Mestaruuskuva 2015

Punamustien vuosikymmen: uuden mestaruusputken alku 2014 – 2015

Vuosikymmenen vaihtuessa on jälleen aika kirjoittaa uusia tarinoina, mutta sitä ennen tässä neliosaisessa juttusarjassa käydään läpi PK-35 Vantaan 2010-luvun tärkeimmät tapahtumat.

 

2014 – Kirivaihteella ohi

Kaudelle 2014 PK-35 Vantaa siirtyi uuteen komentoon, kun jo kaudella 2011 apuvalmentajana toiminut Jari Väisänen aloitti joukkueen päävalmentajana. Samalla myös Pasi Jaakonsaari liittyi valmennusryhmään, johon kuului ennestään jo vuodesta 2011 Punamustien maalivahteja valmentanut Jouni Puttonen, joten nykyinen valmennuskolmikko toimi tuolloin ensimmäistä kertaa yhdessä. Sen jälkeen Väisänen, Jaakonsaari ja Puttonen ovat saavuttaneet PK-35 Vantaan peräsimessä huimaa menestystä.

Edelliskauden hopean myötä joukkueella oli kovat näyttöhalut ja toisaalta se sai myös keskittyä täysin kotimaisiin kilpailuihin. Lisäksi Katri Nokso-Koivisto (nyk. Mattsson) palasi kuuden ulkomailla vietetyn kauden jälkeen Suomeen ja liittyi Punamustien ryhmään. Saksan, Ruotsin ja Norjan pääsarjoissa pelannut ja 100 A-maaottelua tililleen kartuttanut Nokso-Koivisto toi PK-35 Vantaan riveihin aimo annoksen arvokasta kokemusta.

Joukkueen nuoremmista pelaajista muun muassa Vilma Väisänen nousi kaudella 2014 näkyvään rooliin. Myös Tia-Maria Jaakonsaari pelasi yhden rikkonaisen kauden jälkeen jälleen isoja minuutteja ja oli tärkeässä roolissa. Myös uutena pelaajana mukaan noussut Tia Painilainen sai heti vastuuta lähes joka pelissä. Myös maalivahti Velma Oikarinen pelasi tolppien välissä jo muutaman pelin – mukaan lukien sarjakauden ratkaisupeliksi muodostuneen ottelun Ahvenanmaalla.

Sarjapelit sujuivat mallikkaasti, mutta Suomen Cupissa kausi 2014 oli kaksijakoisempi. Toisella kierroksella PK-35 Vantaa kaatoi FC Kontun peräti lukemin 13-0, joka oli siihen mennessä seurahistorian suurinumeroisin voitto kotimaassa. Kolmannella kierroksella TiPS kaatui Vantaan paikallisväännössä 0-1, mutta jo puolivälierissä oli tiukempaa. Kokkola F10 kaatui 4-2 vasta jatko-ottelun päätteeksi ja myös välierä Tampereen Ilvestä vastaan venyi 120-minuuttiseksi. Ykkösessä pelannut Ilves aiheutti lopulta kauden suurimman yllätyksen sysäämällä Punamustat laulukuoroon 0-1-vierasvoitolla.

Naisten Liigan kärkikaksikko karkasi monen aiemman kauden tapaan tälläkin kertaa jo runkosarjassa. Vain kertaalleen runkosarjassa hävinnyt Åland United vei piikkipaikan pisteen erolla Punamustiin nähden, joten syksyn peleihin lähdettiin jännittävistä asetelmista.

PK-35 Vantaa pelasi jälleen vahvan yläloppusarjan.  HJK:n vieraana otettua huimaa 0-6-voittoa tosin seurasi kotimaassa historiallisen suuri 6-2-tappio Turussa, mutta joukkue kokosi sen jälkeen hienolla tavalla rivinsä ja löysi kolmeen viimeiseen peliin kovan kirivaihteen. FC Honka kaatui viikkoa myöhemmin Myyrmäessä maalein 4-2 ja Merilappi United heti perään murskaluvuin 8-0.

TPS:n vieraana kärsitty tappio oli koitua Punamustille jo kohtalokkaaksi, mutta joukkue sai viime hetkillä apuja Savosta. Åland Unitedilla oli mahdollisuus ratkaista mestaruus toiseksi viimeisellä kierroksella Kuopion Pallokissojen vieraana, mutta kotijoukkue venyi pronssimitalien arvoiseen 2-1-voittoon. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että Pallokissojen molemmat maalit viimeisteli myöhemmin PK-35 Vantaan riveissä piipahtanut Tiia Savolainen.

Åland Unitedin tappio venytti siis ratkaisun sarjakauden päätöskierroksella. PK-35 Vantaa lähti viimeiseen peliin vielä takaa-ajoasemasta saarelaisten johdettua sarjaa yhden pisteen erolla. Vantaalaisten mestaruushaaveet olivat kuitenkin syttyneet täysin uuteen liekkiin, jonka ei annettu enää hiipua.

Sarjakausi huipentui lopulta Maarianhaminassa todelliseen jännitysnäytelmään. Vieraat karkasivat avausjaksolla johtoon Sanni Franssin osumalla ja Sanna Saarinen tuplasi johdon 77. minuutilla. Saarelaiset nousivat maalin päähän vielä varsinaisen peliajan lopussa, mutta rinnalle Åland United ei enää päässyt. Erotuomarin pillinvihellys päätti ottelun lukemiin 1-2 ja aloitti Punamustien voitonjuhlat Ahvenanmaalla. Näin ollen PK-35 Vantaa palasi mestaruuskantaan yhden hopeakauden jälkeen. Ratkaisuottelua oli seuraamassa peräti 1593 katsojaa, mikä pysyi viime syksyyn asti Naisten Liigan yleisöennätyksenä.

Mestaruus oli ansaittu myös tilastojen valossa, sillä PK-35 Vantaa tehtaili sarjassa eniten maaleja ja päästi niitä vähiten. Etenkin tehtyjen maalien lukema 75 oli sarjaan poikkeuksellisen suuri määrä. Pistemenetyksiä Punamustille kertyi liigakauden aikana ainoastaan kuusi: kolme tasapeliä ja kolme tappiota.

Punamustien paras maalintekijä oli Naisten Liigan maalikuningattareksi 20 osumallaan kruunattu Sanna Saarinen. Samalla hän oli seurahistorian ensimmäinen maalipörssin voittaja. Myös Saarisen kovin kirittäjä löytyi oman joukkueen riveistä, sillä läpimurtokautensa pelannut Sanni Franssi tehtaili peräti 19 maalia.

PK-35 Vantaa juhli Ahvenanmaalla syksyllä 2014.

 

2015 – Täydellistä ylivoimaa

Edellisenä vuonna mestariksi palannut PK-35 Vantaa lähti kauteen 2015 sarjan selkeänä ennakkosuosikkina. Joukkueella oli poikkeuksellisen laaja ja laadukas pelaajarinki, joka muodostui niin kokeneista runkopelaajista kuin nuorista nousevista kyvyistä. Edelliskauden pelaajista Laura Kivistö löi nappulakengät naulaan ja Nokso-Koivisto siirtyi Ilvekseen niin ikään päättämään uraansa, mutta muuten mestarijoukkueen runko pysyi hyvin kasassa. Lisäksi Iina Salmi palasi yhden HJK:ssa vietetyn kauden jälkeen takaisin tuttuun joukkueeseen.

Tasokkaasta ringistä kertoo paljon se, että peräti neljä Punamustien pelaajaa nähtiin kauden aikana A-maajoukkueryhmässä. Sanna Saarisen, Sanni Franssin ja Linda Ruudun lisäksi myös läpimurtokauden pelannut Tia Painilainen murtautui vuoden aikana Helmarien mukaan.

Joukkueen nuoremmista pelaajista Velma Oikarinen kasvatti jälleen vastuutaan tolppien välissä. Väkevän läpimurron teki myös Tiia Peltonen, joka otti paikkansa keskuspuolustuksessa Maiju Hirvosen rinnalla. Peltosen tavoin PK-35:n junioriputkesta noussut Vilma Hakala oli saanut vastuuta jo parilla edellisellä kaudella, mutta vuonna 2015 syntyi rikkonaisesta kaudesta huolimatta myös tehoja kahdeksan liigamaalin verran.

Muilla rintamilla syntyi tulosta, mutta Suomen Cupissa myös kausi 2015 osoittautui Punamustille pettymykseksi. Joukkue aloitti cup-kauden hienolla 0-3-vierasvoitolla Åland Unitedista, kun nuori maalivahti Henriikka Mäkelä teki onnistuneen ensiesiintymisen tolppien välissä. Vielä puolivälierissä PK-35 Vantaa kaatoi Kuopion Pallokissat vieraissa pitkän kaavan kautta rangaistuspotkukilpailun päätteeksi, mutta välierissä tie nousi pystyyn. FC Honka haki Myyrmäestä 1-2-vierasvoiton ja eteni toista kertaa peräkkäin loppuotteluun.

Naisten Liigassa PK-35 Vantaa pelasi runkosarjan läpi ilman tappioita – jääden vain kahdesti pistejakoon –  ja oli karannut sen päätteeksi jo 14 pisteen karkumatkalle. Maaleja syntyi hurjaan tahtiin leveältä rintamalta ja Punamustien oma puolustus oli pitävä. Kenties runkosarjan vakuuttavin näytös nähtiin Talin nurmella, kun PK-35 Vantaa ryöpytti HJK:ta peräti lukemin 0-7. Sekä Vilma Hakala että Sanni Franssi viimeistelivät helsinkiläisten verkkoon hattutempun.

Mestaruus ei sentään ratkennut vielä runkosarjassa elokuun puolella, mutta juhlat alkoivat jo ensimmäisen yläloppusarjapelin jälkeen. HJK kaatui Myyrmäessä lukemin 2-1 Heidi Pihlajan ja Iina Salmen osumilla. Voiton myötä PK-35 Vantaa pääsi juhlimaan viidettä Suomen mestaruuttaan jo historiallisen aikaisessa vaiheessa kautta.

Punamustien koko sarjakauden saldoksi kirjattiin lopulta 17 voittoa, viisi tasapeliä ja vain yksi tappio. Liigakauden ainoan tappionsa joukkue koki syyskuun lopussa FC Hongalle, kun mestaruus oli varmistunut jo kaksi viikkoa aiemmin. PK-35 Vantaa kärsikin kuudesta pistemenetyksestään peräti kolme vasta mestaruuden jo varmistuttua. Joukkue tehtaili sarjassa peräti 72 maalia ja päästi vain 19.

Ylivoimaisesta mestaruudesta huolimatta Punamustien pelaajia ei mahtunut maalipörssin kärkisijoille, sillä joukkueen osumat jakautuivat varsin tasaisesti. PK-35 Vantaan paras maalintekijä oli liigapeleissä 13 kertaa osunut Iina Salmi. Sanna Saarinen viimeisteli 12 osumaa.

Edellisvuoden mestaruutensa myötä PK-35 Vantaa palasi kaudella 2015 myös kansainvälisille kentille. Hyvien olosuhteiden ja aiemmin hyvin järjestettyjen turnausten ansiosta seuralle myönnettiin jälleen Mestarien liigan karsintaturnaus emännöitäväkseen Myyrmäkeen. PK-35 Vantaa oli edennyt jokaisella kolmella aiemmalla osallistumiskerrallaan jatkopeleihin, mutta tällä kertaa jälki oli jopa poikkeuksellisen vakuuttavaa.

Vantaalaiset löivät heti avauspelissään taululla tylyt lukemat, kun Slovakian mestari Nové Zámky jäi jyrän alle maalein 9-0. Saman kohtalon koki myös latvialainen Rigas FS: loppulukemat jälleen 9-0. Sittemmin Punamustien runkopelaajien joukkoon noussut Roosa Bröijer jäi kaudella 2015 vielä vähäiselle vastuulle, mutta elokuun tapahtumat ovat varmasti jääneet hänelle mieleen. Bröijer teki tuolloin viikon aikana ensimmäisen maalinsa Naisten Liigassa Merilappi Unitedia vastaan ja muutamaa päivää myöhemmin Mestarien liigassa Rigas FS:n verkkoon.

Myös ukrainalainen WFC Kharkiv oli voittanut kaksi ensimmäistä otteluaan selvin numeroin, joten turnausvoiton ja jatkopaikan kohtalo ratkaistiin vasta päätösottelussa. Myös siinä PK-35 Vantaa oli läpi ottelun askeleen edellä. Hanne Ojanperä avasi ottelun maalihanat ja Sanna Saarinen viimeisteli 0-2-osuman rangaistuspilkulta. WFC Kharkiv nousi vielä maalin päähän, mutta Punamustien jatkopaikkaa ukrainalaiset eivät missään vaiheessa kyenneet uhkaamaan. Ottelu päättyi lukemiin 1-2 ja PK-35 Vantaa jatkoi jälleen Euroopan 32 parhaan joukkoon.

Pudotuspelivaiheessa nähtiin pohjoismainen kohtaaminen, kun Punamustien vastustajaksi arvottiin Ruotsin mestari FC Rosengård. Malmöläisjoukkueen riveissä pelasi tuolloin muun muassa kaikkien aikojen naispelaajana pidetty brasilialainen Marta sekä myöhemmin muun muassa PSG:tä ja FC Barcelonaa edustanut Natasa Andonova. Heidän lisäkseen ryhmää tähdittivät myös useat Ruotsin ja muiden maiden maajoukkuepelaajat.

Myyrmäessä PK-35 Vantaa tarjosi kuitenkin skånelaisvierailleen kelpo vastuksen ja kotiyleisö näki varsin tasapäisen kohtaamisen. Zlatan Ibrahimovicin kotilähiönä tunnetun Rosengårdin ylpeys vei kuitenkin vahvan rutiininsa turvin voiton lukemin 0-2. Viikkoa myöhemmin Malmössä kyyti oli kuitenkin kylmää, kun ruotsalaiset tykittivät Punamustien verkkoon peräti seitsemän osumaa. Yhteismaaliluvut 9-0 eivät jättäneet selittelyille sijaa.

Selvänumeroisista lukemista huolimatta ainakin yksi Punamustien pelaaja teki kahdessa kohtaamisessa hyvän vaikutuksen Etelä-Ruotsin kärkiseuraan. Huippukauden pelannut ja Naisten Liigan vuoden pelaajana palkittu Iina Salmi siirtyi kauden päätyttyä FC Rosengårdin riveihin. Salmen siirto oli ensimmäinen merkittävä siirto PK-35 Vantaasta kovaan ulkomaiseen sarjaan ja aloitti tulevina vuosina jatkuneen huippusiirtojen putken.

Kauden päätteeksi moni joukkueen kokeneista runkopelaajista päätti pelaajauransa liigatasolla. Yksi heistä oli Punamustia yhdeksän kauden ajan edustanut, kapteeninnauhaa kantanut ja seuraikonien joukkoon noussut Pirjo Leppikangas. ”Pipe” oli mukana nostamassa ryhmää Kakkosesta Naisten Liigaan ja siellä suoraan maan ykkösseuraksi. Kahden sarjanousun jälkeen hän Leppikangas saavutti PK-35 Vantaan paidassa yhteensä viisi Suomen mestaruutta ja kolme Suomen Cupin mestaruutta

Leppikankaan lisäksi peliuransa päättivät Heidi Pihlaja ja Jenna Korhonen. Heistä Pihlaja voitti Punamustissa kolme Suomen mestaruutta ja kaksi cup-mestaruutta. Korhoselle kumpiakin voittoja kertyi yksi enemmän.

Pirjo Leppikankaan ja Heidi Pihlajan aktiiviura päättyi mestaruusjuhliin. (Kuva: Kalevi Hämäläinen). 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

PK-35 Vantaa is a football club dedicated to women’s football. The women’s team competes for the Finnish championship in the Women’s League (Naisten Liiga). PK-35’s affiliate clubs are PK-35 (500 members) and Vantaan Jalkapalloseura (1500 members).

ORIGINATING FROM VYBORG

The roots of PK-35 Vantaa date back to 1935 and the city of Vyborg, where 36 footballers came together at the club’s inaugural meeting. This meeting held on 19th September 1935 elected to name the club Vyborg Football Club, or ViPK.

The club’s operations resumed in Vyborg all the way to the year 1939, at which time the club was disbanded because of the war. Operations were reinstated in Helsinki in 1948 and the club’s name was changed to Pallokerho-35 ry.

ENDING UP IN VANTAA

The men’s and women’s first teams migrated to Vantaa for the 2009 season. Since then the team’s operations have gone on in the embrace of Myyrmäki Stadium under the name of PK-35 Vantaa.

The women’s team has won six Finnish Women’s League championships and four national cups. It has also made the round of 32 in the UEFA Women’s Champions League every year that it has competed in it. The men’s teams operation ended after 2016 season.

The club’s goal is to consolidate itself as one of Finland’s leading football clubs in women’s football and to offer players a career path all the way from the minors to the first teams. PK-35 Vantaa provides excellent year-round training conditions not only for the youth already playing for PK-35 and VJS, but also for other young footballers from Vantaa and those who possess a red and black heart.

CONTACT US

CLUB

PK-35 Vantaa ry
Raappavuorentie 6, 01600 Vantaa
info@pk35vantaa.fi

WOMEN’S TEAM

Kaj Björkqvist
General Manager
+358 44 538 3447
kaj.bjorkqvist@gmail.com