Punamustat jatkoon Suomen Cupissa

25.9.2019

PK-35 Vantaa selvitti tiistai-iltana tiensä naisten Suomen Cupin neljännelle kierrokselle. FC Hongan B-tytöt pelasivat Myyrmäessä pirteän puolustustaistelun, mutta hallitsevien Suomen mestarien rutiini ja toisen jakson osumat olivat lopulta espoolaisille liikaa. 4-1-voiton myötä PK-35 Vantaa on enää yhden voiton päässä Suomen Cupin lohkovaihepaikasta.

Kotijoukkue aloitti ottelun pirteästi ja pallo pyöri ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana useita kertoja vaarallisesti FC Hongan rangaistusalueella. Lähimpänä maalintekoa kävi Anna Vlasoff, jonka laukaus kolahti espoolaismaalivahdin käsien kautta ylärimaan. Karoliina Autio sen sijaan pohjusti hyvän laukaisupaikan Sanna Saariselle, jonka yritys ei kuitenkaan tuottanut tulosta.

Ottelun kaava oli alusta lähtien selkeä, sillä peli pyöri lähes yksinomaan FC Hongan puolustusalueella. PK-35 Vantaa kierrätti pelivälinettä maltilla pelaajalta toiselle ja etsi murtautumisväyliä, mutta avausjaksolla pelaamisesta puuttui rytmiä ja vaadittua terävyyttä. Vahvasta hallinnasta huolimatta todella vaaralliset maalintekoyritykset olivat harvassa.

Maalihanat kuitenkin aukesivat lopulta juuri ennen puolen tunnin täyttymistä. Vlasoff antoi hienon pystysyötön ja Kira Laurento pääsi karkaamaan vasemmalta laidalta. Laurento eteni päätyrajalta rangaistusalueelle, harhautti yhden puolustajan ja sijoitti pallon lopulta läheltä varmasti etualakulmaan.

FC Honka iski kuitenkin 39. minuutilla yllättävän tasoituksen hienon vastahyökkäyksen päätteeksi. Espoolaiset pelasivat hyvän pystysyötön Punamustien puolustajien välistä ja Kreeta Halme ehti palloon niukasti ennen maaliltaan vastaan tullutta Sanni Solehmaista. Halme onnistui tuikkaamaan pallon Solehmaisen ohi maaliin ja nosti joukkueensa tasoihin. Vieraat käyttivät avausjakson ainoan maalipaikkansa tehokkaasti, joten tauolle lähdettiin tasalukemissa 1-1.

Toiselle jaksolle kotijoukkue asteli selvästi päättäväisempänä. Se nosti tempoa avausjaksoon nähden, liikutti pelivälinettä nopeammin ja laittoi vastustajansa juoksemaan yhä enemmän. Pelin painopiste oli jo avausjaksolla espoolaisten puolustusalueella, mutta nyt vauhti kasvoi ja yhä useampi hyökkäyksistä päättyi maalipaikkoihin.

PK-35 Vantaa siirtyi uudelleen johtoon ottelun 59. peliminuutilla, kun Vlasoff ja Laurento pelasivat hyvin yhteen vasemmalla laidalla. Viimeksi mainittu nousi vahvasti rangaistusalueelle ja pääsi laukomaan. FC Hongan maalivahti onnistui torjumaan Laurennon yrityksen, mutta Autio ehti irtopalloon ensimmäisenä ja nosti pelivälineen voimattomaksi jääneen maalivahdin yli verkon perukoille.

Punamustien kolmas osuma syntyi kahdeksan minuuttia myöhemmin hienon hyökkäyksen päätteeksi. Saarinen vapautti hienolla läpisyötöllä keskuspuolustaja Roosa Toivasen, joka nousi päätyrajalle asti ja tarjoili hyvän matalan keskityksen maalille. Roosa Bröijer liukui pallon takatolpalta maaliin ja vei kotijoukkueen jo 3-1-johtoon.

Kotijoukkue osui vielä kertaalleen 85. minuutilla. Vaihdosta kentälle tullut Mikaela Frondelius ohitti puolustajan vasemmalla laidalla ja eteni päätyrajalta rangaistusalueelle. Lopulta hän tarjoili matalan syötön maalille Laurennolle, joka pudotti pallon vain muutamasta metristä taaksepäin paremmassa asennossa olleelle Bröijerille. Ottelun toisen osumansa viimeistelleellä Bröijerillä oli lopulta helppo työ sijoittaa peliväline viidestä metristä maalivahdin ohi.

Myös FC Hongalle avautui pelin lopussa vielä yksi hyvä maalintekopaikka, mutta Solehmainen torjui rangaistusalueen rajalta lähteneen laukauksen näyttävästi. Enempää osumia ei siis enää nähty, joten PK-35 Vantaa vei voiton ja jatkopaikan lukemin 4-1.

Voiton myötä PK-35 Vantaa eteni Suomen Cupin neljännelle kierrokselle, jossa vastustajaksi asettuu Kakkosessa pelaava FC Espoo. Sen otteluparin voittaja etenee alkuvuodesta pelattavaan Suomen Cupin lohkovaiheeseen.

Tasonnosto tauon jälkeen

PK-35 Vantaa otti arki-illan ottelussa selvänumeroisen voiton, mutta päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan etenkin avausjakson otteet olivat kaukana joukkueen parhaasta osaamisesta. Ottelun avausminuutteja lukuun ottamatta pelin ensimmäinen jakso oli kotijoukkueelta totuttua vaisumpaa pelaamista.

– Ensimmäisen kymmenen minuutin aika loimme paljon paikkoja ja saimme useita tilanteita. Sen jälkeen pelaamisemme muuttui kuitenkin hieman varovaiseksi ja liian passiiviseksi. Kierrättämisemme oli liian hidasta ja meille tuli ajoittain hieman huonoja syöttöjä, Väisänen sanoi.

– Ihan alkua lukuun ottamatta ensimmäinen jakso oli vähän pelailua tai ”virkamiespalloa”. Hidastelimme liikaa ja pelasimme liikaa syöttöjä taaksepäin. Pelistämme puuttui yllätyksellisyyttä emmekä onnistuneet luomaan riittävästi ylivoimia.

Kotijoukkue vastasi ottelun avausosumasta, mutta espoolaisvieraat nousivat yllättäen tasoihin ja tauolle lähdettiin tasalukemissa 1-1. Väisäsen mukaan FC Hongan tasoitus saattoi olla Punamustille sopiva herätys ennen taukovihellystä.

– Honka oli ihan kelpo vastaiskujoukkue. Kun puolustimme yhden tilanteen huonosti, he käyttivät sen ainoan tilanteensa heti hyväkseen. Takaiskumaalissa oli se hyvä puoli, että se herätti meidän joukkuettamme. Menimme tauolle koppiin, kävimme avausjaksoa läpi ja katsoimme muutamia videoklippejä. Toisella jaksolla löysimmekin peliimme jälleen rytmiä, pallo alkoi liikkua nopeammin ja saimme enemmän tilanteita, Väisänen totesi.

Väisäsen mielestä ottelun parasta antia oli juuri se tapa, jolla PK-35 Vantaa reagoi toivottua vaisumpaan avausjaksoon. Kotijoukkue löysi tauon jälkeen peliinsä uuden vaihteen ja rytmin.

– Jokaiselta pelaajalta nähtiin hyvä tasonnosto toiselle jaksolle. Pystyimme nopeuttamaan pelaamistamme ja se näkyi lopulta myös tulostaululla. Loimme tilanteita nopeammin ja enemmän. Lisäksi olimme toisella jaksolla terävämpiä pallonriistoissa. Lisäksi etenkin Anna Vlasoff teki vasemmalta laidalta paljon hyviä juoksuja ja repi Hongan puolustuslinjaa rikki, Väisänen totesi.

– Honka pelasi hyvän pelin ja puolusti hyvin joukkueena. Mitä pidemmälle peli eteni, sitä vaikeampaa heidän oli kuitenkin päästä syvältä omalta alueeltaan hyökkäämään. He pääsivät pelaamaan pari pitkää palloa, mutta alakertamme hoiti ne varmasti.

Suomen Cupin lohkovaiheeseen selviäminen on toinen Punamustien syksyn tärkeistä tavoitteista. Ennen seuraavaa cup-koitosta joukkueen katseet kääntyvät kuitenkin nopeasti heti lokakuun alussa jatkuviin Ykkösen nousutaiston kannalta tärkeisiin otteluihin.

– Nyt otimme taas yhden askeleen ja etenemme Suomen Cupin suhteen ihan aikataulussa. Olemme hoitaneet nämä pelit sillä tavalla kuin pitääkin. Seuraavaksi meillä on edessä kaksi tärkeää sarjapeliä kärkipään HPS:ää ja VIFK:iä vastaan, joten tämä cup-ottelu pitää nollata nopeasti. Otamme toisen jakson hyvät asiat mukaamme, mutta meidän pitää vielä parantaa suoritustamme tuleviin peleihin, Väisänen linjasi.

Suomen Cupin neljännen kierroksen ottelun ajankohta selviää myöhemmin ja siitä tiedotetaan heti pelipäivän varmistuttua. Punamustien pelit jatkuvat kuitenkin Ykkösen merkeissä jo viikon kuluttua tiistaina 1.10. vierasottelulla Helsingin Palloseuraa vastaan. Kotikentällään Myyrmäessä PK-35 Vantaa pelaa seuraavan kerran lauantaina 5.10., jolloin vieraaksi saapuu Vasa IFK.

PK-35 Vantaa – FC Honka TB 4-1 (1-1)

29´ 1-0 Kira Laurento

39´ 1-1 Kreeta Halme

59´ 2-1 Karoliina Autio

67´ 3-1 Roosa Bröijer

85´ 4-1 Roosa Bröijer