UUTISET

Tiistai-iltana kärkiottelu HPS:n vieraana

29.9.2019

Lokakuun ja naisten Ykkösen ratkaisupelit alkavat Punamustien osalta tiistai-iltana sarjan kärkikamppailulla. Sarjakärki PK-35 Vantaa matkaa silloin kuntarajan eteläpuolelle sarjakolmosen Helsingin Palloseuran vieraaksi. Ottelu pelataan tiistaina 1.10. klo 19.30 Paloheinän tekonurmella.

PK-35 Vantaa lähtee sarjakauden viimeiselle kuukaudelle Ykkösen piikkipaikalta. Joukkue on voittanut yhtä vierastasapeliä lukuun ottamatta kaikki sarjapelinsä ja kerännyt 52 pistettä. Pihlajamäen PK-35 nousi viikonlopun voitollaan niin ikään 52 pisteeseen, mutta helsinkiläiset ovat pelanneet kaksi ottelua enemmän ja jäävät maalierovertailussa toiseksi.

Punamustien syyskuu sujui voitokkaasti. Ykkösen peleissään joukkue haki 0-8-vierasvoiton Ilves/2:sta ja kaatoi viikkoa myöhemmin FC Sportin Myyrmäessä maalein 3-0. Viikko sitten PK-35 Vantaa eteni Suomen Cupissa neljännelle kierrokselle voitettuaan FC Hongan B-tytöt lukemin 4-1.

HPS sen sijaan on sarjassa kolmantena viisi pistettä kärkikaksikkoa jäljessä. Helsinkiläinen perinneseura on pelannut jälleen vahvan kauden ja kärsinyt Ykkösessä vain neljä pistettä menetystä. Ainoat tappiot ovat tulleet sarjan punamustille joukkueille. Lauantaina HPS koki kuitenkin karvaan pistemenetyksen, kun se jäi 2-2-tasapeliin Vasa IFK:n vieraana. Lisäksi toppari Minna Pelkosen ulosajo aiheutti HPS:n valmennukselle lisää päänvaivaa kärkiottelun alla.

Kotijoukkue HPS:llä on tiistaina isot onnistumispaineet, sillä lopputulos määrittää vahvasti vihreäpaitojen loppukauden suuntaa. Tappiolla HPS menettäisi teoreettisetkin mahdollisuudet suoraan nousuun. Tasapelilläkään edes karsintapaikka ei olisi enää ryhmän omissa käsissä, joten HPS lähtee tiistain illan kärkiotteluun selkä seinää vasten.

Paloheinän iltavalaistuksessa kohtaavat tiistai-iltana sarjan tehokkaimmat hyökkäykset. HPS on tehtaillut Ykkösessä peräti 76 osumaa, kun taas ottelun vähemmän pelanneen PK-35 Vantaan lukema on 72. Myös molempien alakerta on ollut pitävä, sillä Punamustien verkkoon on tehty sarjakauden aikana ainoastaan neljä maalia. HPS:n verkko sen sijaan on heilunut vain kymmenen kertaa. Omalla kentällään Paloheinässä HPS on ollut vahva, sillä joukkue on voittanut kauden kaikki kotiottelunsa ja päästänyt niissä vain yhden maalin.

Joukkueiden kauden ensimmäinen kohtaaminen nähtiin toukokuun lopussa Myyrmäessä. Tuolloin HPS karkasi avausjaksolla 0-1-johtoon Piipa Kämpin osumalla, mutta PK-35 Vantaa nousi toisella jaksolla rinnalla ja ohi 2-1-voittoon. Punamustien osumista vastasivat tuolloin Filippa Kilponen ja Karoliina Autio.

PK-35 Vantaan tämän sarjakauden tehopelaaja on ollut kymmenen maalia tehtaillut ja 12 osumaa alustanut Roosa Bröijer. Lisäksi pelikuntoisista pelaajista Karoliina Autio on osunut kahdeksan ja Netta Koso seitsemän kertaa. HPS:n tehokkain on sen sijaan sijaan ollut Ykkösen maalipörssiä 19 osumallaan johtava Piipa Kämppi. Tulitukea hän on saanut etenkin 16 osumaa viimeistelleeltä Maiju Hirvoselta.

Punamustien kokoonpanosta puuttuvat tiistaina varmuudella loukkaantumisista kärsivät Vilma Väisänen, Vera Saastamoinen ja Aurora Troberg. Lisäksi vahvuudesta puuttuvat Selina Mustajoki ja Etelä-Koreassa vaihto-opiskeleva Tia-Maria Jaakonsaari. Rinkiin saadaan kuitenkin jälleen laajennusta yhteistyöseura EBK:n pelaajista. HPS:ltä sen sijaan ovat sivussa ainakin loukkaantumisestaan toipuva Ella Haaksluoto sekä pelikieltoaan kärsivä Minna Pelkonen.

Tavoitteena jälleen vahva pallonhallinta

Päävalmentajan Jari Väisäsen mukaan joukkueiden edellinen kohtaaminen toukokuun lopussa oli hyvää PK-35 Vantaan hallintaa, mutta HPS tarjosi kelpo vastuksen ja ottelusta muodostui lopulta 2-1-lukemien valossa varsin tiukka.

– Tavoitteenamme on pyrkiä jälleen samanlaiseen pallonhallintaan kuin edellisessä HPS-pelissä. Silloin meillä oli noin 650 syöttöä, kun taas vastustajan lukema oli reilut 300. Ero näkyi myös syöttöprosenteissa, sillä meidän syöttömme menivät omille 87 % tarkkuudella. HPS:n vastaava lukema oli 68 %, Väisänen luetteli avauskohtaamisen numeroita.

– Pystyimme rytmittämään peliä ja kentällä näkyi, että olimme joukkueista se rutinoituneempi. Lisäksi pystyimme pitämään palloa myös hyökkäysalueella, mistä vastustajalla on pidempi matka omiin hyökkäyksiinsä. Se on tavoitteenamme myös tiistain ottelussa. Totta kai sarja on edennyt sen jälkeen paljon ja molemmat joukkueet ovat menneet eteenpäin, joten emme voi liikaa miettiä viime kohtaamista.

Tiistai-illan vastustaja ja heidän pelaamisensa on tullut kauden aikana Punamustien valmennukselle jo tutuksi. Väisänen on nähnyt videolta myös HPS:n lauantaisen vierasottelun Vasa IFK:tä vastaan.

– HPS:ltä löytyy nopeita pelaajia ja maalintekotaitoa. Lisäksi he ovat vahvoja erikoistilanteissa. On siis paljon asioita, joiden kanssa meidän pitää olla tarkkana, Väisänen totesi.

– HPS kykenee myös hyvään pallonhallintapeliin. He osoittivat sen jälleen lauantaina, kun VIFK vetäytyi todella syvälle puolustamaan. HPS hallitsi hyvin palloa ja pystyi juoksuttamana VIFKiä, mutta murtavat syötöt tuottivat haasteita.

PK-35 Vantaalla on sarjakautta jäljellä vielä neljä ottelua ja jokaisessa pelissä on jaossa tärkeitä pisteitä. Väisäsen mukaan valmistautuminen lähtee kuitenkin liikkeelle pelillisistä asioista. Kun niitä toteutetaan suunnitelmien mukaan, tuottaa se useimmiten myös toivotun lopputuloksen.

– Tämä peli on meille yhtä tärkeä kuin kaikki muutkin pelit. Pyrimme jälleen omaan rauhalliseen pelisuoritukseemme. Tärkeintä on, että pystymme parantamaan pelaamistamme viikon takaiseen Suomen Cupin otteluun nähden. Kun parannemme tiettyjä perussuorituksia sekä avaamista ja rakentelua, saamme vietyä pallohallintaamme yhä korkeammalle, Väisänen sanoi.

– Käymme joukkueen kanssa vielä läpi, mitä asioita meidän pitää parantaa. Uskon, että joukkueemme pystyy pelaamaan rohkeasti eteenpäin ja saamme sen myötä laitettua yhä enemmän painetta HPS:n alakerralle. Se on varmasti yksi tämän pelin tärkeimmistä osa-alueista.

Punamustille jokaisen loppukauden pelin pisteet ovat samanarvoisia, mutta Väisänen tiedostaa, että HPS lähtee tiistain otteluun jo selkä seinää vasten. Vain voitto pitäisi nousukarsintapaikan helsinkiläisten omissa käsissä.

– HPS:n tilanne on tietysti erilainen kuin meillä. Jos ja kun he haluavat olla vielä mukana taistelemassa noususta, tällä pelillä on heille todella suuri merkitys. Nyt heiltä puuttuu vielä Minna Pelkosen ulosajon myötä yksi tärkeä pelaaja, joten on kiinnostavaa nähdä, millä tavalla he ratkaisevat sen.

HPS – PK-35 Vantaa pelataan tiistaina 1.10. klo 19.30 Paloheinän tekonurmella Helsingissä.

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot