UUTISET

Punamustille maaliton tasapeli Irlannin mestareita vastaan

26.8.2017

PK-35 Vantaa jatkoi Mestarien liigan karsintojaan maalittomalla tasapelillä irlantilaista Shelbourne FC:tä vastaan. Tiukaksi taistelupeliksi muodostuneessa ottelussa molemmilla joukkueilla oli tilaisuutensa maalintekoon. Tasatuloksen myötä Punamustien jatkopaikan kohtalo ratkeaa maanantaina karsintaturnauksen päätöskierroksella.

Ottelun juoni oli alusta lähtien selvä. PK-35 Vantaa otti pallonhallinnan itselleen ja onnistui viemään pelin painopisteen irlantilaisten kenttäpuoliskolle. Shelbourne sen sijaan puolusti tiiviisti ja pyrki tilaisuuden tullen vastahyökkäyksiin.

Vaikka ottelu alkoi suomalaisten hallinnassa, ensimmäinen maalintekopaikka avautui Shelbournelle. Irlantilaisten hyökkääjä pääsi puolittaiseen läpiajoon, mutta hänen nostonsa suuntautui ohi maalin. Hetkeä myöhemmin oli Punamustien vuoro hätyytellä vastustajan maalia, kun Kaisa Collin tarjoli poikittaissyötön maalille. Sanni Franssin ohjaus painui kuitenkin irlantilaispuolustajan jalasta päätyrajan yli.

Avausjakson loppupuolella Sanna Saarinen tarjoili Roosa Bröijerille hyvän pystysyötön rangaistusalueelle. Bröijer yritti tarjoilla pallon takatolpalle Ashley Riefnerille, joka ei kuitenkaan ehtinyt märällä kentällä nopeasti liukuneeseen syöttöön. Juuri ennen taukoa Shelbournen Gloria Douglas karkasi läpiajoon, mutta Punamustien maalia vartioinut Pauliina Tähtinen onnistui torjumaan laukauksen kulmapotkuksi.

Maalittoman avausjakson jälkeen peli noudatti yhä samanlaista kaavaa. PK-35 Vantaa oli aloitteellisempi osapuoli, mutta Shelbourne väläytteli vaarallisuuttaan pallonriistojen jälkeen. Toisen jakson ensimmäinen maalintekoyritys nähtiin pian tauon jälkeen, kun Saarinen yritti ratkaisua kaukaa. Shelbournen maalivahti onnistui kuitenkin koppaamaan takakulmaa kohti suuntautuneen kaukolaukauksen. Hetkeä myöhemmin Punamustien hieno hyökkäys päättyi Riefnerin laukaukseen, joka painui kuitenkin ohi maalin.

Shelbournen vaarallisin maalintekopaikka nähtiin tunnin pelin jälkeen. Irlantilaiset pääsivät laukomaan aivan rangaistusalueen rajalta, mutta tolppa pelasti Punamustat. Avausjaksolla Shelbourne onnistui aiheuttamaan Punamustille sydämentykytyksiä, mutta toisella jaksolla tolppalaukaus jäi lopulta joukkueen ainoaksi todella vaaralliseksi tilanteeksi.

Noin kymmenen minuuttia ennen loppua PK-35 Vantaa eteni näyttävästi irlantilaisten rangaistusalueelle. Lopulta Franssi tarjoili päätyrajalta syötön takaviistoon ja taustanousun tehnyt Tia-Maria Jaakonsaari pääsi laukomaan. Jaakonsaaren laukaus karkasi kuitenkin selvästi maalin yli.

Loppua kohti peli avautui, kun myös Shelbourne haki tasatilanteessa aktiivisemmin maalia. Se avasi Punamustille enemmän tilaa myös nopeille hyökkäyksille. PK-35 Vantaa pelasivat muutamia hyviä pystyösyöttöjä vastustajan puolustuslinjan selustaan, mikä aiheutti irlantilaisille ongelmia.

