UUTISET

Punamustille hieno vierasvoitto Oulusta

25.5.2017

PK-35 Vantaa haki sarjakauden pisimmältä vieraspelimatkaltaan kolme pistettä, kun ONS kaatui Oulussa maalein 0-4. Hyvällä peliesityksellä irronnut voitto nosti Punamustat sarjakakkoseksi.

Helatorstain ottelu eteni alusta lähtien vierasjoukkueen hallinnassa. PK-35 Vantaa otti pallonhallinnan itselleen ja vei pelin painopisteen oululaisten puolustusalueelle. Alun painostusjakso ei kuitenkaan tuottanut vielä kolmea kulmapotkua parempaa tulosta.

Ottelun avausmaali syntyi 20. peliminuutilla suoraviivaisen hyökkäyksen päätteeksi. Netta Koso teki pitkän kuljetuksen vasemmalla laidalla ja eteni rangaistusalueelle. Lopulta Koso tarjoili hyvän matalan syötön maalin edustalle ja Kaisa Collin laukoi pallon lähietäisyydeltä maaliin.

Pian johtomaalin jälkeen vieraat saivat pallon jo toistamiseen verkon perukoille. Collin pääsi Hanne Ojanperän syötöstä siirtämään pallon tyhjään maaliin, mutta tilanne tulkittiin paitsioksi. Maalin jälkeen Sanna Saarinen ja Hanne Ojanperä pääsivät yrittämään hyvistä vetopaikoista, mutta molempien laukaukset suuntautuivat suoraan päin ONS-maalivahti Nea Romppaista. Koso sen sijaan sai pallon maaliin asti, mutta maali hylättiin paitsiona.

Ennen taukovihellystä myös ONS:lle oli avautumassa hyvä maalintekopaikka, mutta Punamustien maalivahti Henriikka Mäkelä selvitti tilanteen oikea-aikaisella vastaantulolla. Hetkeä myöhemmin oululaisten hyökkääjä Anna Olmala laukoi rangaistusalueen rajan takaa ohi maalin. Tauolle lähdettiin siis Punamustien 0-1-johdossa.

Tauon jälkeen pelin luonne säilyi samanlaisena. Vieraat jatkoivat painostamistaan ja ONS puolusti syvällä omalla alueellaan. Avausjaksolla ONS pääsi muutamaan otteeseen yrittämään vastahyökkäyksiä, mutta toisella jaksolla kotijoukkueella oli vaikeuksia päästä eteenpäin.

Toisen jakson alussa Collin laukoi terävästi kohti yläkulmaa, mutta oululaisvahti Romppainen venyi hienoon torjuntaan. PK-35 Vantaa lisäsi kuitenkin johtoaan 55. peliminuutilla. Collin eteni päätyrajalla ja tarjoili hyvän keskityksen takaviistoon. Keskitys tavoitti Sanna Saarisen, joka laukoi pallon vasemmalla jalallaan suoraan ilmasta vastakkaiseen alakulmaan.

0-2-osuman jälkeen vieraat jatkoivat painostamistaan. Ensin Koso pääsi karkaamaan puolustajilta, mutta laukoi pallon pienestä kulmasta suoraan maalivahdin käsiin. Seuraavasta hyökkäyksestä Punamustille tuomittiin rangaistuspotku, kun oululaispuolustaja yritti pysäyttää Saarisen repimällä käsillään. Saarinen asettui itse pallon taakse ja laukoi Punamustat varmasti 0-3-johtoon.

Jälkimmäisellä puoliajalla vieraille avautui tasaiseen tahtiin hyviä maalipaikkoja. Roosa Bröijer, Collin ja Ojanperä pääsivät nokikkain Romppaisen kanssa, mutta viimeistely-yritykset suuntautuivat päin maalivahtia tai ohi maalin. Kentälle vaihdettu Mette Barck sen sijaan pääsi puskemaan kulmapotkusta, mutta pusku karkasi niukasti maalin ohi.

Myös ONS pääsi yrittämään maalintekoa rangaistuspilkulta Selina Mustajoen kaadettua vastustajan hyökkääjän. Mäkelä onnistui kuitenkin torjumaan Olmalan laukauksen ja piti maalinsa koskemattomana.

Vieraat pääsivät kaunistelemaan loppulukemia vielä ottelun lisäajalla. Vaihdosta kentälle tullut Roosa Toivanen tarjoili keskustasta hyvän vasemman jalan keskityksen rangaistusalueelle ja Collin puski pallon maalivahdin käsien kautta maaliin.

Ottelu päättyi lopulta lukemiin 0-4, joten kolme pistettä matkasivat vieraiden mukana etelään. Voitto kohensi myös Punamustien asemia sarjataulukossa. Kun Naisten Liigan runkosarjaa on pelattu puolet, PK-35 Vantaa on sarjassa toisena kolmen pisteen päässä kärkijoukkue TPS:stä.

Onnistunut vieraspeli

Punamustien päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan peli eteni alusta lähtien vahvasti vierasjoukkueen hallinnassa. Väisäsen mielestäni pelin luonne oli selkeä ja tulos vastasi hyvin kenttätapahtumia.

– Pystyimme jatkamaan hyvällä peli-ilmeellä ja pelin hallinta oli selkeästi meillä. Pystyimme luomaan maalipaikkoja ja viimeistelymme paranee koko ajan. Toki siinä on aina parannettavaa. Lisäksi meiltä hylättiin tänään kaksi paitsiomaalia, jotka näyttivät videolla selviltä maaleilta, Väisänen totesi.

– Joukkueen taisteluilme oli tänään hyvä. Puolustimme hyvin eteenpäin ja saimme niistä tilanteista hyviä riistoja.

Väisäsen mukaan Punamustien pelisuunnitelma onnistui Oulussa hyvin. Vieraat väsyttivät kotijoukkueen hyvällä pallonhallintapelillään.

– ONS pyrki prässäämään ylhäältä usean pelaajan voimin, mutta onnistuimme murtamaan prässin kerta toisensa jälkeen. Saimme sen ansiosta pitkiä pallonhallintajaksoja, jotka uuvuttivat ONS:n. Sen myötä meille alkoi syntyä enemmän ja enemmän paikkoja, Väisänen kertasi kenttätapahtumia.

– Tarkoituksenamme oli murtautua laitojen kanssa ja se taktiikka toimi kumpaakin laitaa pitkin hyvin. Loimme laidoille ylivoimatilanteita, onnistuimme luomaan painetta puolustukselle ja saimme maalipaikkoja. Kulmapotkujakin meillä oli yli kymmenen.

Oululaiset eivät saaneet missään vaiheessa omaa peliään kunnolla käyntiin. Väisäsen mukaan se johtui suurelta osin Punamustien hyvästä puolustuspelaamisesta.

– Tiesimme ONS:n pyrkivän tilaisuuden tullen pelaamaan, mutta pääsimme hyvin rikkomaan heidän pelin avaamistaan. He yrittivät usein avata lyhyellä, mutta joutuivat pelaamaan pääsääntöisesti alaspäin. Maalivahdin joutuessa avaamaan pitkällä voitimme useimmiten pääpallot. Muutama heidän pitkä pallonsa johti toki myös vaarallisempiin hyökkäyksiin.

– ONS:n aktiivisuus näkyi myös siinä, että he pyrkivät ottamaan meiltä vauhtia pois repimällä. Tuomari katsoi niitä tänään aika paljon sormiensa läpi, Väisänen sanoi.

Toisella jaksolla ONS:lle avautui hyvä tilaisuus loppukirin aloittamiseen, mutta hyvän ottelun pelannut Mäkelä torjui oululaisten rangaistuspotkun.

– ONS pääsi pelaamaan keskialueelle ja siitä linjan taakse. Emme olleet tilanteessa aivan hereillä ja jouduimme vähän vahingossa rikkomaan. ”Hemppa” aavisti rangaistuspotkun hyvin ja pystyi torjumaan tilanteen jaloillaan, vaikka laukaus epäonnistui. Se oli tärkeä torjunta, sillä peliä oli vielä paljon jäljellä, Väisänen kiitteli.

Mäkelä  sai jo avausjaksolla kovan iskun päähänsä, mutta pystyi pelaamaan ottelun loppuun asti ja piti lopulta maalinsa puhtaana.

– Hemppa selvitti läpiajotilanteen hyvin, mutta vastustaja ajoi suoraan häntä päin, vaikka pallo oli jo maalivahdin hallussa, Väisänen ihmetteli.

Naisten Liigan runkosarja saavutti helatorstain ottelujen myötä puolivälinsä. Väisäsen mukaan PK-35 Vantaan lähtökohdat toiselle runkosarjapuolikkaalle ovat hyvät.

– Muutamat edelliset kierrokset ovat olleet meille tärkeitä. Nyt olemme sarjakakkosena kolmen pisteen päässä kärjestä, joten pääsemme jatkamaan hyvistä asetelmista.

Punamustien pelit Naisten Liigassa jatkuvat jo tulevana sunnuntaina 28.5. Silloin pelataan jälleen Myyrmäessä, kun PK-35 Vantaa saa vieraakseen Kuopion Pallokissat.

 

ONS – PK-35 Vantaa 0-4 (0-1)

20´ 0-1 Kaisa Collin

55´ 0-2 Sanna Saarinen

59´ 0-3 Saarinen (rp.)

90+1´ 0-4 Collin

 

Avauskokoonpano:

3 Tiia Peltonen

6 Mimmi Nurmela

7 Olga Ahtinen

9 Netta Koso (72´ Mette Barck)

10 Kaisa Collin

12 Henriikka Mäkelä

13 Sanna Saarinen

14 Elina Salmi (61´ Roosa Toivanen)

15 Hanne Ojanperä

16 Selina Mustajoki

28 Roosa Bröijer (79´ Ella Hopponen)

 

Vaihtopelaajat:

17 Mette Barck

18 Ella Hopponen

22 Ida Raustola

26 Roosa Toivanen

 

PK-35 TV: Henriikka Mäkelän ja Selina Mustajoen kommentit ottelusta

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.