UUTISET

Punamustat kuudetta kertaa Mestarien liigassa

18.8.2017

PK-35 Vantaa osallistuu ensi viikolla kuudetta kertaa naisten Mestarien liigan karsintaturnaukseen. Tällä kertaa Punamustia odottaa uusi kokemus, sillä joukkue karsii jatkopeleihin ensimmäistä kertaa vieraskentällä. Neljän maan turnaus pelataan 22. – 28. elokuuta Belfastissa Pohjois-Irlannissa. PK-35 Vantaan lisäksi turnauksessa pelaavat emäntäjoukkue Linfied FC, irlantilainen Shelbourne FC ja puolalainen Medyk Konin.

Viidestä aiemmasta osallistumiskerrasta on jäänyt paljon hienoja muistoja. Punamustien pelaajat muistelivat kokemuksiaan Mestarien liigassa ennen ensi viikon uusia seikkailuja.

2011 – Neitsytmatkalla Euroopassa

PK-35 Vantaa yllätti kaikki ja juhli vuonna 2010 Suomen mestaruutta heti ensimmäisellä liigakaudellaan. Yllätysmestaruus toi mukanaan myös uusia mielenkiintoisia haasteita, kun PK-35 Vantaa pääsi edustamaan Suomea naisten Mestarien liigaan. Ensimmäiset askeleet kansainvälisillä kentillä päästiin ottamaan kotikentällä, kun UEFA myönsi karsintaturnauksen Myyrmäkeen.

Avauskaudellaan PK-35 Vantaa kohtasi albanialaisen Ada Velipojen, slovakialaisen Slovan Bratislavan ja puolalaisen Unia Raciborzin. Punamustien aloitus Mestarien liigassa ei olisi voinut olla vauhdikkaampi, sillä joukkue jyräsi heti avausottelussaan albanialaisen lukemin 10-0. Toisessa turnausottelussaan PK-35 Vantaa otti niukan 1-0-voiton Slovan Bratislavasta.

Päätösottelussa Punamustille riitti jatkopaikkaan tasapeli Unia Raciborzia vastaan.  PK-35 Vantaan tämänhetkinen kapteeni Sanna Saarinen vei puskumaalillaan turnausemännät 1-0-johton avausjaksolla. Puolalaisen nousivat muutamaa minuuttia myöhemmin, mutta pistejako siivitti Punamustat jatkopeleihin.

Ensimmäisissä pudotuspelivaiheen otteluissaan PK-35 Vantaa sai vastaansa espanjalaisen Rayo Vallecanon. Espanjalaiset olivat tuolloin vahvempia yhteismaalein 7-1. Syyskuun lopussa pelattu kotiottelu houkutteli Myyrmäen jalkapallostadionin lehtereille yli 1400 katsojaa.

Jatkopaikan turvanneen osuman viimeistellyt Saarinen pelasi vuonna 2011 ainoastaan karsintaturnauksen ottelut. Jatkopelien aikaan hän pelasi jo yliopistosarjaa Yhdysvalloissa. Saarisen mukaan ensimmäisistä Mestarien liigan peleistä jäi hienoja muistoja.

– Karsintaturnaus oli silloin tosi kiva. Etenkin kun pääsimme jatkoon, fiilikset olivat ihan jäätävät. Silloin sellaista ei oltu vielä kauheasti nähty suomalaisessa naisjalkapallossa. Viime vuosina jatkoonpääsystä on muodostunut enemmän oletusarvo, mutta etenkin silloin se merkitsi tosi paljon, Saarinen tuumi.

2012 – Rimaa hipoen jatkoon

Seuraavana vuonna PK-35 Vantaa hyötyi edelliskerran onnistuneista järjestelyistä ja sai karsintaturnauksen jälleen Myyrmäkeen. Tällä kertaa Punamustien seuraksi arvottiin moldovalainen Noroc Nimoreni, kroatialainen Osijek ja skotlantilainen Glasgow City.

Kaksi ensimmäistä ottelua sujuivat mallikkaasti, kun Noroc kaatui 6-0 ja Osijek 3-1. Päätösottelussa PK-35 Vantaa päätyi skotlantilaisten kanssa 1-1-pistejakoon, mikä riitti kuitenkin molemmilla jatkopaikkaan. Glasgow City eteni jatkoon lohkovoittajana, kun taas PK-35 Vantaa selvisi jatkoon kahdeksan karsintaturnauksen parhaana lohkokakkosena.

Niukan jatkopaikan jälkeen arpa heitti pudotuspelivaiheessa Punamustien vastustajaksi Euroopan sen hetken ykkösjoukkueen Lyonin. Ranskalaiset jättivät PK-35 Vantaan vaille mahdollisuuksia yhteismaalein 12-0, mutta suurseuran kohtaaminen oli varmasti kaikille mukanaolleille pelaajille ikimuistoinen kokemus. Etenkin vierasottelu Stade de Gerlandilla yli 5000 katsojan edessä on yhä tuoreena monen pelaajan mielessä.

Tia-Maria Jaakonsaari kärsi syksyllä 2012 selkävaivoista ja joutui seuraamaan Lyon-kotiottelua sivusta. Ranskassa pelattu vierasottelu sen sijaan oli myös Jaakonsaarelle unohtumaton kokemus.

– Kun vastaan arvottiin Lyon, minulta meinasi tippua ruoka suusta. Tiesimme etukäteen, että jatkopaikkaan ei ole kovin suuria mahdollisuuksia, mutta yritimme kuitenkin tehdä pelin mahdollisimman vaikeaksi Lyonille, Jaakonsaari muisteli.

– Vieraspeli Lyonia vastaan on jalkapallourani tähän asti paras kokemus. Se oli hyvällä tavalla opettavainen kokemus. Pääsin vihdoin näkemään sen tason, jolla pitäisi olla ja mihin pitäisi pyrkiä.  Sellaisia pelejä haluaisin ehdottomasti kokea uudestaan. Kansainvälisiä pelejä pitäisi päästä pelaamaan paljon enemmän.

2013 – Maalierolla jatkopeleihin

Kolmannella osallistumiskerrallaan PK-35 Vantaa kohtasi Myyrmäessä makedonialaisen Biljanini Izvorin, virolaisen Pärnu JK:n ja kreikkalaisen PAOKin. PK-35 Vantaa lähti karsintaturnaukseen ennakkosuosikkina ja suomalaisyleisö osasi jo odottaa jatkopaikkaa viime kausien menestyksen jälkeen.

PK-35 Vantaa aloitti turnauksen murskaavalla 13-1-voitolla Biljanini Izvoria vastaan. Kyseessä on yhä Punamustien suurin voitto Mestarien liigassa. Hanne Ojanperä tehtaili peräti viisi maalia ja Sanna Saarinen kirjasi nimiinsä hattutempun.

Toisessa ottelussa PK-35 Vantaa pelasi maalittoman tasapelin etelänaapurin Pärnua vastaan. Päätösottelussaan PK-35 Vantaa kaatoi PAOKin lukemin 2-1. Suomalaiset ja virolaiset päätyivät tasapisteisiin, mutta Punamustien maaliero oli tyrmäävän avausvoiton myötä selkeästi Pärnun lukemaa parempi. PK-35 Vantaa eteni siis kolmatta kertaa peräkkäin jatkopeleihin.

32 parhaan joukkueen kierroksella Punamustien vastustajaksi arvottiin englantilainen Birmingham City. Kohtaaminen oli aiempien vuosien ottelupareja tasaisempi, mutta Birmingham eteni lopulta jatkoon yhteismaalein 4-0.

Hyökkääjä Sanni Franssi ei saanut vielä kaudella 2013 Naisten Liigassa suurta vastuuta, mutta Mestarien liigassa hän pelasi molemmissa pudotuspelivaiheen otteluissa. Franssin mukaan PK-35 Vantaa pystyi tarjoamaan englantilaiselle hyvän vastuksen.

– Tuli vähän yllätyksenä, että pelasin molemmissa Birmingham-peleissä, sillä liigassa olin aloittanut sillä kaudella vain muutaman pelin. Ne olivat aika tasaisia pelejä, vaikka Birmingham oli lopulta parempi ja ansaitsi voittonsa, Franssi totesi.

