Tia Maria Jaakonsaari 2020

Tia-Maria Jaakonsaari jatkaa Punamustissa

PK-35 Vantaa on solminut Tia-Maria Jaakonsaaren kanssa kauden 2020 kattavan jatkosopimuksen. 25-vuotias keskikenttäpelaaja aloittaa jo peräti kymmenennen kautensa Punamustien riveissä.

Jaakonsaari on aloittanut jalkapalloilijan taipaleensa Puistolan Urheilijoiden riveissä, mistä hän siirtyi B-tyttöikäisenä PK-35:n paitaan. Sieltä hän ponnisti heti yhden B-tyttökauden jälkeen PK-35 Vantaan liigaryhmään. Vielä debyyttikaudella 2011 pelit jäivät muutamaan, mutta sen jälkeen Jaakonsaari on tottunut kantamaan vastuuta aina kunnossa ollessaan.

Taitavan pelaajan viime kaudet ovat olleet rikkonaisia, mutta yhteensä Jaakonsaari on pelannut urallaan 101 Naisten Liigan ottelua ja viimeistellyt niissä yhdeksän maalia. Hän on saavuttanut PK-35 Vantaan paidassa yhteensä kuusi Suomen mestaruutta, neljä Suomen Cupin mestaruutta ja liiganousun menneellä kaudella.

Kausi 2019 jäi Jaakonsaaren osalta vajaaksi, sillä hän toipui pelikuntoon vasta loppukeväästä ja suuntasi elokuussa loppuvuoden ajaksi Etelä-Koreaan vaihto-opiskelujen merkeissä. Yhteensä hän ehti pelata Ykkösessä kuusi ottelua, joissa hän onnistui kertaalleen maalinteossa. Suomen Cupissa otteluita kertyi kaksi ja osumia yksi. Lisäksi Jaakonsaari pelasi kahdessa Mestarien liigan ottelussa Tallinnassa.

Pelitapa tulee jo selkäytimestä

PK-35 Vantaan päävalmentaja Jari Väisänen odottaa, että Jaakonsaari on kuntoon päästyään jälleen tärkeä palanen joukkueen pelissä. Hän on lukeutunut pitkään Punamustien kantaviin voimiin ja pallonhallintaan nojaava pelitapa tulee jo selkäytimestä.

– ”Tiksun” kannalta viime kausi oli enemmän kuntoutuskausi ja hän pääsi hiljalleen pelirytmiin. Nyt hän vietti syksyn vaihto-opiskelun merkeissä ja on saanut kuntouttaa jalkaansa rauhassa. Uskomme, että tämä on taas Tiksun kausi ja hän pääsee täysipainoisesti peleihin mukaan, Väisänen sanoi.

– Hänessä tärkeitä asioita ovat kokemus, rauhallisuus, päättäväisyys ja pelin ohjaaminen. Tiksu on ollut mukana niin kauan, että hän tuntee pelitapamme todella hyvin. Hän pystyy neuvomaan myös nuoria pelaajia ja auttamaan heitä yhä paremmin pelitapaan sisään myös pelin sisällä.

Jaakonsaari on totuttu näkemään pelin keskiössä keskikentällä rytmittämässä Punamustien pallollista peliä. Samaa valmennus odottaa häneltä myös tulevalla kaudella, mutta alkavalla kaudella tavoitteena on samalla myös monipuolistaa joukkueen pelaamista entisestään.

– Tiksu on hyvä kaksinkamppailuissa ja eteenpäin puolustamisessa. Hänellä on nopeat jalat ja hän pystyy avaamaan sekä rakentamaan peliä hyvin, Väisänen arvioi.

– Hänen vahvuutensa ovat ilman muuta pallonhallintapelissä: Tiksu osaa liikkua pallon kanssa ja ilman sekä syöttää hyvin. Alkavalla kaudella toivomme, että pienen alueen syöttöjen lisäksi hän pystyisi vielä enemmän mahdollistamaan myös nopeampia hyökkäyksiä isommilla syötöillä.

Jaakonsaaren mukaan PK-35 Vantaa on tiivis yhteisö, jossa jatkaminen tuntui luontevalta. Ennen pelillisiä tavoitteita hän pitää tärkeänä, että saisi alle ehjän talvikauden ja pääsisi taas täyteen pelikuntoon.

– Tämä on kuin perhe, jota on vaikea jättää. Takana on nyt pari erittäin rikkinäistä kautta ja neljä kuukautta ilman jalkapallon pelaamista, joten ensisijaisena toiveena on saada jalka täysin kuntoon ja pysyä terveenä, Jaakonsaari tiivisti.