HJK  PK 35 Vantaa, 2 0 3

Punamustille kauden avaustappio Töölössä

PK-35 Vantaa kärsi lauantai-iltapäivänä kauden ensimmäisen tappionsa Naisten Liigassa. HJK vei Töölössä pelatun pääkaupunkiseudun paikallisottelun nimiinsä lukemin 2-0 kahdella avausjakson osumalla.

Kotijoukkue HJK lähti ennakkoluulottomasti haastamaan Punamustia. Vierailla sen sijaan oli etenkin avausjaksolla vaikeuksia saada omaa peliään käyntiin. Töölön iltapäivässä nähtiin tasainen ottelu, jossa molempien joukkueiden maalipaikat jäivät vähiin. HJK onnistui kuitenkin hyödyntämään omat tilanteensa tehokkaammin.

Ottelun avausmaali syntyi 20. peliminuutilla. Punamustien puolustuksessa sattui paha harhasyöttö ja HJK:n Essi Sainio sai pallon rangaistusalueella. Sainio oli tilanteessa täysin yksin ja pääsi laukomaan pallon läheltä maaliin.

Takaiskuosuman jälkeen PK-35 Vantaa pääsi hieman paremmin peliin mukaan ja onnistui luomaan muutamia hyviä hyökkäyksiä. Netta Koso hätyytteli helsinkiläismaalia kahdesti kaukolaukauksilla, mutta molemmat vedot painuivat maalin yli.

Punamustien paras maalintekopaikka nähtiin 36. peliminuutilla, kun Kaisa Collin pääsi keskittämään päätyrajalta. Keskitys tavoitti takatolpalta Ashley Riefnerin, joka pääsi puskemaan läheltä, mutta HJK-maalivahti Minna Meriluoto venyi hyvään torjuntaan.

41. peliminuutilla HJK sai vapaapotkun keskialueelta. Sainion antama vapaapotku tavoitti rangaistusalueelle nousseen Maija Saaren, joka ohjasi pallon päällään maalia kohti. Pusku ei ollut voimakas, mutta jo toiseen suuntaan liikahtanut Punamustien maalivahti Henriikka Mäkelä ei enää ehtinyt pallon tielle. Tauolle lähdettiin siis kotijoukkueen 2-0-johdossa.

Toisella jaksolla HJK vetäytyi alemmas ja PK-35 Vantaa sai paremman otteen pelistä. Punamustien hallinta ei kuitenkaan johtanut selkeisiin maalintekotilanteisiin. Muutamaan otteeseen vierasjoukkue onnistui pelaamaan pallon hyvin rangaistusalueelle, mutta viimeiset ratkaisut jäivät heikoiksi.

Toinen jakso jäi lopulta maalittomaksi, joten ottelu päättyi HJK:n 2-0-voittoon. Samalla helsinkiläiset katkaisivat lähes viiden vuoden mittaisen voitottoman putkensa Punamustia vastaan.

Enemmän huolellisuutta ja rohkeutta

PK-35 Vantaan päävalmentajan Jari Väisäsen mukaan vierasjoukkue ei yltänyt tänään omalle tasolleen. Väisäsen mielestä Punamustien pelaaminen olisi kaivannut enemmän malttia ja uskallusta.

– Meidän pelaamisessamme näkyi tänään vähän huolimattomuutta. Lisäksi emme olleet yhtä rohkeita kuin aiemmissa peleissä. HJK ehkä halusi voittoa enemmän tänään, mikä näkyi ensimmäisellä puoliajalla heidän hyvänä liikkeenään, Väisänen totesi.

– Ensimmäisessä maalissa alakerrassa sattui harmillinen virhe, joita ei ole yleensä sattunut paljoa edes prässin alla. Lisäksi hävisimme palloja keskikentällä.

Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa ei onnistunut luomaan riittävästi vaarallisia tilanteita vastustajan puolustusalueella. Hyökkäyspelistä puuttui tarvittava terävyys.

– Ajoittain pyöritimme peliä hyvin, mutta se jäi vähän tehottomaksi. Avausjaksolla saimme vain muutamia kontrolloituja syöttöjä hyökkääjille ja maalipaikoille pääsimme vain pari kertaa.

– Sellaiset murtavat juoksut jäivät tänään vähiin ja syötimme vähän paikoillaan oleville pelaajille. Ne syötöt eivät olleet tänään hyviä. Pelaajien oman pelitilan hallinta ei aina ollut ihan kohdillaan, Väisänen arvioi.

Tauon jälkeen PK-35 Vantaa sai luotua painetta kotijoukkueen kenttäpuoliskolle ja HJK keskittyi enemmän puolustamiseen. Punamustien hallinta ei kuitenkaan konkretisoitunut maalipaikkoina.

– Toisella jaksolla saimme hyvän paineen ja kierrätimme palloa. Oli positiivista, että saimme kulma- ja vapaapotkuja, mutta emme oikein kyenneet hyödyntämään niitä. Prässipelimme oli toisella jaksolla hyvää, mutta ensimmäisellä jaksolla olisin toivonut sen toimivan paremmin.

Väisäsen mukaan joukkue kääntää katseet nopeasti jo seuraavaan peliin, mutta sitä ennen on tärkeää ottaa HJK-pelistä hyödyllistä oppia tulevaa varten.

– Emme ole hävinneet usein, mutta tämä on sellainen asia, joka pitää käsitellä ja kääntää voimavaraksi. Yleensä olemme onnistuneet siinä. Näitä pelejä tulee välillä, joten sekä valmennuksen että pelaajien pitää ottaa näistä kaikki mahdollinen oppi, Väisänen sanoi.

Punamustien pelit Naisten Liigassa jatkuvat viikon päästä lauantaina 29.4. Silloin PK-35 Vantaa saa Myyrmäkeen vieraakseen Tampereen Ilveksen.

HJK – PK-35 Vantaa 2-0 (2-0)

20´ 1-0 Essi Sainio

41´ 2-0 Maija Saari

Avauskokoonpano:

3 Tiia Peltonen

6 Mimmi Nurmela (46´ Roosa Toivanen)

7 Olga Ahtinen

9 Netta Koso (46´ Tia-Maria Jaakonsaari)

10 Kaisa Collin

12 Henriikka Mäkelä

13 Sanna Saarinen

14 Elina Salmi (74´ Hanne Ojanperä)

16 Selina Mustajoki

25 Ashley Riefner

28 Roosa Bröijer

Vaihtopelaajat:

1 Velma Oikarinen

15 Hanne Ojanperä

18 Ella Hopponen

20 Eva Nyström

21 Tia-Maria Jaakonsaari

23 Alina Kosunen

26 Roosa Toivanen

Ottelun jälkeisessä haastattelussa olivat joukkueiden päävalmentajat Jari Väisänen ja Joonas Rantanen.