UUTISET

Punamustille tyly tappio HPS:n vieraana

2.10.2019

PK-35 Vantaa kärsi tiistai-iltana sarjakauden avaustappionsa. Kotijoukkue Helsingin Palloseura oli Ykkösen kärkiottelussa vahvempi ja vei pisteet lopulta selvin lukemin 5-1. Vieraat sen sijaan jäivät pimeässä syysillassa kauas tutusta hyvästä suoritustasostaan.

Vieraat aloittivat Paloheinän iltavalaistuksessa kelvollisesti ja pääsivät pelaamaan omaa rauhallista pallollista peliään. Vaikka PK-35 Vantaa piti enemmän palloa, HPS väläytteli kuitenkin jo pelin alkupuolella pariin otteeseen vaarallisuuttaan nopeissa vastahyökkäyksissä.

Punamustien ensimmäinen maalintekopaikka nähtiin viidennellä peliminuutilla. Roosa Toivanen antoi vasemmalta hyvän keskityksen, mutta Karoliina Aution pusku karkasi maalin yli. Kaiken kaikkiaan ensimmäinen vajaa puolituntinen oli kuitenkin varsin tasaista pelaamista ja hyvät maalipaikat jäivät molemmissa päissä vähiin.

HPS:n ensimmäinen todella vaarallinen tilanne nähtiin hieman ennen puolen tunnin täyttymistä, kun Maiju Hirvonen laukoi hyvästä paikasta ohi maalin. Ottelun avausmaali nähtiin kuitenkin heti seuraavasta tilanteesta 28. minuutilla, kun PK-35 Vantaa menetti pallon keskialueella. Peliväline päätyi Hanna Onufriewille, joka pääsi lyhyen kuljetuksen päätteeksi laukomaan noin 25 metristä. Korkea laukaus yllätti Punamustien maalivahdin Velma Oikarisen ja pallo painui hänen ylitseen maaliin.

1-0-osumaan asti peli oli edennyt varsin tasaisissa merkeissä, mutta johtomaali antoi kotijoukkueelle selvästi lisää itseluottamusta. Avausjakson loppua kohden HPS pääsi pelissä hieman niskan päälle, mikä näkyi etenkin voitettuina kaksinkamppailuina.

HPS lisäsi johtoaan vielä avausjakson lopussa. Vihreäpaidat pelasivat nopean vastahyökkäyksen päätteeksi oikealta laidalta vaarallisen poikittaissyötön maalille ja Ella Andberg pääsi yrittämään takatolpalta. Oikarinen sai kätensä ohjauksen tielle, mutta ei kyennyt estämään palloa painumasta yli maaliviivan.

Vierailla oli vielä ennen taukoa kaksi hyvää tilaisuutta kavennusosumaan. Ensin Kira Laurento pelasi hyvän pallon maalin edustalle, mutta Netta Koso ei aivan saanut venytettyä jalkaansa väliin. Hetkeä myöhemmin Sanna Saarinen laukoi hyvän vapaapotkun, mutta HPS:n maalia vartioinut Jessica Kiviaho onnistui koppaamaan pallon. Tauolle lähdettiin siis HPS:n 2-0-johtolukemissa.

Toisen jakson alussa PK-35 Vantaa jahtasi ponnekkaasti maalia, joka olisi nostanut vieraat jälleen mukaan taisteluun sarjapisteistä. Vieraat tulivat tauon jälkeen pirteästi kentälle ja saivat muutaman puolittaisen tilanteen, mutta hyökkäyspään suorituksista puuttui yhä viimeinen terävyys. HPS sen sijaan iski 56. minuutilla jälleen kerran hyvin vastaan. Nopean hyökkäyksen päätteeksi Piipa Kämppi laukoi poikittaissyötöstä pallon takakulmaan ja vei kotijoukkueen jo 3-0-johtoon.

Punamustien toiveet heräsivät eloon vielä tunnin kohdalla. Laurento haastoi hyvin oikealla laidalla ja pääsi tarjoilemaan pallon maalille. Autio venytti pelivälineen takatolpalta verkon perukoille ja kavensi lukemiksi 3-1. Osuma oli Autiolle jo kauden yhdeksäs.

Kavennusmaalin jälkeen PK-35 Vantaa sai lisää virtaa ja sai luotua painetta helsinkiläisten puolustusalueelle. Vieraat pääsivät rangaistusalueen tuntumaan ja saivat pelattua muutamia keskityksiä maalille, mutta todellisille maalipaikoille pääseminen oli haastavaa. HPS sen sijaan sai 69. minuutilla jälleen nopean hyökkäyksen päätteeksi kulmapotkun ja käytti sen tehokkaasti hyväkseen. Maiju Hirvonen nousi pääpallossa korkeimmalle ja puski HPS:n jälleen kolmen maalin johtoon.

Kolme minuuttia myöhemmin ilmassa oli jo ratkaisun makua, kun kotijoukkue osui jälleen. Tällä kertaa HPS pelasi pallon kulmapotkun jälkitilanteessa rangaistusalueelle ja Andberg pääsi ohjaamaan pelivälineen taka-alakulmaan. Näin ollen HPS siirtyi jo 5-1-johtoon. Ennen tiistai-illan ottelua Punamustien verkkoon oli tehty Ykkösessä ainoastaan neljä maalia, mutta nyt vahvan ottelun pelannut HPS onnistui yli tuplaamaan takaiskuosumien lukumäärän.

PK-35 Vantaa haki loppuun asti maaleja ja pyrki vielä kaventamaan lukemia siedettävämmiksi. HPS kuitenkin puolusti omaa aluettaan uhrautuvasti ja Punamustien hyökkäysalueen pelaamisesta puuttui kaivattua juonikkuutta. Vierasjoukkue ei ole jäänyt tämän kauden Ykkösessä kertaakaan maaleitta, mutta tällä kertaa osumat jäivät yhteen. Ottelu päättyi lukemiin 5-1 ja HPS piti ansaitusti pisteet Paloheinässä. Tappiosta huolimatta PK-35 Vantaa säilytti asemansa Ykkösen piikkipaikalla ja se on yhä pelannut yhden ottelun lähimpiä uhkaajiaan vähemmän.

Tappio käsiteltävä nopeasti

Päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa ei tällä kertaa ansainnut pisteitä. HPS onnistui omassa pelisuunnitelmassaan hyvin, kun taas Punamustien pelaaminen ei missään vaiheessa yltänyt totutun hyvälle tasolle.

– Epäonnistuimme tänään monella eri osa-alueella. Tämä oli meiltä varmasti kauden huonoin pelimme, mutta samalla toki myös HPS:n hyvyyttä. Olisimme voineet pelata taktisesti eri tavalla, meille tuli turhia virheitä tietyillä alueilla ja kenttätasapainomme oli heikko. Emme reagoineet menetyksiin tarpeeksi nopeasti, minkä myötä HPS pääsi hyödyntämään vahvuuksiaan ja nopeita pelaajiaan. Emme oikein olleet valmiita niihin tilanteisiin, Väisänen totesi.

– HPS käytti tänään vahvuutensa hyvin hyödykseen ja vastaavasti he pystyivät peittämään meidän vahvuuksiamme. Siinä he onnistuivat tänään meitä paremmin.

Väisänen myönsi, että eroa oli myös joukkueiden asenteessa ja taistelutahdossa. Hänen mukaansa siinä on vielä parannettavaa ennen loppukauden ratkaisupelejä.

– Pallo pomppi tänään monessa tilanteessa HPS:lle, koska he halusivat palloa enemmän. Jatkossa meidän pitää olla se joukkue, joka haluaa pelivälinettä hanakammin. Totta kai pelillisissäkin asioissa on parannettavaa, mutta ennen kaikkea kyse oli asenteesta ja kaksinkamppailujen voittamisesta. Taistelutahto on tärkeä asia jalkapallossa, ja se meidän pitää nyt kaivaa jälleen esiin tuleviin peleihin.

Punamustien lokakuun ottelutahti on tiivis ja seuraava sarjapeli on edessä jo lauantaina. Murehtimiseen ei ole aikaa, joten joukkueen pitää käsitellä takaisku pikaisesti ja näyttää viikonloppuna jälleen parasta osaamistaan.

– Jokainen tietää, että tällaisia pelejä tulee joskus. Tappiossa ei ole muuta hyvään kuin se, että joukkue joutuu nyt käsittelemään asioita ja miettimään, mitä meidän pitää tehdä jatkossa paremmin, Väisänen sanoi.

– Koko joukkueen, niin pelaajien kuin valmennuksen, pitää nyt kääntää katseet tulevaan. Samalla on kuitenkin tärkeää, että emme unohda tätä peliä. Meidän pitää oppia tästä, ottaa haaste vastaan ja nousta jälleen jaloillemme.

Punamustien pelit naisten Ykkösessä jatkuvat jo tulevana lauantaina 5.10. Silloin PK-35 Vantaa saa Myyrmäkeen vieraakseen Vasa IFK:n.

 

HPS – PK-35 Vantaa 5-1 (2-0)

28´ 1-0 Hanna Onufriew

42´ 2-0 Ella Andberg

56´ 3-0 Piipa Kämppi

61´ 3-1 Karoliina Autio

69´ 4-1 Maiju Hirvonen

72´ 5-1 Ella Andberg

 

Avauskokoonpano:

1 Velma Oikarinen

4 Filippa Kilponen

7 Kira Laurento

9 Netta Koso

13 Sanna Saarinen

14 Elina Salmi (84´ Ida Vuorinen)

15 Karoliina Autio (79´ Mikaela Frondelius)

18 Ella Hopponen (60´ Sinna Suuriniemi)

19 Anna Vlasoff

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer

 

Vaihtopelaajat:

6 Ida Vuorinen

22 Sinna Suuriniemi

24 Mikaela Frondelius

30 Sanni Solehmainen

 

PK-35 TV: Päävalmentaja Jari Väisäsen kommentit sarjakauden avaustappiosta

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.