TPS – PK 35 Vantaa, 0 2, Naisten Liiga, 31.3.2018 61

Punamustille vieraspisteet Oulusta

PK-35 Vantaa haki sunnuntai-iltapäivänä vierasvoiton Oulusta. ONS tarjosi vierailleen hyvän vastuksen, mutta Punamustien suoritusvarmuus ja Heidi Kollasen osumat riittivät arvokkaaseen vierasvoittoon.

Kaksi ensimmäistä sarjaotteluaan hävinnyt ONS sai sunnuntain otteluun unelma-alun, sillä oululaiset siirtyivät johtoon jo kuudennella peliminuutilla. ONS pelasi kulmapotkun maalin edustalle ja Punamustien puolustukselle sattui kommunikaatiokatkos. Kotijoukkueen Heini Toivonen pääsi puskemaan pallon Punamustien maalia vartioineen Emma Immosen edestä maaliin.

Vieraat kuitenkin kuittasivat takaiskuosuman heti seuraavasta hyökkäyksestä. Tiia Peltonen antoi puolustuslinjasta pitkän pystysyötön ja vapautti Heidi Kollasen läpiajoon. ONS-maalivahti Nea Romppainen tuli kauas maaliltaan vastaan, mutta Kollanen nosti pallon rauhallisesti noin 20 metristä verkon perukoille.

Avausjakso oli kokonaisuudessaan Punamustien pallonhallinnasta huolimatta melko tasaista pelaamista ja peli aaltoili voimakkaasti päästä päähän. Molemmat joukkueet onnistuivat kuitenkin oman alueensa puolustamisessa, minkä johdosta maalipaikat jäivät ennen taukoa lopulta molemmissa päissä vähiin. Kollaselle avautui vielä toinen laukaisupaikka, mutta rangaistusalueen rajan takaa lähtenyt laukaus painui yli maalin.

Kotijoukkueelle avautui kuitenkin hyvä tilaisuus maalintekoon juuri ennen taukovihellystä. Hyökkääjä Anna Olmala pääsi karkaamaan puolittaiseen läpiajoon, mutta Immonen selvitti tilanteen oikea-aikaisella vastaantulollaan. Tauolle lähdettiin siis tasalukemissa 1-1.

Toisen jakson alku oli selkeämmin Punamustien hallintaa. PK-35 Vantaa kierrätti palloa maltillisesti ja pyrki juoksuttamaan oululaisvastustajiaan. ONS pääsi muutamaan nopeaan vastahyökkäykseen, mutta ne tyrehtyivät ennen vaara-alueita.

PK-35 Vantaa siirtyi ottelussa johtoon 58. peliminuutilla. Pallo päätyi kulmapotkun jälkitilanteessa Kollaselle rangaistusalueen rajan tuntumaan. Kollanen harhautti oululaispuolustajan ja onnistui kääntämään pelivälineen oikealle jalalleen. Lopulta Kollanen laukoi pallon varmasti maaliin.

Vieraiden johtomaalin jälkeen ONS joutui panostamaan lisää hyökkäyspelaamiseensa, minkä johdosta Punamustille alkoi avautua enemmän vaarallisia hyökkäyksiä ja maalipaikkoja. Roosa Bröijer pääsi puskemaan lähietäisyydeltä, mutta pusku suuntautui suoraan päin Romppaista. Sanna Saarinen sen sijaan puski Kaisa Collinin keskityksestä pallon yli maalin ja kolautti yhden laukauksen rangaistusalueen rajan tuntumasta ylärimaan.

Myös Iina Salmi pääsi yrittämään maalintekoa pitkän soolokuljetuksensa päätteeksi, mutta kevyeksi jäänyt viimeistely-yritys päätyi suoraan Romppaisen käsiin. Bröijerin rangaistusalueen rajan takaa lähtenyt vastapallolaukaus sen sijaan pysähtyi Romppaisen hyvään torjuntaan.

ONS pääsi vielä hyökkäämään muutamaan otteeseen vaarallisesti, mutta hyvälle maalintekosektorille kotijoukkue ei enää päässyt. PK-35 Vantaa piti johtonsa loppuun asti ja nappasi Oulusta tärkeät vieraspisteet. Kolmen pelatun ottelun jälkeen PK-35 Vantaa jatkaa Naisten Liigassa puhtaalla pelillä.

Pelaajien kokemus korostui

Punamustien päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan ONS tarjosi vierasjoukkueelle sunnuntai-iltana hyvän vastauksen. Oululaisten pirteä ja yritteliäs peli-ilme tuotti aikaisen johtomaalin, mutta pelin edetessä PK-35 Vantaa sai paremmin juonesta kiinni.

– ONSin uudet vahvistukset toivat selvästi uutta ilmettä ja pirteyttä heidän pelaamiseensa. Jalan vapaaksi saadessaan ONS sai pelattu pitkiä palloja linjamme taakse etenkin ensimmäisellä jaksolla, mutta puolustajamme onnistuivat kuitenkin selvittämään ne hyvin, Väisänen sanoi.

– Pääsimme  tekemään heti takaiskumaalin jälkeen tärkeän tasoituksen, kun ONSin puolustus ei ollut ihan valmiina. ”Heku” nosti siinä tilanteessa pallon taitavasti maalivahdin yli. Sen jälkeen saimme peliämme paremmin käyntiin ja pääsimme määräämään pelin rytmiä.

Avausjaksolla maalipaikat olivat molemmissa päissä vähissä.  Tauon jälkeen PK-35 Vantaa onnistui konkretisoimaan pallonhallintaansa enemmän myös maalipaikoiksi.

– Vaikka pääsimme pyörittämään peliä, emme saaneet vielä ensimmäisellä jaksolla kovin montaa vaarallista maalipaikkaa. ONS sen sijaan sai juuri ennen taukoa pallonmenetyksemme jälkeen yhden hyvän paikan, mutta Emma teki tärkeän torjunnan, Väisänen kertasi avausjaksoa.

– Toinen jakso oli jatkumoa avausjakson pallonhallinnalle ja pääsimme hyvin juoksuttamaan ONSia. Saimme muutamia kulmapotkuja, joista yksi päättyi lopulta Hekun tekemään voittomaaliin.

Loppuhetkillä PK-35 Vantaa pyrki turvaamaan johtoasemaansa pelaamalla pitkiä hyökkäyksiä ja pitämällä ONSin hyökkäyspään pelaajat irti pallosta. Väisäsen mielestä Punamustien suoritusvarmuus nousi loppuhetkillä tärkeään asemaan.

– Pyrimme estämään ONSin vaaralliset vastaiskut nopealla prässillä ja onnistuimme siinä aika hyvin. Riistimme menetysten jälkeen pallon usein nopeasti takaisin, minkä ansiosta ONS ei päässyt enää kovin vaarallisiin hyökkäyksiin. Me sen sijaan saimme loppua kohden yhä enemmän paikkoja ja meillä oli muutama hyvä tilaisuus tappaa peli.

– Pelaajiemme kokemus ja rauhallisuus korostuivat pelin edetessä. Ratkaisevaa oli myös se, että pystyimme liikkumaan paremmin pallon kanssa ja liikuttamaan sitä paremmin.

Punamustien pelit Naisten Liigassa jatkuvat viikon kuluttua lauantaina 21.4. Silloin PK-35 Vantaa saa Myyrmäkeen vieraakseen Jyväskylän Pallokerhon.

ONS – PK-35 Vantaa 1-2 (1-1)

6´ 1-0 Heini Toivonen

7´ 1-1 Heidi Kollanen

58´ 1-2 Kollanen