UUTISET

Punamustien vuosikymmen: nuorten esiinmarssia ja väylä Eurooppaan 2016 – 2017

30.12.2019

Vuosikymmenen vaihtuessa on jälleen aika kirjoittaa uusia tarinoina, mutta sitä ennen tässä neliosaisessa juttusarjassa käydään läpi PK-35 Vantaan 2010-luvun tärkeimmät tapahtumat.

 

2016 – Toistamiseen kolmas putkeen

Toisen peräkkäisen mestaruuden jälkeen Punamustien riveissä nähtiin talven aikana suuria muutoksia. Kolmen uransa päättäneen kokeneen pelaajan lisäksi Paula Myllyoja siirtyi FC Honkaan ja Linda Ruutu sekä Vilma Hakala HJK:n riveihin. Lisäksi muutamia nuoria pelaajia siirtyi peliminuuttien perässä muualle.

Lähteneet pelaajat sen sijaan avasivat tilaa jopa poikkeuksellisen laajalle nuorten esiinmarssille. Muun muassa Roosa Bröijer, Roosa Toivanen, Selina Mustajoki ja Henriikka Mäkelä nousivat kaudella 2016 joukkueen vastuunkantajiksi ja Mimmi Nurmela sai ison roolin muodostaessaan toppariparin Tiia Peltosen kanssa.

Punamustien joukkue oli siis kauteen lähdettäessä nuori ja moni ulkopuolinen epäili, miten hallitsevan mestarin raju nuorennusleikkaus onnistuisi. Muun muassa Urheilulehti sijoitti kausiennakossaan PK-35 Vantaan sijalle viisi. Joukkue hiljensi kuitenkin epäilijät nopeasti. Heti sarja-avauksessa nähtiin edelliskauden kärkikaksikon kohtaaminen, kun PK-35 Vantaa kaatoi Ilveksen Tampereella.

Nuorentunut joukkue aloitti kauden vakuuttavasti ja eteni pitkään tappioitta. Joukkue vahvistui jo keväällä entisestään, kun Ashley Riefner saapui Yhdysvalloista Punamustien riveihin. PK-35 Vantaa pelasikin jälleen todella vahvan runkosarjan. Se kärsi vain kaksi pistemenetystä: kaksi tasapeliä ja kaksi tappiota. Tehtyjä maaleja kertyi 60 eli yli kolme ottelua kohden ja joukkueen omaan verkkoon upposi ainoastaan 13 osumaa. Piste-eroa lähimpiin uhkaajiin kertyi jo runkosarjan aikana kahdeksan pistettä.

Myös Vantaan derbyt palasivat kaudella 2016 jälleen liigakartalle. Tällä kertaa uutena mausteena edellisenä vuonna valmistunut kehärata, joka yhdisti Vantaata ja kavensi lännen ja idän välistä kuilua. Myyrmäessä itävantaalaiset jäivät vaille mahdollisuuksia ja paikallisvääntö päättyi peräti lukemiin 6-0. Kotinurmellaan Tikkurilassa TiPS onnistui kuitenkin nappaamaan 2-2-tasapelin, joka lukeutui joukkueen yhden kauden mittaisen liigavisiitin kohokohtiin.

Etenkin Sanni Franssille kausi 2016 oli lopullinen läpimurtokausi, joka toi lopulta elokuussa odotetun siirron ulkomaille. Hurjaan tahtiin maaleja tehtaillut Franssi siirtyi elokuussa Sveitsiin ja liittyi maan ykkösseuran FC Zürichin riveihin.

Tehohyökkääjän lähtö ei kuitenkaan hidastanut Punamustien menoa liigakentillä. Mestaruus ratkesi lopulta jo kolmanneksi viimeisellä kierroksella, kun PK-35 Vantaa kaatoi HJK:n Myyrmäessä lukemin 2-1 ja lähimmät uhkaajat TPS ja FC Honka päätyivät samaan aikaan pistejakoon. Punamustien osumista vastasivat ratkaisupelissä Eveliina Parikka ja Hanne Ojanperä.

Piste-eroa hopealle sijoittuneeseen TPS:ään nähden kertyi lopulta kuusi pistettä. Ero tosin kaventui vielä mestaruuden ratkettua, kun PK-35 Vantaa jäi kahdella viimeisellä kierroksella ensin tasapeliin ja kärsi sitten päätöskierroksella kotitappion hopeaa himoinneelle TPS:lle. Yhteensä PK-35 Vantaa kärsi sarjakauden aikana vain seitsemän pistemenetystä: neljä pistejakoa ja kolme tappiota. Maalieronsa 66 – 18 myötä joukkueen hyökkäys oli sarjan tehokkain ja puolustus pitävin. Vaikka Franssin liigakausi jäi kesken jo elokuussa, hänet kruunattiin siitä huolimatta 20 osumallaan Naisten Liigan maalikuningattareksi. Hyvää taustatukea antoi myös 13 maalia tehtaillut Ojanperä.

