020

PK-35 Vantaa selvitti perjantai-iltana tiensä Suomen Cupin välieriin. Kotijoukkue ja vierailija FC Honka tarjosivat yleisölle Myyrmäessä jännittävän ja tiukan cup-ottelun. Punamustien hieno taistelu ja onnistunut puolustuspelaaminen kantoivat kuitenkin vaikeista lähtökohdista huolimatta 1-0-voittoon.

Kotijoukkueen lähtökohdat puolivälierään olivat haastavat, sillä joukkue kärsi jopa poikkeuksellisen pahasta loukkaantumis-, sairastelu- ja poissaolosumasta. Kentälle saatiin vahva avauskokoonpano, mutta vaihtopenkki jäi kapeaksi ja pelipaikat poikkesivat jonkin verran totutuista. Esimerkiksi ensiesiintymisensä Punamustien paidassa tehnyt yhdysvaltalaispelaaja Olivia Doak nähtiin perjantaina hyökkäyspään roolien sijaan keskuspuolustajana. Pelaajapulaa helpottamaan PK-35 Vantaa sai myös jälleen apuja yhteistyöseura EBK:sta. Nuoret Ella Koivu ja Sinna Suuriniemi joutuivat tiukkaan paikkaan, mutta suoriutuivat tehtävästään hyvin.

Etenkin ottelun alussa vierailija FC Honka pyrki kovalla prässillään vaikeuttamaan Punamustien alakerran pallollista pelaamista. Se onnistui ajoittain tuottamaan kotijoukkueelle vaikeuksia, mutta pääsääntöisesti PK-35 Vantaa selvitti tilanteet hyvin. Kokonaisuudessaan avausjakso eteni hienoisesti kotijoukkueen pallonhallinnan merkeissä, mutta joukkue ei kuitenkaan onnistunut viemään pelin painopistettä toivotun vahvasti vastustajan kenttäpuoliskolle. Honka sen sijaan pyrki parhaansa mukaan repimään, vaikeuttamaan ja rikkomaan Punamustien pallonhallintapeliä. Samalla espoolaiset odottivat tilaisuuksia vaarallisiin vastahyökkäyksiin.

Ottelu ensimmäiset maalipaikat avautuivatkin Punamustille. Ensin Wilma Forsblomin laukaus painui maalin yli ja hetkeä myöhemmin FC Hongan maalia vartioinut Pauliina Nuora venyi Oona Seveniuksen terävän laukauksen tielle. Tytti Kemppainen oli lähellä ehtiä irtopalloon, mutta lopulta tapiolalaisten puolustajat onnistuivat purkamaan tilanteen.

PK-35 Vantaan avauskokoonpanossa oli ystävänpäivänä ainoastaan kaksi puolustajaa ja heistäkin toinen joutui jättämään kentän jo ennen puolen tunnin täyttymistä. Toppari Filippa Kilposen peli jäi lyhyeksi, mutta Punamustien onneksi hänen vammansa ei pitäisi olla vakava. Kilposen tilanne kentälle juoksi nuori Koivu ja samalla joukkueen kapteeni Sanna Saarinen laskeutui keskikentältä Doakin pariksi keskuspuolustukseen.

Maalihanat aukesivat kuitenkin heti loukkaantumistakaiskun jälkeen 31. peliminuutilla. Kotijoukkueelle tuomittiin sivuvapaapotku hyvästä paikasta ja pallon taakse asettui Sanna Saarinen. Hienon ottelun pelannut keskikenttäpelaaja toimitti pallon hyvin taka-alueelle ja Doak tuli tilanteeseen vahvasti puolustajien estelyistä huolimatta. Doak puski pallon voimalla takakulmaan ja vei heti debyyttiottelussaan Punamustat 1-0-johtoon.

