UUTISET

Punamustat puolivälieriin Suomen Cupissa

1.2.2020

PK-35 Vantaa pääsi lauantai-iltapäivänä pitkästä aikaa pelaamaan panoksellisen ottelun kotiyleisönsä edessä. Jyväskylän Pallokerho tarjosi kotijoukkueelle hyvän vastuksen ja piti lukemat tasaisina, mutta joutui lopulta taipumaan lukemin 1-0. Voitto siivitti Punamustat lohkovoittoon ja Suomen Cupin puolivälieriin.

Ottelun avausjaksolla pelin käsikirjoitus oli pääosin varsin selkeä. PK-35 Vantaa hallitsi palloa ja etsi maltillisin syötöin tilaisuuksia murtautua maalintekoalueille. JyPK sen sijaan joutui etenkin ensimmäisellä jaksolla keskittymään puolustamiseen ja odotti tilaisuuksia vastahyökkäyksiin. Vaikka pelin painopiste oli vieraiden kenttäpuoliskolla, JyPK teki kurinalaisella puolustamisellaan maalipaikoille pääsemisen vaikeaksi.

Ensimmäinen kunnollinen maalintekopaikka avautui Punamustien Siiri Koivulalle, jonka läheltä tullut yritys suuntautui kuitenkin maalin ohi. Hetkeä myöhemmin Roosa Toivanen pääsi puskemaan kulmapotkutilanteesta, mutta pusku suuntautui ohi maalin. Avausjakson puolivälissä myös JyPK osoitti vaarallisuuttaan, kun Tytti Jaakkola karkasi nopean hyökkäyksen päätteeksi. Jaakkola pääsi nokikkain maalivahdin kanssa, mutta Punamustien tolppien välissä pelannut Velma Oikarinen veti tilanteessa pidemmän korren.

Kotijoukkueen painostus yltyi avausjakson edetessä. Puolen tunnin pelin jälkeen Koivula alusti hienolla poikittaissyötöllä maalipaikan Netta Kosolle, joka harhautti hyvin puolustajan tieltään. Seuraava jyväskyläläispuolustaja ehti kuitenkin viime hetkillä venyttää jalkansa laukauksen tielle. Tilanteesta seuranneesta kulmapotkusta Oona Sevenius pääsi puskemaan, mutta osuma palloon jäi hieman vajaaksi.

Aivan jakson lopulla JyPK-maalivahti Pauliina Tähtistä testattiin toden teolla. Ensin Tähtinen torjui kaksi Koson läheltä tullutta yritystä ja saman kymmensekuntisen aikana vielä Koivulan niin ikään läheltä tulleen laukauksen. Ensimmäisen jakso viimeisellä minuutilla Toivanen pääsi jälleen puskemaan kulmapotkutilanteessa, mutta tällä kertaa tolppa pelasti jyväskyläläiset.

Vaikka avausjakso oli suurimmaksi osaksi Punamustien hallintaa, pääsi JyPK Jaakkolan läpiajotilanteen lisäksi myös muutamaan muuhun vaaralliseen vastahyökkäykseen, jotka kotijoukkueen puolustajat tai hyvin maaliltaan vastaan tullut Oikarinen onnistuivat kuitenkin selvittämään. Pariin otteeseen JyPK pääsi myös pitämään pelivälinettä PK-35 Vantaan kenttäpuoliskolla, mutta hitaammilla hyökkäyksillä keskisuomalaiset eivät kyenneet murtamaan kotijoukkueen puolustusta. Tauolle lähdettiin siis maalittomissa tasalukemissa.

PK-35 Vantaa tarvitsi ottelusta voiton, mikä näkyi päättäväisinä otteina heti tauon jälkeen. Pirteä toisen jakson alku näkyi tulostaululla jo 49. minuutilla. Hienon ottelun hyökkpelannut Koso pääsi vapaaksi vasemmalla laidalla ja tarjoili hyvän matalan keskityksen maalin edustalle. Wilma Forsblom livahti puolustajan etupuolelta ensimmäisenä palloon ja pääsi ohjaamaan sen lähietäisyydeltä verkon perukoille.

Vielä 1-0-maalin jälkeen ote pysyi hetken hyvin Punamustilla, mutta viimeisen puolituntisen aikana JyPK pääsi paremmin peliin mukaan. Jyväskyläläiset pystyivät hetkittäin myös hallitsemaan palloa, mutta ryhmä ei löytänyt eväitä päästä syöttelemällä maalintekopaikoille. JyPK joutuikin lopulta hakemaan ratkaisuja pääosin nopeilla pystypalloilla.

Vieraiden toisen jakson vaarallisin maalintekopaikka avautui Kia Voutilaiselle juuri ennen tunnin täyttymistä. Voutilainen pääsi rangaistusalueelle ja laukoi kohti etualakulmaa, mutta Oikarinen onnistui torjumaan laukauksen kulmapotkuksi. Erikoistilanteissa JyPK olikin vaarallinen ja peliväline jäi muutaman kerran pyörimään vaarallisesti rangaistusalueelle, mutta Punamustien pelaajat ehtivät aina ensimmäisinä irtopalloihin.

Kokonaisuudessaan molemmilla joukkueilla oli toisella jaksolla vaikeuksia päästä aivan parhaalle maalintekosektorille. Punamustilla oli 1-0-maalinsa jälkeen vain kaksi selkeää yritystä. Ensin Koson terävä laukaus rangaistusalueen rajan takaa painui niukasti yli maalin ja hetkeä myöhemmin hän tarjoili hyvän vapaapotkun takatolpalle, mutta myös Toivasen pusku suuntautui maalin yli.

Pelin loppu oli varsin sekavaa pelaamista, kun PK-35 Vantaa ei onnistunut kunnolla rauhoittamaan peliä ja vastaavasti JyPK toimitti pelivälinettä heti sen saatuaan suoraviivaisesti ylöspäin. JyPK ei kuitenkaan kyennyt pitämään jatkuvaa painetta hyökkäysalueella ja eteneminen pysähtyi usein viimeistään rangaistusalueen rajan tuntumassa. Lisäosumiin tai edes maalipaikkoihin lopun tiukka vääntö ei kuitenkaan enää johtanut, joten pisteet jäivät lopulta Myyrmäkeen lukemin 1-0.

Voiton myötä PK-35 Vantaa eteni lohkovoittajana Suomen Cupin puolivälieriin, joiden otteluparit arvotaan maanantaina Suomen Palloliiton toimistolla. Puolivälierissä lohkovoittajat ja –kakkoset arvotaan vastakkain, joten Punamustien seuraava vastustaja löytyy lohkokakkosten joukosta IK Myran, HJK, FC Honka ja Ilves.

Jatkopaikka ja nollapeli tyydyttivät

Päävalmentaja Jari Väisänen löysi jälleen PK-35 Vantaan pelaamisesta paljon hyvää. Vuodenajalle tyypilliseen tapaan pienet asiat pelin sisällä vaativat kuitenkin yhä hiomista.

– Hallitsimme palloa hyvin hyödyntäen koko hyökkäyskolmannesta. Pidimme palloa omalla joukkueella ja käytimme sekä molempia laitoja että keskustaa. Välillä tosin juutuimme liikaa tietyille alueille. Etenkin avausjaksolla saimme luotua hyvin 2v1-tilanteita, mutta liikkeiden ja syöttöjen ajoitukset eivät olleet ihan kohdillaan, Väisänen arvioi.

– Saimme useampia hyviä riistoja ja pääsimme eteenpäin, mutta JyPK sai monesti puolustettua meitä laitakaistoille, joista on vaikeaa luoda hyviä maalintekoaihioita. Iso osa vaarallisimmista tilanteista tulikin keskisektorilta tai erikoistilanteista.

Väisäsen mukaan JyPK tarjosi Punamustille Myyrmäessä hyvän vastuksen. Kotijoukkueen lisäksi myös vierailijat pyrkivät tilanteen tulleen aktiiviseen pallolliseen peliin.

– JyPKillä oli avausjaksolla muutama hyvä vastahyökkäys ja jopa yksi läpiajo, jonka Velma kuitenkin hoiti mallikkaasti. JyPK oli vaarallinen etenkin silloin, kun he saivat palloa linjan taakse tai pääsivät tekemään nopeita tempokuljetuksia, Väisänen sanoi.

– Tänään nähtiin hieman erilainen JyPK kuin edellisissä kohtaamisissamme. He pyrkivät avaamaan peliä rohkeasti alhaalta ja muutamaan otteeseen onnistuivatkin siinä ihan hyvin. Välillä jouduimme puolustamaan syvemmälläkin, mutta kun olimme puolustusmuodossa, JyPK ei oikein päässyt murtautumaan sen sisälle.

Tämän vuoden aiemmissa otteluissa PK-35 Vantaalla on ollut pieniä käynnistymisvaikeuksia. Väisäsen mukaan hyvää aloitusta painotettiin tauolla pukukopissa ja toisen jakson alku olikin tällä kertaa pirteää pelaamista.

– Toisen jakson alku oli meiltä hyvä ja teimme nopeasti johtomaalin. Netta antoi vasemmalta laidalta hyvän keskityksen topparin ja maalivahdin väliin. Oona vei hyvällä liikkeellään toppareita poispäin tilanteesta ja Wilma tuli loistavasti topparin selän takaa tilanteeseen laittamaan pallon maaliin.

Pelin jälkimmäinen puolisko alkoi Punamustien kannalta hyvin, mutta loppua kohden se muuttui jälleen vaikeammaksi. Jännitys säilyi loppuun saakka, vaikka PK-35 Vantaa onnistuikin pitämään JyPKin hyvin poissa maalipaikoilta.

– Pelasimme maalin jälkeenkin vielä jonkin aikaa ihan hyvää jalkapalloa, mutta jossain vaiheessa myös JyPK alkoi saada palloa enemmän haltuunsa. He pääsivät kierrättämään pelivälinettä jopa meidän alueellamme, mutta eivät oikein päässeet paikoille. Pidimme heidät hyvin poissa maalintekosektorilta, mutta meillä oli ajoittain vaikeuksia lähteä alhaalta käsin jälleen hyökkäämään, Väisänen totesi.

– Toisella jaksolla kummassakaan päässä ei ollut kovin paljoa hyviä maalintekopaikkoja. Molemmat joukkueet pääsivät rangaistusalueen läheisyyteen, mutta eivät oikeastaan kunnolla sen sisälle. JyPK sai pari vaarallista kulmapotkua, mutta nekin pystyimme selvittämään.

Kokonaisuudessaan Väisänen oli tyytyväinen ottelun antiin. Joukkue saavutti Suomen Cupin lohkovaiheessa tavoitteeksi asetetun jatkopaikan ja samalla pelin kehittäminen etenee aikataulussa kohti vajaan kahden kuukauden kuluttua alkavia sarjapelejä.

– Tämä oli meille kova viikko, sillä pelasimme keskiviikkona poikajoukkuetta vastaan. Pystyimme kuitenkin vielä hyvän treeniviikon jälkeen pelaamaan kokonaisuutena taas vähän ehjemmän pelin. Vielä on toki parannettavaa. Tässä vaiheessa tärkeimpiä asioita ovat kuitenkin ne, että olemme jatkossa ja meitä vastaan on tehty tänä vuonna tosi vähän maaleja.

 

PK-35 Vantaa – JyPK 1-0 (0-0)

49´ 1-0 Wilma Forsblom

 

Avauskokoonpano:

1 Velma Oikarinen

4 Filippa Kilponen

5 Eerika Appelqvist

7 Siiri Koivula (57´ Elina Salmi)

9 Netta Koso (70´ Tytti Kemppainen)

10 Wilma Forsblom

11 Oona Sevenius

13 Sanna Saarinen (90+2´ Emmi Mäensivu)

19 Anna Vlasoff

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer

 

Vaihtopelaajat:

6 Emmi Mäensivu

14 Elina Salmi

29 Tytti Kemppainen

30 Sanni Solehmainen

 

PK-35 TV: Roosa Toivasen, Anna Vlasoffin ja päävalmentaja Jari Väisäsen mietteitä JyPK-voitosta

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot