UUTISET

PK-35 Vantaa taipui pistejakoon Tampereella

25.1.2020

Punamustien tämän kauden kilpailulliset ottelut alkoivat lauantai-iltapäivänä Tampereella. PK-35 Vantaa pelasi Suomen Cupin lohkovaiheen ottelussa vahvan avausjakson ja johti ottelua pitkään. Kotijoukkue Ilves hyödynsi kuitenkin tilaisuutensa aivan viime hetkillä ja pakotti Punamustat tasapeliin.

Vieraat aloittivat ottelun pirteästi ja ottivat heti ohjat käsiinsä. PK-35 Vantaa piti palloa ja etsi maltilla tilaisuuksia murtautua maalintekopaikoille. Ensimmäinen tilaisuus avautui viidennellä peliminuutilla Roosa Bröijerille, jonka rangaistusalueen rajan takaa lähtenyt laukaus painui kuitenkin maalin yli. Hetkeä myöhemmin Ilves-maalivahti Kiira Kaivola torjui Oona Seveniuksen etukulmaan suuntautuneen laukauksen ja seuranneesta kulmapotkusta Roosa Toivanen puski pallon yli maalin. Ensimmäiselle kymmenminuuttiselle mahtui vielä neljäskin maalintekoyritys, kun Siiri Koivula murtautui hyvin rangaistusalueelle. Laukaus suuntautui kuitenkin tällä kertaa sivuverkkoon.

Ottelun avausmaali syntyi lopulta 26. minuutilla, kun Karoliina Autio pääsi hyvin riistämään pallon oikealla laidalla. Pelivälineen saatuaan Autio eteni hyvin rangaistusalueelle ja pääsi keskittämään päätyrajan tuntumasta. Keskitys tavoitti Seveniuksen, joka puski pallon hyvästä paikasta verkon perukoille. Kaivola sai kätensä puskun tielle, mutta ei kyennyt estämään Punamustien 0-1-johtomaalia.

Vielä juuri ennen taukoa Eerika Appelqvist teki oikean laitapuolustajan paikalta hyvän nousun ja ohitti taidokkaasti kaksi puolustajaa. Lopulta Appelqvist pääsi rangaistusalueelle asti, mutta laukaus painui taka-alakulman ohi. Kokonaisuudessaan avausjakso oli PK-35 Vantaalta mallikasta pelaamista sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan ja pallollinen pelaaminen soljui vuodenaikaan nähden mukavasti. Ilves sen sijaan ei päässyt avausjaksolla kunnon maalintekopaikoille. Tauolle lähdettiin siis vieraiden 0-1-johtolukemissa.

Toisella jaksolla Punamustien pelin rakenne hajosi hieman ja tamperelaisjoukkue pääsi paremmin peliin mukaan. Ilveksen ensimmäinen selkeä maalintekopaikka oli sitäkin vaarallisempi, sillä tupsukorvien hyökkääjä Moona Talka pääsi karkaamaan läpiajoon. Vieraiden maalia vartioinut Velma Oikarinen venyi kuitenkin hienoon torjuntaan.

PK-35 Vantaa sen sijaan ei päässyt toisella jaksolla enää samaan tahtiin maalipaikoille kuin avausjaksolla. Wilma Forsblom tarjoili hyvällä kantapääjätölle tekopaikan Autiolle, jonka laukaus suuntautui kuitenkin maalin yli. Toisessa päässä maalintekoa pääsivät yrittämään Talka ja Pipsa Saarilahti, mutta molemmat yritykset suuntautuivat maalin ohi.

Toisen jakson loppua kohden PK-35 Vantaa sai hieman rauhoitettua peliä ja onnistui pelaamaan jälleen muutamia pidempiä hyökkäyksiä. Aivan pelin loppuhetkillä Sevenius pääsi kääntymään hyvin rangaistusalueella, mutta laukaus karkasi maalin yli. Ilves sen sijaan hyödynsi oman tilaisuutensa varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla. Tamperelaisten Aino Rasinen sai pelivälineen rangaistusalueen rajan tuntumassa ja pääsi laukomaan. Oikarinen oli maalillaan voimaton, kun näyttävä putoava laukaus painui vastustamattomasti takakulmaan ja nosti kotijoukkueen tasoihin.

Takaiskuosuman jälkeen PK-35 Vantaa jahtasi vielä voittomaalia ja onnistuikin vielä luomaan yhden vaarallisen maalintekopaikan. Toivanen pääsi puskemaan lähietäisyydeltä sivuvapaapotkusta, mutta osuma jäi hieman puolittaiseksi ja pallo painui ohi maalin. Ottelu päättyi siis lopulta tasalukemiin 1-1.

Pistejaon myötä jatkopaikkojen kohtalot ratkeavat vasta ensi viikonloppuna lohkon päätösottelussa. Silloin PK-35 Vantaa tarvitsee JyPKiä vastaan voiton tai todella runsasmaalisen tasapelin. Voitto takaisi Punamustille myös lohkon ykkössijan, joten lähtökohdat seuraavaan peliin ovat varsin hyvät.

Kaksijakoinen ottelu

Loppuhetkillä menetetty voitto ja varma jatkopaikka jäivät luonnollisesti kaivelemaan Punamustien leirissä, mutta päävalmentaja Jari Väisänen löysi pelistä myös paljon hyvää. Samalla hän kuitenkin myönsi, että Tampereen Pirkkahallissa nähtiin kovin kaksijakoinen ottelu.

– Ensimmäinen jakso oli meiltä hyvää pelaamista. Pääsimme hyvin viimeiselle kolmannekselle, saimme pelattua palloja rangaistusalueella ja pääsimme myös laukomaan. Kykenimme hyviin murtautumisiin, mutta muutamaa hyvää tekopaikkaa lukuun ottamatta viimeisistä suorituksista puuttui kuitenkin vielä paras terävyys. Kokonaisuudessaan onnistuimme avaamisessa, rakentamisessa ja murtautumisissa avausjaksolla hyvin, Väisänen arvioi.

– Puolustussuuntaan pystyimme estämään Ilveksen avaamispeliä hyvin ja hoidimme heidän pitkät pallonsa hyvin. Myös 0-1-maaliin johtanut tilanne lähti onnistuneesta prässistä ja ”Karkin” hyvästä eteenpäin puolustamisesta. Pääsimme riistämään pallon ja meillä oli heti kaksi pelaajaa valmiina ylhäällä. Siinä nähtiin Karkilta loistava keskitys ja Oonalta loistava viimeistely.

Hyvän avausjakson jälkeen toisen jakson alku oli kuitenkin Punamustille haastava. Se avasi myös Ilvekselle mahdollisuuksia, kunnes PK-35 Vantaa löysi jälleen paremman rytmin ja sai taas otetta pelistä.

– Toisen jakson alussa Ilves nosti prässiä, kun taas meillä jalat jäivät vähän koppiin. Emme olleet ihan valmiita toisen jakson alkuun. Ilves onnistui tuottamaan meille vaikeuksia ja he saivat yhden läpiajonkin, jona Velma kuitenkin pystyi torjumaan, Väisänen sanoi.

– Hakkasimme hetken aikaa päätä seinään, mutta lopulta pääsimme muutaman kerran vähän pidemmillä palloilla prässin ohi. Sen jälkeen Ilveksen prässi hieman hyytyi ja peli kääntyi taas meille. Pystyimme jälleen hallitsemaan palloa, saimme hyviä vastahyökkäyksiä ja pääsimme jopa useamman kerran rangaistusalueelle, mutta emme saaneet ihan kunnon viimeistely-yrityksiä. Ilves puolusti kurinalaisesti eikä päästänyt meitä helposti maalipaikoille. Loimme kuitenkin hyvää painetta, mistä esimerkiksi seitsemän kulmapotkua on hyvä osoitus.

PK-35 Vantaa oli aivan viime minuuteille asti kiinni vierasvoitossa, mutta Ilves nousi vielä rinnalle. Vaikka tasapeli oli Punamustille pettymys, oli Väisänen ottelun pelilliseen antiin pääosin tyytyväinen.

– Lopussa meille sattui vähän turha pallonmenetys ja Ilves sai vielä sen yhden paikan, josta he tasoittivat pelin hienolla laukauksella. Siinä tilanteessa meidän olisi pitänyt pelata suoraviivaisemmin. Tulos oli mitä oli, mutta peli-ilmeeseen voimme olla ihan tyytyväisiä, Väisänen totesi.

– Olimme liikkeellä kapealla ja vielä aika kokemattomalla ryhmällä. Pitää muistaa, että muutamalle pelaajalle tämä oli vasta ensimmäinen kilpailullinen peli tämän joukkueen kanssa. He kuitenkin suoriutuivat tehtävästään tosi hyvin. Saimme tarvittavan määrän tilanteita ja niiden lisäksi puolittaisia tilanteita, joita saamme toivottavasti jatkossa vietyä tehokkaammin loppuun.

Punamustien pelit Suomen Cupissa jatkuvat jo ensi viikon lauantaina 1.2. Silloin PK-35 Vantaa saa Myyrmäkeen vieraakseen Jyväskylän Pallokerhon.

 

Ilves – PK-35 Vantaa 1-1 (0-1)

26´ 0-1 Oona Sevenius

90´ 1-1 Aino Rasinen

 

Avauskokoonpano:

1 Velma Oikarinen

4 Filippa Kilponen

5 Eerika Appelqvist

7 Siiri Koivula

10 Wilma Forsblom

11 Oona Sevenius

14 Elina Salmi

15 Karoliina Autio (67´ Sanni Solehmainen (90+1 Emmi Mäensivu))

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer

29 Tytti Kemppainen (78´ Netta Koso)

 

Vaihtopelaajat:

6 Emmi Mäensivu

9 Netta Koso

30 Sanni Solehmainen

 

PK-35 TV: Siiri Koivulan ja Roosa Bröijerin mietteitä Ilves-tasapelistä

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.