UUTISET

Punamustilta upea nousu Turussa

30.9.2017

PK-35 Vantaa haki lauantai-iltapäivänä tärkeän vierasvoiton Turusta. TPS karkasi avausjaksolla jo kahden maalin karkumatkalle, mutta vieraat eivät lannistuneet. Vahva toisen jakson esitys siivitti Punamustat tasoihin ja lopulta 2-3-voittoon.

Ottelun avausjakso oli vieraille vaikea ja ensimmäinen maalintekopaikka avautui kotijoukkue TPS:lle. Turkulaiset riistivät pallon Punamustien puolustusalueella ja Julia Tunturi pääsi laukomaan läheltä. Tunturin laukaus painui kuitenkin sivuverkkoon. Toisessa päässä Roosa Bröijer tarjoili hyvän pystysyötön Kaisa Collinille, mutta TPS:n maalia vartioinut Milla-Maj Majasaari ehti katkaisemaan syötön hyvällä vastaantulollaan.

Iltapäivän avausosuma nähtiin 21. peliminuutilla. TPS:n Riikka Ketoja pääsi laukomaan noin 20 metristä ja pallo pomppasi epäonnisesti Punamustien maalivahti Emma Immosen kautta maaliin. Puolen tunnin kohdalla kotijoukkueella oli hyvä tilaisuus lisätä johtoaan, kun Ria Öling pääsi jo kiertämään Immosen. Selina Mustajoki ehti kuitenkin pelastamaan tilanteen liukumalla lähes maaliviivalta.

Maalipaikoille pääseminen oli PK-35 Vantaalle ensimmäisellä jaksolla vaikeaa, mutta jakson loppupuolella joukkue onnistui luomaan hieman painetta turkulaisten puolustukselle. TPS:n pelaajat onnistuivat kuitenkin purkamaan rangaistusalueelle pelatut keskitykset.

TPS osui toistamiseen juuri ennen taukoa. Turkulaiset pääsivät keskittämään oikealta laidalta ja Hanna Ruohomaa puski pallon lähietäisyydeltä etukulmaan. Kotijoukkue pääsi siis tauolle 2-0-johtoasemassa.

PK-35 Vantaan ei kuitenkaan lannistunut kahden maalin takaa-ajoasemasta. Vieraat aloittivat heti toisen jakson alussa voimakkaan kirin, joka tuotti tulosta jo 52. minuutilla. Ashley Riefner pääsi laukomaan hienon hyökkäyksen päätteeksi Sanna Saarisen syötöstä, mutta Majasaari onnistui torjumaan yrityksen. Irtopalloon ehti kuitenkin ensimmäisenä Collin, joka laukoi pelivälineen läheltä tyhjään maaliin.

Tasoitusosuma syntyi hieman ennen tunnin täyttymistä. Punamustille tuomittiin turkulaispelaajan käsivirheen seurauksena vapaapotku noin 20 metristä. Pallon taakse asettui Riefner, joka laukoi pallon näyttävästi suoraan etualakulmaan.

Vieraiden 2-2-tasoituksen jälkeen peli aaltoili vahvasti päästä päähän TPS:n Öling pääsi riistämään pallon ja karkasi läpiajoon. Punamustien onneksi Ölingin sijoitus painui kuitenkin niukasti taka-alakulman ohi. Toisessa päässä vaihdosta kentälle tullut Hanne Ojanperä vapautti Collinin, joka kuitenkin laukoi pienestä kulmasta yli maalin. Myös kotijoukkueen Ruohomaa pääsi laukomaan hyvästä paikasta, mutta veto karkasi maalin yli.

PK-35 Vantaa siirtyi ottelussa ensimmäistä kertaa johtoon 70. peliminuutilla. Hienon toisen jakson pelannut Mustajoki tarjoili hyvän pystysyötön ja Collin karkasi väkisin turkulaispuolustajilta. Collin eteni rangaistusalueelle asti ja laukoi pallon lopulta voimalla maalin kattoon.

2-3-osuman jälkeen vieraat pystyivät turvaamaan johtoaan hyvin. TPS:n jahdatessa tasoitusta Punamustille  avautui hyviä tilaisuuksia vastaiskuihin, mutta ne eivät tuottaneet neljättä täysosumaa. Ottelun lopussa turkulaiset saivat luotua painetta Punamustien rangaistusalueelle, mutta vieraiden pelaajat taistelivat uhrautuvasti ja onnistuivat selvittämään uhkaavat tilanteet. Punamustien johtoasema kesti loppuun asti, joten joukkueen vahva toinen jakso oli lopulta täysien sarjapisteiden arvoinen.

Arvokkaan voiton myötä PK-35 Vantaa siirtyi kolmen pisteen etumatkalle FC Hongaan nähden. Espoolaiset pelaavat kuitenkin oman toiseksi viimeisen kierroksen ottelunsa vasta huomenna. Riippumatta huomisen ottelun lopputuloksesta PK-35 Vantaa pääsee mukavista asetelmista viikon päästä päätöskierroksella pelattavaan keskinäiseen otteluun.

Alussa käynnistymisvaikeuksia

PK-35 Vantaan päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan joukkueen vireystila oli pelin alla hyvä, mutta peli ei siitä huolimatta asettunut uomiinsa vielä avausjaksolla.

– Lähdimme peliin luottavaisin mielin, vaikka tiedostimme TPS:n vaarallisuuden. Pyrimme päättäväisesti avaamaan peliä alhaalta ja rakentamaan sitä kautta. Avausjaksolla emme kuitenkin päässeet oikein yhteenkään selvään maalipaikkaan. Pystyimme pitämään pallloa ihan mallikkaasti, mutta vielä aika tehottomasti, Väisänen tuumi.

– TPS sen sijaan pyrki kovalla prässillään vaikeuttamaan avaamistamme. Muutamaa harhasyöttöä lukuun ottamatta pystyimme kuitenkin usein ohittamaan sen hyvin. Emme prässänneet korkealta, joten TPS pystyi myös rakentamaan peliä ja luomaan painetta. Pystyimme kuitenkin estämään heidän poikittaiskuljetuksensa ja laukaukset niistä.

Väisänen myönsi, että ensimmäisellä jaksolla turkulaiset olivat kentällä terävämpi osapuoli. TPS onnistui luomaan muutamia hyviä maalintekopaikkoja ja onnistui toimittamaan pallon kahdesti verkon perkoille.

– Yksi kaukolaukaus sujahti vahingossa sisään. Lisäksi TPS teki vielä ennen taukoa maalin keskityksestä, vaikka tiesimme heidän vaarallisuutensa niistä. TPS:llä oli avausjaksolla tilaisuus vielä kolmanteen maaliin, mutta ”Selkku” pelasti sen hienosti maaliviivalta, Väisänen kertasi avausjakson tapahtumia.

Joukkue osoitti vahvaa henkistä kanttia

Taukovihellyksen jälkeen Punamustien päät eivät kuitenkaan painuneet. Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa löysi tauolla entistä vahvemman taistelutahdon ja 2-0-tilanteesta huolimatta vieraiden usko voittoon ei horjunut.

– Tauolle pukukopissa kävimme tilannetta läpi. Päätimme unohtaa avausjakson tapahtumat ja lähteä taistelemaan voitosta. Joukkue lähti kopista niin luottavaisena, että uskoin sen näkyvän myös kentällä.

Tauon jälkeen kentälle asteli aivan uuden peli-ilmeen löytänyt vierasjoukkue. PK-35 Vantaa lähti päättäväisesti takaa-ajamaan turkulaisten johtoa ja nousi nopeasti kahden maalin takaa tasoihin.

