UUTISET

Punamustien kotipelit päättyivät voitokkaasti

13.10.2018

PK-35 Vantaa pelasi lauantai-iltapäivänä sarjakauden viimeisen kotipelinsä Naisten Liigassa. Kauden kotipelit saivat voitokkaan päätöksen, sillä Jyväskylän Pallokerho kaatui Myyrmäessä lukemin 3-1. Mestaruustaistelun kannalta tärkeä ottelu eteni alusta lähtien Punamustien komennossa.

Kotijoukkue otti ohjat käsiinsä heti ensimmäisistä minuuteista lähtien. PK-35 Vantaa piti palloa ja onnistui juoksuttamaan vastustajaansa. Hyvä ote tuotti myös maalipaikkoja, sillä Punamustilla oli heti pelin alkupuolella hyviä tilaisuuksia siirtyä johtoon. Yksi kotijoukkueen parhaista maalipaikoista avautui Ashley Riefnerille, joka kuitenkin ohjasi pallon lähietäisyydeltä yli maalin. Myös Kaisa Collin pääsi yrittämään maalintekoa, mutta hän laukoi pienestä kulmasta takakulmasta ohi.

Maalintekotilaisuuksia avautui tasaisesti useille eri pelaajille. Avausjakson puolivälissä Eva Nyström nousi keskuspuolustajan paikaltaan päätyrajalle ja pääsi laukomaan, mutta laukaus painui niukasti taka-alakulman ohi. Hetkeä myöhemmin Heidi Kollanen esittyi näyttävän, noin 40 metriä kestäneen kuljetuksen, jonka päätteeksi hän pääsi laukomaan rangaistusalueen rajalta. Ylärima kuitenkin pelasti keskisuomalaiset.

Ottelun maalihanat aukesivat lopulta 33. peliminuutilla. Mette Barck pääsi keskittämään vasemmalta ja pallo suuntautui suoraan maalia kohti. Korkea keskitys yllätti JyPK-maalivahti Juuli Kainulaisen ja painui suoraan maalin takakulmaan.

Johtomaalinsa jälkeen PK-35 Vantaa jatkoi painostamistaan samaan tahtiin ja ohitti JyPKin korkealla pelanneen puolustuslinjan kerta toisensa jälkeen. Riefner laukoi ensin hyvästä paikasta tolppaan ja hetkeä myöhemmin hän vapautti Kollasen nokikkain maalivahdin kanssa. Kollasen viimeistely-yritys suuntautui kuitenkin suoraan päin Kainulaista.

Kotijoukkue lisäsi johtoaan vielä ennen taukoa. Roosa Bröijer tarjoili hyvän läpisyötön Riefnerille, joka pääsi etenemään rangaistusalueelle oikealta. Riefner laukoi pallon varmasti taka-alakulmaan ja vei Punamustat jo kahden maalin karkumatkalle. Tauolle lähdettiin siis PK-35 Vantaan turvallisen tuntuisessa 2-0-johdossa.

Myös ottelun toinen jakso noudatti samaa kaavaa. Vahvan ottelun pelannut kotijoukkue hallitsi kenttätapahtumia ja loi tasaiseen tahtiin maalintekopaikkoja. Sanna Saarinen laukoi toisen jakson alussa noin 20 metristä ylärimaan ja hetkeä myöhemmin Collin puski hyvästä paikasta yli maalin.

Kollanen sen sijaan yritti maalintekoa näyttävällä nostolla, mutta Kainulainen onnistui viime hetkillä venyttämään kätensä pallon tielle. Naisten Liigan maalipörssin kärkisijoista taisteleva Kollanen sai kuitenkin lopulta reilun tunnin pelin jälkeen maalitilinsä auki. Punamustilla tuomittiin vapaapotku aivan rangaistusalueen rajan tuntumasta ja Kollanen laukoi pallon näyttävästi takayläkulmaan.

JyPK onnistui kuitenkin kaventamaan 77. minuutilla. Punamustien maalia vartioinut Henriikka Mäkelä torjui hyvin etuyläkulmaan suuntautuneen vapaapotkun, mutta jyväskyläläisten Lavdije Begolli ehti ensimmäisenä irtopalloon. Begollilla oli lopulta helppo työ puskea pallo lähietäisyydeltä verkon perukoille.

Ottelun lisäajalla jyväskyläläisten Gentjana Rochi hätyytteli Punamustien maalia hyvällä vapaapotkullaan, mutta Mäkelä venyi hyvään torjuntaan. 3-1-kotijohto kesti loppuun asti, joten PK-35 Vantaa otti kauden viimeisestä kotipelistään täydet pisteet. Voiton myötä ryhmällä on viikon kuluttua päätöskierroksella mestaruus yhä omissa käsissään.

Syksy etenee aikataulun mukaisesti

Päävalmentaja Jari Väisäsen mielestä PK-35 Vantaa jatkoi JyPKiä vastaan aiemmista ylälloppusarjapeleistä tuttuja vahvoja otteitaan. Maalipaikkojen valossa Punamustilla olisi ollut mahdollisuus käytännössä sinetöidä voittonsa jo avausjaksolla.

– Pallonhallinta oli selvästi meillä ja loimme paljon paikkoja etenkin laidoilta. Tiesimme jo etukäteen, että JyPK tulee tukkimaan keskustansa vahvasti. Tavoitteenamme oli saada hyviä palloja maalille ja siinä myös onnistuimme, Väisänen sanoi.

– Meillä oli tolppa- ja ylärimalaukauksia sekä ”läheltä piti” –tilanteita. Olisimme voineet karata jo avausjaksolla selkeämmälle karkumatkalle.

Hukatuista maalipaikoista huolimatta PK-35 Vantaa pääsi tauolle jo 2-0-johdossa. Väisäsen mukaan kotijoukkue sai pelata Barckin ja Riefnerin osumien myötä toisella jaksolla melko vapautuneesti. Vakuuttavassa voitossa kentältä löytyi jälleen useita onnistujia.

– Mette pelasi hyvän pelin ja teki pienen onnen avulla tärkeän avausmaalin. Totta kai nuo ensimmäisen jakson maalit helpottivat pelaamistamme.  Kun ”Heku” teki vielä kolmannen hienolla vapaapotkulla, voitto alkoi näyttää jo varmalta. Pelin lopussa oli tärkeää, että saimme otettua Hekun ja Ashleyn vaihtoon, sillä he olivat yhden varoituksen päässä pelikiellosta, Väisänen totesi.

– Koko joukkue pelasi tänään hyvän pelin. Virheitä tulee aina, mutta tänään ne jäivät vähiin. Yksittäisistä pelaajista voidaan maalintekijöiden lisäksi nostaa esiin hienon pelin pelannut Eva Nyström. Hän oli tosi isossa roolissa ja piti JyPKin vaarallisen Gentjana Rochin kurissa.

Väisänen kiitteli myös Punamustien puolustuspelaamista. JyPK pääsi hätyyttelemään kotijoukkueen maalia vain muutamaan otteeseen, mutta Henriikka Mäkelä selvitti tilanteet varmaotteisesti.

– Pystyimme pitämään heidät pelitilanteissa poissa maalipaikoilta. Heidän ainoat tilanteensa tulivat oikeastaan kahdesta vapaapotkusta, jotka ”Hemppa” torjui hyvin. Toisesta he tosin pääsivät tekemään irtopallosta maalin, Väisänen tiivisti.

– Oikeastaan ainoa asia, jossa olimme jäljessä oli se, että hävisimme keskialueella pääpalloja. Voitimme kuitenkin kakkospallot hyvällä prosentilla, joten niiden osalta onnistuimme hyvin.

Punamustien tavoin myös HJK voitti lauantaina oman ottelunsa. Tulosten myötä sarjan kärkikaksikko on jo selvillä, mutta joukkueiden järjestys ratkaistaan vasta viikon päästä keskinäisessä ottelussa. Mestaruus on kauden viimeisessä ottelussa omissa käsissä, joten Väisäsen mukaan mestaruusjahti on aikataulussa.

– Olemme edenneet suunnitelman mukaisesti ja olemme täysin aikataulussa. Tiesimme päätöspelin olevan todennäköisesti se ratkaiseva ottelu ja tänään tavoitteenamme oli siirtää ratkaisu siihen. Tarvitsemme Töölöstä voiton, mutta se sopii meille hyvin. Nyt haluamme saada hyvän harjoitteluviikon alle, jotta olemme sitten valmiina lauantain peliin.

Naisten Liigan päätöskierros pelataan viikon kuluttua lauantaina 20.10. Punamustien osalta kausi päättyy mestaruuden kannalta ratkaisevaan kärkiotteluun Helsingin Jalkapalloklubin vieraana.

 

PK-35 Vantaa – JyPK 3-1 (2-0)

33´ 1-0 Mette Barck

42´ 2-0 Ashley Riefner

63´ 3-0 Heidi Kollanen

77´ 3-1 Lavdije Begolli

 

Avauskokoonpano:

3 Tiia Peltonen

6 Mimmi Nurmela

10 Kaisa Collin

11 Heidi Kollanen (71´ Ronja Ikonen)

12 Henriikka Mäkelä

13 Sanna Saarinen

14 Elina Salmi

17 Mette Barck (88´ Ella Hopponen)

20 Eva Nyström

25 Ashley Riefner (75´ Vilma Väisänen)

28 Roosa Bröijer

 

Vaihtopelaajat:

8 Vilma Väisänen

18 Ella Hopponen

19 Ronja Ikonen

21 Tia-Maria Jaakonsaari

24 Elli-Noora Kainulainen

32 Emma Immonen

 

PK-35 TV: Mimmi Nurmelan ja Roosa Bröijerin mietteet JyPK-voitosta

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.