2015 – Paluu Euroopan kentille

Syksyllä 2014 PK-35 Vantaa palasi Suomen mestariksi kaadettuaan päätöskierroksella Åland Unitedin Ahvenanmaalla. Mestaruus toi Punamustille vuoden tauon jälkeen myös paikan Mestarien liigassa. 2015 pelattiin jälleen Myyrmäessä, kun PK-35 Vantaa sai vieraikseen slovakialaisen Nove Zamkyn, latvialaisen Rigas FS:n ja ukrainalaisen WFC Kharkivin.

Kaksi ensimmäistä otteluaan PK-35 Vantaa selvitti näytöstyyliin. Sekä Nove Zamky että Rigas FS taipuivat lukemin 9-0. Myös ukrainalaiset selvittivät kaksi ensimmäistä otteluaan puhtaalla pelillä, joten jatkopaikka ratkaistiin päätöskierroksen keskinäisessä ottelussa.

PK-35 Vantaa kaatoi ratkaisuottelussa WFC Kharkivin 2-1 Hanne Ojanperän ja Sanna Saarisen maaleilla. Punamustien taival jatkui siis pudotuspelikierroksella kolmella voitolla ja maalierolla 20-1. Pudotuspelivaiheessa kyyti oli kylmää, kun ruotsalainen FC Rosengård voitti pohjoismaisen kohtaamisen yhteismaalein 9-0.

Punamustien Hanne Ojanperä muistaa karsintaturnauksesta etenkin ratkaisevan kolmannen ottelun ukrainalaista WFC Kharkivia vastaan. Ojanperä viimeisteli ottelun avausmaalin ja juhlisti osumaansa näyttävällä tuuletuksella. Koreografia oli sovittu pelaajien kesken jo etukäteen.

– Sovimme, että ensimmäisen maalin tekijä juoksee kulmalipulle ja alkaa laulaa. Muut pelaajat seurasivat sitten perässä ja liittyivät mukaan ikään kuin bändin jäseniksi. Tein ensimmäisen maalin ja juoksin kulmaan, mutta en tajunnut, että ajatuksena oli ottaa kulmalippu mikrofoniksi. Olin varmaan ainoa, joka ei tajunnut ideaa, joten totta kai se maali osui juuri minulle. Sen myötä jännitys kuitenkin laukesi ja voitimme pelin, Ojanperä nauroi.

2016 – Pettymys karsintavaiheessa

Viime elokuussa PK-35 Vantaa emännöi karsintaturnausta Myyrmäessä jo viidennen kerran. Tällä kertaa turnauksen muut joukkueet olivat portugalilainen CF Benfica, pohjoisirlantilainen Newry City ja norjalainen Avaldsnes IL.

PK-35 Vantaa aloitti avausottelun Benficaa vastaan hyvin ja siirtyi jo 17. minuutilla johtoon Hanne Ojanperän osumalla. Benfica nousi kuitenkin toisella jaksolla tasoihin ja voitti ottelun lopulta Punamustien viime hetkien omalla maalilla. Turnausemäntien jatkohaaveet pysyivät kuitenkin elossa, kun Newry City kaatui toisessa ottelussa lukemin 2-0. Ottelun voittomaalista vastasi Mestarien liigassa debytoinut Ronja Ikonen.

Karsintaturnauksen päätösottelussa PK-35 Vantaa tarvitsi voiton etukäteen vahvaksi tiedetystä, nimekkäästä Avaldsnesista. Norjalaiset olivat kuitenkin vahvempia ja veivät avausjakson osumilla ottelun nimiinsä maalein 2-0. Lohkossaan kolmanneksi sijoittunut PK-35 Vantaa jäi näin ollen ensimmäistä kertaa jatkopelien ulkopuolelle.

Viime kaudella joukkueen vastuunkantajien joukkoon nousseen Roosa Bröijerin mukaan turnauksesta karttui pettymyksestä huolimatta paljon arvokasta kokemusta ja oppia.

– Mestarien liigan pelejä on kiva pelata. Ne ovat sellaisia kauden kohokohtia, kun saa pelata muita hyviä ja vähän ennalta tuntemattomia joukkueita vastaan. Mahdolliset kovat pelit antavat hirveästi hyviä kokemuksia, Bröijer sanoi.

Naisten Mestarien liigan karsintaturnaus pelataan 22. – 28. elokuuta Belfastissa Pohjois-Irlannissa.

 

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot