UUTISET

PK-35 Vantaa tiivistää yhteistyötä Punamustien junioriorganisaation kanssa

16.12.2016

Punamustalla seurayhteisöllä on vahva asema suomalaisessa nais- ja tyttöjalkapallossa. PK-35 Vantaa on juhlinut naisten Suomen mestaruutta seitsemän pääsarjavuotensa aikana peräti kuudesti. Tänä vuonna saavutettu mestaruus oli jo kolmas peräkkäinen. Myös Punamustien B-tytöt ovat hallinneet omaa sarjaansa juhlien niin ikään kolmea peräkkäistä mestaruutta. Lisäksi PK-35:n C-tytöt juhlivat viime kesänä Laura Kalmari –turnauksen voittoa.

Menestysputken halutaan jatkuvan myös tulevaisuudessa kilpailun kiristyessä. Kehittääkseen toimintaansa yhä laadukkaammaksi Punamustien nais- ja tyttöjoukkueet tulevat tekemään jatkossa yhä tiiviimpää yhteistyötä. Naisten liigajoukkue ja PK-35:n junioriorganisaatio ovat sopineet uudesta yhteistyömallista, jonka tavoitteena on vankistaa Punamustien asemaa kotimaisen nais- ja tyttöjalkapallon huipulla. Konkreettisena osana uudistusta PK-35 Vantaan toimintaan on tullut mukaan yhteistyökoordinaattoriksi Jukka Erämo, joka on toiminut vuosia PK-35:n tyttöpuolella valmennustehtävissä.

Yksi tiivistyvän yhteistyön keskeisimmistä tavoitteista on kehittää pelaajaliikennettä B-tyttöjen ja naisten joukkueen välillä. Lupaaville nuorille pelaajille halutaan antaa jatkossa entistä enemmän mahdollisuuksia päästä mukaan naisten joukkueen toimintaan.

Myös joukkueiden välinen valmennusyhteistyö tiivistyy. B-tyttöjen ja naisten joukkueen valmennusryhmät sitoutuvat keskustelemaan avoimesti pelaajien kehityksestä ja työskentelemään yhdessä samojen tavoitteiden mukaisesti. Etenkin pelaajien yksilökohtaiseen kehitykseen kiinnitetään entistä enemmän huomiota.

PK-35 Vantaan päävalmentajan Jari Väisäsen mukaan yhteistyö Punamustien junioriorganisaation kanssa tulee olemaan laajaa. Sen tarkoituksena on hyödyttää kokonaisvaltaisesti molempia osapuolia.

– Mukaan tulee valmentajien välistä yhteistyötä, koulutusta ja tapaamisia. Lisäksi, mikä tärkeintä, haluamme antaa PK-35:n tavoitteellisille nuorille pelaajille mahdollisuuden osallistua naisten joukkueen harjoituksiin, Väisänen kuvaili tiivistyvää yhteistyötä.

Punamustien B-tyttöjen päävalmentaja Rami Rantanen pitää tärkeänä, että nuorille pelaajille tarjotaan entistä selkeämpi polku naisten edustusjoukkueeseen. Rantasen mukaan ihannetilanne on, että B-tytöistä nousee tasokkaita pelaajia Punamustien liigajoukkueeseen.

– Parasta olisi, jos pelaajat pystyisivät meiltä lähdettyään jatkamaan Punamustien paidassa. Pyrimme kehittämään niin hyviä pelaajia, että he pystyisivät nousemaan PK-35 Vantaan liigajoukkueeseen. Se on ilman muuta tavoitteemme.

– B-tyttöjen näkökulmasta yhteistyön ydinasia on se, että pelaajille on tarjolla mahdollisuus käydä liigajoukkueen harjoituksissa, Rantanen sanoi.

Menestys on määrätietoisen työn tulosta

Erämon päätehtävä PK-35 Vantaan taustaryhmässä on edustusjoukkueen ja juniorijoukkueiden välisen toiminnan koordinoiminen. Lisäksi hänen toimenkuvaansa kuuluu muun muassa pelaajatarkkailu junioripuolen lisäksi myös seuran ulkopuolelta.

– PK-35 on noussut tällä vuosikymmenellä huipulle määrätietoisen työn tuloksena ja tulen mukaan kehittämään toimintaa, jotta saamme nuorille pelaajillemme entistä paremman polun PK-35:n kautta Euroopan huipulle.

– Olen seurannut läheltä Punamustien naisten menestystä ja valmentanut itse PK-35:n tyttöpuolella, joten tiedän kuinka suuren työn monet valmentajat ja seuratoimijat ovat antaneet vuosia sen eteen, että olemme tässä tilanteessa nyt, Erämo jakoi kiitosta.

Esimerkkeinä Punamustien tyttöpuolen vahvasta juniorityöstä Erämo mainitsee kaksi PK-35:n vanhinta tyttöikäluokkaa.

– PK-35:n tyttöpuolen vuosien vahva työ pelaajien kehittämiseksi on tuottanut myös konkreettista tulosta viime vuosina erittäin hyvin. Erityisesti PK-35:n B-tytöt ovat menestyneet erinomaisesti. Lisäksi Laura Kalmari –turnauksessa PK-35:n C-tytöt ovat olleet neljä vuotta putkeen mitaleilla – viimeisimpänä viime kesän mestaruus 01-ikäluokalle, Erämo kertasi tyttöjoukkueiden menestystä.

– Tämä kertoo siitä ammattitaidosta, joka meillä PK-35:n junioripuolella on käytettävissä pelaajakehityksessä. Valmentajat, kuten esimerkiksi Jeff Barck ja Rami Rantanen, ovat vieneet määrätietoisella työllään tyttöpuolta eteenpäin ja kehittäneet pelaajia eteenpäin urallaan.

Vaikka nais- ja tyttöjoukkueet ovat menestyneet viime vuosina hienosti, Erämo uskoo Punamustilla olevan aineksia entistäkin parempaan menestykseen ja pelaajakehitykseen.

– Asiat voidaan kuitenkin aina tehdä vieläkin paremmin. Nyt yhteistyön vahvistaminen liigajoukkueen ja junioripuolen kesken tarjoaa meille entistä parempia mahdollisuuksia kehittää pelaajia. PK-35:n valmennus tyttöpuolella on myös jatkossa todella hyvällä tasolla ja lähtökohdat kehittää toimintaa ovat jo valmiiksi erittäin hyvät. Meillä on esimerkiksi loistavat olosuhteet. Haluamme osoittaa nuorille pelaajille, että PK-35 on loistava ympäristö kehittyä pelaajina ja mennä eteenpäin urallaan, Erämo vakuutti.

 Pelaajapolku Suomen huipulle

PK-35:n valmennuspäällikkönä elokuusta lähtien toiminut Sergio Almenara pitää syventyvää yhteistyötä tärkeänä. Hänen mukaansa sen avulla pyritään takaamaan pelaajille parhaat mahdolliset edellytykset kehittyä kotimaiselle tai jopa kansainväliselle huipulle.

– Kaikista tärkein asia on tarjota pelaajillemme kunnon urapolku jalkapallon parissa. Jos kehitämme täällä pelaajia hyvin, tarvitsemme sen jälkeen myös jatkuvuutta, sillä pelaajat eivät koskaan lakkaa oppimasta. Mielestäni PK-35 Vantaa on pelaajille hyvä askel jatkaa kehittymistään, Almenara sanoi.

Almenaran mukaan tarkoituksena on tuoda edustusjoukkuetta ja junioriorganisaatiota lähemmäs toisiaan. Konkreettisimmin yhteistyö näkyy B-tyttöjen ja liigajoukkueen välillä.

– Valmentajillamme tulee olemaan suora yhteys liigajoukkueen valmentajiin, minkä myötä nuoret pelaajat voivat päästä mukaan naisten harjoituksiin. On hyvä, että pelaajat tulevat aikaisessa vaiheessa tutuiksi liigavalmentajille.

– Lisäksi on mielestäni tärkeää, että liigajoukkueen pelaajat tulevat lähemmäs nuorisojoukkueitamme. Sen avulla pystymme kasvattamaan seurahenkeä ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta, Almenara huomautti.

Myös Erämo painottaa osapuolten välisen yhteistyön monipuolistamista. Suunnitelmissa on erilaisia tapoja tuoda liigajoukkuetta lähemmäs tyttöpuolen arkea.

– Haluamme saada naisten liigapelaajia näkymään myös tyttöpuolella ja tiivistää valmentajien välistä dialogia. Yhteistyö minun ja valmennuspäällikkö Almenaran välillä on alkanut hyvin. Meillä on hyvät visiot siitä, miten yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä voidaan kehittää monipuolisesti osallistaen valmentajia, seuratoimijoita ja pelaajia, Erämo kertoi.

Valmennusyhteistyön avulla halutaan tukea parhaalla mahdollisella tavalla pelaajien yksilöllistä kehittymistä. Almenara uskoo, että edustusjoukkueen valmentajat Väisänen ja Pasi Jaakonsaari pystyvät auttamaan pelaajia saavuttamaan henkilökohtaiset tavoitteensa.

– Haluamme pelaajien tuntevan itsensä jalkapalloilijoina. Sen myötä pystymme kehittämään vastuullisia ja itsenäisiä pelaajia, jotka ymmärtävät omaa kehitysprosessiaan. Toivon Jarin ja Pasin vision auttavan pelaajia prosessin edistämisessä.

– Valmistamme pelaajia tulevaisuutta varten. Tavoitteemme on opettaa heidät ymmärtämään peliä, jotta he pystyvät jatkossa itse tulkitsemaan pelin eri tilanteita riippumatta siitä, kuka heitä valmentaa, Almenara alleviivasi.

Johtoryhmä aktivoitu

PK-35 Vantaan general manager Kaj Björkqvist arvioi tiivistyvän yhteistyön PK-35:n ja liigajoukkueen välillä olevan suuri askel kohti ammattimaisempaa toimintaa liigajoukkueen näkokulmasta.

– Yhteistyö myös VJS:n tyttopuolen kanssa jatkuu samalla tavalla kuin tähänkin asti, mutta nyt meillä on todellinen mahdollisuus koordinoida asioita laajalla rintamalla, kun asiantuntijoiden määrä ja tiedonvaihto sekä parhaiden käytantojen valikoima lisääntyy. Nyt on löydetty vahva yhteinen sävel!

Myos liigajoukkueen johtoryhmän merkitys toiminnan johdonmukaisessa kehittämisessä kasvaa alkavalla kaudella. Toiminnassa voidaan nyt keskittyä rauhassa ja tehokkaammin pitkän aikavälin suunnitteluun sekä muun muassa kansainvälisten synergioiden hakemiseen ja hoitamiseen.

PK-35 Vantaa ry:n hallituksen kokoonpano muuttuu alkavalla kaudella. Mukaan tulevat Björkqvistin lisäksi VJS:n toiminnanjohtaja Veli-Matti Yli-Rinne ja Jukka Erämo. Markku Hynninen jatkaa hallituksen puheenjohtajana.

– Tästä on hyvä lähteä kohti uuden kauden kansallisia ja kansainvälisiä haasteita, tiivisti GM Björkqvist.

 

 

 

 

 

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.