Pelin lopussa Franssi vapautti Collinin puolittaiseen läpiajoon. Shelbournen puolustaja onnistui kuitenkin häiritsemään Collinia ja ehti lopulta peittämään laukauksen kulmapotkuksi. Riefner pääsi kulmapotkussa palloon ensimmäisenä, mutta hänen ohjauksensa suuntatui ohi maalin. Kumpikaan joukkue ei lopulta saanut palloa maaliin asti, joten pisteet tasattiin lukemin 0-0.

Maalittoman tasapelin myötä PK-35 Vantaa on nyt kerännyt kahdesta ottelustaan neljä pistettä ja se jakaa turnauksen kärkisijan yhdessä päätösvastustajansa puolalaisen Medyk Koninin kanssa. Punamustien puolustuspeli on toiminut hyvin, sillä joukkueen verkkoon ei ole tehty Mestarien liigassa vielä maaliakaan. Perjantai-iltana topparipari Tiia Peltonen ja Selina Mustajoki pelasivat hienon ottelun. Lisäksi laitapuolustajat Mimmi Nurmela ja Roosa Toivanen uurastivat hyvin molempiin suuntiin.

Hyvä suoritus tiukassa taistelupelissä

Punamustien päävalmentajan Jari Väisäsen mukaan vastassa oli jälleen tiiviisti puolustanut joukkue. PK-35 Vantaa pelasi Belfastin illassa hyvää jalkapalloa, mutta ei kyennyt murtamaan Shelbournen puolustusta.

– Mielestäni pelasimme hyvän pelin hyvin puolustanutta, organisoitua joukkuetta vastaan. Shelbourne oli muuttanut pelaamistaa hieman avauspeliin nähden. He tukkivat keskikentän todella hyvin ja koko joukkue puolusti loppuun asti. Jos he olivat ylhäällä, he vetäytyivät pallon menetettyään vauhdikkaasti omille paikoilleen, Väisänen sanoi.

– Tiettyinä hetkinä myös he saivat painetta meidän kenttäpuoliskollemme, mutta loppujen lopuksi ne johtivat vain yhteen vaaralliseen tilanteeseen, jossa pallo osui tolppaan.

Väisäsen mukaan Punamustien tavoitteena oli hyödyntää se, että Shelbourne piti puolustusryhmityksensä leveyssuunnassa melko kapeana. Lopussa PK-35 Vantaa onnistui luomaan tilanteita laitakaistojen lisäksi myös hyvillä pystysyötöillä, mutta Väisänen jäi kaipaamaan aktiivisempia ratkaisuyrityksiä.

– Mitä pidemmälle peli eteni, sitä enemmän se kääntyi meille. Etenkin toisella jaksolla pääsimme etenemään hyvin laitojen kautta, mutta pystyimme pelaamaan myös keskustaan.

– Loppua kohden muutimme pelaamistamme suoraviivaisemmaksi ja pelasimme palloja linjan taakse, mikä johti hyviin tilanteisiin. Viimeinen silaus kuitenkin puuttui. Välillä olisimme voineet mieluummin laukoa kuin yrittää jotain hienoa, mutta keli huomioiden todella vaikeaa suoritusta, Väisänen tuumi.

Väisäsen mukaan perjantai-iltana nähtiin fyysinen ottelu, jossa jokaisesta pallosta taisteltiin loppuun asti. Oman mausteensa peliin toi se, että ottelu pelattiin sateen kastelemalla todella liukkaalla kentällä.

– Tämä oli todellinen taistelupeli. Tuomarityöskentely ei ollut aivan johdonmukaista, mikä muutti pelin luonteen selkeästi tavanomaista kovemmaksi ja kaksinkamppailujen merkitys korostui entisestään, Väisänen totesi.

– Märkä keli varmasti suosi irlantilaisia. Mekin pidämme nopeasta alustasta, mutta tänään se toi oman lisähaasteensa, kun vastustaja pyrki pelaamaan selustaamme pitkillä palloilla. Selvisimme niistä kuitenkin kunnialla.

Oma maali puhtaana

PK-35 Vantaa on pitänyt maalinsa koskemattomana molemmissa Mestarien liigan otteluissaan. Väisänen kehui koko joukkueen onnistunutta puolustuspeliä.

– Näissä peleissä olemme osoittaneet, että meitä vastaan on vaikeaa tehdä maaleja. Se on tärkeää, jos haluamme voittaa pelejä. Tänään joukkue puolusti todella hyvin. Alakerran pelaajamme joutuivat tänään liukumaan useaan otteeseen ja hoitivat ne tilanteet mallikkaasti. He pelasivat kaikki tilanteet loppuun asti, kuten pitääkin, Väisänen kiitteli.

– Vastustajalle avautui tilaisuuksia muutamista pienistä virheistä, mutta suoriuduimme lopulta niistäkin kunnialla. Myös Pauliina Tähtinen pelasi tänään maalilla hyvän pelin ja esittyi avausjaksolla yhden todella tärkeän torjunnan.

Puolustuslinjan lisäksi Punamustien riveistä löyty perjantai-iltana onnistujia laajalta rintamalta. Väisäsen mukaan PK-35 Vantaan hyökkäysosasto oli jatkuvasti irlantilaisten riesana, vaikka maalihanat jäivät lopulta avaamatta.

– Keskikentän pohjalla Sanna Saarinen ja Tia-Maria Jaakonsaari rytmittivät peliä hyvin. He tulivat alas auttamaan ja pystyivät myös käynnistämään hyökkäyksiä. Lisäksi koko hyökkäysnelikko pystyi luomaan hyvin painetta vastustajan maalille. Harmillisesti emme tänään saaneet palloa verkkoon asti.

Mestarien liigan karsintaturnaus huipentuu maanantaina, jolloin PK-35 Vantaa kohtaa hallitsevan Puolan mestarin Medyk Koninin. Molemmat joukkueet ovat keränneet kahdesta ensimmäisestä pelistään neljä pistettä.

– Lähtökohdat viimeiseen peliin ovat hyvät. Meillä on takana hienoja päiviä täällä ja olemme päässeet kokemaan vähän erilaista jalkapallokulttuuria. Nyt olemme kohdanneet kaksi Irlannin saaren joukkuetta, jotka pelaavat melko passiivista jalkapalloa. Niitä vastaan olemme onnistuneet hyvin, Väisänen totesi.

– Seuraavaksi vastaan tulee erilainen joukkue. Medyk Konin pyrkii pelaamaan hieman samanlaista peliä kuin me, mutta kenties aavistuksen suoraviivaisemmin. Meillä on täydet mahdollisuudet haastaa heidät.

Punamustien kolmas Mestarien liigan karsintaottelu pelataan maanantaina 28.8. Karsintavaiheen viimeisessä ottelussaan PK-35 Vantaa kohtaa puolalaisen Medyk Koninin.

 

Shelbourne FC – PK-35 Vantaa 0-0

 

Avauskokoonpano:

1 Pauliina Tähtinen

3 Tiia Peltonen

6 Mimmi Nurmela

10 Kaisa Collin

13 Sanna Saarinen

16 Selina Mustajoki

21 Tia-Maria Jaakonsaari

25 Ashley Riefner

26 Roosa Toivanen (90+1´ Elina Salmi)

28 Roosa Bröijer

77 Sanni Franssi

 

Vaihtopelaajat:

8 Vilma Väisänen

14 Elina Salmi

17 Mette Barck

18 Ella Hopponen

22 Ida Raustola

23 Alina Kosunen

32 Emma Immonen

 

PK-35 TV: Päävalmentaja Jari Väisäsen ja kapteeni Sanna Saarisen kommentit ottelusta

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.