UUTISET

Sarjanousu pelissä kotona GBK:ta vastaan

11.10.2019

Punamustilla on lauantaina ensimmäinen tilaisuus sinetöidä Ykkösen ykkössijansa ja nousu takaisin liigakentille. Panosta riittää myös PK-35 Vantaan vastustajalla, sillä kokkolalainen GBK kaipaa kipeästi pisteitä säilyttääkseen sarjapaikkansa. Ottelu pelataan lauantaina 12.10. klo 14.00 Myyrmäen jalkapallostadionilla.

Asetelmat Ykkösen toiseksi viimeiselle sarjakierrokselle ovat nousutaiston osalta selkeät. PK-35 Vantaa johtaa sarjaa kolmen pisteen erolla Pihlajamäen PK-35:een nähden ja viiden pisteen erolla HPS:ään nähden. Nousu saa sinettinsä jo lauantaina, mikäli PK-35 Vantaa kaataa kotonaan GBK:n ja FC Sport venyy samanaikaisesti pisteille Pihlajamäessä. Myös tasapeli saattaa riittää PK-35 Vantaalle, mutta se vaatisi pihlajamäkeläisten tappion lisäksi myös HPS:n pistemenetyksen PKKU:n vieraana. Mikäli sekä Myyrmäettä että Pihlajamäessä päädytään kotivoittoon, venyy nousun matemaattinen ratkeaminen viikon päästä pelattavalle päätöskierrokselle.

Punamustien kausi Ykkösessä on ollut vakuuttava, sillä joukkue on voittanut 18 ottelua ja kärsinyt vain kaksi pistemenetystä – yhden tasapelin ja yhden tappion. PK-35 Vantaan maaliero 79-9 on sarjan paras ja puolustus on ollut Ykkösen pitävin. Erityisen vakuuttava joukkue on ollut kotikentällään, sillä Myyrmäessä se on voittanut kaikki kymmenen sarjapeliään maalierolla 44-1.

PK-35 Vantaalla on alla onnistunut viikko, sillä joukkue selvitti keskiviikkoiltana tiensä Suomen Cupin lohkovaiheeseen kaadettuaan FC Espoon lukemin 0-4. Punamustien osumista vastasivat cup-koitoksessa Kira Laurento, Netta Koso, Wilma Forsblom ja Sanna Saarinen. Edellisessä sarjapelissään lauantaina joukkue kaatoi Vasa IFK:n selvänumeroisesti 6-0 Koson, Saarisen, Forsblomin, Karoliina Aution, Roosa Bröijerin ja Roosa Toivasen osumilla.

GBK sen sijaan majailee sarjassa kymmenennellä sijalla eli viimeisellä säilyjän paikalla. FC Sport väijyy kuitenkin takana vain yhden pisteen päässä ja myös viiden pisteen päässä oleva Ilves/2 elättelee vielä pieniä toiveita säilymisestä. Putoamistaiston molemmat pohjanmaalaisjoukkueet pelaavat lauantaina haastavat vieraspelit pääkaupunkiseudun punamustia joukkueita vastaan, joten jokainen lauantaina saavutettu piste saattaisi osoittautua merkittäväksi kilpailueduksi säilymistä ajatellen.

Kokkolalaiset pelasivat vielä kaudella 2017 Naisten Liigaa, mutta nyt ryhmää uhkaa putoaminen Kakkoseen. GBK on kerännyt Ykkösessä 14 sarjapistettä neljällä voitolla ja kahdella tasapelillä. Etenkin maalinteko on ollut tervanjuontia, sillä joukkue on osunut tällä kaudella vain 16 kertaa. Sen omaan verkkoon sen sijaan on tehty keskimäärin 2,5 maalia ottelua kohden.

Syyskuun otteet ovat kuitenkin antaneet kokkolalaisille uutta uskoa, sillä joukkue keräsi viime kuun kolmesta ottelustaan kuusi pistettä. Edellisessä sarjapelissään syyskuun lopussa GBK kaatoi HauPan kotonaan selvin lukemin 3-0 Jada Sargeantin ja kahdesti osuneen Sanna Ögin osumilla. Vieraspeleissään GBK on venynyt tällä kaudella pisteille vain kahdesti, mutta molemmat kerrat ovat viime kuukausilta. Elokuussa kokkolalaiset hakivat 1-1-tasapelin FC Sportin vieraana ja syyskuun alussa joukkue kaatoi TuWen vieraissa lukemin 1-2.

PK-35 Vantaa ja GBK ovat kohdanneet toisensa jo kertaalleen tällä kaudella. Kesäkuussa Kokkolassa pelattu ottelu päättyi Punamustien 0-2-vierasvoittoon. GBK piti vieraansa yli tunnin ajan nollilla, mutta lopulta Vera Saastamoisen ja loppuhetkillä kenttäpelaajan rooliin vaihdetun Sanni Solehmaisen osumat riittivät kolmeen sarjapisteeseen.

Punamustien tämän kauden tehokkain maalintekijä on ollut 11 osumaa viimeistellyt Roosa Bröijer. Taustatukea hän on saanut muun muassa kymmeneen osumaan yltäneeltä Karoliina Autiolta. GBK:n tehokkain pelaaja sen sijaan on ollut neljästi osunut Sanna Ög.

PK-35 Vantaan kokoonpanosta puuttuvat lauantaina varmuudella loukkaantumisista kärsivät Vilma Väisänen, Vera Saastamoinen ja Aurora Troberg sekä Etelä-Koreassa vaihto-opiskeleva Tia-Maria Jaakonsaari. Lisäksi sairastelusta kärsivän Mikaela Frondeliuksen pelaaminen on epävarmaa. Keskiviikon cup-ottelusta sivussa olleet Selina Mustajoki, Roosa Bröijer ja Siiri Koivula sen sijaan tulevat mukaan kokoonpanoon.

Fokus yksittäisten tilanteiden voittamisessa

Päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa pääsee kauden viimeiseen kotiotteluun mukavista lähtökohdista. Punamustilla on alla kaksi hyvää peliä, joten tavoitteena on jälleen hyvän vireystilan säilyttäminen.

– Espoossa pelasimme hieman erilaisen pelin kuin viime viikonloppuna VIFKiä vastaan. Nyt murtauduimme enemmän lyhyillä syötöillä, kun taas VIFK-pelissä meillä oli enemmän myös pidempiä syöttöjä. Lauantaina katsomme, miten GBK lähtee pelaamaan ja meillä pitää olla sen mukaan valmiudet erilaisiin tapoihin päästä maalintekosektorille, Väisänen sanoi.

– Cupin pelissä olimme liikkeellä pienellä ryhmällä, mutta nyt pelaajatilanne näyttää paremmalta. Näillä näkymin saamme kaikki terveenä olevat pelaajat mukaan.

Kesäkuussa GBK teki pitkään kiusaa Punamustille. Maalihanat aukesivat lopulta ja PK-35 Vantaa haki vieraspisteet Kokkolasta, mutta Väisäsen mukaan joukkue ei voi aliarvioida sarjapaikastaan taistelevaa vastustajaa.

– GBK pelasi meitä vastaan kesällä kotinurmellaan tosi hyvän pelin. Meidän pitää muistaa sen pelin opit. He ovat vahvistuneet kauden aikana ja saaneet riveihinsä muun muassa uuden jenkkipelaajan, Väisänen totesi.

– Kaikista tärkeintä on kuitenkin, että lähestymme peliä oman pelaamisemme kautta. Kenttätasapainon säilyttäminen on jälleen tärkeä teema, joka on toiminut parissa viime pelissä aika hyvin. Meidän pitää lähteä tilanteisiin hyökkäystä unohtamatta myös puolustuksen kautta, jotta meillä on paremmat valmiudet puolustaa heti menetysten jälkeen.

Suora liiganousu on lauantaina ensimmäistä kertaa katkolla, mutta se ei ole vielä yksin PK-35 Vantaan käsissä. Väisäsen mukaan joukkue ei ajattele sarjatilannetta, vaan keskittyy yhteen peliin kerrallaan.

– Tämä on ottelu muiden joukossa, joten ajatukset täytyy pitää vain tässä pelissä. Emme voi yhtään miettiä tulevaa tai muiden pelien tilanteita. Fokuksen täytyy pysyä tiukasti vain tässä pelissä ja jokaisen yksittäisen tilanteen voittamisessa.

PK-35 Vantaa – GBK pelataan lauantaina 12.10. klo 14.00 Myyrmäen jalkapallostadionilla.

Liput otteluun maksavat aikuisille 10 euroa ja alennusryhmäläisille (opiskelijat, eläkeläiset, varusmiehet, työttömät) 5 euroa. Alle 18-vuotiailla on otteluun vapaa pääsy.

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.