UUTISET

Punamustat 6-0-voitolla runkosarjan ykköseksi

30.7.2017

Naisten Liigan runkosarja päättyi Punamustien osalta suurinumeroisen kotivoittoon ONS:stä. PK-35 Vantaa kaatoi oululaiset Myyrmäessä lukemin 6-0 ja nousi päätöskierrokselle kahden pisteen takamatkalta runkosarjan voittajaksi.

PK-35 Vantaa hallitsi ottelua kotikentällään alusta lähtien. Kotijoukkue otti pallonhallinnan itselleen ja piti pelin painopisteen oululaisten puolustusalueella. Ensimmäinen hyvä hyökkäys nähtiin jo avausminuutilla ja muutamaa minuuttia myöhemmin Sanni Franssi puski pallon Mimmi Nurmelan keskityksestä ylärimaan.

Painostus jatkui ja Eva Nyström tarjoili hienon läpisyötön Roosa Bröijerille. Laukaus painui kuitenkin yli maalin. Kerran Bröijer pääsi jo kiertämään kauas maaliltaan vastaan tulleen ONS-maalivahti Sonja Rajatalon, mutta laukaisukulma jäi pieneksi. Lopulta Rajatalo ehti ratkaisun viivyttyä takaisin maalilleen torjumaan Bröijerin yrityksen. Hetkeä myöhemmin Franssi kolisutti toistamiseen maalikehikkoa lauottuaan lähietäisyydeltä tolppaan.

Sekä Bröijer että Franssi pääsivät yrittämään vielä kolmannen kerran, mutta ensimmäinen yritys suuntautui ohi maalin ja toinen pysähtyi Rajatalon hienoon torjuntaan. ONS:n puolustustaistelu ei kuitenkaan kantanut puoliaikaan asti. Avausjakson viimeisellä minuutilla Franssi pääsi pudottamaan pallon Nyströmille, joka pääsi laukomaan rangaistusalueen rajan takaa. Vastapalloon lähtenyt laukaus upposi näyttävästi takayläkulmaan ja vei Punamustat 1-0-johtoon.

Kotijoukkue pääsi siis loppuhetkien osuman myötä tauolle johtoasemassa. Vierailija ONS sen sijaan joutui keskittymään avausjaksolla ainoastaan puolustamiseen. Omalle kenttäpuoliskolleen vetäytyneet oululaiset eivät päässeet avausjaksolla luomaan yhtään kunnon hyökkäystä.

Toisen jakson alussa PK-35 Vantaa pallon toistamiseen tolppien väliin, mutta Franssin osuma tuomittiin paitsioksi. Kotijoukkueen paine kuitenkin jatkui ja etenkin Bröijer sekä Franssi pääsivät yrittämään maalintekoa useaan otteeseen. Hyvän ottelun pelannut Rajatalo onnistui kuitenkin torjumaan yritykset.

Punamustien toinen osuma syntyi lopulta 64. peliminuutilla. Sanna Saarinen vapautti Bröijerin, joka laukoi pallon rangaistusalueen sisältä tarkasti taka-alakulmaan.

PK-35 Vantaan maalihanat aukesivat lopulta toden teolla ottelun loppupuolella. 3-0-osuma syntyi 79. minuutilla, kun vaihdosta kentälle tullut Mette Barck puski Kaisa Collinin keskityksestä pallon läheltä maaliin. Seitsemän minuuttia myöhemmin Collin ohjasi itse kulmapotkun maalin edustalta verkon perukoille.

Myös illan akrobaattisin viimeistely-yritys nähtiin Collinin toimesta, kun hän yritti maalintekoa näyttävällä saksipotkulla. Rajatalo onnistui torjumaan laukauksen, mutta oululaispuolustaja joutui rikkomaan irtopalloon ehtinyttä Saarista. Tuomiona oli rangaistuspotku, jonka Saarinen laukoi varmasti yläkulmaan ja kasvatti kotijoukkueen johdon jo viiteen maaliin.

Ottelun viimeinen osuma nähtiin lisäajalla, kun Vilma Väisänen tarjoili keskityksen vasemmalta laidalta ja Collin puski pallon Rajatalon edestä maaliin. Punamustien kuudes maali oli Collinille jo kauden 17. täysosuma, joten hyökkääjä vankisti samalla johtoaan Naisten Liigan maalipörssissä.

PK-35 Vantaa vei lopulta sarjapisteet lukemin 6-0. FC Honka jäi samaan aikaan Turussa 2-2-pistejakoon, joten PK-35 Vantaa nousi päätöskierroksella kahden pisteen takamatkalta runkosarjan voittajaksi. Sen myötä joukkue pääsee sarjan piikkipaikalta syyskuussa alkavaan yläloppusarjaan.

Toivottu päätös runkosarjalle

Punamustien päävalmentajan Jari Väisäsen mukaan runkosarja päättyi vahvaan peliesitykseen. Tulos ei jättänyt selittelyille sijaa. Väisänen kiitteli etenkin joukkueensa eteenpäin puolustamista.

