UUTISET

Netta Koso valmentaa tunteella

1.3.2018

Jalkapallo näyttelee merkittävää roolia Punamustien kymppipaikan pelaajan Netta Koson arjessa. Loukkaantumisestaan kuntoutuva Koso tarttui syksyllä uuteen haasteeseen, kun PK-35 Vantaan yhteistyöseura VJS tarjosi valmentajan paikkaa.

Koso ehti jo nuorempana toimia valmennustehtävissä eri joukkueissa, mutta PK-35 Vantaassa viettämiensä kausien aikana hän on keskittynyt vain pelaamiseen. Viime syksynä hän päätti kuitenkin palata takaisin valmentajan rooliin ja liittyi Velimatti Helasterän avuksi VJS:n ja TiPSin yhteisen B-tyttöjoukkueen valmennusryhmään.

– VJS on ottanut minuun useampana vuonna yhteyttä kauden jälkeen ja tarjonnut valmennustehtäviä, mutta olen aiemmin toistuvasti kieltäytynyt. Kun puhelin soi jälleen syksyllä, pyysin kuitenkin ”Vellua” kertomaan asiasta tarkemmin. Tällä kertaa tuli sellainen tunne, että nyt olisi aika palata takaisin valmennuksen pariin, kunhan saan aikataulut sovitettua omien treenien kanssa, Koso kertoo.

– Mietin asiaa parin viikon ajan ja hahmottelin aikatauluja paperille, mutta loppujen lopuksi päätös oli helppo. Toisin sanoen tämä oli tarjous, josta en voinut kieltäytyä.

Kiinnostus valmentamista kohtaan on kytenyt jo pitkään, joten päätös valmentajan rooliin palaamisesta oli vain ajan kysymys. Koson mukaan on motivoivaa opettaa pelaajille uusia asioita, mutta samalla kyseessä on myös valmentajalle jatkuva oppimisprosessi.

– Valmentaminen on aina kiinnostanut minua ja olen tehnyt valmennushommia jo pienestä pitäen enemmän tai vähemmän. Valmentamisessa kiehtoo muun muassa se, että siinä pääsee päivittäin kehittämään sekä itseään että pelaajia.

Koson mukaan hänen nykyisen B-tyttöjoukkueensa valmentaminen on todella antoisaa.

– Nyt kasassa on ryhmä, jossa kaikki pelaajat haluavat jatkuvasti kehittää itseään. He ovat todella vastaanottavaisia sekä oma-aloitteisia ja uteliaita oppimaan joka osa-alueella lisää. On todella siistiä valmentaa sellaisia pelaajia, Koso kiittelee.

– Valmentaminen on todella palkitsevaa ja siinä pääsee kokemaan yhdessä onnistumisia ja näkemään isoja kehitysaskelia.

Kilpailuhenkinen valmentaja

Koso kuvailee itseään tunteella eläväksi valmentajaksi, joka haluaa tarjota pelaajilleen mahdollisimman hyvät työkalut kehittymistä varten.

– Olen aina ollut todella kilpailuhenkinen. Uskon, että tunteella eläminen ja valmentaminen juontaa juurensa siitä. Annan pelaajille paljon henkilökohtaista palautetta ja keskityn paljon pieniin yksityiskohtiin. Pyrin antamaan vinkkejä niin teknisissä kuin taktisissa asioissa, Koso arvioi.

Vaikka Koson peliura jatkuu vielä, hän suhteutuu valmentamiseen jo nyt vakavasti. Hän panostaa valmentamiseen täysillä aikataulujensa sallimissa rajoissa. Koson mukaan on mahdollista, että valmentamisesta aukeaisi hänelle tulevaisuudessa uusi ura.

– Suhtaudun valmentamiseen tosissani. Olen sellainen tyyppi, että teen asioita joko sata lasissa tai sitten en lainkaan. En halua tehdä mitään puolivaloilla, Koso totesi.

– Tarkoituksenani on suorittaa jossain vaiheessa muun muassa UEFA B –valmentajakoulutus, mutta tällä hetkellä se ei ole aikataulullisesti mahdollista työnteon, oman pelaajauran ja valmentamisen ohella. Se ei kuitenkaan ole mitenkään poissuljettua, että valmentamisesta voisi tulla minulle joskus jopa ammatti.

VJS:n ja TiPSin yhteisjoukkue on aloittanut SM-karsintasarjan voitolla ja kahdella tappiolla. Kolme pisteen saalis oikeuttaa tällä hetkellä kahdeksan joukkueen lohkossa seitsemänteen sijaan, mutta eroa suoraan SM-sarjapaikkaan on vain kaksi pistettä. Sunnuntaina jaossa on jälleen tärkeitä pisteitä, kun TiPS/VJS YJ jatkaa karsintapelejään Raumalla Pallo-Iirojen vieraana.

– Karsinnat ovat vielä kesken ja kaikki on avoinna. Pelit ovat menneet aika paljon ristiin. Jatko vaikuttaa kuitenkin ihan hyvältä, sillä meillä on erittäin hyvät mahdollisuudet päästä tavoitteeseemme eli SM-sarjaan. Sunnuntaina lähdemme Raumalle hakemaan taas kolmea pistettä.

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.