UUTISET

PK-35 Vantaa kohtaa Mestarien liigan avausottelussaan FC Floran

6.8.2019

Punamustien urakka naisten Mestarien liigassa alkaa huomenna Virossa. Avausottelussaan PK-35 Vantaa saa vastaansa turnausta emännöivän tallinnalaisen FC Floran. Ottelu pelataan huomenna keskiviikkona 7.8. klo 19.00 A. le Cog Arenalla Tallinnassa.

Mestarien liigan karsintavaihe pelataan neljän joukkueen turnauksina ympäri Eurooppaa. Kunkin karsintaturnauksen lohkovoittaja etenee pudotuspelimuotoisiin jatkopeleihin Euroopan 32 parhaan joukkoon. Punamustien karsintavastustajiksi arvottiin tällä kertaa virolainen FC Flora, färsaarelainen EBS/Skála ja kazakstanilainen BIIK Kazygurt.

Hallitseva Suomen mestari PK-35 Vantaa edustaa nyt Suomea Mestarien liigassa seitsemättä kertaa. Kuudella aiemmalla osallistumiskerrallaan joukkue on edennyt neljästi jatkopeleihin. PK-35 Vantaa on monesti järjestänyt karsintaturnauksen kotimaassa, mutta nyt joukkue matkustaa toista kertaa vieraskentällä. Matkakohde on kuitenkin vaivattomin mahdollinen, sillä Punamustien kaikki karsintaottelut pelataan suomalaisille hyvin tutussa Viron pääkaupungissa Tallinnassa.

Vaikka Mestarien liiga on Punamustille jo vuosien varrelta tutuksi tullut kilpailu, on asetelma tällä kertaa täysin erilainen. Syksyllä Suomen mestaruutta juhlinut PK-35 Vantaa jäi talvella ilman liigalisenssiä ja pelaa siis kuluvalla kaudella toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Ykkösessä. Siellä Punamustien otteet ovat olleet vakuuttavia, sillä joukkue on voittanut kaikki 14 sarjaotteluaan maalierolla 59-3.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun toisella sarjatasolla pelaava joukkue osallistuu naisten Mestarien liigaan. Poikkeuksellinen ja jopa ennennäkemätön tapahtuma on muuttanut PK-35 Vantaan valmistautumista, mutta tavoite on jälleen tuttu: paikka Euroopan 32 parhaan joukossa.

Punamustien tämän kauden sarjapelien tehokkain maalintekijä on ollut kymmenen osumaa tehtaillut Roosa Bröijer. Lisäksi Vera Saastamoinen on osunut yhdeksän, Karoliina Autio kahdeksan ja Netta Koso seitsemän kertaa.

PK-35 Vantaan kokoonpanotilanne on Mestarien liigan avausottelun alla hyvä, sillä ainoastaan pitkäaikaisloukkaantuminen Vilma Väisänen on varmuudella sivussa.

Avausvastustajana turnausemäntä FC Flora

Turnausta emännöivä FC Flora on itsenäisen Viron menestynein jalkapalloseura ja samalla jäsenmäärältään koko maan suurin urheiluseura. Se on perustettu vuonna 1990 ennen Viron irtautumista Neuvostoliitosta. Vaikka FC Flora on kahminut miesten puolella pokaaleita, sen naisten joukkueelta ei löydy merkittävää menestyshistoriaa.

Seuran naisten joukkue on perustettu vuonna 1997 ja menestystä saatiin odottaa pitkälle tämän vuosituhannen puolelle. FC Flora on voittanut Viron Cupin mestaruuden viidesti ja Super Cupin neljästi. Tallinnalaiset voittivat tänä keväänä molemmat kilpailut toisen kerran peräkkäin.

Sen sijaan ensimmäistä Viron mestaruuttaan FC Flora juhli vasta viime syksynä katkaistuaan Pärnu JK:n hurjan kahdeksan vuoden mestaruusputken. Tallinnalaiset osallistuvat siis nyt Mestarien liigaan ensimmäistä kertaa ja saivat karsintaturnauksen heti kotikentälleen. Hallitseva mestari johtaa myös tällä hetkellä omaa sarjaansa viiden pisteen erolla sarjakakkoseen Pärnuun nähden.

FC Floran voittoputki Viron Meistriliigassa kuitenkin katkesi juuri ennen Mestarien liigan karsintoja. Viime perjantaina pelattu kärkiottelu päättyi pistejakoon, kun Pärnu JK ja FC Flora pelasivat 1-1-tasapelin ensin mainitun kotikentällä.

Oman kansallisen sarjansa lisäksi FC Flora pelaa myös Viron, Latvian ja Liettuan kärkiseurojen yhteistä Baltian liigaa. Siinä FC Flora on jaetulla kärkisijalla ottelun enemmän pelanneen liettualaisen Gintra-Universitasin kanssa. Tallinnalaiset ovat kaataneet latvialaiset Dinamo Rigan ja Rigas FS:n, liettualaisen Kauno Zalgirisin sekä kotimaisen kilpakumppaninsa Pärnu JK:n. Ainoan tappionsa FC Flora on kärsinyt kärkiottelussa tasokasta liettualaisryhmää Gintraa vastaan.

Viime talvena saatiin myös hieman vertailupohjaa Meistriliigan ja kotimaisen Ykkösen välillä, kun FC Flora kohtasi harjoitusottelussa Ykkösen kakkossijaa hallussaan pitävän Pihlajamäen PK-35:n. Suomalaiset olivat Virossa pelatussa kohtaamisessa lopulta vahvempia lukemin 1-2.

FC Floran avainpelaajat muodostavat myös Viron A-maajoukkueen rungon. Ryhmän ykköstähti on hyökkäyspään Katrin Loo, joka kruunattiin viime kaudella 29 osumallaan Viron liigan maalikuningattareksi. Viron A-maajoukkuepaidasa Loo on pelannut peräti 102 ottelua – toiseksi eniten kautta aikojen – ja viimeistellyt niissä 19 maalia. Loo on tuttu pelaaja myös suomalaista naisjalkapalloa seuraaville, sillä hän on edustanut Suomessa NiceFutista ja Merilappi Unitedia.

Seura on nimetty roomalaisen antiikin mytologian jumalattaren Floran mukaan. Jumalattaren hahmo löytyy myös seuran logosta. FC Floran seuravärit ovat vihreä ja valkoinen, jotka symboloivat kasvua, puhtautta ja rehellisyyttä.

FC Flora pelaa naisten Mestarien liigan kaksi ensimmäistä karsintaotteluaan miesjoukkueensa kotikentällä A. le Cog Arenalla. Lillekülassa sijaitseva stadion on Viron suurin jalkapallostadion ja myös Viron A-maajoukkueen kotikenttä. A. le Coq Arenan katsojakapasiteetti on hieman yli 14 000.

Toiveissa onnistunut karsinta-avaus

PK-35 Vantaa saapui Tallinnaan tiistai-iltapäivästä reilun vuorokauden ennen ensimmäistä turnausottelua. Päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan kaikki on sujunut tähän asti moitteettomasti sekä valmistautumisen että olosuhteiden osalta.

– Ensimmäinen etappi on nyt takana ja joukkue on saatu Tallinnaan. Tähän mennessä kaikki on vaikuttanut hyvältä eli ainakaan puitteiden osalta ei ole valittamista, Väisänen sanoi.

– Meillä on eiliseltä hyvä harjoitus takana ja joukkueen vireystila vaikuttaa hyvältä. Kaikki odottavat jo ensimmäistä peliä innolla. Tällaisessa turnauksessa ensimmäinen peli on aina tärkeä, sillä haluamme saada turnauksen mahdollisimman onnistuneesti käyntiin.

Joukkue viettää koko turnausviikon Tallinnassa, missä Punamustien arki on rakennettu täysin jalkapallon ehdoilla. Väisänen uskoo, että pelaajat ovat valmiina, kun pallo potkaistaan liikkeelle keskiviikkoiltana.

