PK 35 Vantaa – Åland United, 1 1, Naisten Liiga, 19.5.2018 27

PK-35 Vantaa 2-7-voitolla Suomen Cupin lohkovaiheeseen

Punamustien tämän vuoden ensimmäinen Suomen Cupin ottelu jäi voiton myötä samalla myös viimeiseksi. PK-35 Vantaa kaatoi FC Espoon vieraskentällä lukemin 2-7 ja varmisti paikkansa ensi vuoden puolella pelattavassa lohkovaiheessa. Maalirikkaassa ottelussa vieraat nousivat kahden maalin takaa-ajoasemasta viiden maalin voittoon.

Kaksi sarjaporrasta Punamustia alempana pelaava FC Espoo sai lauantai-iltapäivän otteluun unelma-alun. Espoolaisten Aurora Troberg karkasi jo ensimmäisellä minuutilla hyvästä läpisyötöstä nokikkain Punamustien maalivahdin Emma Immosen kanssa ja laukoi pallon etukulmasta maaliin. Kun PK-35 Vantaa ei ollut alussa kunnolla hereillä, FC Espoo karkasi jo 2-0-johtoon. Toisesta osumasta vastasi Anna-Riikka Pousi, joka sai poikittaissyötön takatolpalle ja pääsi siirtämään pallon läheltä verkon perukoille.

Kotijoukkueen kahden osuman jälkeen peli oli täyttä Punamustien hallintaa ja maalipaikkoja syntyi tasaiseen tahtiin. Reilun varttitunnin pelin jälkeen vieraat saivat rangaistuspotkun, jota asettui laukomaan Heidi Kollanen. Espoolaisten maalivahti onnistui torjumaan Kollasen yrityksen, mutta Mette Barck ehti ensimmäisenä laukomaan irtopallon maaliin.

Tasoitusosuma syntyi vain muutamaa minuuttia myöhemmin. Barck antoi vasemmalta laidalta nappikeskityksen ja Ronja Ikonen puski pallon maalivahdin käsien edestä maaliin. 36. minuutilla PK-35 Vantaa siirtyi ensimmäisen kerran johtoon, kun Kollanen sai pallon rangaistusalueella ja laukoi sen varmasti takakulmaan.

Vieraat pääsivät kaunistelemaan lukemia kertaalleen vielä avausjaksolla. Elina Salmi nousi 41. minuutilla vahvasti oikealta ja tarjoili syötön rangaistusalueen rajalle. Ikonen harhautti yhden puolustajan ja pääsi lopulta sijoittamaan pallon rauhassa alakulmaan. Kahdesta aikaisesta takaiskuosumasta huolimatta PK-35 Vantaa pääsi siis tauolle 2-4-johdossa.

Toisella jaksolla PK-35 Vantaa jatkoi vastustajansa juoksuttamista ja loi tiheään tahtiin hyviä maalintekopaikkoja. Punamustien viides osuma nähtiin heti tauon jälkeen, kun kauden ensimmäisen ottelunsa pelanneen Ella Hopposen laukaus painui noin 20 metristä maalivahdin käsien kautta takakulmaan.

PK-35 Vantaa osui vielä toistamiseen toisen jakson ensimmäisellä kymmenminuuttisella. Mimmi Nurmela vapautti Kollasen, joka eteni rangaistusalueelle ja syötti päätyrajan tuntumasta takaviistoon. Syöttö tavoitti Barckin, joka siirsi pelivälineen varmasti verkon perukoille.

FC Espoo puolusti lähes koko toisen jakson omalla alueellaan. Kotijoukkue pääsi kuitenkin myös muutamaan nopeaan vastaiskuun ja Immonen joutui kertaalleen jopa torjuntatöihin. Sinipaidat eivät kuitenkaan enää onnistuneet kasvattamaan maalimääräänsä. Vieraat sen sijaan osuivat vielä kerran ottelun viimeisellä peliminuutilla. Vaihdosta kentälle tullut Kaisa Collin pääsi kääntymään rangaistusalueen rajalla ja laukoi pallon etualakulmaan.

PK-35 Vantaa vei lopulta voiton lukemin 2-7 ja jatkaa Suomen Cupin pelejään ensi vuoden lohkovaiheessa.  FC Espoo sen sijaan jatkaa karsintakierrosten pelaamista ja tavoittelee vielä viimeisiä lohkovaihepaikkoja.

Vaikea alku kuitattiin nopeasti

Suomen Cupin avauspeli sai Laaksolahden tekonurmella heti alussa yllättävän käänteen, kun kaksi sarjaporrasta alempana pelaava FC Espoo karkasi jo kahden maalin johtoon. Punamustien päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan joukkue luotti kuitenkin koko ajan omaan osaamiseensa.

– Tiesimme, että FC Espoolla on nopeita pelaajia, jotka pystyvät hyviin vastaiskuihin. He hyödynsivät ne heti alussa ja tekivät kaksi maalia. Takaiskut eivät kuitenkaan lamaannuttaneet meitä. Luotimme omaan pelaamiseemme, jaksoimme jauhaa ja loimme paikkoja, Väisänen sanoi.

– FC Espoo oli ensimmäiset 20 minuuttia pirteä, mutta sen jälkeen peli kääntyi väkisin meille. Aika nopeasti käänsimme tappioaseman johdoksemme ja tauolle pääsimme jo turvallisessa johtoasemassa.

Toisella jaksolla pelin voittajasta ei ollut enää epäselvyyttä, mutta vieraat jatkoivat loppuun asti tutulla tyylillään. Väisänen jakoi kehuja myös pirteästi esiintyneelle vastustajajoukkueelle.

– Pääsimme toiselle jaksolle hyvästä tilanteesta ja yritimme parantaa pelaamistamme. Mielestäni myös onnistuimme, sillä saimme toisella jaksolla hurjan määrän maalipaikkoja. Meillä oli riittävästi paikkoja jopa maalimäärämme tuplaamiseen, Väisänen totesi.

– FC Espoon puolustus pelasi kuitenkin uhrautuvasti ja heidän maalivahtinsa esitti hyviä torjuntoja. He pelasivat loppuun asti siististi ja pyrkivät pelaavaan jalkapalloon.

Punamustien riveissä nähtiin lauantai-iltapäivänä useita onnistujia ja moni vähemmälle vastuulle jäänyt pelaaja sai hyvän näyttöpaikan. Ella Hopponen pelasi kauden avauspelinsä, Elli-Noora Kainulainen pääsi ensimmäisen kerran avauskokoonpanoon ja esimerkiksi Ronja Ikonen sekä Mette Barck onnistuivat kahdesti maalinteossa.

– Pääsimme tänään antamaan enemmän peliaikaa myös niille pelaajille, jotka eivät ole muuten pelanneet vielä isoja minuutteja. Se oli tosi tärkeää joukkueen ja pelaajien kannalta. Vastuuta saaneet pelaajat myös onnistuivat tänään hyvin, Väisänen kiitteli.

– Totta kai sekin oli tärkeää, että varmistimme heti lohkovaihepaikkamme. Nyt saamme keskittyä loppukesän ja syksyn ajan vain tärkeisiin sarjapeleihin.

Punamustien pelit jatkuvat Naisten Liigan merkeissä jälleen viikon kuluttua lauantaina 11.8. Silloin PK-35 Vantaa saa Myyrmäkeen vieraakseen Kuopion Pallokissat.

FC Espoo – PK-35 Vantaa 2-7 (2-4)

1´ 1-0 Aurora Troberg

11´ 2-0 Anna-Riikka Pousi

17´ 2-1 Mette Barck