– Toinen jakso oli ihan erinäköinen. Saimme luotua kovempaa painetta TPS:n alakerralle, mikä johti pelin edetessä yhä vaarallisempiin tilanteisiin. Pääsimme tavoitteiden mukaisesti rangaistusalueelle ja Kaisa teki tärkeän maalin, joka loi taas lisää uskoa tekemiseemme, Väisänen sanoi.

– Sitten Ashley osoitti jälleen vapaapotkussa hyvää potkutekniikkaansa. Siinä vaiheessa tiesimme vastustajan paineiden nousevan entisestään. Tasatilanteessa meille avautui lisää tilaa ja Kaisa pääsi tekemään 2-3-maalin.

Johtomaalin jälkeen PK-35 Vantaa ei enää päästänyt peliä käsistään. Väisäsen mukaan launtain vierasvoitto oli osoitus joukkueen hienosta venymiskyvystä.

– TPS sai vielä lopussa painetta, mutta he eivät enää saaneet palloja ihan vaarallisimmille alueille. Valmentajana voin olla erittäin tyytyväinen joukkueen tekemiseen, vaikka ensimmäinen jakso oli vaikea. Tällainen nousu vaikeassa paikassa hyvää vastustajaa vastaan osoitti joukkueen henkistä vahvuutta, Väisänen totesi.

Punamustien maalivahtivalmentaja Jouni Puttonen kehui nuoren Emma Immosen suoritusta tolppien välissä. Puttonen korosti etenkin sitä, että Immonen ei antanut yksittäisen avausjaksolla sattuneen virheen vaikuttaa pelaamiseensa.

– Peli alkoi maalivahdin kannalta huonoimmalla mahdollisella tavalla, kun helpohko pallo livahti maaliin. Mielestäni Emma pystyi kuitenkin nollaamaan tilanteen hyvin. Toiselle maalille hän ei voinut mitään ja toisella jaksolla hän hoiti tonttinsa todella varmasti. Oli todella hienoa, että noin nuori maalivahti pystyi käsittelemään tilanteen noin hyvin ja jatkoi pelaamista hyvällä tasolla, Puttonen kehui.

Väisäsen mukaan arvokas vierasvoitto takaa Punamustille hyvät lähtökohdat viikon kuluttua pelattavalle päätöskierrokselle.

– Viimeistä kierrosta ajatellen tämä lopputulos oli todella hyvä. Kaikki on entistä paremmin omissa käsissämme ja pystyimme samalla parantamaan maalieroamme maalilla. Samalla saimme luotua Hongalle vähän lisää painetta huomiseen peliin.

Naisten Liigan päätöskierros pelataan viikon päästä lauantaina 7.10. klo 15.00. Silloin PK-35 Vantaa saa Suomen mestaruuden kannalta ratkaisevassa ottelussa Myyrmäkeen vieraakseen FC Hongan.

 

TPS – PK-35 Vantaa 2-3 (2-0)

21´ 1-0 Riikka Ketoja

45´ 2-0 Hanna Ruohomaa

52´ 2-1 Kaisa Collin

59´ 2-2 Ashley Riefner

70´ 2-3 Collin

 

Avauskokoonpano:

3 Tiia Peltonen

6 Mimmi Nurmela

8 Vilma Väisänen (66´ Hanne Ojanperä)

10 Kaisa Collin

13 Sanna Saarinen

16 Selina Mustajoki

21 Tia-Maria Jaakonsaari

25 Ashley Riefner

26 Roosa Toivanen (90+1´ Elina Salmi)

28 Roosa Bröijer (89´ Ida Raustola)

32 Emma Immonen

 

Vaihtopelaajat:

1 Pauliina Tähtinen

14 Elina Salmi

15 Hanne Ojanperä

17 Mette Barck

18 Ella Hopponen

22 Ida Raustola

23 Alina Kosunen

 

PK-35 TV: Jari Väisäsen ja Roosa Bröijerin kommentit upeasta 2-3-vierasvoitosta

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.