UUTISET

Mestarien liigan jatkopaikka ratkeaa tiistai-iltana

12.8.2019

Naisten Mestarien liigan Virossa pelattava karsintaturnaus huipentuu tiistai-illan ratkaisuotteluun. Sekä PK-35 Vantaa että kazakstanilainen BIIK Kazygurt ovat voittaneet molemmat karsintaottelunsa, joten jatkopaikka ratkeaa joukkueen keskinäisessä ottelussa.  Karsintaturnauksen päätösottelu pelataan huomenna tiistaina 13.8. klo 18.00 Kadriorun stadionilla Tallinnassa.

PK-35 Vantaan karsintaurakka alkoi todellisella jännitysnäytelmällä, kun ottelu virolaista FC Floraa vastaan ratkesi vasta lisäajalla. Turnauksen emäntäjoukkue karkasi yllättäen jo 2-0-johtoon, mutta Punamustien usko ei horjunut. Filippa Kilponen ja Karoliina Autio nostivat suomalaiset ensin tasoihin ja kirin lisäajalla huipentanut 2-3-voittomaali kirjattiin lopulta FC Floran omaksi maaliksi.

Toisessa karsintaottelussaan PK-35 Vantaa jätti färsaarelaisen EBS/Skálan vaille mahdollisuuksia. Ottelu eteni alusta lähtien täysin Punamustien komennossa, mutta tauolle lähdettiin Aution osuman turvin vain 1-0-lukemissa. Maalihanat aukesivat kuitenkin toden teolla toisella jaksolla ja suomalaiset etenivät selvänumeroiseen 5-0-voittoon. Toisen jakson osumista vastasivat Anna Vlasoff, Netta Koso ja kahdesti osunut Kira Laurento.

BIIK sen sijaan aloitti karsintaurakkansa selvänumeroisella 9-0-voitolla EBS/Skálaa vastaan. Joukkueen ykköstykkinä hääri peräti viisi maalia tehtaillut 34-vuotias georgialainen Gurnala Gabelia. BIIK haki avauspelissään osumia todella hanakasti, sillä joukkueelle tilastoitiin peräti 55 laukausta.

Toisessa ottelussaan BIIK kaatoi emäntäjoukkue FC Floran kahden avausjakson osuman turvin lukemin 2-0. Kazakstanilaisten molemmista osumista vastasi kirgisialaishyökkääjä Alina Litvinenko.

Karsintaturnauksen voittaja etenee Mestarien liigassa 32 parhaan joukkoon. Kahden pelatun ottelun jälkeen sekä PK-35 Vantaalla että BIIKillä on tilillään kuusi sarjapistettä. Maaliero on kuitenkin BIIKin puolella, joten kazakstanilaisille riittäisi tasapeli jatkopaikkaan. Asetelma pakottaa siis Punamustat hakemaan keskinäisestä ottelusta vain voittoa.

Punamustien karsintaturnauksen parhaat maalintekijät ovat olleet kahdesti osuneet Karoliina Autio ja Kira Laurento. Heidän lisäkseen maalintekijätilastoihin ovat päässeet Filippa Kilponen, Anna Vlasoff ja Netta Koso. BIIKin riveissä kaikkiaan kuusi maalia tehnyt Gabelia sen sijaan johtaa koko Mestarien liigan karsintavaiheen maalipörssiä. Kahteen turnausmaaliin ovat yltäneet myös Litvinenko sekä Yekaterina Babshuk.

PK-35 Vantaan kokoonpanotilanne on päätösottelun alla hyvä, sillä koko pelaava ryhmä on pelikunnossa. Ainoastaan pitkäaikaisloukkaantuneena oleva Vilma Väisänen on sivussa kokoonpanosta. Lisäksi joukkue on välttynyt turnauksen aikana myös pelikielloilta, joten tiistai-illan otteluun saadaan jalkeille paras mahdollinen ryhmä.

Vastustajana tasokas kazakstanilaisryhmä

Kazakstanilainen BIIK Kazygurt arvottiin Punamustien vastustajaksi ykköskorista, joten kyseessä on ranking-pisteidensä valossa lohkon etukäteen vahvimmaksi arvioitu joukkue. Seuran kotipaikka Shymkent sijaitsee aivan Kirgisian rajalla, hieman Kazakstanin suurimmasta kaupungista Almatysta länteen.

Kyseessä on rutinoitunut europelijoukkue, sillä BIIK on ollut kuutena edellisenä vuonna mukana Mestarien liigan pudotuspelivaiheessa eikä se ole ikinä pudonnut karsintavaiheessa. Seuran paras saavutus on kaudelta 2016, jolloin BIIK eteni 16 parhaan joukkoon. Viime vuonna kazakstanilaiset kaatoi jopa Mestarien liigan finaaliin edenneen FC Barcelonan kotonaan lukemin 3-1, mutta putosivat lopulta niukasti vierasmaalisäännön turvin.

Omassa sarjassaan BIIK on edennyt vakuuttavasti. Ryhmä johtaa Kazakstanin kuuden joukkueen pääsarjaa kuuden pisteen erolla sarjakakkoseen Okzhetpesiin nähden, vaikka on pelannut kaksi ottelua vähemmän. Kymmenestä ottelustaan BIIK on voittanut yhdeksän ja pelannut kerran tasan. Myös maalierosarakkeesta löytyy hurja lukema 88-2.

Edellisen sarjapelinsä BIIK pelasi heinäkuun puolivälissä, jolloin se nappasi 0-11-voiton sarjajumbo Kyzyl-Zharista. Sen jälkeen BIIK matkasi jo Baltiaan valmistautumaan Mestarien liigan karsintoihin. Kazakstanilaiset kaatoivat vielä ennen karsintaturnausta pelatussa harjoitusottelussa Liettuan mestarin Gintra-Universitasin lukemin 1-3.

Kazakstanilaisten ryhmä on hyvin kansainvälinen, sillä mukana on viisi yhdysvaltalaista, yksi georgialainen, yksi algerialainen, yksi kirgisialainen, yksi serbialainen, yksi nigerialainen ja kaksi sambialaista. Lisäksi joukkuetta luotsaa bulgarialainen Kaloyan Petkov.

Tavoitteena laittaa BIIK koville

Päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa lähtee turnauksen huipentavaan ratkaisupeliin hyvillä mielin. Turnausviikko on sujunut tähän mennessä hyvin, mutta odotetuin ottelu on vielä edessä.

– Joukkue on pysynyt hyvin terveenä ja olemme välttyneet isommalta vammoilta. Olosuhteet ovat hyvät ja saimme tänään onnistuneen harjoituksen alle. Saamme hyvän valmistautumisen ja riittävän palautumisajan seuraavaan peliin, joten siltä osin tilanne on hyvä, Väisänen sanoi.

Punamustien valmennuksella on varsin hyvä kuva huomisen vastustajan vahvuuksista. Väisäsen mukaan BIIKin pelitapa on lähes täysin päinvastainen kuin PK-35 Vantaan tuttu tyyli.

– BIIKin joukkue rakentuu tavallaan kahteen leiriin. Heillä on vahva puolustus ja vahva hyökkäys. Sen myötä heidän pelitapansa on hyvin suoraviivainen ja he pyrkivät siirtämään paineen mahdollisimman nopeasti vastustajan maalille, Väisänen kuvaili.

– Heillä on tiettyjä pelaajia, joilta löytyy selkeitä isoja vahvuuksia. BIIKillä on riveissään todella hyväpotkuisia pelaajia, jotka pystyvät pelaamaan pitkiä laadukkaita palloja ja hyviä keskityksiä maalille. Heidän 2-0-maalinsa Floraa vastaan oli siitä hyvä esimerkki: hyvä keskitys ja ohjaus läheltä maaliin.

BIIK on voittanut kaksi edellistä otteluaan lukemin 9-0 ja 2-0, mutta Punamustien valmennuskaksikko uskoo joukkueensa tarjoavan kazakstanilaisille selvästi kovemman haasteen kuin färsaarelaiset tai virolaiset.

– Tavoitteenamme on pelata BIIKiä vastaan täysin eri tavalla kuin kaksi heidän aiempaa vastustajaansa. Haluamme luoda heille painetta ja kokeilla, miten heiltä löytyy rahkeita meidän prässiämme ja painostustamme vastaan, Väisänen totesi.

– BIIK lähtee peliin ennakkosuosikkina, mutta nyt kyse on siitä, miten paljon pystymme luomaan helle painetta ja laittamaan heitä ahtaalle. Meidän täytyy pystyä pitämään palloa hyökkäyskolmanneksella ja kontrolloimaan peliä siellä. Haluamme juoksuttaa vastustajaamme ja saada otteen pelistä. Samaan aikaan meidän pitää kuitenkin pitää oma pakkamme tiiviinä ja pelata kurinalaisesti, sillä vastustajalla on riveissään muutamia ihan Euroopan huipputason pelaajia, Väisäsen aisapari Pasi Jaakonsaari täydensi.

Väisänen uskoo, että PK-35 Vantaalta löytyy eväät myös tasokkaan ammattilaisjoukkueen kaatamiseen. Hän painottaa etenkin pelikovuutta, nöyryyttä puolustussuuntaan sekä rohkeutta luottaa omaan osaamiseen.

– Puolustuspään pelaamisemme pitää onnistua vielä paremmin kuin aiemmissa peleissä. Tiedämme toki sen, että emme ole joutuneet pelaamaan tämän tyyppistä joukkuetta vastaan. Meidän pitää olla 1v1-tilanteissa vahvempia kuin kahdessa aiemmassa pelissä. Tavoitteenamme on toki, että emme edes joudu sellaisiin tilanteisiin, Väisänen

– Jokaisen pelaajan on oltava valmiina puolustamaan jopa omalle maalille asti. Lisäksi takaprässi tulee varmasti olemaan keskeisessä roolissa, jotta pystymme estämään heidän laadukkaat keskityksensä. Vastaavasti pallollisena meillä pitää olla rohkeutta pitää pelivälinettä pienessäkin tilassa. Jos sorrumme räiskimään palloa, rytmi hajoaa ja pelin avaimet päätyvät vastustajalle.

Lähtökohdat ratkaisupeliin ovat siltä osin selkeät, että PK-35 Vantaa tarvitsee ottelusta kolme pistettä. Muilla tuloksilla BIIK Kazygurt vie jatkopaikan. Väisäsen mukaan joukkue ymmärtää tilanteen, mutta lähestyy ottelua tilanne kerrallaan.

– Jokainen tietää, että meille kelpaa tästä pelistä vain voitto. Lähdemme voittamaan yksittäisiä tilanteita ja jos voitamme niitä riittävästi, meillä on hyvät mahdollisuudet saada pelistä haluamamme lopputulos, Väisänen tiivisti.

– Meidän pitää varautua kaikkeen ja pelata jokainen tilanne loppuun asti. Turnauksen tuomarilinja on ollut aika ailahteleva, joten emme voi olettaa kentällä mitään.

Mestarien liigan karsintaottelu PK-35 Vantaa – BIIK Kazygurt pelataan huomenna tiistaina 13.8. klo 18.00 Kadriorun stadionilla Tallinnassa.

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot