UUTISET

PK-35 Vantaa pelaa maanantaina jatkopaikasta

27.8.2017

Pohjois-Irlannissa pelattava naisten Mestarien liigan karsintaturnaus huipentuu huomenna. Jatkopaikkaa tavoitteleva PK-35 Vantaa kohtaa päätösottelussaan tasapisteissä olevan puolalaisen Medyk Koninin. Ottelu pelataan huomenna maanantaina 28.8. klo 18.00 Suomen aikaa.

Kahden ottelun jälkeen PK-35 Vantaa ja Medyk Konin jakavat turnauslohkon kärkipaikan neljällä pisteellä. Puolalaiset ovat kuitenkin maalieronsa turvin Punamustien edellä, joten suomalaiset tarvitsevat kolmannesta ottelustaan voiton. Myös kaksi pistettä keränneellä irlantilaisella Shelbourne FC:llä on vielä mahdollisuus selvitä jatkoon, mikäli kärkikaksikko päätyy keskinäisessä ottelussaan tasatulokseen.

PK-35 Vantaa voitti tiistai-iltana turnauksen avausottelussaan pohjoisirlantilaisen Linfield FC:n Kaisa Collinin maalilla lukemin 1-0. Shelbourne tarjosi Punamustille astetta tiukemman vastuksen ja kova taistelupeli päättyi lopulta maalittomaan tasapeliin. Hyvän ottelun pelanneella PK-35 Vantaalla oli tilaisuutensa maalintekoon, mutta palloa ei lopulta saatu verkkoon asti.

Medyk Konin aloitti turnauksen maalittomalla tasapelillä Shelbournea vastaan. Toisessa ottelussaan puolalaiset kaatoivat Linfieldin selkein lukemin 4-1. Medyk Konin karkasi jo avausjaksolla 3-0-johtoon, mutta toisella jaksolla piristyneet pohjoisirlantilaiset onnistuivat estämään loppunumeroiden repeämisen. Puolalaisten osumista vastasivat Paulina Dudek, Lynch Casidee, Anna Gawronska ja Brittany Kindzierski.

Medyk Konin – Puolan ykkösseura

Punamustien päätösottelun vastustaja Medyk Konin on hallinnut Puolan naisjalkapalloa viime vuosina. Vuonna 1985 perustettu seura on onnistunut 2000-luvulla vakiinnuttamaan paikkansa kotimaansa huipulla. Medyk Konin on voittanut neljä viimeisintä Puolan mestaruutta ja lisäksi se on juhlinut Puolan Cupin mestaruutta kahdeksan kertaa. Viime kaudella joukkue saavutti jälleen tuplamestaruuden.

Mestarien liigassa Medyk Konin on mukana nyt neljättä kertaa. Kolmella ensimmäisellä osallistumiskerrallaan puolalaiset etenivät karsintavaiheesta jatkoon puhtaalla pelillä. Karsintaotteluiden voittoputki päättyi vasta tiistain maalittomaan tasapeliin Shelbournea vastaan. Pudotuspelivaiheen ensimmäisellä kierroksella Medyk Konin on hävinnyt ranskalaiselle Lyonille yhteismaalin 9-0, mutta skotlantilainen Glagow onnistui selättämään puolalaiset vasta jatko-ottelussa. Italialainen Brescia sen sijaan eteni jatkoon niukasti vierasmaalisäännön turvin.

Puolan pääsarjassa Ekstraligassa Medyk Konin on voittanut alkaneella kaudella kaikki kolme otteluaan maalierolla 15-0. Joukkue on sarjassa kolmantena, mutta se on pelannut Mestarien liigan takia yhden ottelun kärkikaksikkoa vähemmän.

Medyk Koninin pelaajat pääsevät pelaamaan kansainvälisiä pelejä myös maajoukkuepaidassa, sillä joukkueessa on kuusi Puolan A-maajoukkuepelaajaa. Lisäksi Medyk Koninin riveistä löytyy pelaajia myös Yhdysvalloista, Bulgariasta, Romaniasta, Valko-Venäjältä ja Kanadasta.

Medyk Koninilla on aiempaa kokemusta suomalaisjoukkueen kohtaamisesta syksyltä 2014. Silloin puolalaiset kohtasivat Bosnia-Herzegovinassa pelatussa Mestarien liigan karsintaturnauksessa Åland Unitedin. Saarelaiset jäivät lopulta vaille mahdollisuuksia, sillä Medyk Konin voitti ottelun lukemin 7-0.

Voitolla jatkopeleihin

Punamustien päävalmentajan Jari Väisäsen mukaan maanantai-illan ottelu huipentaa karsintaturnauksen. PK-35 Vantaa tarvitsee päätösottelustaan voiton, mutta Väisäsen mukaan joukkue pyrkii keskittymään yksittäisiin tilanteisiin kentällä.

– Pitkä turnaus alkaa olla loppusuoralla ja tärkein peli pelataan nyt maanantaina. Kaikki tietävät varmasti pelin tärkeyden, joten sitä on turha korostaa. Tavoitteemme on nyt keskittyä omaan tekemiseen ja voittaa yksittäisiä tilanteita. Jos onnistumme siinä, olemme vahvoilla, Väisänen totesi.

Väisänen tietää Medyk Koninin olevan kokenut ja fyysinen joukkue. Hän kuitenkin uskoo, että PK-35 Vantaa pääsee maanantaina hyödyntämään vahvuuksiaan.

– Puolalaiset ovat varmasti rutinoituneempia kuin meidän joukkueemme. Medyk Koninilla on fyysisesti vahvoja pelaajia ja oma selkeä peliajatus. Henkilökohtaisen taidon osalta olemme aika samalla tasolla. Nyt tärkeintä on se, että pystymme vastaamaan heidän peliinsä niissä tilanteissa, joissa pitää pelata kovaa, Väisänen sanoi.

– Nyt pääsemme pelaamaan sellaista joukkuetta vastaan, joka ei ainoastaan roiski palloa pois, vaan pyrkii pelaamaan.  Uskon sen antavan meillekin mahdollisuuksia hyödyntää omaa pelaamistamme.

Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa aikoo luottaa omaan pelitapaansa myös puolalaista ammattilaisjoukkuetta vastaan. Punamustien tavoitteena on tehdä puolalaisten pelaaminen vaikeaksi.

– Meidän ei kannata antaa pallonhallintaa heille. Sen sijaan meidän pitää puolustaa aktiivisesti eteenpäin sekä ottaa heidän alakerraltaan tila ja aika pois. Jos saamme heille hyvin prässiä, he pelaavat varmasti pallon pois aika varman päälle.

Joukkueen terveystilanne on elänyt turnauksen aikana paljon. Väisäsen mukaan uusia yllätyksiä on tullut lähes päivittäin ja huomiseen kokoonpanotilanteeseen liittyy yhä epävarmuustekijöitä.

– Sairasteluja ei sittenkään onnistuttu vielä selättämään. Noin kolmasosa joukkueesta on kärsinyt matkan aikana flunssasta tai vatsataudista ja tällä hetkellä vielä kolme pelaajaa on sairaana.

Punamustien kaksi ensimmäistä ottelua pelattiin Seaview-stadionilla. Huomenna pelipaikkana on Solitude, jonka kenttään joukkue pääsi tutustumaan sunnuntain viimeistelyharjoituksissa.

– Nyt pelaamme eri kentällä, joka on edellistä haastavampi. Seaview´n kenttä oli tasainen ja pallo liikkui hienosti. Solituden kenttä sen sijaan hidastaa pallon liikettä, Väisänen arvioi.

Medyk Koninin maaliero on parempi kuin suomalaisilla, mutta puolalaiset eivät silti voi tyytyä tasatilanteeseen. Väisäsen mukaan asetelma sopii Punamustille hyvin.

– Me tarvitsemme ottelusta voiton, mutta lähtökohdat ovat siinä mielessä hyvät, että Medyk Koninillekaan ei välttämättä riitä tasapeli, Väisänen tiivisti.

Naisten Mestarien liigan karsintaottelu PK-35 Vantaa – Medyk Konin pelataan huomenna maanantaina 28.8. klo 18.00 Suomen aikaa Solitudella Belfastissa.

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.