UUTISET

Punamustille vieraspisteet Kokkolasta

8.6.2019

PK-35 Vantaa jatkoi lauantai-iltapäivänä voittokulkuaan naisten Ykkösessä. Kotijoukkue GBK tarjosi Punamustille kelpo vastuksen ja piti lukemat pitkään maalittomina. Lopulta vieraiden rutiini oli kuitenkin kokkolalaisille liikaa ja pisteet matkasivat Myyrmäkeen lukemin 0-2.

Helteisessä säässä pelattu ottelu eteni alusta lähtien Punamustien komennossa. GBK puolusti kuitenkin omaa aluettaan hyvin ja pelasi kokonaisuudessaan kurinalaisesti. Pohjanmaalaiset onnistuivat pitämään vieraansa pitkään maaleitta, mutta GBK joutui puolustamaan niin paljon puolustamiseen, että sen oma hyökkäyspelaaminen jäi lähes olemattomaksi.

Ottelun ensimmäinen maalipaikka avautui vieraille jo kahdeksannella peliminuutilla. Kokkolalaisten maalivahti Emilia Tuomela epäonnistui pahasti avauksessaan ja pallo päätyi suoraan Ella Hopposelle noin kahteenkymmeneen metriin. Hopposen nostoyritys painui kuitenkin yli maalin. Hetkeä myöhemmin Aurora Troberg karkasi oikealta laidalta ja tarjoili hyvän keskityksen, mutta Karoliinan Aution ohjaus suuntautui ohi maalin. Autiolle avautui heti perään vielä parempi maalipaikka, kun hän pääsi nokikkain maalivahdin kanssa. Aution laukaus karkasi kuitenkin maalin yli.

Kenties Punamustien avausjakson paras maalintekopaikka nähtiin noin kymmenen minuuttia ennen taukovihellystä. Troberg tarjoili nappikeskityksen ja Roosa Bröijer nousi hyvin tilanteeseen. Bröijer pääsi puskemaan lähietäisyydeltä, mutta pusku suuntautui yli maalin. Tauolle lähdettiin siis maalittomissa tasalukemissa.

Pian tauon jälkeen Troberg vapautti Saastamoisen läpiajoon, mutta GBK:n maalia vartioinut Tuomela onnistui selvittämään tilanteen. Kahdeksan minuuttia myöhemmin Troberg teki jälleen hyvän esityön ja tarjoili nappikeskityksen maalille. Vilma Väisänen pääsi puskemaan takatolpalta, mutta kevyeksi jäänyt pusku suuntautui suoraan maalivahdin syliin.

Punamustien maalihanat aukesivat vihdoin 66. peliminuutilla. Autio tarjoili hyvän hyökkäyksen päätteeksi nappikeskityksen rangaistusalueen kulmalta ja Saastamoinen puski pallon takatolpalta lähietäisyydeltä verkon perukoille.

Johtoasemassa PK-35 Vantaa suoritti odotetun pelaajavaihdon. Kentälle vaihdettiin kevään vaihto-opiskelun merkeissä Italiassa viettänyt Sanna Saarinen, joka siis palasi punamustassa paidassa tositoimiin neljän kuukauden tauon jälkeen.

Vierailla oli loistava tilaisuus tuplata johtonsa, kun Filippa Kilponen pääsi puskemaan kulmapotkun jälkitilanteessa, mutta muutamasta metristä lähtenyt pusku viuhui yli tyhjän maalin. Myös pelin loppupuolella vaihdosta kentälle tullut Sanni Solehmainen aiheutti heti ongelmia pohjanmaalaisvastustajille. Autio tarjoili hyvän matalan keskityksen ja Solehmainen tykitti pallon voimalla maalia kohti, mutta Tuomela torjui laukauksen riman yli.

Ottelun lopullisesti sinetöinyt osuma nähtiin aivan lisäajan alussa. Solehmainen riisti pallon kokkolalaispuolustajalta ja eteni vasemmalta vahvasti rangaistusalueelle. Lopulta Solehmainen laukoi pallon näyttävästi voimalla aivan takayläkulmaan ja tuplasi vieraiden johdon. Samalla maalivahtina paremmin tunnettu Solehmainen avasi maalitilinsä Ykkösessä.

GBK jahtasi lisäajan lopussa vielä lohdutusosumaa, mutta Punamustien maali pysyi koskemattomana. Kokkolalaiset eivät lopulta saaneet laukaustakaan kohti vieraiden maalia ja Velma Oikarinen hoiti muutamat keskityspallot varmaotteisesti. Ottelu päättyi lukemiin 0-2, joten PK-35 Vantaa venytti voittoputkensa jo yhdeksän ottelun mittaiseksi.

Tärkeät pisteet raskaassa kelissä

Punamustien päävalmentaja Jari Väisänen oli kokonaisuutena tyytyväinen joukkueensa esitykseen. Luotto omaan pelaamiseen palkittiin jälleen toisella jaksolla, kun PK-35 Vantaa jauhoi maltillisesti voittoon tarvittavat osumat.

– Pystyimme olemaan ottelussa hallitsevampi osapuoli. Tavoitteenamme oli juoksuttaa vastustajaa kuumassa kelissä ja saada sen myötä hiljalleen yhä enemmän painetta heidän maalilleen. Meillä oli tosin jo avausjaksolla muutama hyvä tilaisuus avata maalitilimme, Väisänen totesi.

– Toisella jaksolla pallonhallintajaksomme olivat pidempiä ja pystyimme luomaan vaarallisempia keskitystilanteita. Sen myötä saimme myös tosi paljon erikoistilanteita. Lisäksi painotimme enemmän laitapelaamista, ja saimme yhä enemmän murtautumisia ja hyviä keskityksiä.

PK-35 Vantaan voittomaali syntyi lopulta reilun tunnin pelin jälkeen. Väisäsen mukaan Aution alustama ja Saastamoisen viimeistelemä osuma oli hienon hyökkäyksen tulos.

– 0-1-maali syntyi hyvän pallonhallinnan ja kierrättämisen päätteeksi. ”Karkki” sai jalan vapaaksi ja tarjoili loistavan keskityksen taka-alueelle. Vera sen sijaan luki pallon liikeradan hyvin ja laittoi sen takatolpalta sisään.

Väisänen jakoi kehuja myös kokkolalaisvastustajalle. GBK majailee sarjataulukon hännillä, mutta lauantain ottelun kaltaisilla peliesityksillä pistepotti tulee takuulla karttumaan jatkossa. Samalla Väisänen kuitenkin huomautti, että Punamustien puolustus onnistui pitämään kokkolalaiset hyvin kurissa.

– GBK puolusti todella kurinalaisesti ja heillä oli selkeä taktiikka. Lisäksi heidän maalivahtinsa hoiti monta tilannetta hyvin. GBK joutui kuitenkin välillä niin syvälle, että sieltä on vaikea lähteä nopeisiin hyökkäyksiin. Uskon, että GBK tulee olemaan loppukaudesta vahvempi ja kerää vielä paljon lisää pisteitä, Väisänen sanoi.

– Heillä oli hyviä aihioita hyökkäyssuuntaan, mutta pääsääntöisesti ne tilanteet päättyivät kaksinkamppailuvoittoihimme tai alimman linjamme katkoihin. Onnistuimme hyvin pitämään GBK:n poissa vaarallisilta paikoilta.

Kolmen pisteen lisäksi PK-35 Vantaa sai lauantaina muitakin ilonaiheita. Maalintekijätilastoihin kirjattiin uusi nimi ja lisäksi Sanna Saarinen palasi vihdoin Punamustien vahvuuteen.

– Meidän pitää olla tulokseen tyytyväinen. Pelaajat hoitivat raskaassa kelissä osansa hyvin. Sannin avausmaali oli tietysti hieno asia, samoin kuin Sannan paluu kokoonpanoon. Hän tuo joukkueelle äärettömän tärkeän lisän.

Punamustien pelit naisten Ykkösessä jatkuvat reilun viikon kuluttua sunnuntaina 16.6. Silloin PK-35 Vantaa saa Myyrmäkeen vieraakseen Rovaniemen Palloseuran.

GBK – PK-35 Vantaa 0-2 (0-0)

66´ 0-1 Vera Saastamoinen

90+1´ 0-2 Sanni Solehmainen