Pian maalin jälkeen Forsblomille tarjoutui tilaisuus nostaa palloa kaukaa maalivahdin yli ja tuplata johto, mutta yritys painui yläriman yli. Hetkeä myöhemmin Saarinen hätyytteli maalia hyvällä vapaapotkullaan, mutta jälleen kerran laukaus suuntautui niukasti takayläkulman ohi.

Myös FC Hongan avausjakson vaarallisin tilanne nähtiin noin kymmenen minuuttia ennen taukovihellystä. Wilma Spets pääsi nopean vastahyökkäyksen päätteeksi rangaistusalueelle asti ja laukoi hyvästä paikasta, mutta kotiyleisön helpotukseksi laukaus viuhui maalin yli. Spetsin laukaus jäi lopulta espoolaisten avausjakson ainoaksi selkeäksi maalintekoyritykseksi, joten tauolle lähdettiin Punamustien 1-0-johtolukemissa.

Ottelun jälkimmäisellä puoliskolla myös FC Honka sai pelivälinettä enemmän haltuunsa ja onnistui pelaamaan myös muutamia pidempiä hyökkäyksiä kotijoukkueen alueella. PK-35 Vantaa sen sijaan joutui niissä tilanteissa pysymään alempana tiukasti puolustusmuodossaan. Kotijoukkue pyrki pitämään vieraat poissa vaarallisilta maalintekopaikoilta ja siinä se myös onnistui. FC Honka sai koko ottelussa vain yhden laukauksen maalia kohti ja se nähtiin pian tauon jälkeen. Espoolaisten Saara Lappalainen pääsi laukomaan rangaistusalueen sisältä, mutta Punamustien maalia vartioinut Velma Oikarinen ehti pallon tielle.

Koko otteluun nimetty 14 pelaajan ryhmä pääsi tositoimiin, kun Suuriniemi korvasi oikealla laidalla hyvän ottelun pelanneen Karoliina Aution ja Sanni Solehmainen kirmasi lopussa pienen kolhun takia vaihtoon joutuneen, jälleen hienosti esiintyneen Netta Koson tilalle. Vaikka kentällä oli lopulta useita uusia pelaajia ja moni joutui pelaamaan vieraalla pelipaikalla hieman mukavuusalueensa ulkopuolella, jokainen kentällä esiintynyt pelaaja esitti hyviä otteita ja ennen kaikkea rohkeita ratkaisuja pallon kanssa.

Pelin loppuvaiheessa FC Honka sai jo selkeästi enemmän painetta Punamustien alueelle, mutta vaarallisille maalintekosektoreille murtautuminen tuotti vaikeuksia. Espoolaiset pääsivät pelaamaan muutamia keskityksiä rangaistusalueelle, mutta kotijoukkueen puolustajat onnistuivat purkamaan ne kerta toisensa jälkeen. Kenties loppukirivaiheen paras yritys nähtiinkin puolustaja Rebecca Kindstedtiltä, jonka hieno kaukolaukaus painui niukasti maalin yli.

PK-35 Vantaa puolusti johtoaan uhrautuvasti ja pyrki aina pallon saadessaan pitämään sitä rauhallisesti omalla joukkueella. Rohkeat pallolliset ratkaisut ja muutamat maltilla pelatut hitaat hyökkäykset auttoivat Punamustia pitämään FC Hongan vaarattomana ja turvaamaan johtoasemaa. Doakin avausjaksolla puskema osuma jäi lopulta ottelun ainoaksi, joten PK-35 Vantaa selvitti 1-0-voitolla tiensä Suomen Cupin neljän parhaan joukkoon.

”Kunnon cup-vääntö”

Punamustien päävalmentaja Jari Väisänen oli ottelun jälkeen luonnollisesti tyytyväinen joukkueensa suoritukseen. Hänen mukaansa lähtökohdat olivat poissaolosuman myötä haastavat, mikä pakotti valmennuksen miettimään peluutusta hieman uudella tavalla. Aivotyö kuitenkin palkittiin, kun tapahtumarikas ja kiihkeä puolivälierottelu päättyi Punamustien voittoon.

– Olen todella tyytyväinen pelaajien suoritukseen. Tämä oli kunnon cup-vääntö. Peli oli kovaa ja usein pelattiin jopa sääntöjen rajamailla. Harvoin olen nähnyt peliä, jossa on tällainen määrä rikkeitä ja vapaapotkuja, Väisänen totesi.

– Meillä oli tänään poikkeuksellisen paljon poissaoloja ja se tietysti aiheutti pientä huolta. Jouduimme miettimään tosi tarkkaan, kuka pystyy pelaamaan milläkin paikalla ja miten pystymme muuttamaan paikkoja pelin sisällä. Kaiken kaikkiaan onnistuimme siinä tosi hyvin.

Voitosta huolimatta PK-35 Vantaa ei Väisäsen mukaan onnistunut aivan kaikissa pelillisissä tavoitteissaan, mutta moni pelin kannalta tärkeä asia toimi suunnitellusti.

– Tavoitteenamme oli saada pallonhallintaamme korkeammalle, mutta siinä emme aivan onnistuneet. Pystyimme kuitenkin pitämään palloa hyvin omalla alueellamme, ajoittain jopa pienellä riskillä, ja sen myötä onnistuimme suunnitellusti rikkomaan Hongan prässiä, Väisänen sanoi.

– Prässääminen on kuitenkin aika raskasta ja jos siinä ei saa onnistumisia, joutuu juoksemaan paljon. Tavoitteenamme olikin juoksuttaa Honkaa haluamassamme rytmissä. Siitä huolimatta Honka kuitenkin prässäsi sen verran hyvin, että he onnistuivat pakottamaan alakertaamme muutamiin huonoihin ratkaisuihin, mutta pystyimme kuitenkin estämään pahimmat tilanteet.

Kun PK-35 Vantaa pääsi pääsääntöisesti hyvin espoolaisten paineen alta pois, alkoi vieraiden prässi hiljalleen hiipua. Silloin kotijoukkue vietyä pallonhallintaansa ylemmäs ja pääsi sen myötä myös maalintekotilanteisiin.

– Kun avausjakson alun kova prässi laantui, peli rauhoittui ja pystyimme kontrolloimaan peliä paremmin. Sen myötä saimme myös painetta ylöspäin, muutamia hyviä paikkoja ja lopulta hienon maalin sivuvapaapotkusta. Saimme pelattua pallon sovitulle alueelle ja Olivia puski sen loistavasti maaliin, Väisänen kiitteli.

– Pystyimme pitämään Hongan vaaralliset vastaiskut hyvin kurissa. Avausjaksolla heillä oli kuitenkin yksi hyvä laukaisupaikkaan johtanut vastahyökkäys, mutta meidän onneksemme veto suuntautui yli maalin. Tuota tilannetta lukuun ottamatta pystyimme pitämään vastustajan hyvin poissa maalintekosektorilta ja Velmalle kertyikin lopulta vain yksi torjunta.

PK-35 Vantaa pääsi tauolle 1-0-johdossa ja viisitoistaminuuttisen tauon aikana valmennus painotti edelleen keskittymistä samoihin asioihin. Pelaajat osoittivat jälleen hienoa malttia ja kurinalaisuutta toteuttaa sovittua pelisuunnitelmaa.

– Kävimme tauolla kopissa läpi, miten pelaamme alakerrassa. Se saattoi näyttää ajoittain riskipelaamiselta, mutta se oli juuri sitä, mitä olimme sopineet. Maalivahtimme ja topparimme pystyivät pitämään palloa hyvin paineen allakin ja tilaisuuden tullen muuttamaan pelin painopistettä. Sen myötä Honka joutui juoksemaan tosi paljon, Väisänen sanoi.

– Jouduimme tässä pelissä kuitenkin myös puolustuskannalle ja halusimmekin tietyissä tilanteissa vain pitää pakan tiiviinä. Honka sai toisella jaksolla enemmän pallonhallintaa, mutta pidimme heidät poissa vaarallisilta maalipaikoilta ja purimme muutamat keskityspallot hyvin.

