UUTISET

Punamustille niukka cup-tappio pitkän kaavan kautta

16.2.2019

Punamustien ja HJK:n välisestä Suomen Cupin puolivälierästä muodostui lopulta pitkäksi venynyt jännitysnäytelmä. PK-35 Vantaa oli ottelussa aloitteellisempi osapuoli ja otti pallonhallinnan itselleen, kun taas HJK joutui puolustamaan paljon ja keskittyi nopeisiin vastaiskuihin. Helsinkiläisten vastaiskupelaaminen tuotti lopulta tulosta, sillä HJK vei 120-minuuttiseksi venyneessä ottelussa välieräpaikan lukemin 3-2.

Kotijoukkue HJK aloitti ottelun terävästi ja onnistui aiheuttamaan vieraille alussa haasteita. Maalintekopaikkoihin ne eivät kuitenkaan johtaneet. Ensimmäisen kymmenminuuttisen jälkeen PK-35 Vantaa alkoi päästä paremmin rytmiin ja otti kenttätapahtumat hetki hetkeltä paremmin komentoonsa. Pallonhallinnan lisäksi vieraat onnistuivat hyvällä prässipelillään tekemään vastustajansa pelin avaamisesta vaikeaa.

Ottelun avausmaalista vastasi kuitenkin HJK. Peliä oli takana 19 minuuttia, kun kotijoukkue pääsi iskemään vastaan Punamustien hyökkäyksen jälkeen. Vieraiden kenttätasapaino ei ollut pallonmenetyksen hetkellä aivan kunnossa ja lopulta HJK onnistui pelaamaan Hanna Ruohomaan hyvällä pystysyötöllä läpiajoon. Ruohomaa käytti tilaisuutensa hyväkseen ja sijoitti pallon varmasti taka-alakulmaan.

Vieraat nousivat kuitenkin tasoihin jo seitsemän minuuttia myöhemmin. Gentjana Rochi pääsi riistämään pelivälineen helsinkiläisiltä ja eteni rangaistusalueelle. Maalinedustalle syöttämisen sijaan Rochi laukoi matalan laukauksen etualakulmaa kohti ja pallo lipsahti HJK:n maalivahdin Anna Koivusen käden alta maaliin.

Tasoitusmaali antoi vieraille entisestään lisää virtaa ja PK-35 Vantaa jatkoi painostamistaan.  Avausjakson loppu oli kenties Punamustien vahvin jakso pelin sisällä. Vierasjoukkue pääsi useamman kerran etenemään rangaistusalueelle asti ja antamaan myös muutamia keskityksiä hyvistä paikoista. Viimeiset ratkaisut jäivät kuitenkin hieman vajaiksi.

PK-35 Vantaa siirtyi kuitenkin lopulta johtoon 39. peliminuutilla. Sanna Saarinen antoi hyvän kulmapotkun ja Roosa Bröijer pääsi puskemaan hieman rangaistuspilkun etupuolelta. Bröijer sai puskuun hyvin voimaa ja maalivahti oli tilanteessa voimaton. Tauolle lähdettiin siis Punamustien 1-2-johdossa.

Toisella jaksolla peli noudatti samaa kaavaa. PK-35 Vantaa piti palloa ja vei pelin painopisteen helsinkiläisten kenttäpuoliskolle. Todella vaarallisille maalipaikoille murtautuminen oli kuitenkin tauon jälkeen vaikeampaa kuin avausjakson loppupuolella.

HJK sen sijaan hyödynsi jälleen nopean hyökkäyksensä. Pallo pelattiin oikeaan laitaan, josta helsinkiläiset saivat tarjoiltua keskityksen maalille. Puolustus onnistui katkaisemaan keskityksen, mutta pallo jäi lopulta pomppimaan vaarallisesti rangaistusalueella. Peliväline päätyi Jutta Rantalalle, joka laukoi sen hyvästä paikasta voimalla yläkulmaan ja toi HJK:n tasoihin.

Kotijoukkueen 2-2-tasoituksen jälkeen Punamustilla oli vielä muutama tilaisuus kolmanteen osumaan. Muutamat hyvät yritykset eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta. Lähimpänä maalinteko kävi Rochi, jonka noin 20 metristä laukoma vapaapotku kolahti tolppaan.

Varsinaisen peliajan viimeisen kymmenen minuutin aikana peli alkoi aaltoilla voimakkaammin päästä päähän. Punamustien pelaajista Tiia Savolainen ei osunut hyvässä paikassa kunnolla palloon, kun taas vaihdosta kentälle tullut Elli-Noora Kainulainen venytti jalkansa hyvin tilanteeseen, mutta ei kyennyt ohjaamaan palloa maaliin kohti.  Myös HJK pääsi muutamaan otteeseen yrittämään maalintekoa, mutta Punamustien maalia vartioinut Henriikka Mäkelä selvitti pääosin rangaistusalueen ulkopuolelta tulleet laukaukset varmaotteisesti.

Varsinainen peliaika päättyi tasalukemiin 2-2, joten ratkaisua lähdettiin hakemaan jatko-ottelusta. Sen avauspuolikasta oli takana kymmenen minuuttia, kun HJK käytti jälleen lauantai-iltapäivän tehokkainta asettaan. Punamustien puolustus pääsi ensimmäisenä kiinni kotijoukkueen korkeaan pystypalloon, mutta sitä ei kyetty purkamaan kunnolla. Sen seurauksena peliväline päätyi Rantalalle, joka pääsi karkaamaan ja sijoitti pallon lähietäisyydeltä varmasti taka-alakulmaan.

Jatko-ottelun jälkimmäisellä puoliskolla PK-35 Vantaa sai luotua painetta HJK:n puolustusalueelle, mutta helsinkiläiset puolustivat omaa rangaistusaluettaan tiiviisti. Tiia Savolainen pääsi riistämään pallon ja laukoi vasemmalla jalallaan, mutta veto suuntautui suoraan maalivahdin syliin. Rochi sen sijaan jalkansa vapaaksi hyvässä paikassa, mutta matala laukaus painui niukasti takakulman ohi. Punamustien takaa-ajo ei lopulta tuottanut tulosta, joten HJK vei Suomen Cupin välieräpaikan jatko-ottelun jälkeen niukasti lukemin 3-2.

Pettymyksestä huolimatta paljon onnistumisia

Punamustien päävalmentaja Jari Väisänen oli luonnollisesti pettynyt tappioon, mutta pelillisesti hän löysi puolivälierästä useita hyviä asioita.

– Cupin peleissä millään muulla ei tietenkään ole merkitystä kuin tuloksella. Sen kannalta totta kai harmittaa pelaajien puolesta, sillä he tekivät hyvin töitä ja pelasimme yhden talven parhaista peleistämme. Ihan alkua lukuun ottamatta olimme kentällä se aktiivisempi osapuoli, Väisänen totesi.

– Pystyimme vahvaan pelaamiseen ja onnistuimme hyvin rikkomaan HJK:n pelaamista ja avaamista.  Pääsimme iskemään heidän virheisiinsä, mutta emme kyenneet hyödyntämään tilanteita ihan kunnolla. Omassa pelin avaamisessamme sen sijaan pääsimme hyvin HJK:n prässin ohi.

Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa onnistui pallollisessa pelissään pääsääntöisesti hyvin, mutta ratkaisupaikoille murtautuminen ei ole hänen mukaansa vielä helmikuussa täysin sulavaa. Samalla Väisänen kuitenkin myönsi HJK:n onnistuneen puolustuspelissään.

– Meillä oli hyvä ote pelistä ja pystyimme pitämään palloa paljon myös korkealla vastustajan alueella, mutta hyökkäyskolmanneksen pelaamisessamme on vielä kehitettävää. Saimme muutamia paikkoja, laukauksia ja palloja rangaistusalueelle, mutta viimeiset ratkaisut jäivät vähän vajaiksi. Korkeaan pallonhallintaamme nähden olisimme voineet olla hyökkäyspäässä tehokkaampia, Väisänen tuumi.

– HJK vetäytyi usein tosi syvälle ja puolusti tiiviisti oman maalinsa edustaa. He myös onnistuivat siinä ihan hyvin. Maalinteko ei ole helppoa, kun toinen joukkue puolustaa omaa aluettaan tiiviisti – se on yksi jalkapallon vaikeimpia osa-alueita.

PK-35 Vantaan riveistä löytyi myös yksilötasolla hyviä onnistumisia. Väisänen nosti esiin etenkin hienon ottelun keskuspuolustajana pelanneen Filippa Kilposen hyvät otteet. Nuori toppari on esittänyt talvikaudella hyviä otteita Punamustien alakerrassa.

– Filippa on talven aikana ottanut topparin tontin todella hyvin haltuunsa. Hän on todella varmaotteinen, hyvä pääpelissä, puolustaa hyvin eteenpäin ja osallistuu hyvin myös pelin avaamiseen. Filippa on omaksunut roolinsa hienosti, mikä näkyy sekä pallollisessa että pallottomassa pelaamisessa, Väisänen kehui.

Myös Punamustien kapteeni Saarinen sai pelin jälkeen kiitosta päävalmentajalta. Italiaan vaihto-opiskelun vuoksi muuttanut Saarinen palasi puolivälierää varten perjantaina Suomeen ja palaa heti sunnuntaina Torinoon.

– Joukkueen kapteeni toimi hienosti ja palasi tätä peliä varten Italiasta Suomeen. Sanna pelasi hyvän pelin pallollisena, pärjäsi hyvin prässin alla pienessä tilassa ja voitti paljon tilanteita, Väisänen kiitteli.

 

HJK – PK-35 Vantaa 3-2 ja. 2-2 (1-2)

19´ 1-0 Hanna Ruohomaa

26´ 1-1 Gentjana Rochi

39´ 1-2 Roosa Bröijer

55´ 2-2 Jutta Rantala

100´ 3-2 Jutta Rantala

 

Avauskokoonpano:

4 Filippa Kilponen

6 Mimmi Nurmela (115´ Elina Salmi)

8 Vilma Väisänen (72´ Elli-Noora Kainulainen)

9 Anna Vlasoff

12 Henriikka Mäkelä

13 Sanna Saarinen

18 Tiia Savolainen

19 Gentjana Rochi

25 Ashley Riefner

26 Roosa Toivanen (120´ Karoliina Autio)

28 Roosa Bröijer

 

Vaihtopelaajat:

14 Elina Salmi

17 Karoliina Autio

24 Elli-Noora Kainulainen

32 Emma Immonen

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot