Punamustille tärkeät vieraspisteet Vaasasta

11.5.2019

PK-35 Vantaa jatkoi lauantai-iltapäivänä vahvaa kevättään naisten Ykkösessä. Kotijoukkue Vasa IFK tarjosi Punamustille hyvän vastuksen, mutta joutui lopulta taipumaan lukemin 1-3. Pohjanmaalaiset karkasivat ottelussa jo johtoon, mutta vieraat nousivat rutiininsa turvin takaa-ajoasemasta voittoon.

Aurinkoisessa Vaasassa pelattu ottelu eteni alussa varsin tasaisissa merkeissä. VIFK sai heti ensimmäisen viidentoista minuutin aikana muutaman vaarallisen erikoistilanteen, mutta vieraiden alakerta onnistui selvittämään tilanteet. Punamustien ensimmäinen maalintekopaikka avautui Aurora Trobergille, joka kuitenkin puski Elina Salmen keskityksestä pallon maalivahdin käsiin.

Avausjakson edetessä PK-35 Vantaa otti selkeämmän otteen kenttätapahtumista. Noin puolen tunnin pelin jälkeen vieraiden pelaaminen alkoi maalipaikkoja tasaiseen tahtiin. Filippa Kilponen pääsi hyvin puskemaan kulmapotkusta, mutta vaasalaispuolustajat ehtivät pysäyttämään pallon maalin edustalla. Hetkeä myöhemmin Trobergin keskitys oli lähellä yllättää pohjanmaalaiset, mutta pallo kolahti vieraiden harmiksi tolppaan.

Punamustille avautui avausjakson lopulla myös peräti kolme läpiajoa. Ensin Kilponen tarjoili hyvän nousun päätteeksi hienon läpisyötön Vera Saastamoiselle, mutta VIFK-maalivahti Fanny Söderström onnistui estämään maalinteon. Saastamoinen pääsi yrittämään jatkotilanteessa vielä uudelleen, mutta veto karkasi yli maalin.

Hetkeä myöhemmin Vilma Väisänen vapautti Saastamoisen toistamiseen, mutta laukaus suuntautui maalin yli. PK-35 Vantaa ehti luomaan vielä yhden läpiajotilanteen ennen taukoa. Tällä kertaa Saastamoinen antoi vapauttavan pystysyötön, mutta Karoliina Autio laukoi pallon suoraan maalivahdin syliin. Punamustien monesta hyvästä tilanteesta huolimatta tauolle lähdettiin siis vielä maalittomissa tasalukemissa.

Vieraiden vaaralliset hyökkäykset jatkuivat myös tauon jälkeen. Roosa Bröijer kuljetti pallon hyvin hyökkäysalueelle ja tarjoili lopulta läpisyötön Saastamoiselle, mutta VIFK-vahti Söderström venyi jälleen pallon tielle.

Kun PK-35 Vantaa ei hyödyntänyt omia tilaisuuksiaan, iski kotijoukkue lopulta ottelun avausmaalin 52. minuutilla. VIFK sai pallon kesken Punamustien painostuksen ja pelasi nopean pystysyötön yksinäiselle hyökkääjälle. Puolustajat eivät aivan onnistuneet katkaisemaan syöttöä ja Adelina Ragnäs pääsi karkaamaan keskiviivan tuntumasta läpiajoon. Ragnäs pääsi rangaistusalueelle asti ja sijoitti lopulta pallon varmasti etualakulmaan.

Takaiskuosuma ei kuitenkaan lamaannuttanut vierasjoukkuetta, joka jatkoi edelleen omalla tutulla tyylillään. Se tuotti pian tulosta, sillä 1-1-tasoitusmaali syntyi heti 58. peliminuutilla. Bröijer tarjoili rangaistusalueen vasemmalta kulmalta hyvän sisäänpäin kiertävän keskityksen, joka tavoitti Saastamoisen takatolpalta. Saastamoinen puski pallon läheltä maalivahdin ohi ja nosti Punamustat tasoihin.

PK-35 Vantaa ei tyytynyt tasatilanteeseen, vaan ryhtyi heti jahtaamaan voittomaalia. Ottelun toinen jakso eteni vahvasti vieraiden komennossa ja pelin painopiste pysyi pääosin vaasalaisten puolustusalueella. Punamustien rynnistys tuotti myös hyviä maalintekotilanteita. Ensin Ella Hopponen ohjasi pallon läheltä maalin yli ja hetkeä myöhemmin Anna Vlasoffin kierteinen sijoitusyritys painui niukasti takatolpan ohi.

Vieraat siirtyivät vihdoin johtoon 80. peliminuutilla. Johtomaali syntyi suoraviivaisen hyökkäyksen päätteeksi, kun Punamustien pelaajat voittivat pitkän pallon vaasalaisten rangaistusalueen tuntumassa. Autio suojasi hyvin, sai lopulta jalkansa vapaaksi ja laukoi pallon aivan tolpan juureen etualakulmaan.

Punamustille tuomittiin vielä varsinaisen peliajan täyttyessä rangaistuspotku, kun Bröijer kaadettiin rangaistusalueella. Hän otti itse vetovastuun ja sijoitti pallon varmasti maaliin. Osuma oli Bröijerille jo kauden viides, mikä nosti hänet Ykkösen maalipörssin kärkisijalle.

Ottelu päättyi lopulta lukemiin 1-3, joten Punamustien voittoputki venyi jo viiden ottelun mittaiseksi. PK-35 Vantaa on pelannut sarjapeleistään peräti neljä vieraskentällä, mutta tulevina viikkoina joukkue pääsee vihdoin pelaamaan myös kotipelejä tasaisempaan tahtiin.

Rutiinin turvin tappioasemasta voittoon

Punamustien päävalmentajan Jari Väisäsen mukaan vierasjoukkueella oli Vaasassa pieniä käynnistymisvaikeuksia, mutta niistä selvittyään PK-35 Vantaalla oli hyvä ote kenttätapahtumista.

– Pelin alussa vähän oioimme asioita ja yritimme pelata liian suoraviivaisesti. Kun löysimme peliimme vähän lisää malttia, pallollinen peli kääntyi meille. VIFK pääsi laittamaan pari pitkää palloa ja he saivat lisäksi pari erikoistilannetta, mutta pystyimme hoitamaan ne hyvin, Väisänen totesi.

– VIFK joutui puolustamaan niin paljon, että he eivät oikein saaneet hyökkäyksissä pelaajia ylös. Ajoittain he yrittivät myös prässätä ylhäältä, mutta pääsimme siitä hyvin läpi. Juokseminen hyydytti heitä pelin edetessä.

PK-35 Vantaa loi jo avausjaksolla useita hyviä maalipaikkoja, mutta palloa ei vielä saatu verkkoon asti. Tauon jälkeen vaasalaiset siirtyivät ottelussa yllättäen johtoon, mutta Väisäsen mukaan pelaajat reagoivat takaiskumaaliin hienosti.

– Toisen jakson alku oli meiltä jopa vahvempaa pelaamista, mutta sitten ehkä vähän liiankin rohkeita. Kenttätasapainomme ei ollut ihan kunnossa ja he pääsivät iskemään vastaan. Emme aivan saaneet katkaistua pystysyöttöä ja he tekivät läpiajosta maalin, Väisänen sanoi.

– Takaiskusta huolimatta emme missään vaiheessa lannistuneet, vaan lisäsimme vauhtia. Siinä vaiheessa emme oikeastaan enää oikoneet asioita lainkaan. Se tuotti myös tulosta, kun Vera teki hyvin rakennetusta tilanteesta hienon tasoitusmaalin. Lopulta johtoon päästyämme pystyimme pitämään palloa omalla joukkueella, vaikka he yrittivät prässätä jo monella pelaajalla.

Vaasalaisjoukkue tarjosi Punamustille hyvän vastuksen. Väisänen oli kuitenkin kokonaisuudessaan tyytyväinen peliesitykseen ja tärkeisiin vieraspisteisiin.

– Ihan alkuhetkiä lukuun ottamatta paransimme tekemistämme koko ajan pelin sisällä. VIFK joutui juoksemaan tosi paljon. Toisella jaksolla heidän syöttöpelinsä jäi aika vähiin, kun taas me pystyimme pitämään palloa hyvin. Tänään onnistuimme hyvin myös suoraviivaisemmissa hyökkäyksissä. Tärkeintä oli tietysti se, että pystyimme luomaan riittävästi paikkoja ja lopulta kolme maalia, Väisänen tiivisti.

– Tänään vastassa oli fyysisesti hyvä joukkue. Lisäksi he halusivat pelata futista, prässäsivät kovaa tilanteen tullen ja puolustivat hyvin muodossa. VIFK tulee varmasti olemaan yksi tämän sarjan parhaista joukkueista.

Punamustien pelit Ykkösessä jatkuvat ensi viikon sunnuntaina 19.5. Silloin PK-35 Vantaa saa Myyrmäkeen vieraakseen Tampereen Ilveksen kakkosjoukkueen.

VIFK – PK-35 Vantaa 1-3 (0-0)

52´ 1-0 Adelina Ragnäs

58´ 1-1 Vera Saastamoinen

80´ 1-2 Karoliina Autio

90´ 1-3 Roosa Bröijer (rp.)