Punamustilla oli etenkin pelin loppuvaiheessa kentällä varsin kokematon ryhmä, sillä kentällä oli lopulta vain neljä aiemmin liigatasolla pelannutta pelaajaa. Heistä voittomaalintekijä Olivia Doak teki ensiesiintymisensä PK-35 Vantaan paidassa. Myös EBK:n Ella Koivu ja Sinna Suuriniemi saivat Väisäseltä kehuja ennakkoluulottomista otteistaan.

– Oli tietysti hienoa, että Olivia onnistui maalinteossa heti ensimmäisessä ottelussaan. Hän osoitti olevansa rohkea pelaaja, joka suoriutuu hyvin 1v1-pelaamisesta, pystyy kuljettamaan palloa, haastamaan vastustajia ja tekemään ratkaisuja kentällä, Väisänen kiitteli.

– EBK:n nuoret pelaajat joutuivat kentälle aika vaikeaan paikkaan, kun jouduimme puolustamaan paljon, mutta sekä ”Eltsu” että Sinna hoitivat roolinsa tosi hyvin. Eltsukin joutui pelipaikka, jota hän ei ollut pelannut varmaan ikinä ennen, mutta hän pienten ohjeiden perusteella hän suoriutui loistavasti ja kykeni pitämään palloa omalla joukkueella.

Kokonaisuudessaan Väisänen oli tyytyväinen tapaan, jolla jokainen kokoonpanossa ollut pelaaja täytti paikkansa. Hänen mukaansa ystävänpäivän huipentaneen voiton kaltaiset tulokset ovat arvokkaita myös joukkueen kasvuprosessin kannalta.

– Oli tosi hienoa, että kaikki kentällä olleet pystyivät antamaan täyden panoksensa voiton eteen. On vaikeaa nostaa yksittäisiä pelaajia muiden edelle, mutta Sanna oli tänään loistava.  Hän pelasi todella varmaotteisesti eikä menettänyt palloja. Hän siirtyi vielä kesken pelin tärkeällä hetkellä toppariksi, mutta esiintyi silläkin paikalla mallikkaasti ja rauhallisesti, Väisänen sanoi.

– Tällainen voitto on tosi tärkeä, kun joukkueessa on paljon uusia ja nuoria pelaajia. Hyvät tulokset vahvistavat entistään luottoa omaan pelaamiseen. Sekin on hyvä onnistumisen mittari, että olemme päästäneet tämän vuoden peleissämme vain yhden maalin. Alakertamme on pitänyt hyvin ja maalivahti on toiminut viimeisenä lukkona.

Suomen Cupin välierissä PK-35 Vantaa kohtaa paikalliskilpailijansa Tikkurilan Palloseuran, joka kaatoi omassa perjantai-illan ottelussaan täksi kaudeksi Ykköseen pudonneen IK Myranin. Välierät pelataan maaliskuussa viikkoa ennen sarjakauden alkua

 

PK-35 Vantaa – FC Honka 1-0 (1-0)

31´ 1-0 Olivia Doak

 

Avauskokoonpano:

1 Velma Oikarinen

4 Filippa Kilponen (29´ Ella Koivu)

9 Netta Koso (78´ Sanni Solehmainen)

10 Wilma Forsblom

11 Oona Sevenius

13 Sanna Saarinen

15 Karoliina Autio (58´ Sinna Suuriniemi)

18 Olivia Doak

19 Anna Vlasoff

28 Roosa Bröijer

29 Tytti Kemppainen

 

Vaihtopelaajat:

2 Sinna Suuriniemi

3 Ella Koivu

30 Sanni Solehmainen

 

PK-35 TV: Päävalmentaja Jari Väisäsen ja kapteeni Sanna Saarisen mietteet voitokkaasta Suomen Cupin puolivälierästä

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot