UUTISET

Punamustat Suomen Cupin finaaliin

27.9.2017

PK-35 Vantaa selvitti keskiviikkoiltana tiensä toiseen peräkkäiseen Suomen Cupin loppuotteluun. GBK tarjosi kotikentällään Punamustille välierässä tiukan vastuksen ja ottelun ratkaisua saatiin odottaa viimeisille minuuteille asti. Lopulta Kaisa Collin laukoi kuitenkin helpottavalla 0-1-maalillaan Punamustat finaaliin.

Vieraat aloittivat Kokkolassa terävästi ja onnistuivat luomaan kaksi hyvää maalintekopaikkaa heti ottelun alkuhetkillä. Ella Hopponen pääsi laukomaan läheltä, mutta GBK:n maalia vartioinut Ellen Ahlström ehti pallon tielle. Hetkeä myöhemmin Mimmi Nurmela laukoi rangaistusalueen rajan takaa niukasti taka-alakulman ohi.

Seitsemännellä minuutilla Punamustille tuomittiin rangaistuspotku, kun Kaisa Collin kaadettiin rangaistusalueella sääntöjen vastaisesti. Pallon taakse asettui Punamustien kapteeni Sanna Saarinen. Ahlström onnistui kuitenkin venyttämään kätensä yläkulmaan suuntautuneen laukauksen tielle.

PK-35 Vantaa kuitenkin jatkoi painostamistaan. Sekä Collin että Saarinen yrittivät ratkaisua rangaistusalueen rajan tuntumasta, mutta kotijoukkuetta pystyssä pitänyt Ahlström torjui molemmat yritykset. Mette Barck tarjoili vapauttavan syötön Ashley Riefnerille, mutta laukaus suuntautui suoraan päin maalivahtia.

Avausjakso eteni kokonaisuudessaan Punamustien hallinnassa, mutta ensimmäisen puolituntisen jälkeen vieraat eivät enää päässeet samaan tahtiin maalintekotilanteisiin. Kotijoukkue GBK taisteli kunniakkaasti ja pyrki pallon saatuaan suoraviivaisiin hyökkäyksiin. Kokkolalaiset onnistuivat ensimmäisellä jaksolla luomaan muutaman puolittaisen tilanteen, mutta Punamustien maalilla pelannut Emma Immonen selvitti orastaneet vaaranpaikat varmaotteisesti. Tauolle lähdettiin siis maalittomassa tasatilanteessa.

Toisen jakson alussa GBK sai vapaapotkun hyvästä paikasta ja pääsi toimittamaan pallon rangaistusalueelle. Kokkolalaispelaaja pääsi puskemaan hyvästä paikasta, mutta pusku suuntautui ohi maalin. Kotijoukkueen hyvän maalipaikan jälkeen peli eteni kuitenkin avausjakson tapaan vieraiden komennossa. Vaarallisille maalintekopaikoille murtautuminen tuotti kuitenkin Punamustille toisen jakson alussa vaikeuksia.

Jakson edetessä PK-35 Vantaa onnistui kuitenkin jälleen luomaan muutamia tilaisuuksia maalintekoon. Reilun tunnin pelin jälkeen Tia-Maria Jaakonsaari pääsi laukomaan takaviistoon annetusta syötöstä, mutta laukaus suuntautui suoraan Ahlströmin syliin. Hetkeä myöhemmin Riefner tarjoili hyvän keskityksen oikealta, mutta Collin laukoi pallon läheltä maalin yli.

Jatko-ottelu alkoi jo häämöttää Kokkolassa, mutta vieraat ratkaisivat pelin edukseen ottelun viime hetkillä. Saarinen vapautti 89. peliminuutilla Riefnerin läpiajoon, mutta Ahlström onnistui peittämään laukauksen hyvällä vastaantulollaan. Peliväline päätyi kuitenkin torjunnan jälkeen suoraan Collinille, joka harhautti yhden puolustajan rangaistusalueen rajalla ja sijoitti pallon lopulta tyhjänä ammottaneeseen GBK-maaliin.

Ottelun lisäajalla GBK sai vielä luotua painetta Punamustien maalille. Hienon ottelun pelannut Immonen ja puolustajat onnistuivat kuitenkin selvittämään kokkolalaisten rangaistusalueella pelaamat keskitykset. Collinin osuma jäi ottelun ainoaksi, joten PK-35 Vantaa eteni toista kertaa peräkkäin Suomen Cupin loppuotteluun.

Tärkeä voitto loppuhetkien osumalla

Punamustien päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan GBK ei päästänyt vieraitaan helpolla, mutta PK-35 Vantaa onnistui kääntämään tiukan pelin loppuhetkien osumalla edukseen.

– Haluamme puolustaa Suomen Cupin mestaruuttamme ja välierävoiton myötä olemme sen suhteen aikataulussa. Peli ei missään nimessä ollut helppo, mutta tämä oli loistava suoritus joukkueelta. Cupin peleihin kuuluu aina paineita, mikä näkyi ehkä hieman pelaajien suorituksissa, jotka eivät ajoittain olleet aivan tavallisella tasolla, Väisänen totesi.

Väisänen jakoi kunniaa myös vastustajalle. Kauden kahdessa aiemmassa kohtaamisessa PK-35 Vantaa on kaatanut GBK:n selvin lukemin, mutta tällä kertaa kokkolalaiset piinasivat vieraitaan pitkään.

– GBK lähti peliin kovalla asenteella, sillä he hakivat onnistunutta päätöstä kaudelleen. He onnistuivat pelitaktiikassaan hyvin ja olivat vahvoja kaksinkamppailuissa, Väisänen sanoi.

– Tiesimme GBK:n vahvuudet vastaiskujoukkueena. He haluavat saada pallon ja paineen nopeasti ylöspäin. Tänään he pääsivät toteuttamaan sitä hyvin ja lisäksi he pystyivät ajoittain hidastamaan pelaamistamme. Sen vuoksi emme pystyneet aina pelaamaan kontrolloidusti eteenpäin.

PK-35 Vantaa on tottunut juoksuttamaan vastustajiaan paljon poikittaissuunnassa, mutta Kokkolassa GBK joutui tekemään paljon myös pystysuunnan juoksuja. Pelin edetessä raskaat juoksut alkoivat painaa kokkolalaisten jaloissa, mikä kallisti vaakakuppia Punamustien suuntaan.

– Tässä pelissä jouduimme laittamaan jonkin verran myös pitkiä palloja, koska GBK piti puolustuslinjaansa korkealla. Se oli siinä mielessä yksi ottelun kulminaatiopisteistä, että sen myötä vastustaja joutui juoksemaan paljon omaa maaliaan kohti. Lisäksi saimme pidempien pallojen avulla painetta nopeasti ylös ja GBK joutui usein pelaamaan pallon sivurajasta yli.

Ottelun helpottava ratkaisuosuma nähtiin lopulta vasta 89. peliminuutilla. Väisäsen mukaan 0-1-voittomaali syntyi hienon hyökkäyksen päätteeksi.

-Jatkoaika alkoi jo häämöttää, mutta painoimme loppuun asti kovaa päälle ja halusimme ratkaista pelin varsinaisella peliajalla. Voittomaaliin johtaneessa tilanteessa nähtiin yksi ottelun parhaista syöttökombinaatioista, jossa kova prässi ohitettiin pitkällä syötöllä keskikentälle.

Nuori Emma Immonen pelasi Kokkolassa kauden kolmannen ottelunsa Punamustien tolppien välissä. Väisänen oli tyytyväinen maalinsa koskemattomana pitäneen Immosen otteisiin.

– Voimme olla maalivahtityöskentelyymme erittäin tyytyväisiä. Tämä oli tärkeä peli, joten Emmalla oli varmasti kovat paineet. Hän pystyi kuitenkin todella hyvin ohjaamaan joukkueen tekemistä, pelasi jalalla hyvin ja onnistui nappaamaan GBK:n vaikeat korkeat pallot. GBK pääsi pelaamaan myös muutamia hyviä pystysyöttöjä puolustuslinjamme taakse, mutta Emma luki peliä hyvin ja onnistui katkaisemaan ne, Väisänen kiitteli.

Punamustien ottelutahti jatkuu tiiviinä, sillä joukkue matkustaa jo lauantaina Turkuun TPS:n vieraaksi. Väisäsen mukaan PK-35 Vantaan pitää kääntää katseet nopeasti Suomen Cupista sarjapeleihin.

– Kenttä oli tänään raskas, joten on todella tärkeää, että pystymme palautumaan hyvin lauantain peliin. Tulevia pelejä ajatellen oli hyvä, että vältyimme tänään loukkaantumisilta ja varoituksilta. Nyt siirrämme kaikki ajatukset heti TPS-peliin.

Suomen Cupin loppuottelu pelataan lauantaina 14.10. Punamustien pelit Naisten Liigassa jatkuvat kuitenkin jo tulevana lauantaina 30.9. vierasottelulla Turun Palloseuraa vastaan.

 

GBK – PK-35 Vantaa 0-1 (0-0)

89´ 0-1 Kaisa Collin

 

Avauskokoonpano:

3 Tiia Peltonen

6 Mimmi Nurmela

8 Vilma Väisänen (75´ Hanne Ojanperä)

10 Kaisa Collin

13 Sanna Saarinen

14 Elina Salmi

16 Selina Mustajoki

17 Mette Barck (46´ Roosa Bröijer)

18 Ella Hopponen (59´ Tia-Maria Jaakonsaari)

25 Ashley Riefner

32 Emma Immonen

 

Vaihtopelaajat:

15 Hanne Ojanperä

21 Tia-Maria Jaakonsaari

23 Elli-Noora Kainulainen

28 Roosa Bröijer

48 Filippa Kilponen

 

PK-35 TV: Jari Väisäsen ja Kaisa Collinin mietteet välierävoitosta

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.