UUTISET

PK-35 Vantaa nousi ratkaisupelissä Suomen mestariksi

22.10.2018

Punamustien kausi huipentui lauantai-iltana seuran seitsemänteen Suomen mestaruuteen. Naisten Liigan mestaruuspokaali palasi yhden välivuoden jälkeen Myyrmäkeen, kun PK-35 Vantaa haki kauden päätösottelussa 1-2-vierasvoiton Helsingin Jalkapalloklubista. Voiton myötä PK-35 Vantaa nousi kahden pisteen takamatkalta sarjan ykköseksi.

Lähtökohdat kauden päätöskierrokselle olivat selkeät. HJK johti sarjaa kahden pisteen erolla, joten tasapeli olisi riittänyt helsinkiläisille ratkaisevassa keskinäisessä ottelussa mestaruuteen. Punamustien mestaruus sen sijaan edellytti vierasvoittoa Töölön stadionilta, jolla HJK ei ollut hävinnyt lauantai-iltaan mennessä tällä kaudella peliäkään.

Jännitys oli kauden mittaan rakentunut ja noussut viimeistä kierrosta kohti, mutta jännitys ei näkynyt Punamustien otteissa pelin alkuhetkillä. PK-35 Vantaa aloitti ratkaisevan pelin vahvasti ja hyödynsi heti ottelun toisen maalintekopaikkansa. Heidi Kollanen tarjoili vasemmalta laidalta loistavan keskityksen, jonka Ashley Riefner puski hyvästä paikasta varmasti alakulmaan.

Suurten panosten peleille tyypilliseen tapaan Töölössä nähtiin lauantai-iltana tiukka taistelupeli, jossa maalipaikat jäivät molemmissa päissä vähiin. Molemmat joukkueet suojelivat omaa maaliansa kaikin mahdollisin keinoin ja pyrkivät välttämään tarpeettomia riskejä puolustusalueella.

PK-35 Vantaa kuitenkin hyödynsi avausjakson tilanteensa tehokkaasti. Puolen tunnin pelin jälkeen vieraat saivat keskialueella pallonriiston ja Kollanen pääsi kuljettamaan pelivälinettä kohti HJK:n puolustuslinjaa. Kollanen harhautti puolustaja Katarina Naumasen ulos tilanteesta ja pääsi tarjoilemaan vasemmalla jalallaan noston rangaistusalueelle. Nosto tavoitti Kaisa Collinin, joka jatkoi pallon näyttävästi päällään helsinkiläisvahti Minna Meriluodon yli verkon perukoille vieden Punamustat jo 0-2-johtoon.

HJK onnistui kuitenkin iskemään kavennusmaalin vielä ennen taukoa. Ottelua oli takana 38 minuuttia, kun kotijoukkueelle tuomittiin rangaistuspotku Eveliina Summasen kaaduttua aivan rangaistusalueen rajalla. Vetovastuun otti Linda Ruutu, joka laukoi pallon varmasti vasempaan kulmaan ja nosti HJK:n maalin päähän.

Avausjakson lisäajalla Punamustille tuomittiin vielä sivuvapaapotku. Sanna Saarinen tarjoili hyvän pallon takatolpalle, mutta hyvin tilanteeseen rynnännyt Kollanen ei aivan osunut palloon. Tauolle lähdettiin siis Punamustien 1-2-vierasjohdossa.

Toisella jaksolla vieraat pelasivat järkevästi ja puolustivat vaarallisissa tilanteissa omaa maaliaan uhrautuvasti. Molemmilla joukkueilla oli jälkimmäisen 45-minuuttisen aikana omat pallonhallintajaksonsa, mutta maalipaikoille murtautuminen oli vaikeaa. Punamustien osalta pallon pitäminen auttoi kuitenkin väsyttämään kotijoukkuetta ja turvaamaan johtoasemaa.

Noin kaksikymmentä minuuttia ennen loppua molemmille joukkueille tarjoutui kuitenkin hyvä tilaisuus maalintekoon. Ensin PK-35 Vantaa pääsi Collinin ja Roosa Bröijerin voimin hyvään vastaiskuun. Kaksikko pelasi keskenään hienon seinäsyötön, jonka jälkeen Collin pääsi laukomaan pienestä kulmasta. Meriluoto sai kuitenkin kätensä laukauksen tielle eikä taustalta mukaan noussut Riefner onnistunut ohjaamaan takatolpan ohi lipunutta palloa maaliin.

Heti seuraavasta tilanteesta HJK hyökkäsi nopeasti ja Vilma Hakala pääsi keskittämään vasemmalta. Keskitys tavoitti Hanna Ruohomaan, joka ei kuitenkaan kyennyt ohjaamaan palloa hyvästä paikasta maaliin. Tilanne oli yksi HJK:n harvoista maalintekopaikoista, mutta vaarallisimmaksi se ei jäänyt. HJK sai vielä 86. minuutilla vapaapotkun, jonka Summanen pääsi ohjaamaan maalia kohti. Tällä kertaa ylärima kuitenkin pelasti Punamustat.

HJK:n loppukiri ei tuottanut tulosta, joten erotuomarin päätösvihellys käynnisti Punamustien voitonjuhlat Töölön iltavalaistuksessa. Ratkaisuottelun voitto nosti PK-35 Vantaan kahden pisteen takamatkalta pisteen erolla Naisten Liigan ykköseksi ja takaisin kultakantaan. Suomen mestaruus oli Punamustille jo seitsemäs tällä vuosikymmenellä.

Tiivis puolustus ja tehokas hyökkäys

PK-35 Vantaan päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan ratkaisuottelusta muodostui tasainen kamppailu, jossa vieraat olivat kuitenkin askeleen edellä. Punamustien koko joukkueen puolustaminen onnistui lauantai-iltana mainiosti.

– Ottelun ensimmäisellä jaksolla molemmat joukkueet pystyivät pitämään palloa ja avaamaan peliä, mutta meidän avaamisemme oli ehkä hieman kontrolloidumpaa kuin HJK:lla. He pääsivät pelaamaan hyvin puolustusmuotomme eteen, mutta he eivät päässeet siitä eteenpäin. Pystyimme pitämään heidän yksilönsä hyvin kurissa, Väisänen arvioi.

– Pidimme HJK:n hyvin poissa maalipaikoilta eli jatkoimme syksyn hyvää puolustusvirettä. Emmalle ei tainnut tulla pelissä yhtään selkeää torjuntaa. HJK:n erikoistilanteet ja keskitykset hän hoiti hyvin koko puolustuksen kanssa. Alakertamme teki hyviä ratkaisuja. Tilanteen tullen he pitivät hyvin palloa ja tarvittaessa siivosimme pallot kunnolla pois vaara-alueilta.

Punamustien osumat syntyivät jo ensimmäisen puolen tunnin aikana. Osumiin johtaneet hyökkäykset ja viimeistelyt keräsivät kiitosta päävalmentajalta.

– Teimme kaksi hienoa maalia nopeista hyökkäyksistä. Molemmat syntyivät päällä ja ”Heku” alusti molemmat vasemmalla jalallaan. Ensimmäisessä pelasimme loistavan seinäpelin laidalla ja Heku antoi hyvän sisäkierteisen keskityksen. Ashley tuli tilanteeseen oikeaan aikaan ja teki hienon maalin. Siinä osumassa meni kaikki nappiin, Väisänen kehui.

– Toinen maali tuli HJK:n pallonmenetyksen jälkeen, kun Heku kuljetti ja haastoi hyvin puolustusta. Hän pelasi Naumasen ulos tilanteesta loistavalla harhautuksella ja tarjoili sitten noston rangaistusalueelle. Kaisa oli siinä hyvin liikkeessä ja jatkoi sen loistavasti päällään maalivahdin yli.

HJK nousi vielä ennen taukoa maalin päähän, mutta PK-35 Vantaa ei hätkähtänyt. Vierasjoukkue piti hermonsa kylminä ja puolusti vastustajansa takaa-ajon tuloksettomaksi.

– Avausjakson lopussa HJK:n hieman kyseenalainen pilkku toi heidän peliinsä hieman uutta virtaa ja meille lisää painetta, mutta pystyimme käsittelemään ne hyvin.

Ottelun ensimmäisellä jaksolla PK-35 Vantaa pelasi ajoittain hyvää tuttua pallonhallintapeliään, mutta Väisäsen mukaan pelin luonne muuttui tauon jälkeen hieman.

– Tämä oli taistelupeli, jossa pelasimme etenkin toisella jaksolla hieman erilaista jalkapalloa ja pelasimme myös pitkiä palloja linjan taakse. Emme prässänneet enää yhtä korkealta, joten HJK pääsi pitämään pidempiä jaksoja palloa. Heillä oli kuitenkin edelleen vaikeuksia päästä vaarallisille alueille. Heillä oli toisella jaksolla oikeastaan vain kaksi maalipaikkaa, Väisänen tiivisti.

– Toki myös meillä oli toisella jaksolla omat pallonhallintajaksomme, joiden myötä pääsimme väsyttämään HJK:ta. Pystyimme pitämään palloa ne pienet hetket ja vastustajaa juoksuttaessamme saimme samalla itse tärkeitä lepohetkiä.

Palkinto koko kauden hyvästä työstä

Punamustien kausi oli loppuun asti nousujohteinen. Keväällä joukkue koki muutamia peräkkäisiä pistemenestyksiä, mutta ne eivät horjuttaneet uskoa mestaruuteen. PK-35 Vantaan peli kehittyi viikko viikolta ja kausi huipentui tappiottomaan yläloppusarjaan.

– Olemme onnistuneet kehittämään tekemistämme jokaisessa pelissä ja treenissä. Joukkueen ilmapiiri on ollut läpi kauden loistava. Vaikka olemme olleet takaa-ajajina, uskoimme tähän koko ajan. Meillä oli alla niin monta hyvää peliä, että uskoimme vahvasti hoitavamme myös tämän pelin. Se vahva usko näkyi tänään kentällä, Väisänen sanoi.

– Tämä oli meille siinä mielessä erilainen kausi, että emme olleet koko ajan kärjessä. Jatkuva takaa-ajoasema oli ehkä henkisesti vähän raskas, mutta samalla se myös vahvisti pelaajia. Tiesimme syksyn peleissä, että yksikin tappio voisi viedä mestaruuden. Pystyimme kuitenkin hoitamaan ne pelit ja pysyimme koko ajan mukana. Tiesimme, että tilanteen säilyessä tällaisena olemme viimeisessä pelissä vahvoilla.

Väisäsen mukaan yksi mestaruuden avaimista oli myös Punamustien onnistunut fysiikkaharjoittelu, jonka arvo näkyi pelaajien kunnon lisäksi myös vähäisinä poissaoloina.

– Se on näkynyt etenkin siinä, että meillä oli läpi kauden vain vähän loukkaantumisia. Niiltä ei tietenkään voi jalkapallossa välttyä, mutta esimerkiksi lihasvammoja on ollut tosi vähän. Se on merkki siitä, että harjoittelun ja levon suhde on ollut oikea.

PK-35 Vantaa on juhlinut Suomen mestaruutta viimeksi kaudella 2016. Nyt mestaruuspokaali palasi Myyrmäkeen yhden välivuoden jälkeen. Väisäsen mukaan joukkue ansaitsi mestaruuden kovalla ja laadukkaalla työnteolla.

– On todella hienoa päättää kausi voitonjuhliin. Pelaajat ja taustaryhmä saivat sen, mitä koko kauden perusteella ansaitsivat. Vain kaksi tappiota, vähiten päästettyjä maaleja ja kolmanneksi eniten tehtyjä maaleja kuvastavat sitä, että olemme onnistuneet pitkässä juoksussa, Väisänen totesi.

– Oli todella tärkeää saada pysti takaisin Vantaalle. Sen myötä pääsemme myös pelaamaan ensi vuonna Mestarien liigassa kansainvälisiä pelejä. Se antaa meille hyvät lähtökohdat rakentaa uutta kautta.

 

 

HJK – PK-35 Vantaa 1-2 (1-2)

6´ 0-1 Ashley Riefner

31´ 0-2 Kaisa Collin

38´ 1-2 Linda Ruutu (rp.)

 

Avauskokoonpano:

3 Tiia Peltonen

6 Mimmi Nurmela

10 Kaisa Collin

11 Heidi Kollanen

13 Sanna Saarinen

14 Elina Salmi (83´ Elli-Noora Kainulainen)

20 Eva Nyström (64´ Tia-Maria Jaakonsaari)

25 Ashley Riefner

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer (90+4´ Ronja Ikonen)

32 Emma Immonen

 

Vaihtopelaajat:

1 Velma Oikarinen

8 Vilma Väisänen

9 Netta Koso

17 Mette Barck

19 Ronja Ikonen

21 Tia-Maria Jaakonsaari

24 Elli-Noora Kainulainen

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.