UUTISET

Punamustille selvänumeroinen voitto Mestarien liigassa

10.8.2019

PK-35 Vantaa otti lauantai-iltapäivänä toisen voittonsa naisten Mestarien liigan karsinnoissa Tallinnassa. Ottelu färsaarelaista EBS/Skálaa vastaan oli yksipuolinen näytös, mutta maalihanat aukesivat toden teolla vasta pelin jälkimmäisellä puoliskolla. Voitto takasi Punamustille hyvät lähtökohdat turnauksen ratkaisuotteluun.

Suomalaisjoukkue otti Tallinnan lämpimässä kesäillassa heti ohjat käsiinsä ja oli kentällä läpi ottelun aloitteellisempi osapuoli. Färsaarten mestari EBS/Skála sen sijaan vetäytyi syvälle omalle alueelleen puolustamaan ja pyrki pitämään loppulukemat siedettävinä.

Punamustien ensimmäinen hyvä maalintekopaikka nähtiin jo toisella peliminuutilla, kun Karoliina Autio pääsi jo kiertämänä vastustajan maalia vartioineen Anna Hansenin. Färsaarelaisten puolustaja ehti kuitenkin katkaisemaan Aution pienestä kulmasta tulleen sijoitusyrityksen. Hetkeä myöhemmin Mestarien liigan ensiesiintymisensä tehnyt Mikaela Frondelius tarjoili vasemmalta laidalta hyvän keskityksen, mutta Aution pusku suuntautui hieman maalin ohi. Ensimmäisellä kymmenminuuttisella nähtiin vielä lisäksi Roosa Toivasen painava laukaus sivuverkkoon ja Roosa Bröijerin pusku läheltä ohi maalin.

Avausmaali syntyi lopulta 15. peliminuutilla. Anna Vlasoff ohitti hienosti puolustajan ja pääsi tarjoilemaan matalan syötön päätyrajan tuntumasta. Autio oli tilanteessa hyvin mukana ja ohjasi pelivälineen lähietäisyydeltä verkon perukoille.

Johtomaalin jälkeen Punamustien maalipaikkatehtailu hiipui hieman, vaikka peli pyöri käytännössä täysin färsaarelaisten puolustusalueella. Suomalaisten viimeiset ratkaisut olivat kuitenkin hieman huolimattomia ja esimerkiksi monet pystysyöttötilanteet päättyivät paitsioliputuksiin.

Puolen tunnin pelin jälkeen Sanna Saarinen pääsi puskemaan kulmatilanteessa, mutta pusku suuntautui suoraan maalivahdin käsiin. Lisäksi juuri ennen taukovihellystä Vlasoff kavensi vasemmalta laidalta vahvasti keskustaan ja laukoi rangaistusalueen rajan tuntumasta, mutta veto painui yläriman kautta yli. Tauolle lähdettiin siis Punamustien 1-0-johdossa.

PK-35 Vantaa lisäsi kuitenkin johtoaan nopeasti tauon jälkeen. Kira Laurento tarjoili hienon syötön puolustajien välistä ja jälleen vahvasti hyökkäykseen noussut Vlasoff pääsi karkaamaan. Lopulta Vlasoff sijoitti pallon läpiajosta varmasti taka-alakulmaan.

Kymmenen minuuttia myöhemmin Laurento nousi hyvin kahden puolustajan ohi rangaistusalueelle ja pääsi laukomaan. Laukaus suuntautui kuitenkin suoraan päin färsaarelaisvahti Hansenia. Hyvän ottelun pelannut maalivahti onnistui selvittämään myös Laurennon toisen läpiajon sekä niin ikään läpi karanneen Vlasoffin yrityksen.

Pelin edetessä viimeisellä kaksikymmenminuuttiselle EBS/Skála alkoi väsyä ja färsaarelaisten puolustusmuoto alkoi venyä. Se avasi Punamustille enemmän tilaa ja maalintekopaikkoja. Vaihdosta pirteästi kentälle tullut Vera Saastamoinen alusti hyvän paikan Vlasoffille, jonka laukaus kolahti kuitenkin ylärimaan.

Maalihanat aukesivat kuitenkin lopullisesti vihdoin 75. minuutilla, kun PK-35 Vantaa siirtyi jo 3-0-johtoon. EBS/Skálan puolustajat onnistuivat selvittämään vielä ensimmäisen tilanteen, mutta purkupallo päätyi suoraan Netta Kosolle rangaistusalueen rajan tuntumassa. Koso laukoi terävästi vasemmalla jalallaan ja pallo upposi näyttävästi taka-alakulmaan.

Punamustien neljäs osuma syntyi vain muutamaa minuuttia myöhemmin. Laurento pääsi laukomaan rangaistusalueen rajalta ja laukaus muutti suuntaa puolustajasta. Hansen jäi tolppien välissä voimattomaksi ja pallo painui takakulmaan. Laurento oli asialla myös kaksi minuuttia myöhemmin, kun hyvän ottelun pelanneelle Hansenille sattui yksi kohtalokas virhe. Pallo näytti olleen jo maalivahdin hallussa, mutta Hansen lipsautti sen käsistään. Laurento oli tilanteessa hyvin hereillä, nappasi pallon ja siirsi sen läheltä tyhjään maaliin.

Lisäosumia ei muutamasta hyvästä yrityksestä huolimatta enää nähty, joten loppulukemiksi kirjattiin Punamustien 5-0-voitto. Näin ollen tolppien välissä pelannut Sanni Solehmainen piti maalinsa koskemattomana heti ensimmäisessä Mestarien liigan ottelussaan.

Voiton myötä PK-35 Vantaa jatkaa turnauksessa puhtaalla pelillä ennen tiistain päätösotteluita. Silloin panoksena on paikka Euroopan 32 parhaan joukossa.

Peli jätti parannettavaa ratkaisupeliin

Punamustien päävalmentajan Jari Väisäsen mukaan kolme pistettä olivat lauantain ottelun tärkein asia. Pelisuorituksesta hän löysi kuitenkin 5-0-lukemista huolimatta parannettavaa.

– Pelimme oli hieman varovaista. Vastustaja piti puolustuslinjaansa aika korkealla, mikä aiheutti meille jonkin verran ongelmia. Emme oikein tunnistaneet paitsiotilanteita eli sitä, missä tilanteissa olisimme voineet hyödyntää heidän korkean linjansa. Ajoitukset olivat hieman pielessä, Väisänen kertasi kenttätapahtumia.

– Ensimmäisellä jaksolla meillä oli aihioita ja paikkoja aika moneen maaliin, mutta niistä tilanteista heijastui tietynlainen epävarmuus. Meiltä puuttui hieman päättäväisyyttä viedä ne tilanteet loppuun asti.

Väisänen kärsi lauantaina toimitsijakieltonsa viimeisen ottelun, joten Pasi Jaakonsaari kantoi vielä EBS/Skálaa vastaan päävastuun vaihtopenkillä. Jaakonsaari oli Väisäsen kanssa yhtä mieltä siitä, että Punamustien pelistä löytyi jonkin verran ongelmakohtia.

– Tämä ei ollut meiltä ihan paras mahdollinen peli. Pelaajien pitäisi pystyä pelin sisällä löytämään ratkaisuja koko ajan paremmin. Jos huomataan, että joku ei toimi, pitää heti miettiä, mitä voisimme kenties tehdä paremmin. Se on osa pelinymmärtämistä, Jaakonsaari sanoi.

– Lisäksi meiltä puuttui tietyissä tilanteissa hieman räväkkyyttä ja rohkeutta. Pelasimme liikaa virheitä, minkä seurauksena syötöt ovat usein liian hiljaisia tai pallot eivät päätyneet aivan haluttuihin osoitteisiin. Tällaisissa peleissä meidän pitäisi pystyä pelaamaan rohkeammin lähempänä vastustajan puolustuslinjaa ja luomaan ylivoimia.

EBS/Skála selvisi PK-35 Vantaan vahvasta painostuksesta huolimatta 1-0-lukemissa tauolle. Sen jälkeen färsaarelaiset eivät kuitenkaan enää pysyneet kyydissä. Saarijoukkueen pelaajapakka alkoi hieman rakoilla ja Punamustien pelaajat käyttivät avautuneen tilan hyödykseen.

– Saimme myös tuoreita jalkoja vaihdosta kentälle ja tilanteita alkoi heti tulla. Vera ja Netta tulivat hyvin sisään. He pystyivät olemaan vahvasti mukana hyökkäyksissä, mikä auttoi meitä, Jaakonsaari huomautti.

Jaakonsaaren mukaan joukkueen pitää ymmärtää, että tiistaina pelattava ratkaisuottelu kazakstanilaista BIIK Kazygurtia vastaan tulee olemaan Punamustille hyvin erilainen haaste.

– Nyt meidän pitää unohtaa tämä peli, mutta on selvää, että meidän täytyy parantaa suoritustamme seuraavaan peliin. Voittamisen tahdon ja ylpeyden omasta pelaamisesta pitää näkyä jokaisesta pelaajasta. Haluamme voittaa ja pelata hyvää futista. Lisäksi pitää muistaa, että meillä on edelleen kaikki omissa käsissä, Jaakonsaari painotti.

Väisäsen mukaan tiivistahtisessa kolmen ottelun turnauksessa pitää koko ajan ajatella myös kokonaisuutta ja esimerkiksi pelaajien rasituksen säännöstelyä. Myös aiempien pelien opit pyritään Väisäsen mukaan aina siirtämään seuraaviin koitoksiin.

– Saimme Flora-pelistä irti paljon hyviä asioita, mutta niitä pitää vielä terävöittää lisää, sillä tänään emme saaneet niitä vielä näkymään kentällä. Toivottavasti ne näkyvät sitten kolmannessa pelissä, Väisänen totesi.

– Nyt pystyimme myös kierrättämään kokoonpanoamme ja antamaan tietyille pelaajille lepoa. Toivottavasti se näkyy seuraavassa pelissä. Tällaiset asiat korostuvat turnausmuotoisissa kilpailuissa. Lisäksi jokainen pelaajamme on nyt päässyt pelaamaan, mikä on arvokasta jatkoa ajatellen.

Mestarien liigan karsintaturnaus huipentuu tiistaina 13.8. samanaikaisesti pelattaviin päätösotteluihin. Silloin PK-35 Vantaa kohtaa jatkopaikan ratkaisevassa ottelussa niin ikään molemmat ottelunsa voittaneen kazakstanilaisen BIIK Kazygurtin.

 

PK-35 Vantaa – EBS/Skála 5-0 (1-0)

15´ 1-0 Karoliina Autio

47´ 2-0 Anna Vlasoff

75´ 3-0 Netta Koso

78´ 4-0 Kira Laurento

80´ 5-0 Kira Laurento

 

Avauskokoonpano:

4 Filippa Kilponen

7 Kira Laurento

13 Sanna Saarinen

15 Karoliina Autio (65´ Netta Koso)

16 Selina Mustajoki

18 Ella Hopponen

19 Anna Vlasoff

24 Mikaela Frondelius (65´ Vera Saastamoinen

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer

30 Sanni Solehmainen

 

Vaihtopelaajat:

1 Velma Oikarinen

9 Netta Koso

14 Elina Salmi

21 Tia-Maria Jaakonsaari

22 Aurora Troberg

25 Vera Saastamoinen

 

PK-35 TV: Videolla valmentaja Pasi Jaakonsaaren sekä Roosa Toivasen ja Kira Laurennon mietteet 5-0-voitosta

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot