UUTISET

Punamustien maalihanat aukesivat GBK:ta vastaan

20.5.2017

PK-35 Vantaa otti lauantai-iltapäivänä kevätaurinkoisessa Myyrmäessä sarjakauden toistaiseksi suurimman voittonsa. Punamustien maalihanat aukesivat toden teolla, kun kokkolalainen sarjanousija GBK kaatui lukemin 5-0.

GBK kärsi viime viikonloppuna 9-0-tappion Tampereella, joten kokkolalaiset halusivat pestä kasvojaan Myyrmäessä. Vieraat aloittivat pirteästi ja onnistuivat luomaan hyvän maalintekopaikan jo ensimmäisellä peliminuutilla. Punamustien maalia vartioinut Henriikka Mäkelä kuitenkin selvitti tilanteen.

Alkuhetkien maalintekopaikka jäi lopulta GBK:n ainoaksi kunnon tilanteeksi. Tärkeän torjunnan jälkeen Mäkelä joutui seisomaan loppupelin ajan lähes toimeettomana. Kotijoukkue sen sijaan otti ohjat käsiinsä ja vei pelin painopisteen kokkolalaisten puolustusalueelle.

Punamustien ensimmäinen vaarallinen paikka avautui Sanna Saariselle, joka pääsi laukomaan suoraan ilmasta takatolpalta, mutta vieraiden puolustus onnistui purkamaan pallon lähes maaliviivalta.  Myös Kaisa Collin pääsi kokeilemaan hyvästä paikasta Roosa Bröijerin poikittaissyötön jälkeen, mutta veto suuntautui suoraan päin GBK-vahti Ellen Ahlströmiä. Hetkeä myöhemmin Bröijer laukoi itse rangaistusalueen rajalta, mutta ylärima pelasti vierasjoukkueen.

Ottelun avausmaali syntyi vihdoin 34. peliminuutilla. Bröijer jatkoi Netta Koson pystysyötön päällään rangaistusalueelle ja GBK-vahti Ellen Ahlström empi vastaantulossaan. Collin ehti palloon ensimmäisenä ja tuikkasi pallon maalivahdin edestä maaliin.

Maalin jälkeen kotijoukkue koki ikävän takaiskun, kun Ashley Riefner jouduttiin vaihtamaan loukkaantumisen takia kentältä. Hänen tilalleen vaihdettiin Hanne Ojanperä.

PK-35 Vantaa lisäsi johtoaan vielä avausjakson loppuhetkillä. Ahlström onnistui torjumaan Collinin ensimmäisen yrityksen, mutta Collin oli valppaana irtopallossa ja laukoi pelivälineen läheltä yläriman kautta maaliin. Tauolle lähdettiin siis Punamustien 2-0-johdossa.

Toisella jaksolla pelin juoni pysyi samanlaisena. PK-35 Vantaa piti paineen kokkolalaisten kenttäpuoliskolla ja vyörytti hyökkäyksiään kohti maalia. Bröijer laukoi hyvästä paikasta sivuverkkoon ja Ojanperä hetkeä myöhemmin tolppaan. Collinin pääsi laukomaan rangaistusalueen rajalta, mutta hyvän ottelun pelannut GBK-vahti Ahlström venytti kätensä yläkulmaan suuntautuneen vedon tielle.

Punamustien kolmas osuma syntyi reilun tunnin pelin jälkeen. Ojanperä kiepautti itsensä näyttävästi vapaaksi päätyrajalla ja tarjoili nappikeskityksen maalille. Keskitys tavoitti takatolpalta Collinin, joka pääsi puskemaan pallon läheltä maaliin ja täydensi hattutemppunsa iltapäivän kolmannella täysosumalla.

Seuraava osuma syntyi vain muutamaa minuuttia myöhemmin. Koso pääsi riistämään pallon ja eteni rangaistusalueen rajalle. Koson tarkka kierteinen laukaus painui Ahlströmin yli takakulmaan ja vei Punamustat jo 4-0-johtoon.

Koso osui vielä toistamiseen noin viisitoista minuuttia ennen päätösvihellystä. Ojanperä tarjoili oikealta laidalta hyvän syötön rangaistusalueelle ja Koso pääsi ohjaamaan pallon maalivahdin edestä verkon perukoille.

PK-35 Vantaa jatkoi painostustaan ja jahtasi lisäosumia loppuun asti. Etenkin Collinilla oli vielä kaksi hyvää tilaisuutta maalintekoon, mutta enempää maaleja ei enää nähty. Ottelu päättyi siis Punamustien selvänumeroiseen 5-0-voittoon. Kierroksen muiden tulosten myötä PK-35 Vantaa kavensi samalla eron sarjakärkeen kolmeen pisteeseen.

Maltti tuotti tulosta

Punamustien päävalmentaja Jari Väisänen oli joukkueen peliesitykseen tyytyväinen. Kolmen sarjapisteen lisäksi PK-35 Vantaa sai GBK:ta vastaan tärkeitä onnistumisia maalien muodossa.

– Tämä oli meiltä hyvä ja tasapainoinen peli. Kokonaisuuteen pitää olla tyytyväinen. Saimme paikkoja ja teimme niistä maaleja. Kaisa sai maalitilin kunnolla auki ja Netta osui toisessa pelissä peräkkäin.

Aivan ottelun alussa GBK pääsi hätyyttelemään Punamustien maalia, mutta sen jälkeen kotijoukkue otti kenttätapahtumat hallintaansa. Maltillinen kierrättäminen ja jatkuva paine tuottivat lopulta tulosta.

– Alussa oli pientä hermostuneisuutta ja syöttöratkaisumme eivät olleet hyviä. GBK pääsi niistä eteenpäin. Lisäksi olimme alussa vähän varpaillamme Soo Adekwaghin kanssa, emmekä oikein uskaltaneet iskeä kiinni. GBK saikin alussa hyvän paikan, jonka ”Hemppa” hoiti hyvin. Siihen heidän paikkansa oikeastaan jäivät.

– Sitten pääsimme painostamaan, pystyimme kierrättämään ja saimme pelattua linjojen väliin. Tiesimme, että jossain vaiheessa heille on pakko tulla virheitä tai väsyneenä huonoja ratkaisuja. Niin siinä lopulta kävikin ja työnteko palkittiin, kun maltoimme pelata rauhassa, Väisänen totesi.

Väisäsen mukaan kotijoukkue ei pyrkinyt hätäisiin ratkaisuihin. Kokkolalaiset suojelivat omaa maaliin kaikin keinoin, mutta PK-35 Vantaa onnistui luomaan tilaa puolustuksen keskelle.

– Avausjaksolla emme pelanneet palloja maalille summittaisesti. Tiesimme GBK:n puolustavan syvällä, joten pyrimme maalille kontrolloidusti. Meidän piti saada tietyt alueet hyödynnettyä ja myös saimme niihin palloja – emme vielä tarpeeksi, mutta tällä kertaa riittävästi, Väisänen sanoi.

– Oli tärkeää, että onnistuimme tekemään vielä 2-0-maalin avausjaksolla. Se oli helpottava osuma. Sen myötä pystyimme pelaamaan toisella jaksolla rauhallisesti ja hallitsimme palloa koko ajan korkeammalla.  Otteissa näkyi vähän se, että halusimme tehdä koko ajan lisää maaleja, mikä johti hieman ajattelemattomiin syöttöihin.

Oman pallollisen pelinsä hyödyntämisen lisäksi Punamustien tavoitteena oli tukahduttaa vastustajan pelaaminen. Siinä PK-35 Vantaa onnistui Väisäsen mukaan hyvin.

– Saimme heidän pelin aivojensa Adewaghin pelirytmin sekaisin, mikä vaikutti hirveästi GBK:n pelaamiseen. Emme antaneet hänelle yhtään aikaa pallon kanssa ja pääsimme riistämään heti, kun siihen oli tilaisuus.

PK-35 Vantaa pelasi lauantaina hieman aiemmasta poikkeavalla ryhmityksellä. 3-4-2-1-järjestelmässä Netta Koso ja Roosa Bröijer ottivat paikkansa kärjen takana. Keskikentän keskustassa pelasivat Olga Ahtinen ja Tia-Maria Jaakonsaari. Laidoilla viilettivät Sanna Saarinen vasemmalla ja Ashley Riefner oikealla.

– Muutimme hieman pelijärjestelmäämme, jotta saimme pelaajia ylöspäin. Tuossa muodossa puolustamista emme ole vielä kauheasti harjoitelleet, mutta hyökkäyssuuntaan se toimi oikein hyvin. Saimme Netan ja Roosan taitavina pelaajina Kaisan taakse ja Olgan sekä ”Tiksun” tasapainottaviin rooleihin, Väisänen kertoi.

– Lisäksi pääsimme hyödyntämään molempia laitoja hyvin. Vasempaa laitaa käytimme enemmän, mutta myös Ashley oli loukkaantumiseensa asti hyvä.

Punamustien pelit Naisten Liigassa jatkuvat helatorstaina 25.5. vierasottelulla ONS:ää vastaan. Kotikentällään PK-35 Vantaa pelaa seuraavan kerran sunnuntaina 28.5., kun Pallokissat saapuu Myyrmäkeen.

 

PK-35 Vantaa – GBK 5-0 (2-0)

34´ 1-0 Kaisa Collin

44´ 2-0 Collin

64´ 3-0 Collin

67´ 4-0 Netta Koso

76´ 5-0 Koso

 

Avauskokoonpano:

6 Mimmi Nurmela

7 Olga Ahtinen

9 Netta Koso

10 Kaisa Collin

12 Henriikka Mäkelä

13 Sanna Saarinen

14 Elina Salmi (61´ Roosa Toivanen)

16 Selina Mustajoki

21 Tia-Maria Jaakonsaari

25 Ashley Riefner (42´ Hanne Ojanperä)

28 Roosa Bröijer (71´ Ella Hopponen)

 

Vaihtopelaajat:

3 Tiia Peltonen

15 Hanne Ojanperä

17 Mette Barck

18 Ella Hopponen

26 Roosa Toivanen

 

PK-35 TV: Ottelun jälkeiset haastattelut

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.