– Loppulukemat kertovat tänään aika paljon pelistä. Pelissä oli vain muutamia hetkiä, jolloin ONS pääsi syöttämään kunnolla. Muuten pääsimme hyvin kiinni ja pystyimme luomaan ylivoimia pallollisen pelaajan ympärille. Alakerran pelaajamme iskivät monessa tilanteessa kiinni, eivätkä he antaneet yhtään tilaa kääntyä. Se oli tänään yksi pelin teemoista, ja onnistuimme siinä hyvin, Väisänen totesi.

– Puolustajamme eivät joutuneet tänään kauheasti puolustamaan, joten saimme käyttää lähes kaiken energiamme hyökkäämiseen. Mimmi Nurmela teki laidassa tosi paljon hyviä nousuja ja loi Sannin sekä muiden kanssa hyviä ylivoimatilanteita. Puolustajat olivat usein korkealla, mutta pohjapelaajat tasapainottivat kenttää hyvin.

PK-35 Vantaa on ollut heinäkuun sarjapeleissä todella tehokas, sillä joukkue takoi viidessä ottelussa peräti 20 maalia. Väisäsen mukaan hyökkäyspään pelaajat olivat jälleen koko ajan vaarallisia.

– Hyökkäysnelikkomme oli tänään tappavan vahva. He loivat jatkuvasti tilanteita ja pelasivat järkevästi. Saimme paljon keskityksiä, mutta niiden suuntauksia pitää vielä hieman parantaa. Kaisa teki kaksi maalia ja Sannillakin oli paikkoja. Lisäksi Mette teki vaihdosta tultuaan heti hienon puskumaalin, Väisänen kertasi hyökkäyspään onnistumisia.

– Toisella jaksolla ONS vetäytyi yllättävän paljon. He lähtivät vain puolustamaan, joutuivat syvälle eivätkä he oikein päässeet sieltä pois. Jauhoimme tänään hyökkäyksiä hyvin kummaltakin laidalta.

Eva Nyström pääsi lauantaina ensimmäistä kertaa avauskokoonpanoon Naisten Liigassa. Nyström kiitti saamastaan vastuusta pelaamalla hienon ottelun, jonka kruunasi illan näyttävä ratkaisuosuma.

– Eva pääsi hyvin mukaan ja pelasi hyvän, rohkean pelin. Lisäksi hän teki 1-0-voittomaalin hienolla suorituksella, Väisänen kehui.

Väisäsen mukaan runkosarjan päätöskierros meni täysin Punamustien toiveiden mukaisesti. Runkosarjan ykkössija takaa joukkueelle hyvät lähtökohdat syksyn ratkaisupeleihin. Myös Punamustien loukkaantumishuolet ovat hiljalleen hellittämässä.

– Kun tänään aamulla heräsin, tämä oli päivän tavoitteemme. Viimeinen kierros meni meidän kannaltamme ihan loistavasti. Sillä on suuri ero, onko runkosarjassa ensimmäinen vai toinen. Runkosarjavoiton myötä saamme viimeisen pelin kotikentällemme. Lisäksi yläloppusarjassa ainoastaan vieraspeli Turussa on vähän kauempana. Muut pelit pääsemme pelaamaan pääkaupunkiseudulla, Väisänen tuumi.

– Tänään kaikki säilyivät terveinä, ja saimme lopussa myös Sannille vähän huilia. Ashley Riefner oli tänään jo kokoonpanossa ja Netta Koso saa ensi viikolla uutta tietoa toipumisestaan. Myös Hanne Ojanperä on ollut jo kevyesti mukana harjoituksissa. Siinä mielessä tilanne näyttää hyvältä.

Punamustien pelit Naisten Liigan yläloppusarjassa alkavat kotiottelulla syyskuun alussa. Sitä ennen PK-35 Vantaa pelaa vielä elokuussa Suomen Cupin puolivälierän JyPKiä vastaan Myyrmäessä ja kuun lopussa kolme Mestarien liigan karsintaottelua Pohjois-Irlannissa.

PK-35 Vantaa – ONS 6-0 (1-0)

45´ 1-0 Eva Nyström
64´ 2-0 Roosa Bröijer
79´ 3-0 Mette Barck
86´ 4-0 Kaisa Collin
88´ 5-0 Sanna Saarinen (rp.)
90+1´ 6-0 Collin

Avauskokoonpano:

3 Tiia Peltonen
6 Mimmi Nurmela
10 Kaisa Collin
12 Henriikka Mäkelä
13 Sanna Saarinen
14 Elina Salmi (71´ Roosa Toivanen)
16 Selina Mustajoki
20 Eva Nyström (76´ Vilma Väisänen)
21 Tia-Maria Jaakonsaari
28 Roosa Bröijer
77 Sanni Franssi (75´ Mette Barck)

Vaihtopelaajat:

1 Velma Oikarinen
8 Vilma Väisänen
17 Mette Barck
18 Ella Hopponen
25 Ashley Riefner
26 Roosa Toivanen

PK-35 TV: Jari Väisäsen ja Eva Nyströmin kommentit ottelusta

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.