IMG 20190730 WA0018

Punamustille niukka cup-tappio vahvalla peliesityksellä

Myyrmäessä nähtiin tiistai-iltana jännittävä ottelu, kun PK-35 Vantaa kohtasi FC Hongan Suomen Cupin niin kutsutulla superkierroksella. Punamustien väkevästä peliesityksestä huolimatta espoolaisten tiukka puolustustaistelu kantoi lopulta vierasvoittoon asti.

PK-35 Vantaa aloitti ottelun aktiivisesti ja otti heti ohjia itselleen. Kotijoukkue loi heti ensiminuuteilla muutaman maalintekoyritykseen johtaneen hyökkäyksen. Paras paikka avautui, kun Karoliina Autio ohitti puolustajan näyttävästi ja tarjoili pallon Vera Saastamoiselle rangaistusalueen sisään. Saastamoinen kiepautti itsensä vapaaksi ja pääsi laukomaan, mutta veto suuntautui sivuverkkoon. Lisäksi pallo pomppi muutaman kerran todella vaarallisesti maalin edustalla, mutta vieraat selvisivät säikähdyksellä.

Pelin kaava oli varsin selkeä, sillä kotijoukkue otti pallonhallinnan itselleen ja vierailija FC Honka puolusti vastahyökkäystilaisuuksia odottaen. Lisäksi espoolaiset pyrkivät ajoittain prässäämään ylhäältä, mutta muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta PK-35 Vantaa onnistui sujuvasti pelaamaan tiensä prässin ohi. FC Hongan pallonhallintajaksot sen sijaan jäivät pääosin lyhyiksi ja tehottomiksi. Vastahyökkäyksissä espoolaiset pääsivät kuitenkin muutamaan otteeseen väläyttämään vaarallisuuttaan.

Reilun puolen tunnin pelin jälkeen FC Hongan Dana Leskinen pääsi laukomaan painavasti hyvästä paikasta, mutta Punamustien tolppien väliin palannut Velma Oikarinen onnistui torjumaan päin suuntautuneen laukauksen. Tapiolalaisilla oli avausjaksolla myös kaksi kulmapotkua, jotka Oikarinen ja Punamustien alakerta onnistuivat kuitenkin selvittämään jälleen vahvan ottelun pelanneiden topparien Roosa Toivasen ja Filippa Kilposen johdolla.

FC Honka kuitenkin rokotti kotijoukkuetta tehokkaasti virheestä ottelun 37. peliminuutilla. Oikarisen avaava syöttö päätyi suoraan vastapuolen Tia Painilaisen jalkaan ja hän pääsi tarjoilemaan hyvän keskityksen rangaistusalueelle. Leskinen otti pallon taidokkaasti ilmasta haltuunsa ja laukoi pelivälineen Oikarisen käsien kautta etukulmaan.

Vaikka PK-35 Vantaa vei peliä, sen avausjakson maalipaikat rajoittuivat lähinnä pelin alkupuolelle. Jakson lopussa kotijoukkue sai muutamia hyviä erikoistilanteita, mutta espoolaiset onnistuivat suojelemaan omaa aluettaan. Tauolle lähdettiin siis vieraiden 0-1-johdossa.

Tauon jälkeen PK-35 Vantaa otti kenttätapahtumat yhä vahvemmin hallintaansa. Espoolaisjoukkue sen sijaan vetäytyi johtoasemassa ajoittain jopa todella syvälle omalle alueelleen puolustamaan. Puolustusasemiin vetäytyminen söi tehoja myös FC Hongan vastahyökkäyksistä. Kun niiden uhka laimeni, pystyi PK-35 Vantaa pitämään painetta yhä rohkeammin vieraiden kenttäpuoliskolla.

Kotijoukkue suoritti aivan toisen jakson alussa pelaajavaihdon, kun Netta Koso asteli vaihtoon ja kentälle tullut Kira Laurento teki ensiesiintymisensä uuden seuransa paidassa. Vaikka alla oli vain muutama joukkueharjoitus ja pelitapa on yhdysvaltalaispelaajalle uusi, Laurento esitti etenkin pallollisessa pelissä heti lupaavia otteita.

PK-35 Vantaa loi hyviä tilanteita etenkin laitojen kautta. Vaihdosta kentälle tulleet nopeajalkaiset Laurento ja Aurora Troberg aiheuttivat espoolaisille päänvaivaa. Lisäksi pirteän ottelun pelannut Autio, ajoittain laidoille hakeutunut Saastamoinen sekä jälleen vahvasti hyökkäyksiä tukenut Anna Vlasoff juonivat hyviä tilanteita sekä vasemmalta että oikealta puolelta. Punamustien pelaajat pääsivät muutamaan otteeseen tarjoilemaan päätyrajalta matalia palloja maalin edustalle, mutta ne eivät aivan tavoittaneet omia pelaajia tai päätyivät suoraan FC Hongan maalivahdin Milla-Maj Majasaaren käsiin.

Punamustien paine yltyi pelin loppua kohden. Oikealta laidalta karannut Troberg pohjusti hyvän maalipaikan Sanna Saariselle, joka joutui kuitenkin laukomaan hieman huonosta asennosta ja rangaistuspilkun kohdalta lähtenyt laukaus jäi lopulta torsoksi. Viimeisen kymmenminuuttisen aikana Kilponen pääsi kulmapotkutilanteessa puskemaan kahdesti peräkkäin, mutta vieraiden puolustajat purkivat molemmat tilanteet aivan maaliviivalta.

Punamustien kovasta painostuksesta huolimatta espoolaisten puolustustaistelu kantoi loppuun asti. Kotijoukkue jäi maaleitta ensimmäistä kertaa tänä vuonna ja joutui taipumaan lukemin 0-1.

Voiton myötä FC Honka lunasti suoran paikan Suomen Cupin talvella pelattavassa lohkovaiheessa. PK-35 Vantaa sen sijaan jatkaa eriskummallisen kilpailuformaatin ansiosta vielä Suomen Cupin karsintakierrosten pelaamista loppukesän ja syksyn aikana. Punamustien seuraava cup-vastustaja tulee olemaan häviäjä otteluparista FC Loviisa – JyPK.

Tuloksesta huolimatta tyydyttävä suoritus

Punamustien päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan Myyrmäen viileässä kesäillassa pelattu ottelu noudatti varsin selkeää käsikirjoitusta. Vaikka vastassa oli Ykkösen joukkueita tasokkaampi vastustaja, PK-35 Vantaa ei tinkinyt omasta tutusta pelitavastaan.

– Rytmitimme peliä hyvin, vaikka avausjaksolla kierrättämisemme ei ollutkaan ihan riittävän nopeaa. Pystyimme kuitenkin pitämään palloa paljon jopa syvällä vastustajan alueella. Vaikka Honka prässäsi välillä tosi kovaa ja ylhäältä, pääsimme siitä pääosin hyvin ohi. Sen myötä pystyimme hyydyttämään Honkaa, mikä alkoi näkyä toisella jaksolla, Väisänen kertasi kenttätapahtumia.

– Meillä oli heti pelin alussa pari hyvää paikkaa ja molemmilla oli avausjaksolla muutama hyvä kulmapotku, mutta tosi vaaralliset paikat olivat aika harvassa. Rakensimme hyökkäyksiä hyvin, loimme ylivoimia ja juoksutimme vastustajaa, mutta hyökkäyskolmanneksella meiltä puuttui vielä hieman päättäväisyyttä.

Vieraat vastasivat kuitenkin lopulta avausjakson ja koko ottelun ainoasta osumasta. Väisänen harmitteli takaiskumaalia, sillä siihen johtanut tilanne oli yksi Punamustien harvoista virheistä oman pään pelaamisessa.

– Maalissa meille sattui yksi selkeä virhe. Maalivahdin avaus päätyi suoraan vastustajan jalkaan ja puolustuksemme oli avaustilanteessa vähän levällään. Honka onnistui hyödyntämään sen. Se oli hienosti pelattu tilanne ja hieno suoritus Dana Leskiseltä. Topparimme oli vielä aika lähellä päästä kiinni, mutta ei aivan ehtinyt.

PK-35 Vantaa oli läpi ottelun aloitteellisempi osapuoli, mutta etenkin toisella jaksolla takaa-ajoasemassa se vei pelin painopisteen väkisin vieraiden puolustusalueelle. Väisäsen mukaan pelin jälkimmäinen puolisko oli Punamustilta vahvaa pelaamista, mutta maaliin asti palloa ei tällä kertaa saatu.

– Pystyimme pakottamaan vastustajan tosi syvälle omalle alueelleen ja loimme ihan hyviä puolittaisia tilanteita rangaistusalueelle. Laitapelaamisemme alkoi toimia yhä paremmin, minkä myötä pääsimme jatkuvasti hyviin hyökkäyksiin. Honka kuitenkin puolusti omaa aluettaan todella uhrautuvasti ja heidän maalivahtinsa hoiti keskityspallot pääosin hyvin, joten emme aivan saaneet vietyä niitä aihioita loppuun asti.

Ensimmäisellä jaksolla FC Honka väläytteli muutamaan otteeseen vaarallisuuttaan nopeissa hyökkäyksissä pallonriistojen jälkeen. Tauon jälkeen vastahyökkäykset vähenivät selvästi, mikäli oli Väisäsen mukaan osittain tulosta myös Punamustien yltyneestä painostuksesta.

– Toisella jaksolla Hongan vastahyökkäysuhka hyytyi. He joutuivat puolustamaan niin syvällä, että sieltä oli vaikeaa lähteä hyökkäyksiin. Paria vastaiskua ja muutamaa vaarallisista paikoista tullutta vapaapotkua lukuun ottamatta pystyimme pysäyttämään Hongan hyökkäykset toisella jaksolla.