– Illalla ohjelmassa on ensimmäiset harjoitukset täällä. Valitettavasti emme pääse harjoittelemaan ottelustadionilla, mutta toivottavasti pääsemme edes vähän tutustumaan pelikenttään, Väisänen totesi.

– Meillä on vielä vuorokausi aikaa valmistautua avausotteluun ja pyrimme käyttämään ajan mahdollisimman tehokkaasti. Tänään käymme vielä pikaisesti läpi Suomen Cupin FC Honka –peliämme ja katsomme, mitä asioita voimme tehdä paremmin. Sen jälkeen käännämme katseet huomiseen vastustajaamme FC Floraan.

Väisänen on ehtinyt perehtymään turnauksen avausvastustajiin niin videoiden välityksellä kuin myös paikan päällä. Hän oli perjantaina paikalla Viron sarjan kärkiottelussa, kun Pärnu JK ja FC Flora tasasivat pisteet lukemin 1-1.

– Olen nähnyt FC Floralta kaksi peliä videolta ja yhden paikan päällä. Kyseessä on fyysinen, suoraviivainen ja suhteellisen hyvin organisoitu joukkue. He pyrkivät pelaamaan nopeasti eteenpäin ja luomaan painetta alakerralle. Floralla on muutama kookas pelaaja ja he ovat vahvoja erikoistilanteissa. Uskon, että heillä voisi olla pelillisen tasonsa puolesta edellytyksiä pelata Naisten Liigassa, Väisänen arvioi.

– Joukkueesta löytyy muutamia hyviä yksilöitä, joista etenkin Suomessakin pelannut Katrin Loo nousee esiin. Hän on Floran pelillinen moottori.

Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa luottaa myös Mestarien liigassa omiin vahvuuksiinsa, mutta samalla joukkue pyrkii huomioimaan myös avausvastustaja FC Floran pelitavan.

– Olemme pystyneet tällä kaudella pääsääntöisesti hallitsemaan palloa. Meidän pitää kuitenkin saada hallinta mahdollisimman nopeasti mahdollisimman korkealle vastustajan kenttäpuoliskolle. Tiedämme, että Flora lähtee nopeasti ylöspäin ja jättää yleensä yhden tai kaksi pelaajaa ylös.  Meidän pitää siis pyrkiä siihen, että jos menetämme pallon, se tapahtuu mahdollisimman korkealla Floran kenttäpuoliskolla. Sieltä heillä on pitkä matka hyökkäyksiin ja meille jää enemmän aikaa reagoida.

– Toinen olennainen asia on se, miten kovan prässin pystymme heille antamaan. Omassa sarjassaan Flora ei ole kohdannut kovaa prässiä, joten meidän pitää pystyä antamaan sitä.

Punamustien joukkue varautuu myös siihen, että virolaisvastustaja saattaa pyrkiä pallon saadessaan todella nopeasti ylöspäin. Se vaatii myös PK-35 Vantaalta nopeaa reagointia muuttuviin tilanteisiin.

– Meidän pitää muistaa, että heiltä löytyy alakerrasta kovapotkuisia pelaajia. Pyrimme välttämään sen, että emme joudu heidän pitkien pallojensa seurauksena 1v1-tilanteisiin puolustuspäässä. Haluamme pitää pelin painopisteen oikeassa paikassa, mutta samalla varaudumme siihen, että meillä on ylivoima niillä alueilla, joihin he mahdollisesti pystyvät pelaamaan palloja, Väisänen sanoi.

– Tärkeintä on kuitenkin estää heidän kontrolloidut hyökkäyksensä. Luotamme siihen, että puolustajamme pystyvät selvittämään heidän pitkät pallonsa.

Mestarien liigan karsintaottelu FC Flora – PK-35 Vantaa pelataan huomenna keskiviikkona 7.8. klo 19.00 A. le Cog Arenalla Tallinnassa.

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot