UUTISET

Punamustille huima nousu voittoon Tallinnassa

8.8.2019

Hallitseva Suomen mestari PK-35 Vantaa aloitti naisten Mestarien liigan karsintaturnauksen 2-3-voitolla virolaisesta FC Florasta. Kotijoukkue piti Punamustia Tallinnan illassa tiukilla, mutta Punamustien loppukiri kantoi lopulta trillerimäiseen voittoon.

PK-35 Vantaa oli alusta lähtien aloitteellisempi ja hallitsevampi osapuoli, mutta ottelun ensimmäinen maalintekopaikka avautui kuitenkin virolaisille. FC Floran hyökkääjä pääsi yrittämään hyvästä tekopaikasta rangaistusalueen sisältä, mutta Punamustien maalia vartioinut Velma Oikarinen onnistui selvittämään suoraan päin suuntautuneen laukauksen.

FC Flora vastasi myös ottelun avausmaalista 16. peliminuutilla. Tallinnalaisten hyökkääjä pääsi karkaamaan pystypallosta, joka otti kimmokkeen omasta pelaajasta. Tilanne vaikutti paitsiolta, mutta tuomaristo antoi pelin jatkua ja Maarja Saulep sijoitti pallon läpiajosta Oikarisen ohi taka-alakulmaan.

Ottelu eteni Punamustien hallinnassa ja suomalaiset onnistuivat juoksuttamaan vastustajaansa, mutta todella vaarallisille maalintekopaikoille pääseminen tuotti avausjaksolla haasteita. Sanna Saarinen alusti vetopaikat sekä Netta Kosolle että Kira Laurennolle, mutta molempien yritykset karkasivat rangaistusalueen rajan takaa maalin yli.

Vielä aivan avausjakson lopussa PK-35 Vantaa sai vielä luotua hyvää painetta ja muutamia vaarallisia kulmapotkuja, mutta maaliin asti pelivälinettä ei saatu. Tauolle lähdettiin siis FC Floran 1-0-johtolukemissa.

Toinen jakso sai suomalaisten kannalta huonoimman mahdollisen alun. Virolaisjoukkue lisäsi johtoaan heti jälkimmäisen puoliskon avausminuutilla jopa vaarattoman oloisesta tilanteesta. Kesken avausjakson vaihdosta kentälle tullut Getter Saar lähetti puolustajien estelyistä huolimatta rangaistusalueen sisältä korkean laukauksen maalille ja pallo leijaili vastustamattomasti Oikarisen yli takakulmaan. Onnekkaan osuman myötä FC Flora karkasi heti tauon jälkeen jo 2-0-johtoon.

PK-35 Vantaa ei kuitenkaan luovuttanut, vaan jaksoi yhä uskoa omaan pelaamiseensa. Suomalaiset pitivät pelin painopisteen vihreäpaitaisen vastustajansa kenttäpuoliskolla ja loivat jatkuvasti painetta virolaisten puolustukselle. Vera Saastamoinen pääsi harhauttamaan puolustajan rangaistusalueella ja laukoi vasemmalla jalallaan, mutta laukaus päätyi suoraan virolaismaalivahti Getriin Striginin syliin.

Punamustien kavennusosuma syntyi kuitenkin hetkeä myöhemmin 56. peliminuutilla. Saarinen antoi hyvän kulmapotkun maalin edustalle ja Filippa Kilponen ohjasi pallon rangaistuspilkun kohdalta taka-alakulmaan. Näin ollen Kilponen onnistui maalinteossa heti ensimmäisessä Mestarien liigan ottelussaan.

1-2-maali antoi Punamustille jälleen lisää uskoa ja joukkue jatkoi kiivasta takaa-ajoaan. Lisäksi PK-35 Vantaa sai vaihdosta kentälle tuoreita jalkoja ja lisää virtaa, kun sekä Aurora Troberg että Karoliina Autio tulivat pirteästi sisään peliin.

FC Floran puolustustaistelu kantoi kuitenkin pitkälle ottelun päätöshetkille saakka. Punamustien paine oli kuitenkin lopulta 86. minuutilla virolaisille liikaa. Troberg kiihdytti puolustajan ohi rangaistusalueelle ja tarjoili matalan keskityksen keskustaan. Poikittaissyöttö tavoitti Aution, joka ohjasi pallon taka-alakulmaan ja nosti Punamustat tasoihin.

PK-35 Vantaa ei kuitenkaan tyytynyt pistejakoon. Vieraat jatkoivat yhä voitto-osuman jahtaamista ja kiri tuotti viimein tulosta ottelun lisäajalla. Saarinen syötti pallon vasemmalla laidalla hyvin hyökkäyksen tueksi nousseelle keskuspuolustaja Roosa Toivaselle, joka pääsi tarjoilemaan kovan matalan pallon etutolpalle. Pallo lipsahti lopulta tallinnalaisten maalivahti Striginin käsien kautta verkon perukoille ja suomalaiset nousivat riemukkaasti kahden maalin takaa-ajoasemasta johtoon.

Vieraiden johto-osuman jälkeen FC Flora yritti vielä nousta rinnalle, mutta paljon pallon perässä juosseiden virolaisten virta ei riittänyt enää viime minuuttien kiriin. Punamustien puolustajat selvittivät virolaisten yhden keskialueelta rangaistusalueelle pelatun vapaapotkun ja onnistuivat turvaamaan johdon päätösvihellykseen asti. FC Flora tarjosi tiukan vastuksen, mutta PK-35 Vantaa sai lopulta Mestarien liigan karsinnoille voitokkaan aloituksen trillerimäisellä 2-3-voitolla.

Hieno osoitus pelaajien taistelutahdosta

Karsintaturnauksen avausottelussa vetovastuun vaihtopenkille kantanut valmentaja Pasi Jaakonsaari myönsi, että FC Flora ei päästänyt PK-35 Vantaata helpolla. Punamustilla oli etenkin avausjaksolla käynnistymisvaikeuksia eikä joukkue kyennyt kunnolla toteuttamaan omaa tuttua pelaamistaan.

– Alku oli meiltä hieman hakemista. Pidimme palloa ja pelasimme aika hyvin pitkiä hyökkäyksiä, mutta jossain vaiheessa aloimme hieman oikomaan asioita emmekä oikein pysyneet suunnitelmassamme. Lisäksi vastustaja teki meille pelaamisen vaikeaksi emmekä oikein kyenneet ratkaisemaan sitä, miten pystyisimme jatkamaan omaa peliämme, Jaakonsaari kertasi kenttätapahtumia.

– Pelaajat olivat joissakin tilanteissa hieman väärissä peliasennoissa, joten jouduimme pelaamaan vähän liikaa taaksepäin. Kierrättämisemme oli liian hidasta ja tapahtui väärällä korkeudella. Emme saaneet luotua ylivoimia niille alueille, joille halusimme. Lisäksi pelasimme hieman liikaa pitkiä pääpalloja heidän vahvoille toppareilleen ja he voittivat myös paljon kakkospalloja.

Jaakonsaari harmitteli myös avausottelun kahta takaiskuosumaa. Tallinnalaiset karkasivat avausjaksolla johtoon ja suomalaiset saivat heti toisen jakson alussa lisää kylmää vettä niskaansa.

– FC Floran 1-0-maali oli usean metrin paitsio. En ymmärrä, miten tuollainen voi mennä läpi tällaisella tasolla. Toinen maali sen sijaan oli meiltä hieman laiskaa puolustamista. Annoimme heille mahdollisuuden pelata pallon maalille ja pieni onnenkantamoinen pomppasi jalan kautta maalivahdin yli takakulmaan, Jaakonsaari sanoi.

– Loppua kohden aloimme tehdä asioita sovitulla tavalla ja teimme muutaman vaihdon, jotka toivat meille selkeästi uutta virtaa. Saimme luotua tilanteita ja pelaajat osoittivat vahvaa tahtotilaansa. Kavennusmaalin jälkeen aloimme laittaa tosissamme palloa maalille ja menimme tilanteisiin kunnolla.

Maalin päähän noustuaan PK-35 Vantaa jatkoi painostustaan ja pyrki viemään pelin yhä tiukemmin virolaisten puolustusalueelle. Jaakonsaaren mukaan Punamustien tekemät pienet taktiset muutokset onnistuivat keskiviikkoiltana hyvin.

– Siirryttyämme kolmen alakertaan pystyimme luomana yhä enemmän painetta. Mikä tärkeintä, pystyimme myös toistuvasti prässäämään pallon välittömästi takaisin itsellemme ja saimme usein nopeasti katkoja. Kun teimme asioita sovitusti, saimme painopisteen ylemmäs ja pystyimme hallitsemaan palloa korkealla, missä olemme vahvoja, Jaakonsaari totesi.

– Lisäksi saimme hyviä taustanousuja muun muassa Anna Vlasoffin ja Roosa Toivasen kautta. Roosan hyvät kovat pallot tuottivat lopulta pienellä onnellakin sen kolmannen maalin. Silloin kun yritetään kovasti, onnikin on usein puolella. Halusimme ehdottomasti voittaa pelin ja se näkyi kentällä.

Toimitsijakieltonsa takia avausottelua katsomosta käsin seurannut päävalmentaja Jari Väisänen oli Jaakonsaaren kanssa samoilla linjoilla. Hän oli tyytyväinen etenkin pelaajien lopussa osoittamaan asenteeseen ja taistelutahtoon.

– 2-0-johtoon päästyään FC Flora vetäytyi hieman alas. Sen jälkeen oli enää vaikea lähteä ylös. He luottivat hoitavansa pelin ja kirimme myötä heitä alkoi hieman jännittää. Kun vastustaja menee noin paniikkiin ja vetäytyy noin alas, silloin ei kannata painaa jarrua. Joukkue teki siinä oikein ja lisäsi kaasua entisestään. Saimme yhä enemmän tilanteita ja se tuotti lopulta tulosta, Väisänen tiivisti.

– Pelaajista näki, että he halusivat vielä voittomaalin. Sitä tahtoa ei kannata kahlita. Tämä oli todella hieno tahtovoitto joukkueelle ja henkisesti tärkeä koko viikolle. Nyt olemme edelleen täysillä pelissä mukana.

Punamustien pelit Mestarien liigan karsinnoissa jatkuvat jo kahden välipäivän jälkeen lauantaina. Silloin PK-35 Vantaa saa vastaansa färsaarelaisen EBS/Skálan, joka hävisi keskiviikkoiltapäivänä avauspelinsä kazakstanilaiselle BIIK Kazygurtille selkein 9-0-lukemin. Punamustien toinen karsintaottelu pelataan lauantaina 10.8. Kadriorun stadionilla Tallinnassa.

 

FC Flora – PK-35 Vantaa 2-3 (1-0)

16´ 1-0 Maarja Saulep

46´ 2-0 Getter Saar

56´ 2-1 Filippa Kilponen

86´ 2-2 Karoliina Autio

90´ 2-3 oma maali

 

Avauskokoonpano:

1 Velma Oikarinen

4 Filippa Kilponen

7 Kira Laurento (76´ Karoliina Autio)

9 Netta Koso (52´ Aurora Troberg)

13 Sanna Saarinen

14 Elina Salmi (80´ Selina Mustajoki)

19 Anna Vlasoff

21 Tia-Maria Jaakonsaari

25 Vera Saastamoinen

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer

 

Vaihtopelaajat:

8 Vilma Väisänen

15 Karoliina Autio

16 Selina Mustajoki

18 Ella Hopponen

22 Aurora Troberg

24 Mikaela Frondelius

30 Sanni Solehmainen

 

PK-35 TV: Videolla Punamustien valmentajan Pasi Jaakonsaaren sekä Anna Karoliina Aution ja Anna Vlasoffin kommentit riemukkaasta trillerivoitosta

 

Artikkelikuva: Brit Maria Tae

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot