PK 35 Vantaa – VIFK, Instagram

PK-35 Vantaa emännöi lauantaina Vasa IFK:ta

Punamustien pelit naisten Ykkösessä jatkuvat lauantaina kauden toiseksi viimeisen kotiottelun merkeissä. Sarjaa johtava PK-35 Vantaa saa silloin vieraakseen sarjanelosen Vasa IFK:n. Ottelu pelataan lauantaina 5.10. klo 17.00 Myyrmäen jalkapallostadionilla.

PK-35 Vantaa pitää sarjataulukon piikkipaikkaa hallussaan, kun sarjakautta on jäljellä vielä reilut kaksi viikkoa. Joukkueen pistetahti on ollut hyvä, sillä se on kärsinyt kauden aikana vain kaksi pistemenetystä – yhden tasapelin ja yhden tappion. Myös muut kärkijoukkueet ovat kuitenkin keränneet pisteitä tiukkaan tahtiin, joten piste-erot ovat edelleen pieniä. Pihlajamäen PK-35 on tasapisteissä sarjakärjen kanssa ja HPS kahden pisteen päässä, mutta PK-35 Vantaa on pelannut yhden ottelun takaa-ajajiaan vähemmän.

Punamustien osalta lähtökohdat lauantain otteluun ovat kuitenkin uudenlaiset, sillä joukkue kärsi tiistai-iltana sarjakauden avaustappionsa. HPS hyödynsi vahvuutensa tehokkaasti ja oli Ykkösen kärkiottelussa vahvempi tylyin lukemin 5-1. Vierasjoukkueen lohdutusosumasta vastasi Paloheinä syysillassa Karoliina Autio.

VIFK sen sijaan on sarjassa neljäntenä ja tulee säilyttämään saman sijoituksen kauden loppuun saakka. Kärkikolmikko on jo karannut tavoittamattomiin ja vastaavasti jäljessä olevat joukkueet ovat jääneet jo liian kauas vaasalaisista. 19 ottelustaan VIFK on voittanut 12, pelannut kahdesti tasan ja hävinnyt viisi. Tilastojen valossa pohjanmaalaisten sarjasijoitus on ansaittu, sillä maalierolla 46-24 joukkue on tehnyt sarjassa neljänneksi eniten maaleja ja päästänyt niitä neljänneksi vähiten.

Viime viikonlopun sarjaottelussaan VIFK venyi 2-2-kotitasapeliin HPS:ää vastaan. Vaasalaiset menettivät avausjaksolla johtonsa, mutta nousivat toisella jaksolla vielä takaa-ajoasemasta tasoihin. VIFK:n osumista vastasivat Katariina Ketonen ja Adelina Ragnäs.

Joukkueiden kauden ensimmäinen kohtaaminen nähtiin toukokuussa Vaasassa. Tuolloin VIFK karkasi toisen jakson alkupuolella 1-0-johtoon Adelina Ragnäsin osumalla, mutta Vera Saastamoinen nosti Punamustat tasoihin hetkeä myöhemmin. Vaasalaisten puolustus kesti pitkään, mutta Karoliina Aution ja Roosa Bröijerin viimeisellä kymmenminuuttisella viimeistelemät maalit siivittivät lopulta PK-35 Vantaan 1-3-vierasvoittoon.

Punamustien tämän sarjakauden tehokkaimmat pelaajat ovat olleet kymmenen osumaa viimeistelleet Roosa Bröijer ja loppukauden sivussa oleva Vera Saastamoinen. Lisäksi Karoliina Autio on heiluttanut verkkoa yhdeksän kertaa. VIFK:n tehopelaajia sen sijaan ovat olleet 11 osumaa laukoneet Minea Sundström ja Fanny Forss.

PK-35 Vantaan vahvuudesta puuttuvat lauantaina varmuudella loukkaantumisista kärsivät Vilma Väisänen, Aurora Troberg ja Vera Saastamoinen sekä Etelä-Koreassa vaihto-opiskeleva Tia-Maria Jaakonsaari. Viime otteluista sivussa ollut Selina Mustajoki sen sijaan palaa kokoonpanoon. Lisäksi yhteistyöseura EBK:sta on jälleen luvassa pelaaja-apuja.

Vastassa vahva puolustus

Päävalmentaja Jari Väisänen myöntää, että PK-35 Vantaa valmistautuu lauantain kotiotteluun hieman erilaisista lähtökohdista kuin kauden aiempiin Ykkösen peleihin. Hänen mukaansa sarjakauden avaustappion oppeja on käyty läpi joukkueen kesken.

– Meillä on tiistailta alla kova peli, jota olemme nyt katsoneet videolta. Teimme tietyillä pelin osa-alueilla virheitä, joita emme yleensä tee ja kenttätasapainomme ei ollut kunnossa. HPS sen sijaan käytti tilaisuutensa tehokkaasti hyväkseen. Tulevissa peleissä meidän pitää olla vahvempia kaksinkamppailuissa ja vältettävä tehokkaammin vastustajien vastahyökkäyksiä, Väisänen totesi.

– Tappiot kasvattavat joukkuetta aina eri tavalla kuin voitot. Meidän pitää käsitellä tiistain tulos oikealla tavalla ja löydettävä lauantain peliin taas paljon tsemppiä ja taistelutahtoa.

Toukokuun puolivälissä pelatun ensimmäisen keskinäisen pelin lisäksi Väisänen on nähnyt videolta VIFK:n viime viikonlopun HPS-ottelun. Tulevan vastustajan pelitapa sekä iskukyky ovat siis Punamustien valmennuksella hyvin tiedossa.

– Kyseessä on erittäin hyvin puolustava joukkue, joka pystyy myös nopeisiin vastahyökkäyksiin. Maalivahti ja alakerran pelaajat pystyvät avaamaan pitkiä palloja, joiden kanssa meidän pitää olla tarkkana. Emme saa menettää pelivälinettä alueilla, joista he voivat päästä vaarallisiin vastaiskuihin, Väisänen sanoi.

– VIFK:n vahvuus on ollut etenkin uhrautuva puolustuspelaaminen. Lisäksi heidän maalivahtinsa on hoitanut linjan taakse ilmassa tulleet pallot hyvin.

Väisäsellä on selkeä näkemys siitä, miten Punamustien tulee VIFKiä vastaan pelata. Hän painottaa, että PK-35 Vantaa ei saa kiirehtiä ratkaisupaikoille.

– VIFK:n kaltaista hyvin puolustavaa joukkuetta vastaan on todella tärkeää, että emme hätiköi tai oio asioita. Silloin tulee helposti huonoja ratkaisuja, joista vastustajalla voi avautua vastahyökkäysmahdollisuuksia. Vaasassa meiltä löytyi hyvin malttia, vaikka VIFK teki silloin ensimmäisen maalin. Lauantaina meidän pitää jälleen etsiä rauhassa tilaa etenemiselle.

PK-35 Vantaa – VIFK pelataan lauantaina 5.10. klo 17.00 Myyrmäen jalkapallostadionilla.

Liput otteluun maksavat aikuisille 10 euroa ja alennusryhmäläisille (opiskelijat, eläkeläiset, varusmiehet, työttömät) 5 euroa. Alle 18-vuotiailla on otteluun vapaa pääsy.