Kokonaisuudessaan Väisänen piti Punamustien peliesitystä onnistuneena. Ajoittain pitkiä jaksoja pallon perässä juosseiden espoolaisten ottelun jälkeiset tuuletukset osoittivat, että joukkue joutui Myyrmäessä koville. Väisäsen mukaan toinen joukkueista saa olla tyytyväinen esitykseen ja toinen tulokseen.

– Kaiken kaikkiaan tämä oli hyvä peli meiltä. Osoitimme, että pystymme hallitsemaan peliä myös liigan kärkipään joukkuetta vastaan ja pelaamaan hyvää jalkapalloa. FC Honka ei ole yhdessäkään näkemässäni liigapelissä joutunut puolustamaan niin paljon kuin tänään, Väisänen totesi.

– Totta kai se harmittaa, että emme hallinnasta huolimatta saaneet tehtyä sitä tarvittua maalia, mutta pelillisesti voimme olla tyytyväisiä. Joukkueen peli-ilme oli loistava ja pelaajat taistelivat hyvin. Toki se näkyi hieman otteissamme, että emme ole tällä kaudella päässeet pelaamaan tällaisia pelejä.

Tiistai-iltainen Suomen Cupin ottelu oli samalla Punamustien kenraaliharjoitus ennen ensi viikolla odottavia kansainvälisiä pelejä. Väisänen uskoo FC Honkaa vastaan pelatun ottelun palvelleen hyvin tulevia koitoksia.

– Mielestäni tämä oli meiltä pelillisesti hyvä esitys, joka antoi taas uskoa joukkueen tekemiseen. Tärkeintä oli, että jaksoimme pitää tempoa yllä ja pallo liikkeessä. Toivottavasti saamme tästä jotain aihioita mukaan myös Mestarien liigan peleihin.

Punamustia odottaa nyt muutaman viikon mittainen tauko kotimaan peleistä. PK-35 Vantaan pelit jatkuvat ensi viikolla Mestarien liigan karsintaotteluilla Tallinnassa. Myyrmäessä PK-35 Vantaa pelaa seuraavan kerran vasta tiistaina 27.8., jolloin vieraaksi saapuu Pihlajamäen PK-35.

 

PK-35 Vantaa – FC Honka 0-1 (0-1)

37´ 0-1 Dana Leskinen

 

Avauskokoonpano:

1 Velma Oikarinen

4 Filippa Kilponen

9 Netta Koso (47´ Kira Laurento)

13 Sanna Saarinen

14 Elina Salmi (90+1´ Wilma Forsblom)

15 Karoliina Autio (70´ Aurora Troberg)

19 Anna Vlasoff

21 Tia-Maria Jaakonsaari

25 Vera Saastamoinen

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer

 

Vaihtopelaajat:

7 Kira Laurento

18 Ella Hopponen

20 Wilma Forsblom

22 Aurora Troberg

24 Mikaela Frondelius

30 Sanni Solehmainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

PK-35 Vantaa is a football club dedicated to women’s football. The women’s team competes for the Finnish championship in the Women’s League (Naisten Liiga). PK-35’s affiliate clubs are PK-35 (500 members) and Vantaan Jalkapalloseura (1500 members).

ORIGINATING FROM VYBORG

The roots of PK-35 Vantaa date back to 1935 and the city of Vyborg, where 36 footballers came together at the club’s inaugural meeting. This meeting held on 19th September 1935 elected to name the club Vyborg Football Club, or ViPK.

The club’s operations resumed in Vyborg all the way to the year 1939, at which time the club was disbanded because of the war. Operations were reinstated in Helsinki in 1948 and the club’s name was changed to Pallokerho-35 ry.

ENDING UP IN VANTAA

The men’s and women’s first teams migrated to Vantaa for the 2009 season. Since then the team’s operations have gone on in the embrace of Myyrmäki Stadium under the name of PK-35 Vantaa.

The women’s team has won six Finnish Women’s League championships and four national cups. It has also made the round of 32 in the UEFA Women’s Champions League every year that it has competed in it. The men’s teams operation ended after 2016 season.

The club’s goal is to consolidate itself as one of Finland’s leading football clubs in women’s football and to offer players a career path all the way from the minors to the first teams. PK-35 Vantaa provides excellent year-round training conditions not only for the youth already playing for PK-35 and VJS, but also for other young footballers from Vantaa and those who possess a red and black heart.

CONTACT US

CLUB

PK-35 Vantaa ry
Raappavuorentie 6, 01600 Vantaa
info@pk35vantaa.fi

WOMEN’S TEAM

Kaj Björkqvist
General Manager
+358 44 538 3447
kaj.bjorkqvist@gmail.com