UUTISET

Punamustille tärkeä voitto Åland Unitedista

23.9.2018

PK-35 Vantaa otti sunnuntai-iltapäivänä tärkeän kotivoiton, kun Åland United kaatui Myyrmäessä lukemin 1-0. Kauden aiempien kohtaamisten tapaan saarelaiset tarjosivat jälleen tiukan vastuksen, mutta Kaisa Collin laukoi lopulta Punamustat voittoon.

Mukavassa syysauringossa pelattu ottelu noudatti alusta lähtien selkeää käsikirjoitusta. Kotijoukkue PK-35 Vantaa oli kentällä aloitteellisempi osapuoli ja otti heti pallonhallinnan itselleen. Vierailija Åland United sen sijaan vetäytyi syvälle omalle alueelleen puolustamaan ja pyrki suojelemaan omaa rangaistusaluettaan tiiviisti.

Saarelaisilla oli puolustusasemistaan pitkä matka hyökkäämään, joten vieraiden vaaralliset tilanteet jäivät Myyrmäen iltapäivässä vähiin. Åland Unitedin avausjakson ainoa vaarallinen tilanne nähtiin jo kolmannella peliminuutilla, kun virolaishyökkääjä Signy Aarna pääsi laukomaan rangaistusalueen rajan tuntumasta. Punamustien maalivahti Henriikka Mäkelä onnistui kuitenkin torjumaan etualakulmaan suuntautuneen laukauksen kulmapotkuksi.

Vieraiden tilanteen jälkeen PK-35 Vantaa piti käytännössä koko avausjakson ajan pelin painopisteen tiukasti ahvenanmaalaisten kenttäpuoliskolla. Åland United kuitenkin puolustivat etenkin keskustaa onnistuneesti ja pitivät vaaralliset maalipaikat vähissä. PK-35 Vantaa pääsi tarjoilemaan keskityksiä rangaistusalueelle, mutta vieraiden puolustus onnistui selvittämään tilanteet.

Punamustien avausjakson paras maalipaikka nähtiin noin kymmenen minuuttia ennen taukovihellystä. Sanna Saarinen antoi vasemmalta puolelta rangaistusalueen kulmalta hyvän keskityksen, mutta Kaisa Collin puski pallon hyvästä paikasta ohi maalin. Tauolle lähdettiin siis maalittomissa tasalukemissa.

Toisella jaksolla kotijoukkue jatkoi painostamistaan ja myös maalipaikkoja alkoi hiljalleen syntyä avausjaksoa enemmän. Collin pääsi puskemaan Saarisen antamasta kulmapotkusta, mutta pusku suuntautui suoraan saarelaisten maalivahdin Anna Tammisen käsiin. Hetkeä myöhemmin Heidi Kollanen vapautti hienolla nostolla Collinin läpiajoon, mutta Tamminen selvitti tilanteen hyvällä vastaantulollaan.

Ottelun ainoa osuma nähtiin lopulta 69. peliminuutilla. Saarinen antoi vasemmalta laidalta hyvän vapaapotkun, joka painui lopulta lähes koko pelaajamassan yli taka-alueelle. Oikeassa paikassa ollut Collin otti pallon haltuunsa ja laukoi sen varmasti pienestä kulmasta taka-alakulmaan.

Tappioasemassa myös Åland United joutui avaamaan peliään ja jahtaamaan maaleja puolustamisen kustannuksella. Se avasi enemmän hyökkäyksiä molempiin kenttäpäätyihin, mutta kovin vaarallisia tilanteita ei enää nähty. Tasoitusta jahdanneet ahvenanmaalaiset pääsivät muutamaan otteeseen keskittämään, mutta Mäkelä koppasi pallot varmasti. Vieraiden kaukolaukausyritykset sen sijaan jäivät osoitteettomiksi.

PK-35 Vantaa suojeli johtoaan järkevällä pelaamisella ja taisteli uhrautuvasti loppuun asti. Punamustien johto kesti, joten tärkeät sarjapisteet jäivät lopulta Myyrmäkeen lukemin 1-0. Voiton ansiosta kotijoukkue pääsee kahdelle viimeiselle sarjakierrokselle hyvistä lähtökohdista.

Tilanne kerrallaan tärkeään voittoon

Punamustien päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan kotijoukkue jatkoi edellisissä yläloppusarjapeleissä nähtyjä hyviä otteitaan. Hän näki joukkueensa onnistuneen tasaisesti pelin eri osa-alueilla.

– Tänään pelasimme muutamia vähän heikompia hetkiä lukuun ottamatta vahvan pelin. Olimme hyviä niin pallollisessa pelissä, prässipelissämme kuin myös kaksinkamppailuissa, Väisänen arvioi.

– Pystyimme myös pitämään Jenny Danielssonin hyvin irti pallosta. Hyvänä pelaajana hän pääsi toki välillä pitämään palloa, mutta pääsimme tosi usein riistämään sen.

Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa onnistui hyvin etenkin pallollisessa pelissään. Pallonhallinta oli selkeästi kotijoukkueella, mikä väsytti vieraita ja vei puhdin heidän hyökkäysyrityksistään.

– Ensimmäisen jakson pallonhallintamme johti siihen, että Åland United joutui juoksemaan tosi paljon. Se oli pelin kannalta todella tärkeää, sillä pelin edetessä vastustaja väsyy siinä aina, Väisänen totesi.

– Åland United ei päässyt tänään prässäämään meitä juuri lainkaan. Vaikka he nostivat välillä prässin korkealle, pääsimme ohittamaan sen hyvin ja pystyimme vaihtamaan pelin painopistettä. Sen jälkeen he vetäytyivät yleensä nopeasti alas.

Saarelaisvieraat puolustivat omaa rangaistusaluettaan tiiviisti, mutta Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa onnistui löytämään väylän vaarallisimmille maalintekoalueille.

– Saimme useita palloja maalille ja Kaisallakin oli jo ennen osumaansa mahdollisuus tehdä maali. Pelasimme tänään keskityksiä hieman eri alueille kuin aiemmissa keskinäisissä peleissä, sillä niissä keskityksistämme liian suuri osa päätyi maalivahdin käsiin, Väisänen sanoi.

– Vastahyökkäyksissämme olisimme sen sijaan voineet olla tehokkaampia, sillä meillä oli niihin pari hyvää tilaisuutta. Pääsimme muutamiin nopeisiin hyökkäyksiin, mutta viimeiset ratkaisut olivat huonoja.

Myös Punamustien puolustuspelaaminen oli hyvää ja vieraiden maalipaikat jäivät vähiin. Tolppien väliin palannut Henriikka Mäkelä pelasi hyvän pelin ja kunnostautui etenkin keskityspallojen vangitsemissa.

– Pidimme heidät todella hyvin poissa maalipaikoilta. ”Hemppa” pelasi maalilla ensimmäisen pelinsä pienen poissaolon jälkeen ja hoiti harvat tilanteet hyvin. Kauden viimeisiä pelejä ajatellen on todella tärkeää, että meillä on kaksi hyvin pelaavaa maalivahtia, Väisänen kiitteli.

Sunnuntai-iltapäivän voitto oli todella arvokas, sillä se takasi Punamustille hyvät lähtökohdat sarjakauden loppuhuipennukseen. Väisäsen mukaan voiton avain oli se, että joukkue pelasi tilanteen kerrallaan.

– Kokonaisuudessaan olen erittäin tyytyväinen peliin. Tiedostimme totta kai voiton tärkeyden, vaikka emme miettineet sitä ennen peliä. Lähdimme voittamaan yksittäisiä tilanteita pelin sisällä. Niissä olimme tänään vastustajaamme parempia ja mielestäni ansaitsimme voiton.

Punamustien pelit Naisten Liigassa jatkuvat kahden viikon maaottelutauon jälkeen lauantaina 13.10. kotiottelulla Jyväskylän Pallokerhoa vastaan.

 

PK-35 Vantaa – Åland United 1-0 (0-0)

69´ 1-0 Kaisa Collin

 

Avauskokoonpano:

3 Tiia Peltonen

6 Mimmi Nurmela

10 Kaisa Collin

11 Heidi Kollanen (90+1´ Ronja Ikonen)

12 Henriikka Mäkelä

13 Sanna Saarinen

14 Elina Salmi

20 Eva Nyström

25 Ashley Riefner

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer (84´ Netta Koso)

 

Vaihtopelaajat:

9 Netta Koso

17 Mette Barck

19 Ronja Ikonen

21 Tia-Maria Jaakonsaari

24 Elli-Noora Kainulainen

32 Emma Immonen

 

PK-35 TV: Punamustien maalintekijä Kaisa Collinin ja nollapelin pelanneen Henriikka Mäkelän kommentit tärkeästä kotivoitosta

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.