Mimmi N

Vilma Väisänen ja Mimmi Nurmela yhdistävät jalkapallon ja yliopisto-opinnot

Monen Punamustien pelaajan arki on kiireistä. Illat kuluvat harjoituskentillä ja viikonloput peleissä. Päivisin suurin osa pelaajista käy töissä tai opiskelee. Vilma Väisäsen ja Mimmi Nurmelan arjessa yhdistyvät jalkapallo ja yliopisto-opinnot. Kaksikko kuitenkin kokee niiden tasapainottavan toisiaan hyvin.

Väisänen opiskelee ensimmäistä vuotta Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Nurmela sen sijaan on toisen vuoden sosiologian opiskelija valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Opinnot edellyttävät paljon itsenäistä opiskelua.

– Arkeni koostuu futiksesta, luennoista ja aika paljon lukemisesta omalla ajalla. Juuri muuta en ehdi tällä hetkellä tekemään, Väisänen naurahtaa.

Nurmelan päivät noudattavat hyvin samanlaista kaavaa. Huomattava osa vapaa-ajasta kuluu kirja kädessä.

– Opiskelemme molemmat aika lukemispainotteisia aineita, joten itsenäistä työskentelyä ja luettavaa on paljon. Silloin kun en ole treeneissä, syömässä tai nukkumassa, pitäisi aina olla lukemassa, Nurmela sanoo.

Tasapainoa arkeen

Kaksikon mukaan opiskelun ja jalkapallon välillä tasapainoileminen sujuu pääsääntöisesti hyvin. Silloin tällöin on kuitenkin myös raskaampia jaksoja.

– Opiskelu tuo arkeen tasapainoa – paitsi ehkä tenttiviikoilla, Nurmela nauraa.

– Meillä ei ole tenttiviikkoja, mutta joskus luettuani paljon ennen treenejä, oli aluksi  vähän vaikeaa saada ajatukset pitkän lukupäivän jälkeen kunnolla mukaan treeneihin. Nyt se onnistuu jo paremmin ja pystyn helpommin keskittymään harjoitteluun, Väisänen myöntää.

Nurmela kokee, että urheilu myös auttaa jaksamaan. Jalkapallo ja opiskelu tukevat toisiaan.

– Minusta tuntuu siltä, että en jaksaisi opiskella samalla tavalla, jos en pelaisi jalkapalloa. Sen jälkeen jaksaa myös lukea. Vastaavasti treeneissä saa aina hetkeksi ajatukset muualle. Se tuo hyvää tasapainoa, jotta arki ei ole pelkkää lukemista. Nurmela sanoo.

Opinnot vaativat itsekuria

Nurmelan mielestä yliopisto-opintojen aloittaminen ei muuttanut hänen arkeaan merkittävästi, sillä hän on aina huolehtinut myös koulunkäynnistä ja opiskelusta. Yliopistossa opiskelu on kuitenkin intensiivisempää ja tapahtuu koulun penkin sijaan pääsääntöisesti kotoa käsin.

– Mikään ei ole oikeastaan muuttunut merkittävästi. Opiskelu ja jalkapallo ovat kulkeneet rinnakkain lukiosta tai jopa yläasteelta lähtien. Yliopisto vaatii tietysti enemmän itsekuria. Osaamisvaatimukset ovat nousseet ja pitää tehdä paljon enemmän töitä omalla ajalla, että pysyy siinä mukana, Nurmela tuumii.

Väisänen pääsi oikeustieteelliseen viime vuonna ja aloitti opintonsa syksyllä. Hänelle muutos oli hieman suurempi, kun työnteko vaihtui opiskeluun.

– Minulle kertyi muutama välivuosi, joiden aikana olen ehtinyt tekemään töitä. Silloin työpäivän jälkeen pystyi rauhoittumaan, mutta opiskelua joutuu usein miettimään iltaisinkin, Väisänen pohtii arkirytmin muutosta.

Iltaisin pidettävien joukkueharjoitusten lisäksi Väisänen ja Nurmela käyvät kahdesti viikossa myös PK-35 Vantaan aamuharjoituksissa. Itsenäiseen työskentelyyn painottuvissa opinnoissa luentoja on melko vähän, joten aamuharjoitukset sopivat hyvin viikkorytmiin. Kaksikko arvioi, että fyysistä läsnäoloa vaaditaan keskimäärin muutaman kerran viikossa.

– Luentoja ei ole yleensä heti aamusta, joten joukkueen aamutreenit sopivat hyvin ohjelmaan. Jotain iltaluentoja sisältäviä kursseja sen sijaan on vaikeaa ottaa treenien takia, Nurmela kertoo.

– On hyvä, että pystyn treenaamaan aamuisin, ja iltapäiväluennoilta voi hyvin tulla suoraan treeneihin, Väisänen sanoo.