Filippa Ja Roosa, Kuva

Filippa Kilponen ja Roosa Toivanen muodostavat toimivan toppariparin

PK-35 Vantaa on aloittanut kautensa naisten Ykkösessä vahvasti. Etenkin Punamustien puolustuspeli on toiminut ja joukkueen verkkoon on tehty neljässä ottelussa vain yksi maali. Toimivan toppariparin muodostavat Filippa Kilponen ja Roosa Toivanen ovat lukeutuneet alkukauden onnistujiin.

Punamustien kausi on alkanut neljällä voitolla, joissa vastustajien maalipaikat ovat jääneet vähiin. Valmentaja Pasi Jaakonsaaren mukaan joukkue on ollut alkukauden aikana puolustussuuntaan todella vahva.

– Puolustaminen on ollut alkukauden aikana kenties jopa pelimme vahvin osa-alue. Alakertamme on ihan liigatasoa. Roosa ja Filippa muodostavat erittäin toimivan toppariparin. Olen ollut heidän pelaamiseensa tosi tyytyväinen, Jaakonsaari kiitteli.

– Lisäksi Anna Vlasoff on vasemmalla energinen nouseva puolustaja ja Elina Salmi sekä Selina Mustajoki tuovat osaamista oikealle puolelle. Meiltä löytyy alakertaan hyviä vaihtoehtoja ja kykyä pelata molempiin suuntiin.

Jaakonsaaren mukaan Kilponen ja Toivanen täydentävät toisiaan hyvin toppariparina. Moneen aiempaan kauteen verrattuna Punamustien alakerrasta löytyy nyt uudenlaista uhkaa myös hyökkäyspään erikoistilanteisiin.

– Filippa on pallovarma ja erittäin hyvä pääpelaaja. Hän lukee tilanteita hienosti ja puolustaa hyvin eteenpäin. Roosa sen sijaan on vahva ja nopea pelaaja sekä niin ikään hyvä päällä. Kaiken kaikkiaan meillä on aika nopea ja pallollisesti hyvä alakerta. Se on muodostanut meille hyvän pelillisen selkärangan, Jaakonsaari sanoi.

– Meiltä löytyy nyt paljon pääpelivoimaa maalinedustalta. Samalla se tarjoaa mahdollisuuden luoda erikoistilanteissa vaaraa myös vastustajan päähän.

Jaakonsaari muistuttaa, että 18-vuotias Kilponen ja 21-vuotias Toivanen ovat yhä todella nuoria ja kehityskelpoisia pelaajia.

– Molemmat ovat nuoria pelaajia, jotka voivat kehittyä vielä paljon. Heille pitää antaa siihen mahdollisuuksia, sillä he ovat sen ansainneet. Filipalla ja Roosalla on potentiaalia nousta ihan Suomen huipulle, Jaakonsaari totesi.

– Tällä hetkellä en vaihtaisi näitä kahta Suomessa keneenkään. Olen niin tyytyväinen heidän tekemiseensä.

Yhteispeli sujuu mukavasti

Punamustien toppariparille yhteinen nimittäjä on se, että Toivanen ja Kilponen ovat kumpikin palanneet keskuspuolustajan tontille pienen tauon jälkeen. Toivanen siirtyi vasemman puolustajan paikalta toppariksi kesken mestaruuteen huipentuneen viime kauden. Myös Kilponen on pelannut alakerran laidalla, mutta talven aikana hän on vakiinnuttanut paikkansa PK-35 Vantaan puolustuksen keskustassa.

– Toppari ei ole ihan vieras pelipaikka, sillä pelasin juniorina paljon keskuspuolustajana. Pidän pelaamisesta paikalla kuin paikalla, ja mielestäni minulla on hyvät ominaisuudet keskuspuolustajaksi meidän pelitavassamme, Toivanen arvioi.

– On ollut tosi kivaa palata topparin tontille. Meidän pallonhallintapelissä topparinakin on mahdollisuus osallistua myös hyökkäyksiin, mikä on ollut mukava juttu, Kilponen sanoi.

Toivasen mukaan uusi rooli ja kasvanut vastuu vaativat aluksi totuttelua, mutta hän on saanut alusta lähtien tärkeää positiivista palautetta kanssapelaajiltaan.

– Kyllä se aluksi jännitti saada paljon vastuuta, mutta sain paljon kehuja ja tukea muilta pelaajilta ja sen myötä lisää itsevarmuutta. Onhan se aina jännää pelata, kun ei tiedä mitä tulee vastaan, mutta olen huomannut muiden pelaajien luottavan ratkaisuihini ja saanut enemmän vastuuta kuin aikaisemmin, Toivanen tuumi.

Kilponen ja Toivanen pelasivat vasta talvella ensimmäiset yhteiset pelinsä toppariparina. Kaksikon mukaan yhteinen sävel on kuitenkin löytynyt melko luontevasti.

– Aluksi varmaan molemmat huomasivat, että emme ole pelanneet paljoa yhdessä ja ajatuksia meni jonkin verran ristiin. Opimme kuitenkin peli peliltä toisistamme ja molemmat luottavat toisiinsa. Kehitettävääkin on varmasti, mutta pidän ”Filin” kanssa pelaamisesta ja yhteispelimme sujuu hyvin, Toivanen totesi.

– Roosa on tosi pallovarma pelaaja, johon voi luottaa ja jonka kanssa pelaaminen on helppoa, Kilponen täydensi.