UUTISET

Punamustien vuosikymmen: vastaisku, pohjakosketus ja paluu 2018 – 2019

31.12.2019

Vuosikymmenen vaihtuessa on jälleen aika kirjoittaa uusia tarinoina, mutta sitä ennen tässä neliosaisessa juttusarjassa käydään läpi PK-35 Vantaan 2010-luvun tärkeimmät tapahtumat.

 

2018 – Punamustien vastaisku

Tuplapettymykseen päättynyt kausi 2017 sisuunnutti Punamustien ja puheet väkevästä vastaiskusta käynnistyivät jo loppuvuonna. Joukkueen hyökkäystä vahvistettiin Heidi Kollasella, joka palasi Yhdysvalloista Suomeen. Tulivoima oli huimaa jo paperilla, sillä PK-35 Vantaalla oli samanaikaisesti riveissään peräti kolme Naisten Liigan entistä maalikuningatarta: Sanna Saarinen, Kaisa Collin ja uusi tulokas Kollanen. Lisäksi vuonna 2015 sarjan parhaana pelaajana palkittu Iina Salmi palasi kahden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen kotimaahan ja Punamustiin hakemaan uutta vauhtia kansainväliselle uralleen.  Nuorista pelaajista Filippa Kilponen, Elli-Noora Kainulainen ja Jasmin Leppioja siirtyivät Myyrmäkeen PK-35:n B-tytöistä.

Kaudella 2018 PK-35 Vantaa sai keskittyä täysin kotimaiseen pääsarjaan, sillä kansainvälisiä pelejä ei tällä kertaa ollut ohjelmassa ja Suomen Cupissa elettiin siirtymäkautta uuteen kilpailuformaattiin. PK-35 Vantaa pelasi vuoden ainoan cup-ottelunsa elokuussa FC Espoota vastaan ja eteni 2-7-voitolla seuraavan vuoden puolella pelattuun lohkovaiheeseen.

Sarjapeleissä nähtiin jälleen Vantaan paikallisotteluita, joista ensimmäinen osui heti Punamustien kotiavaukseen. Ottelu keräsi Myyrmäen stadionin lehtereille yli 500 katsojaa todistamaan kotijoukkueen 3-0-voittoa.

PK-35 Vantaa avasi kauden vahvasti neljällä voitolla, mutta niitä seurasi seurahistorian pisin sarjapelien voitoton putki, kun joukkue jäi neljästi peräkkäin ilman täyttä pistepottia. Tappioita putkeen osui vain yksi, mutta toinenkin oli lähellä – lopulta Ronja Ikosen lisäaikamaali toi Punamustille tasapelipisteen Åland Unitedia vastaan. Pallokissojen vieraana PK-35 Vantaa sen sijaan nousi tappioasemasta lopulta tasoihin, mutta menetti johtonsa 2-2-tasapeliksi aivan lisäajan viime hetkillä.

Kurssi kääntyi lopulta onneksi viimein toukokuun lopussa, kun kauden toinen Vantaan paikallisottelu päättyi Tikkurilassa Punamustien 0-4-vierasvoittoon. Sen jälkeen PK-35 Vantaa kärsi runkosarjan aikana enää kolme pistemenetystä. Etenkin tärkeät voitot pääkaupunkiseudun paikallispeleissä FC Honkaa ja HJK:ta vastaan pitivät Punamustat tiukasti mukaan sarjan kärkikahinoissa.

Heinäkuussa nähtiin jälleen yksi huippusiirto PK-35 Vantaasta kansainvälisille kentille. Iina Salmi palasi tuttuun seuraan tavoitteenaan ponnistaa nopeasti takaisin ulkomaille ja tavoite myös toteutui puolessa vuodessa. Salmen uusi osoite oli tällä kertaa hollantilainen suurseura Amsterdamin Ajax.

Yläloppusarjaan PK-35 Vantaa lähti tällä kertaa sarjan kakkostilalta. Eroa runkosarjan ykköseen HJK:hon oli kuitenkin vain kolme pistettä. Vantaalaiset kärsivät runkosarjassa vain kaksi tappiota ja päästivät ainoastaan 14 maalia, mutta viisi tasapeliä verottivat joukkueen pistetiliä.

Hyvää runkosarjaa seurasi vakuuttava runkosarja. Ensimmäisessä ottelussa FC Honka haki Myyrmäestä 1-1-tasapelin, mutta sen jälkeen PK-35 Vantaa venyi kauden tärkeimmillä hetkillä neljän ottelun voittoputkeen. TPS:n vieraana nähtiin melkoinen näytös, kun Heidi Kollanen viimeisteli 1-5-vierasvoitossa kaikki Punamustien viisi osumaa. Samalla hänestä tuli seurahistorian ensimmäinen viidesti samassa liigapelissä osunut pelaaja.

HJK sen sijaan joutui taipumaan Åland Unitedin vieraana, joten joukkueiden välinen piste-ero kaventui kahteen pisteeseen ennen kolmea viimeistä kierrosta. Molemmat kärkijoukkueet onnistuivat selvittämään kaksi pakkovoittopeliään, joten mestaruuden ratkaisu venyi aina päätöskierrokselle asti. Asetelma oli edelliseltä syksyltä tuttu, mutta tällä kertaa käänteinen: PK-35 Vantaa tarvitsi mestaruuteen voiton, kun taas muut tulokset tietäisivät HJK:n mestaruusjuhlia.

Töölössä nähtiin lokakuun lopussa ikimuistoinen jalkapalloilta. Punamustien kannalta se loistavan alun, kun Ashley Riefner puski vierasjoukkueen johtoon jo kuudennella peliminuutilla. Reilun puolen tunnin pelin jälkeen PK-35 Vantaa lisäsi johtoaan, kun Kaisa Collin pääsi puskemaan lukemiksi jo 0-2. Esityöstä molempiin osumiin vastasi Heidi Kollanen.

HJK nousi kuitenkin vielä avausjakson lopussa maalin päähän rangaistuspotkuosumalla, joten toiselle jaksolle lähdettiin jännittävässä 1-2-tilanteessa. Peli oli alusta loppuun tiukkaa taistelua. Punamustilla oli muutama tilaisuus ratkaista ottelua jo aiemmin, mutta palloa ei saatu verkkoon asti. HJK sen sijaan osui ottelun lopussa kertaalleen jopa ylärimaan. PK-35 Vantaa ja kovaan paikkaan joutunut 17-vuotias maalivahti Emma Immonen kuitenkin kestivät loppuun asti. Ottelu päättyi lukemiin 1-2 ja erotuomarin päätösvihellys aloitti Punamustien voitonjuhlat. Vuotta aiemmin juonittu vastaisku tuotti kaivatun tuloksen, kun PK-35 Vantaa haki riemukkaasti pystin Töölöstä.

Seurahistorian ja vuosikymmenen seitsemäs Suomen mestaruus irtosi siis lopulta yhden pisteen erolla HJK:hon nähden. Mestaruus oli ansaittu myös tilastojen valossa, sillä PK-35 Vantaa kärsi sarjakauden aikana vain kaksi tappiota – muille mitalisteille niitä kertyi kummallekin viisi. Kotikentällään Myyrmäessä PK-35 Vantaa ei hävinnyt peliäkään. Maalieroksi kirjattiin kauden päätteeksi mallikas 50 – 18. Punamustien puolustus oli selkeästi Naisten Liigan pitävin. Joukkueen parhaaksi maalintekijäksi sen sijaan ylsi 15 osumaa tehtaillut Heidi Kollanen.

Kollasen osumat huomattiin myös ulkomailla ja loppuvuosi 2018 oli muutenkin onnistuneen kauden jälkeen vilkas ulkomaansiirtojen osalta. Kauden aikana myös A-maajoukkueessa debytoinut Kollanen pakkasi laukkunsa ja suuntasi Italian pääsarjaa pelaavan UPC Tavagnaccon riveihin. Hänen kanssaan hyökkäyksessä pelannut Kaisa Collin sen sijaan siirtyi länsinaapuri Ruotsin pääsarjaan ja Eskilstuna Unitediin. Myös talven kolmas kansainvälinen siirto suuntautui Ruotsiin, kun hienon läpimurtokauden pelannut Eva Nyström liittyi AIK:n riveihin.

Yksi merkittävä siirto nähtiin myös kotimaassa. PK-35:n junioreissa aloittanut ja lopulta PK-35 Vantaan avainpelaajien joukkoon noussut Tiia Peltonen päätti hakea uralleen uusia haasteita ja siirtyi Ahvenanmaalle Åland Unitedin riveihin. Peltonen ehti kantaa PK-35:n punamustaa raitapaitaa seitsemänvuotiaasta lähtien kaikkiaan 16 vuoden ajan. Punamustien liigajoukkueessa hän ehti saavuttaa neljä Suomen mestaruutta ja yhden Suomen Cupin mestaruuden. Lisäksi Peltonen nousi vuonna 2017 mukaan myös naisten A-maajoukkueryhmään.

Pysti Töölöstä! PK-35 Vantaa juhli kauden 2018 päätteeksi seitsemättä Suomen mestaruuttaan.

 

2019 – Seikkailu Ykkösessä

Mestaruuden jälkeen tavoitteet asetettiin jälleen korkealle ja panostukset olivat sen mukaisia. Uusina pelaajina ryhmään liittyivät muun muassa edellisen kauden maalikuningatar Gentjana Rochi JyPKistä sekä Tiia Savolainen TPS:stä. Lisäksi Anna Vlasoff palasi seitsemän vuoden tauon jälkeen Punamustiin ja Aurora Troberg liittyi ryhmään FC Espoosta. Urheilullisten panostusten lisäksi myös seuraorganisaatiota vahvistettiin.

Kovat tavoitteet ammuttiin kuitenkin nopeasti alas, kun Punamustilta vedettiin matto alta jo tammikuun puolivälissä. Naisten Liigan liigalisenssikomitea päätti olla myöntämättä PK-35 Vantaalle liigalisenssiä kaudelle 2019. Päätöksen syinä olivat taloudelliset ja oikeudelliset kriteerit. Päätös oli suuri shokki etenkin joukkueelle ja pelaajille. Seuran ja liigalisenssikomitean näkemykset erosivat toisistaan, joten PK-35 Vantaa valitti päätöksestä Urheilun oikeusturvalautakuntaan. Näin ollen lopullista ratkaisua jouduttiin odottamaan helmikuun loppuun saakka.

Joukkue joutui valmistautumaan Suomen Cupin lohkovaiheeseen suuren kohun keskellä ja epävarmuuden vallitessa, mikä ei voinut olla vaikuttamatta pelisuorituksiin. Vahvan rutiininsa turvin PK-35 Vantaa raivasi kuitenkin tiensä lohkovaiheesta jatkopeleihin. Avausottelun Vantaan derbyssä TiPS oli vahvempi lukemin 2-1, mutta viikkoa myöhemmin PK-35 Vantaa kaatoi Ilveksen 3-1 ja sinetöi sen myötä jatkopaikkansa. Puolivälierissä edellisen kauden kilpakumppanit PK-35 Vantaa ja HJK tarjosivat jälleen yleisölle tiukan ja tasaisen koitoksen. Vierasjoukkue nousi Töölössä pelatussa ottelussa jo avausjaksolla tappioasemasta johtoon, mutta HJK vei tasoituksellaan pelin jatko-otteluun. Siinä helsinkiläiset olivat maalin verran parempia ja etenivät lopulta välieriin luvuin 3-2.

Helmikuun lopussa Urheilun oikeusturvalautakunta päätti hylätä PK-35 Vantaan liigalisenssiä koskevan valituksen. Näin ollen varmistui, että hallitseva Suomen mestari pelaa kaudella 2019 naisten Ykkösessä. Jo aiemmin Palloliitto oli kuitenkin päättänyt, että sarjatasosta riippumatta PK-35 Vantaa edustaa Suomea naisten Mestarien liigassa.

Dramaattinen talvi jatkui kuitenkin vielä lopullisen lisenssipäätöksen jälkeen pelaajasiirtojen osalta. PK-35 Vantaan valmennusryhmä ja pelaajiston ydinjoukko sitoutuivat muuttuneesta sarjatasosta huolimatta jatkamaan joukkueessa. Muutamat pelaajat kuitenkin päättivät vaihtaa seuraa, joten joukkueen kokoonpano eli vielä aivan sarjakauden kynnyksellä. Lopulta Gentjana Rochi, Mimmi Nurmela, Ashley Riefner, Henriikka Mäkelä, Elli-Noora Kainulainen, Tiia Savolainen ja Emma Immonen siirtyivät uusiin maisemiin.

Pitkään Punamustia edustaneiden ja muiden sitoutuneiden luottopelaajien rinnalle saatiin onneksi myös uusia pelaajia, jotta kapeaksi käyneeseen pelaajarinkiin saatiin vielä täydennystä. Karoliina Autio ja Sanni Solehmainen siirtyivät PK-35 Vantaaseen VJS:n riveistä. Lisäksi Selina Mustajoki palasi vuoden tauon jälkeen Tampereelta tuttuun punamustaan paitaan. Lisäksi Ella Hopponen pyörsi lopettamispäätöksensä ja saapui joukkueen avuksi. Vera Saastamoinen sen sijaan liittyi uutena pelaajan mukaan juuri ennen sarjakauden alkamista.

Uusien pelaajien lisäksi myös Esbo Bollklubbin kanssa solmittu seurayhteistyösopimus oli PK-35 Vantaalle elintärkeä haastavalla kaudella 2019. Sen myötä joukkue sai läpi kauden apuja EBK:n nuorista pelaajista, joista etenkin Wilma Forslom pelasi useammassa ottelussa ja oli tärkeässä roolissa.

Rivit saatiin lopulta kasaan juuri ja juuri ennen sarjakauden alkamista. PK-35 Vantaan runko koostui yhä edellisen kauden Suomen mestareista, joten jälki oli kapeallakin pelaajaryhmällä vakuuttavaa. Joukkue voitti peräti 15 ensimmäistä otteluaan Ykkösessä ja pysytteli käytännössä koko kauden ajan sarjan piikkipaikalla.

Myös lähimmät uhkaajat Helsingin Palloseura ja Pihlajamäen PK-35 kuitenkin etenivät vähillä pistemenetyksillä, joten sarjakärjen hurjasta voittoputkesta huolimatta piste-ero pysyi maltillisena. Etenkin kahden PK-35:n keskinäiset kohtaamiset olivat Ykkösessä vietetyn kauden erikoisimpia tapauksia. Helsingin puolelta Myyrmäkeen siirtynyt PK-35 Vantaa on jatkanut vuodesta 2009 lähtien seuran pitkiä ja kunniakkaita perinteitä kuntarajan eteläpuolella, mutta vuonna 2018 Pihlajamäkeen oli ilmestynyt uusi naisten joukkue. Talven 2019 tapahtumien seurauksena molemmat joukkueet päätyivät samaan sarjaan, joten naisten Ykköstä seuranneella jalkapalloväellä riitti ihmeteltävää. Kauden molemmat punamustat kohtaamiset päättyivät PK-35 Vantaan voittoihin: Pihlajamäessä lukemin 1-3 ja Myyrmäessä luvuin 1-0.

Kevättä ja kesää kohden myös Punamustien pelaajatilanne helpottui, kun Aurora Troberg palasi vaihto-opiskelujaksoltaan Kanadasta ja joukkueen kapteeni Sanna Saarinen Italiasta. Lisäksi Mikaela Frondelius saapui kesällä loppukauden mittaiselle lainakomennukselle Åland Unitedista. Yhdysvaltalaispelaaja Kira Laurento liittyi vielä heinäkuussa vahvistamaan Punamustia.

Vielä ennen kansainvälisiä pelejä PK-35 Vantaalla oli edessään Suomen Cupin niin kutsutun superkieroksen ottelu. Siinä Punamustien vastustajaksi arvottiin Naisten Liigan sarjakakkonen FC Honka. Ykkösessä pelattu alkukausi ei juuri näkynyt otteissa, sillä yhden kauden parhaista otteluistaan pelannut PK-35 Vantaa piti espoolaisia köysissä ja juoksutti vastustajaansa toden teolla. Viimeistelytehot jäivät kuitenkin uupumaan ja FC Hongan puolustustaistelu sekä yksi osuma riittivät lopulta 0-1-vierasvoittoon.

Elokuussa PK-35 Vantaa osallistui Mestarien liigan karsintoihin poikkeuksellisesti –ja historiallisesti – Ykkösen joukkueena. PK-35 Vantaa ei saanut karsintaturnausta emännöitäväkseen Suomeen, mutta ulkomaisista kohteista arpa heitti Punamustille suotuisimman mahdollisen pelipaikan. Hallitseva Suomen mestari matkusti nimittäin Mestarien liigan karsinnoissa vain kahden tunnin laivamatkan Viron pääkaupunkiin Tallinnaan.

Heti turnauksen avausottelussa riitti dramatiikkaa, kun PK-35 Vantaa kohtasi virolaisen FC Floran. Turnausemännät karkasivat ottelussa yllättäen jo 2-0-johtoon ennen kuin suomalaisjoukkue aloitti ikimuistoisen kirin. Filippa Kilponen iski kavennuksen ja Karoliina Autio tasoituksen. Lopulta Punamustien jatkuvasti yltynyt paine kävi virolaisille liian suureksi ja pallo päätyi lisäajalla FC Floran oman pelaajan kautta maaliin. PK-35 Vantaa nousi siis viime hetkillä trillerimäiseen 2-3-voittoon ja avasi karsintaturnauksen arvokkaalla täydellä pistepotilla.

Toisessa ottelussaan vantaalaiset kohtasivat Färsaarten mestarijoukkueen EBS/Skálan, joka oli jo ennakkoarvioissa sijoitettu turnauksen heikoimmaksi ryhmäksi. Ottelu päättyikin Punamustien selkeään 5-0-voittoon Anna Vlasoffin, Netta Koson, Karoliina Aution ja kahdesti osuneen Kira Laurennon osumilla. Kun sekä PK-35 Vantaa että kazakstanilainen BIIK Kazygurt olivat voittaneet kaksi ensimmäistä otteluaan, ratkaistiin turnausvoitto keskinäisessä ottelussa.

Kolmannessa ja ratkaisevassa pelissä BIIK Kazygurt oli kuitenkin vahvempi lukemin 4-1. PK-35 Vantaa pelasi rutinoitunutta ammattilaisjoukkuetta vastaan hyvän ottelun, mutta kazakstanilaisten nopeat hyökkääjät ja tehokkaat vastaiskut olivat lopulta vantaalaisille liikaa. Punamustien ainoasta osumasta vastasi Vera Saastamoinen. Päätösottelun tappion myötä PK-35 Vantaan kohtaloksi jäi karsiutua Mestarien liigan jatkopeleistä.

Tallinnasta palattuaan Punamustia odotti Suomen Cupin ottelu FC Loviisan vieraana. Ottelusta ei syntynyt suurta jännitysnäytelmää, mutta elokuinen 1-17-vierasvoitto jää historiaan PK-35 Vantaan suurimpana voittona virallisessa ottelussa. Syksyn aikana joukkue voitti vielä varsin vaivattomasti kaksi seuraavaa cup-otteluaan ja selvitti tiensä alkuvuodesta 2020 pelattavaan lohkovaiheeseen.

Ykkösessä Punamustien eteneminen oli vakuuttavaa loppuun asti, mutta täysin ilman pistemenetyksiä joukkue ei kaudesta selvinnyt. Ensimmäinen nähtiin elokuun lopussa Joensuussa, kun FC Hertta nappasi sarjakärjeltä 1-1-tasapelipisteen. Tappiokaan ei ollut kaukana, sillä Roosa Toivanen laukoi Punamustien tasoitusosuman vapaapotkusta aivan lisäajan viime hetkillä. Sarjakauden ainoa tappio sen sijaan nähtiin lokakuun lopussa, kun PK-35 Vantaa kärsi HPS:n vieraana selvänumeroisen 5-1-tappion. Kyseessä oli vasta seurahistorian toinen neljän maalin tappio kotimaisilla kentillä.

Yhdestä tappiosta huolimatta PK-35 Vantaa ei enää antanut takaa-ajajilleen mahdollisuuksia nousta rinnalle. Viimeiset sarjaottelut hoituivat rutiinilla ja aivan viime kierroksille mukaan liittynyt Siiri Koivula toi ryhmään vielä lisää leveyttä.

Käytännössä sarjanousu ratkesi jo toiseksi viimeisellä kierroksella, kun PK-35 Vantaa tarjosi Myyrmäen kotiyleisölle vielä kauden suurimman kotivoiton kaatamalla GBK:n lukemin 10-0. Näin ollen Punamustien kolmen pisteen etumatka ja kymmenen osumaa parempi maaliero pääkilpailijaan nähden kasvoi käytännössä jo tavoittamattoman suureksi.

Lopullisen sinettinsä nousu sai kuitenkin vasta sarjakauden päätöskierroksella napapiirillä. PK-35 Vantaa kaatoi RoPSin Netta Koson osumilla lukemin 0-2 ja pääsi aloittamaan nousujuhlat kaukana pohjoisessa.

PK-35 Vantaa voitti Ykkösen lopulta kuuden pisteen erolla pihlajamäkeläiseen kaimaseuraansa nähden. Joukkue kärsi vain kaksi pistemenetystä: yhden tasapelin ja yhden tappion. Lisäksi sen maaliero oli vakuuttava 91 – 9. Maaleja syntyi siis yli neljä ottelua kohden ja vastaavasti Punamustien verkkoon tehtiin sarjakauden aikana ainoastaan yhdeksän osumaa. Siitä suuri kunnia kuului muiden muassa upean kauden toppariparina pelanneille Roosa Toivasella ja Filippa Kilposelle sekä laitapuolustajina uurastaneille Elina Salmelle ja Anna Vlasoffille. Tolppien välissä Velma Oikarinen ja Sanni Solehmainen jakoivat onnistuneesti vastuuta.

Punamustien sarjakauden paras maalintekijä oli lopulta 12 osumaa viimeistellyt Netta Koso. Kaksinumeroisiin lukemiin ylsivät myös Roosa Bröijer, Karoliina Autio ja Vera Saastamoinen. Tehoja löytyi puolustuslinjaa myöten, sillä esimerkiksi vasen puolustaja Vlasoff osui sarjapeleissä peräti kahdeksan kertaa. Kenties kauden mielenkiintoisin tilasto löytyy kuitenkin maalivahti Solehmaiselta, jota nähtiin silloin tällöin myös kenttäpelaajan roolissa. Solehmainen ei päästänyt Ykkösessä pelaamissaan otteluissa maaliakaan, mutta sen sijaan hän onnistui itse kertaalleen maalinteossa.

”Guess who´s back?” PK-35 Vantaa juhli Rovaniemellä paluuta Naisten Liigaan.

 

* * * * * * * * *

Uusi vuosikymmen tuo mukanaan uusia seikkailuita ja uusia unohtumattomia tarinoita. Punamustien osalta 2020-luku alkaa samalla tavoin kuin päättyvä vuosikymmen eli nousijajoukkueena pääsarjatasolla. Myös tavoitteet ovat yhä ennallaan. PK-35 Vantaa haluaa tavoitella vuodesta toiseen hyvää urheilullista menestystä kotimaassa ja kansainvälisille kentille. Lisäksi seura haluaa kehittää pelaajia ja auttaa heitä eteenpäin urallaan – aina ulkomaisiin sarjoihin ja A-maajoukkueeseen asti. Urheilullisten tavoitteiden lisäksi PK-35 Vantaa haluaa nostaa naisjalkapallon näkyvyyttä ja arvostusta sekä edistää tasa-arvoa urheilussa.

Kiitos kuluneesta vuosikymmenestä! Tehdään yhdessä alkavasta vuosikymmenestä vähintään yhtä ikimuistoinen!

 

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot