UUTISET

Punamustille kotivoitto FC Sportista

15.9.2019

PK-35 Vantaa jatkoi puhdasta kotiputkeaan, kun FC Sport kaatui Myyrmäessä selvin lukemin 3-0. Vaasalaisvieraat pitivät numerot pitkään tiukkoina, mutta Punamustien koko ottelun jatkunut painostus tuotti lopulta tarvittavat osumat ja tärkeät sarjapisteet.

Sateisen syksyisessä säässä pelattu ottelu eteni alusta lähtien tiukasti kotijoukkueen komennossa. PK-35 Vantaa otti pallonhallinnan itselleen ja rakenteli maltillisesti hyökkäyksiään vieraiden alueella. Ensimmäinen maalintekotilanne avautui jo viidennellä minuutilla, kun Mikaela Frondelius pohjusti paikan Kira Laurennolle, jonka vaisuksi jäänyt laukaus painui kuitenkin maalin ohi.

Kotijoukkue sai jo avausjaksolla paljon erikoistilanteita ja pelasi useita keskityksiä maalille, mutta viimeisistä suorituksista puuttui kaivattua terävyyttä. Lisäksi FC Sportin pelaajat puolustivat uhrautuvasti ja ehtivät usein laukausten tielle tai onnistuivat purkamaan pallot pois vaara-alueilta. Vahvasta painostuksesta huolimatta Punamustilla oli vaikeuksia päästä aivan parhaille maalintekopaikoille.

Maalihanat aukesivat lopulta reilun puolen tunnin pelin jälkeen. Elina Salmi tarjoili hyvän pystypallon rangaistusalueelle ja Frondelius onnistui kääntymään puolustajan ohi. Lopulta vaasalaispuolustaja joutui kaatamaan Frondeliuksen sääntöjenvastaisin keinoin ja erotuomari määräsi pallon yhteentoista metriin. Sanna Saarinen laukoi rangaistuspotkun varmasti maalin oikeaan kulmaan ja vei Punamustat 1-0-johtoon.

Avausmaalin jälkeen PK-35 Vantaalla oli vielä ennen taukoa useita tilaisuuksia lisätä johtoaan. Anna Vlasoff pääsi laukomaan rangaistusalueen sisältä kahdesti ja Frondelius kertaalleen, mutta yritykset eivät tuottaneet tulosta. Myös toppari Roosa Toivanen yritti maalintekoa noustuaan hyvin rangaistusalueen rajalle, mutta laukaus painui maalin yli.

FC Sportin avausjakson ainoa maalintekopaikka nähtiin juuri ennen taukoa. Vaasalaispelaaja sai pallon hieman yllättäen Punamustien puolustusalueella ja laukoi nopeasti. Maalia vartioinut Velma Oikarinen onnistui kuitenkin koppaamaan suoraan päin tulleen laukauksen vaivattomasti. Tauolle lähdettiin siis kotijoukkueen 1-0-johdossa.

Toinen jakso noudatti varsin samanlaista käsikirjoitusta kuin ensimmäinen. Kotijoukkue jatkoi hyökkäysten vyöryttämistä, mutta FC Sport varjeli omaa aluettaan tiukasti. Vaikka PK-35 Vantaa pelasi paljon palloja rangaistusalueelle, olivat todella laadukkaat maalintekopaikat harvassa ja viimeistely-yritykset jäivät usein hieman puolittaisiksi.

Vieraille avautui avausjakson tapaan myös jälkimmäisellä puoliskolla yksi laukaisupaikka. Oikarinen torjui kuitenkin rangaistusalueen rajan takaa tulleen laukauksen varmaotteisesti. Toisessa päässä kotijoukkue kävi lähellä lyhyenä pelatun kulmapotkun jälkeen. Laurennon maalinedusruuhkasta lähtenyt yritys kolahti kuitenkin vaasalaisten onneksi ylärimaan.

FC Sport roikkui pitkään mukana maalin päässä, mutta suoranaiseen takaa-ajoon se ei kyennyt. Vieraiden haaveet sarjapisteitä karisivat viimeistään 79. minuutilla, kun Laurento tuplasi Punamustien johdon hienon yksilösuorituksen päätteeksi. Laurento sai pallon oikealle laidalle, eteni vauhdikkaasti puolustajan ohi ja laukoi pelivälineen rangaistusalueen kulmalta taka-alakulmaan.

Kotijoukkue osui kertaalleen vielä ottelun lisäajalla. Saarinen antoi hyvän kulmapotkun ja Roosa Toivanen pääsi puskemaan pallon maalin edustalta takakulmaan. Osuma oli keskuspuolustaja Toivaselle jo kauden neljäs.

PK-35 Vantaa vei ottelun nimiinsä lukemin 3-0 ja piti tärkeät sarjapisteet Myyrmäessä. Joukkue on voittanut Ykkösessä kaikki yhdeksän kotiotteluaan ja päästänyt niissä ainoastaan yhden maalin. Voiton myötä PK-35 Vantaa johtaa sarjaa kolmella pisteellä ennen ottelun enemmän pelannutta Pihlajamäen PK-35:tä ja kuudella pisteellä ennen HPS:ää.

Paljon paikkoja, mutta paljon parannettavaa

Päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan PK-35 Vantaalla oli sunnuntai-iltapäivän ottelussa suuri määrä hyviä hyökkäyksiä ja orastavia tilanteita, mutta

– Teimme kolme maalia ja saimme paljon palloja rangaistusalueelle. Pelasimme kaikkiaan lähes 40 syöttöä tai keskitystä maalille ja meillä oli yhteensä 13 kulmapotkua, joten pyrimme maalille todella hanakasti. FC Sport kuitenkin puolusti omaa maalinedustaansa hyvin, Väisänen totesi.

– Pääsimme maalien lisäksi vain muutamaan otteeseen vetämään ihan parhailta maalintekoalueilta. Emme kyenneet pohjustamaan tilanteitamme riittävän hyvin. Lisäksi meillä oli toki muutamia ”läheltä piti” -tilanteita, joissa saimme syöttöjä maalille, mutta emme aivan onnistuneet ohjaamaan niitä läheltä sisään.

Voitosta huolimatta Väisänen löysi Punamustien pelaamisesta parannettavaa. Pelaajien vahva rutiini kantaa pitkälle, mutta joukkue ei tällä kertaa saanut itsestään parasta irti.

– Olisimme toivoneet suorituksiin hieman enemmän laatua. Emme olleet aina ihan kunnolla pelin sisällä. Peliasennot olivat ajoittain vaikeita ja syöttöjen laatu ei ollut sillä tasolla, johon pelaajamme pystyvät. Ne johtivat muutamiin turhiin pallonmenetyksiin ja Sportille avautuikin pelissä kaksi maalipaikkaa, Väisänen sanoi.

– Pystyimme kuitenkin selkeästi hallitsemaan peliä ja meillä oli koko ajan paljon pelaajia pallon ympärillä. Sen myötä saimme pelivälineen menetysten jälkeen useimmiten hyvin takaisin. Oikeastaan jokainen pelaajamme pelasi aika perusvarman pelin, mutta esimerkiksi omasta pelitilasta huolehtiminen ei ollut ihan parasta mahdollista.

Onnistumisia Väisänen sen sijaan löysi etenkin laitakaistoilta, joita PK-35 Vantaa käytti jälleen sujuvasti hyväkseen. Kira Laurento esiintyi edukseen ja huipensi iltapäivänsä näyttävään 2-0-osumaan.

– Laitapelaamisemme oli jälleen vahvaa. Etenimme hyvin kummaltakin puolelta ja hyödynsimme molempia laitoja tasaisesti. Kira pelasi tänään hyvän pelin. Hän pystyi haastamaan hyvin laidan puolelta, pääsi käyttämään nopeuttaan ja teki maalin hienon yksilösuorituksen päätteeksi, Väisänen kehui.

PK-35 Vantaa jää nyt reilun kahden viikon tauolle Ykkösen peleistä. Seuraava sarjapeli pelataan vasta lokakuun ensimmäisenä päivänä HPS:n vieraana. Tulevissa otteluissa riittää panosta, joten joukkue valmistautuu jokaiseen koitokseen huolellisesti.

– Nyt tarkoituksenamme on harjoitella alkavalla viikolla vähän kovempaa, koska ensi viikonloppu on vapaa. Sitten meillä on edessä tärkeä Suomen Cupin ottelu. Sen jälkeen käännämme sitten katseet viimeisiin Ykkösen peleihin. Lisäksi tietysti toivomme, että saamme kaikki pelaajamme taas terveiksi loppukauden peleihin.

Punamustien pelit jatkuvat reilun viikon kuluttua Suomen Cupin kolmannen kierroksen ottelulla FC Hongan B-tyttöjä vastaan.  Ottelu pelataan tiistaina 24.8. Myyrmäen jalkapallostadionilla.

PK-35 Vantaa – FC Sport 3-0 (1-0)

32´ 1-0 Sanna Saarinen (rp.)

79´ 2-0 Kira Laurento

90+2´ 3-0 Roosa Toivanen