IMG 20200112 WA0028

PK-35 Vantaa kohtaa Viron A-maajoukkueen Tallinnassa

Punamustien talvikauden harjoitusottelut jatkuvat tulevana viikonloppuna. Tällä kertaa ohjelmassa on kansainvälinen koitos, kun PK-35 Vantaa ottaa mittaa Viron naisten A-maajoukkueesta. Ottelu pelataan sunnuntaina 19.1. klo 15.30 Tallinnassa.

PK-35 Vantaa avasi otteluvuoden 2020 viime viikonloppuna Myyrmäen jalkapallohallissa. Kotijoukkue esitti heti lupaavia otteita, kun Turun Palloseura kaatui lukemin 1-0. Ottelun ainoan osuman viimeisteli kulmapotkun jälkitilanteesta keskuspuolustaja Roosa Toivanen.

Viron naisten A-maajoukkueen päävalmentajana toimii suomalainen Jarmo Matikainen, joka on hoitanut tehtävää loppuvuodesta 2017 lähtien. Etelänaapurin maajoukkue koostuu suurilta osin kotimaan sarjaa pelaavista pelaajista, mutta mukaan mahtuu myös muutama poikkeus. Viron Meistriliigan lisäksi maajoukkuepelaajia löytyy Suomesta, Unkarista ja Italian toiselta sarjatasolta. Sunnuntain ottelu pelataan kuitenkin kansainvälisten pelipäivien ulkopuolella, joten suurin osa ulkomailla pelaavista virolaisista tällä kertaa ole maajoukkueen käytettävissä. Ainoina poikkeuksina sunnuntain ottelun ryhmään on nimetty Nummelan Palloseuraa edustava Liisa Merisalu sekä hiljattain HJK:hon siirtynyt maalivahti Karina Kork.

Virolle ottelu on osa valmistautumista kohti huhtikuussa jatkuvia naisten EM-karsintoja. Tähän mennessä pelaamistaan neljästä karsintaottelusta virolaiset ovat keränneet yhden pisteen. Se irtosi 0-0-tasapelillä Turkin vieraana. Venäjälle ja lohkon kärkijoukkue Hollannille Viro kärsi selvänumeroiset tappiot.

Karsintojen toistaiseksi ainoan maalinsa Viro viimeisteli 1-2-kotitappiossa Kosovoa vastaan. Osumasta vastasi rangaistuspilkulta onnistunut Katrin Loo. Maan ansioituneimpiin naispelaajiin lukeutuva Loo nähtiin viime kesänä seurajoukkueensa FC Floran paidassa tositoimissa myös PK-35 Vantaata vastaan Mestarien liigassa. Kaikkiaan Viron viikonlopun ryhmässä on kahdeksan maan hallitsevan mestarin FC Floran pelaajaa.

PK-35 Vantaa on kohdannut etelänaapurin A-maajoukkueen kahdesti aiemmin. Molemmat kohtaamiset nähtiin alkuvuonna 2018. Tuolloin suomalaisryhmä haki helmikuun puolivälissä Tallinnasta 0-1-vierasvoiton Kaisa Collinin vapaapotkuosumalla. Muutamaa viikkoa myöhemmin PK-35 Vantaa kaatoi Viron Myyrmäessä lukemin 2-0. Molemmista maaleista vastasi tuolloin Heidi Kollanen.

Punamustien kokoonpanosta puuttuvat sunnuntaina varmuudella Aurora Troberg, Tytti Kemppainen, Tia-Maria Jaakonsaari ja Netta Koso sekä todennäköisesti myös Anna Vlasoff. Viime viikonlopun ottelusta sivussa olleet Eerika Appelqvist ja Emmi Mäensivu sen sijaan ovat näillä näkymin jälleen käytettävissä. Edellä mainitulla kaksikolla on Tallinnassa tilaisuus tehdä ensiesiintymisensä PK-35 Vantaan paidassa.

Pelaajien ja pelitavan sisäänajoa

Punamustien päävalmentajan Jari Väisäsen mukaan lähtökohdat vuoden toiseen harjoitusotteluun ovat jonkin verran helpommat kuin viikon takaiseen avauspeliin. Samalla Väisänen kuitenkin muistutti, että uusien pelaajien sisäänajo ja pelitavan sisäistäminen vie aina aikansa.

– Tähän peliin on tietysti hieman helpompi lähteä, kun saimme viikko sitten tällä ryhmällä jo yhden pelin alle. TPS:ää vastaan pääpaino oli pelin avaamisessa, mutta nyt siirrämme keskittymistä hieman ylemmäs kentällä. Tavoitteenamme on totta kai olla se osapuoli, joka määrää pelin tahdin, Väisänen sanoi.

– Tämä on vasta vuoden toinen ottelu, mutta on tärkeää, että pystymme hyvään pallonhallintaan ja pelin rytmittämiseen. Joukkueemme on uudistunut, joten nämä ovat hyviä tilaisuuksia kehittää noita osa-alueita ja ajaa nuoria pelaajia sisään. On tärkeää, että pystymme tarjoamaan talven aikana vastuuta monelle pelaajalle.

Viron ja PK-35 Vantaan edellisistä kohtaamisista on vierähtänyt jo kaksi vuotta. Väisäsen mukaan viimevuotinen Mestarien liigan FC Flora –ottelu tarjosi ripauksen tuoretta kosketuspintaa virolaiseen jalkapalloon, mutta kovin pitkälle meneviä arvioita sen pohjalta ei vielä voi tehdä.

– Vastustajan nykytilanteesta ei ole kovin paljon tietoa. Viro on kehittynyt Jarmo Matikaisen aikana paljon. Pari vuotta sitten ”Jaska” oli vasta aloittanut pestissään. Silloin veimme molempia kohtaamisia pelillisesti. Nyt on mielenkiintoista nähdä, millä osa-alueilla he ovat menneet eteenpäin, Väisänen totesi.

PK-35 Vantaa matkustaa etelänaapuriin kapealla pelaajaryhmällä. Tilanne on Väisäsen mielestä harmillinen, mutta puolikuntoisten kanssa halutaan edetä maltilla.

– Tytti Kemppainen, Netta Koso ja Tia-Maria Jaakonsaari jäävät varotoimenpiteenä sivuun. Meillä on viikon päästä tärkeä Suomen Cupin ottelu Tampereella, joten emme halua ottaa tässä pelissä mitään ylimääräisiä riskejä. Eerika Appelqvist ja Emmi Mäensivu sen sijaan tulevat uusina pelaajina kokoonpanoon.

Viro – PK-35 Vantaa pelataan sunnuntaina 19.1. klo 15.30 EJL Jalgpallihallissa Tallinnassa.