PK 35 Vantaa – Äland United, 1 0, Naisten Liiga, 23.9.2018 64

Pasi Jaakonsaari liputtaa pelirohkeuden puolesta

PK-35 Vantaa tunnetaan suomalaista jalkapalloa seuraavien keskuudessa tunnistettavasta peli-identiteetistään. Seura on vuodesta toiseen luottanut omaan vahvaan pallonhallintapeliinsä ja ennen kaikkea aloitteelliseen jalkapalloon. Se on tuottanut myös tulosta ja tehnyt PK-35 Vantaasta kotimaassaan selkeästi viime vuosien menestyneimmän jalkapalloseuran.

Yksi suuri syy hienoon menestykseen on ollut Punamustien vahva usko omaan pelitapaansa. Myyrmäessä on uskallettu tehdä asioita eri tavalla kuin muualla. Samalla rohkea ja aktiivinen pelitapa kehittää yksilöitä. PK-35 Vantaasta on lähtenyt viime vuosien aikana useita pelaajia suurempiin sarjoihin ja jopa todellisiin huippuseuroihin.

Valmentaja Pasi Jaakonsaari liputtaa pelirohkeuden puolesta. Hänen mielestään on kehityksen kannalta tärkeää, että pelaajat aidosti nauttivat pelaamisesta. Jaakonsaaren mukaan kollektiivinen pallonhallintapeli tukee yksilökehitystä optimaalisesti, sillä se opettaa pelaajille teknisten suoritusten lisäksi myös ajattelemista ja pelin lukemista.

– Tämä on lopulta pelaajien peli. Annetaan heidän nauttia siitä. Pallon kanssa on aina mukavampaa kuin ilman sitä. Se on samalla myös puolustamista, kun pallo pysyy omalla joukkueella. Lisäksi pitkät hyökkäykset uuvuttavat vastustajaa. Siinä on paljon hyviä puolia, Jaakonsaari sanoi.

– Pelaajat kehittyvät ja heidän uskalluksensa kasvaa. Pelissä ei ole kyse vain tietyistä kaavoista, vaan pelin ymmärtämisestä ja toisten liikkeiden täydentämisestä. Pelitaidon kehittäminen vaatii hirveästi harjoitustunteja, mutta meidän pitää saada koko ajan lisää yhä taitavampia pelaajia. Totta kai myös fyysiset valmiudet pitää olla.

Enemmän uskallusta pelikentille

Jaakonsaaren mukaan jalkapalloa lähestytään Suomessa liikaa virheiden välttämisen kautta. Hän on huolissaan siitä, että pelaajia kahlitaan liikaa ja vapauksia rajoitetaan.

– Suomalaisessa jalkapallossa pelätään enemmän kuin uskalletaan. Silloin ollaan aina negatiivisessa kierteessä. Jos kaikki on kielletty, pelaajat eivät uskalla yrittää mitään omia ratkaisuja, Jaakonsaari lataa.

– Virheitäkin pitää sallia. Silti suurimmat virheet tulevat usein silloin, kun ei uskalleta pitää palloa, vaan annetaan hätäinen syöttö ja menetetään pallo. Kun pelaaja pystyy toimimaan pallon kanssa, silloin hänelle avautuu myös syöttösuuntia.

Jaakonsaari kannustaakin kotimaisia lajitoimijoita ajattelemaan yksittäisten pelien tulosten sijaan enemmän myös pelin ja pelaajien kehittämistä.

– Jos pelitapa ei kehitä pelaajia eikä edes joukkueen pelaaminen kehity, siinä heitetään pahimmillaan jopa vuosikausien työ hukkaan. Esimerkiksi kolmen tai useamman pelaajan yhteistyötä näkee kentillä todella harvoin. Usein pelaaminen nojaa jopa sattumiin.

Omalla pelaajaurallaan yksitoista A-maaottelua pelanneen Jaakonsaaren mielestä yksilötaitoa ei arvosteta Suomessa riittävästi. Hänen mukaansa se on nähtävissä jopa maajoukkuetasolla.

– Jopa naisten A-maajoukkue näyttää tehneen tietoisen valinnan, että mukaan on otettu toisentyylisiä, lähinnä juoksuvoimaisia pelaajia. Taitopelaajat sen sijaan ovat jääneet pienempään rooliin. Se näkyy väistämättä kentällä pallollisessa pelaamisessa. Jos kentällä ei ole pelaajia, jotka kykenevät tekemään kanssapelaajistaan parempia, lähtökohdat ovat aika huonot, Jaakonsaari linjaa.

– Jos taitavia pelaajia ei palkita maajoukkuekutsuilla, se on sääli koko Suomen jalkapallolle ja hukkaamme hyviä yksilöitä. Suomalainen jalkapallo ei mene eteenpäin ennen kuin uskallamme tehdä asioita ihan eri tavalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

PK-35 Vantaa is a football club dedicated to women’s football. The women’s team competes for the Finnish championship in the Women’s League (Naisten Liiga). PK-35’s affiliate clubs are PK-35 (500 members) and Vantaan Jalkapalloseura (1500 members).

ORIGINATING FROM VYBORG

The roots of PK-35 Vantaa date back to 1935 and the city of Vyborg, where 36 footballers came together at the club’s inaugural meeting. This meeting held on 19th September 1935 elected to name the club Vyborg Football Club, or ViPK.

The club’s operations resumed in Vyborg all the way to the year 1939, at which time the club was disbanded because of the war. Operations were reinstated in Helsinki in 1948 and the club’s name was changed to Pallokerho-35 ry.

ENDING UP IN VANTAA

The men’s and women’s first teams migrated to Vantaa for the 2009 season. Since then the team’s operations have gone on in the embrace of Myyrmäki Stadium under the name of PK-35 Vantaa.

The women’s team has won six Finnish Women’s League championships and four national cups. It has also made the round of 32 in the UEFA Women’s Champions League every year that it has competed in it. The men’s teams operation ended after 2016 season.

The club’s goal is to consolidate itself as one of Finland’s leading football clubs in women’s football and to offer players a career path all the way from the minors to the first teams. PK-35 Vantaa provides excellent year-round training conditions not only for the youth already playing for PK-35 and VJS, but also for other young footballers from Vantaa and those who possess a red and black heart.

CONTACT US

CLUB

PK-35 Vantaa ry
Raappavuorentie 6, 01600 Vantaa
info@pk35vantaa.fi

WOMEN’S TEAM

Kaj Björkqvist
General Manager
+358 44 538 3447
kaj.bjorkqvist@gmail.com