Punamustien kausi oli värikäs myös Suomen Cupissa, sillä cup-taipaleelle mahtui useampia ikimuistoisia otteluita. Niistä ensimmäinen nähtiin jo kevättalvella Talin hallissa, kun PK-35 Vantaa kohtasi HJK:n. Näyttöhaluja uhkuneet helsinkiläiset karkasivat pelissä jo 3-0-johtoon ennen kuin vantaalaiset aloittivat kenties kaikkien aikojen ikimuistoisimman loppukirinsä. Kirin aloitti kahdella osumallaan Eveliina Parikka ja lopulta Hanne Ojanperä tasoitti lukemiksi 3-3. Tässä vaiheessa peli oli jo hurjaa Punamustien painostusta, mutta varsinaisen peliajan puitteissa se vielä tuottanut voittomaalia. Jatko-ottelussa Sanni Franssi osui kahdesti ja johdatti PK-35 Vantaan upeaan 3-5-trillerivoittoon HJK:n vieraana.

Vahvasti mieleen on jäänyt myös Paimiossa pelattu välierä Turun Palloseuraa vastaan. Maaliton ottelu venyi aina rangaistuspotkukilpailuun asti. Siinä Punamustien sankariksi nousi maalivahti Velma Oikarinen, joka torjui viidestä turkulaispilkusta peräti kolme ja vei joukkueen muutaman vuoden tauon jälkeen finaaliin.

Suomen Cupin loppuottelussa kohtasivat pääkaupunkiseudun joukkueet PK-35 Vantaa ja FC Honka, mutta ottelu pelattiin puolueettomalla maaperällä Jyväskylässä. Punamustien 2-0-voitossa osumista vastasivat loppukauden ajaksi joukkueeseen palannut Maiju Hirvonen ja Hanne Ojanperä.

Tuplamestaruuskauden ainoa merkittävä pettymys koettiin Mestarien liigan karsinnoissa, joita PK-35 Vantaa emännöi jo tuttuun tapaan Myyrmäessä. Turnaus lähti heti heikosti käyntiin portugalilaista CF Benficaa vastaan. Hanne Ojanperä vei Punamustat avausjaksolla johtoon, mutta vierasjoukkue nousi toisella jaksolla ensin tasoihin ja aivan loppuhetkien omalla maalilla 1-2-voittoon.

Toisessa ottelussa PK-35 Vantaa otti pakkovoiton, kun pohjoisirlantilainen Newry City kaatui maalein 2-0. Voittomaalin viimeistelleelle Ronja Ikoselle osuma oli ensimmäinen Mestarien liigassa. Voitosta huolimatta lähtökohdat päätöspeliin olivat vaikeat. PK-35 Vantaa oli jälleen pakkovoiton edessä, kun vastaan asettui tasokas ja suomalaisen mittapuun mukaan huomattavalla rahalla koottu norjalaisryhmä Avaldsnes IL.

Norjalaisilla oli riveissään sekä oman maan huippupelaajia että muun muassa Islannin maajoukkuepelaajia. Ryhmän tasoa kuvaa hyvin se, että yksi Avaldsnesin brasilialaispelaajista lennätettiin Myyrmäkeen suoraan Rio de Janeiron olympiaturnauksesta.  PK-35 Vantaa taisteli hyvin, mutta norjalaiset olivat askeleen edellä ja veivät voiton lukemin 0-2. Näin olleen PK-35 Vantaa jäi ensimmäistä kertaa Mestarien liigan jatkopelien ulkopuolelle.

Nuorentunut PK-35 Vantaa juhli syksyllä 2016 kolmatta peräkkäistä Suomen mestaruuttaan.

 

2017 – Niukasti tuplahopealle

PK-35 Vantaan miesten joukkueen toiminnan päättyminen loppuvuodesta 2016 muutti hieman seuratoiminnan dynamiikkaa, mutta ei lopulta juurikaan näkynyt naisten joukkueen arjessa. Punamustien naisten joukkueen tavoitteena oli edelleen taistella Naisten Liigan kärkisijoista ja tavoitella myös kansainvälistä menestystä.

Kolmen peräkkäisen mestaruuden jälkeen PK-35 Vantaa lähti myös kauteen 2017 korkein odotuksin. Hyökkäyskalustoon kaivattiin täydennystä, kun Sanni Franssin lisäksi myös Eveliina Parikka siirtyi ulkomaille, ruotsalaisen IF Limhamn Bunkeflon riveihin. Korvaajaksi hankittiin HJK:n paidassa hyvään tahtiin maaleja tehnyt Kaisa Collin. Lisäksi A-maajoukkuerinkiin kuulunut Olga Ahtinen siirtyi Kuopion Pallokissoista Punamustiin.

Uusina nuorina pelaajina ryhmään liittyivät muun muassa PK-35:n junioreista nousseet Mette Barck, Eva Nyström ja Emma Immonen sekä VJS:n puolelta ponnistaneet Ida Raustola ja Alina Kosunen. Nuorten pelaajien esiinmarssin helpottamiseksi PK-35 Vantaa solmi kaudeksi 2017 myös farmiyhteistyösopimuksen HPS:n kanssa.

Kauden 2017 kaksi kärkijoukkuetta erottuivat muista jo runkosarjassa. Keskenään PK-35 Vantaa ja FC Honka pelasivat kuitenkin siinä määrin tasatahtiin, että vantaalaiset nappasivat lopulta runkosarjan ykkössijan vain maalieron turvin. Molemmille kertyi runkosarjassa 13 voittoa, kaksi pistejakoa ja kolme tappiota.

Myyrmäessä nähtiin jälleen pelaajaliikennettä myös kesken kauden. FC Zürichissä hyvän kauden pelannut Sanni Franssi etsi uusia haasteita uralleen ja palasi kesän ajaksi tuttuun punamustaan paitaan. Näin ollen PK-35 Vantaa sai siis hyökkäykseensä huippuvahvistuksen aivan Mestarein liigan karsintojen kynnyksellä.  Lisäksi PK-35 Vantaa lainasi maalivahti Pauliina Tähtisen JyPKistä ensin Mestarien liigan ja lopulta koko loppukauden ajaksi paikkaamaan loukkaantunutta Velma Oikarista. Liikennettä nähtiin kuitenkin myös toiseen suuntaan. Olga Ahtinen oli saapunut Punamustiin tavoitteenaan ottaa ratkaiseva askel kohti ulkomaisia kenttiä ja tuo askel toteutui elokuussa keskikenttäpelaajan siirryttyä Tanskan huippuseuran Bröndby IF:n riveihin.

Mestarien liigassa Punamustien putki emännöidyistä karsintaturnauksista katkesi, kun seura jäi ensimmäistä kertaa ilman järjestämisoikeutta. Näin ollen PK-35 Vantaata odotti reilun viikon mittainen matka ulkomaille karsintaturnaukseen. Arpa heitti suomalaiset Pohjois-Irlannin Belfastiin, joten edessä oli seikkailu sumusaarilla.

Turnauksen emäntäjoukkue Linfield FC tarjosi heti avausottelussa Punamustille tiukan vastuksen. Vaikka ottelu eteni alusta lähtien suomalaisjoukkueen komennossa, ei maalinteko ollut helppoa. Kaisa Collinin osuma riitti kuitenkin lopulta tärkeään 1-0-voittoon. Seuraava ottelu toisti lähes samaa kaavaa sillä erotuksella, että irlantilainen Shelbourne FC onnistui oman maalinsa varjelemissa loppuun asti. Pisteet tasattiin siis lukemin 0-0.

Shelbourne oli napannut tasapelipisteen myös turnauksen ykkössuosikilta, puolalaiselta ammattilaisryhmältä Medyk Koninilta, joten päätösotteluun lähdettäessä PK-35 Vantaa ja puolalaiset olivat tasapisteissä. Medyk Koninin maaliero oli kuitenkin parempi, joten suomalaiset olivat kovaa vastustajaansa vastaan pakkovoiton edessä. Sanni Franssi nosti Punamustat tasoihin avausjakson loppupuolella, mutta Medyk Konin eteni lopulta 1-2-voitolla jatkopeleihin. PK-35 Vantaan kohtalona oli siis karsiutua jatkopeleistä toista kertaa peräkkäin. Huomionarvoista turnauksessa oli se, että nuori Eva Nyström alusti Belfastissa Punamustien molemmat maalit.

Raskas ulkomailla vietetty viikko ja kolme kovaa peliä kuormittivat joukkuetta sekä fyysisesti että henkisesti. Se uupumus näkyi etenkin yläloppusarjan avauspelissä, kun Pallokissat venyi lisäaikamaalilla 1-1-tasapeliin Myyrmäessä.

Mestarien liigan kiireet myös ruuhkauttivat loppukauden otteluohjelmaa. Sen seurauksena esimerkiksi Suomen Cupin välieräottelu GBK:ta vastaan päädyttiin pelaamaan keskellä viikkoa Kokkolassa. Sarjasta jo putoamaan tuomittu kokkolalaisjoukkue taisteli kynsin hampain loppuottelupaikasta ja piti vieraitaan pitkään piinassa. Lopulta Kaisa Collinin 89. minuutin voitto-osuma kuitenkin ratkaisi ottelun ja siivitti Punamustat toiseen peräkkäiseen Suomen Cupin loppuotteluun.

Syksyyn mahtui jälleen myös yksi huippusiirto ulkomaille. Tällä kertaa kyseessä oli todella korkean profiilin siirto, sillä Punamustista vauhtia hakenut Franssi jatkoi jo syyskuussa matkaansa legendaariseen italialaisseuraan, torinolaiseen Juventukseen.

Pallokissat-pelin pettymyksestä ja Franssin lähdöstä huolimatta PK-35 Vantaa löysi kuitenkin seuraaviin peleihin hyvän rytmin. HJK kaatui Töölössä lukemin 0-2 Sanna Saarisen ja Ashley Riefnerin osumilla ja seuraavassa kotiottelussa taipui Ilves maalein 3-0. Kun FC Honka jäi samaan aikaan omassa pelissään pistejakoon, lähti kärkikaksikko kahdelle viimeiselle kierroksella tasapisteistä.

Toiseksi viimeisellä kierroksella PK-35 Vantaa oli vaikeuksissa Turussa, kun kotijoukkue TPS karkasi avausjaksolla jo 2-0-johtoon. Joukkue kuitenkin osoitti jälleen kerran vahvaa henkistä kanttiaan ja nousi Riefnerin ja kahdesti osuneen Collinin maalien turvin riemukkaaseen 2-3-voittoon. Myös FC Honka oli seuraavana päivänä ongelmissa kotiottelussa Ilvestä vastaan, mutta onnistui lopulta siirtämään 1-1-tasapelillä mestaruuden ratkaisun päätöskierrokselle.

Naisten Liigan kausi huipentui lopulta pokaalia jahdanneiden PK-35 Vantaan ja FC Hongan keskinäiseen otteluun Myyrmäessä. Ottelu keräsi stadionin lehtereille peräti 958 katsojaa, mikä on edelleen Punamustien Naisten Liigan kotiotteluiden yleisöennätys. Korkeampiin lukemiin on ylletty Myyrmäessä ainoastaan Mestarien liigan otteluissa. Suurilukuinen kotiyleisö ei kuitenkaan päässyt juhlimaan PK-35 Vantaan mestaruutta, sillä voiton tarvinnut FC Honka käytti yhden ottelun harvoista maalipaikoista hyväkseen aivan pelin viime hetkillä. Anna Auvinen puski espoolaiset juuri varsinaisen peliajan täyttyessä ensin 0-1-johtoon ja lopulta Suomen mestareiksi.

Kotikentällä viime hetkillä menetetty mestaruus ja mestaruusputken dramaattinen katkeaminen oli yksi Punamustien vuosikymmenen katkerimmista pettymyksistä. Joukkueella ei kuitenkaan ollut aikaa jäädä murehtimaan tappiota, sillä jo viikkoa myöhemmin edessä oli Suomen Cupin loppuottelu. Myös se pelattiin tällä kertaa PK-35 Vantaan kotikentällä Myyrmäessä. HJK:ta vastaan pelattu loppuottelu ei kuitenkaan tuonut Punamustien syksyyn lohtua, sillä helsinkiläiset veivät tiukan pelin nimiinsä niukasti 0-1.

Tuplahopea oli urheilullisesti kelpo saavutus, mutta kunnianhimoista PK-35 Vantaan joukkuetta se ei tyydyttänyt. Upeat ulkomaansiirrot, nuorten pelaajien hyvät otteet ja matkan varrella syntyneet tarinat olivat kauden parasta antia. Punamustien sarjakauden paras maalintekijä oli 21 osumaa tehtaillut Kaisa Collin, joka kruunattiin myös Naisten Liigan maalikuningattareksi.

Kausi 2017 päättyi Punamustien osalta tuplahopeaan.

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot