UUTISET

Naiset juhlivat tuplamestaruutta

17.10.2016

Punamustien naiset kruunasivat sunnuntai-iltapäivänä kautensa Suomen Cupin voittoon. PK-35 Vantaa oli loppuottelussa alusta lähtien askeleen FC Honkaa edellä ja vei pelin nimiinsä lukemin 2-0. Voiton myötä PK-35 Vantaa pääsi juhlimaan tuplamestaruutta kolmen vuoden tauon jälkeen.

PK-35 Vantaa sai Jyväskylän Harjun stadionilla pelatussa ottelussa heti hyvän otteen kenttätapahtumista. Avausjakso eteni Punamustien komennossa, mutta todella vaarallisille maalintekopaikoille murtautuminen tuotti aluksi vaikeuksia. Rangaistusalueen rajan takaa lähteneet laukaukset eivät tuottaneet espoolaisille ongelmia. FC Hongan Vera Saastamoinen sen sijaan pääsi karkaamaan jopa läpiajoon, mutta heikoksi jäänyt laukaus suuntautui ohi maalin.

Ottelun avausmaali nähtiin lopult 36. peliminuutilla. Eveliina Parikka tarjoili oikealta laidalta syötön takaviistoon rangaistusalueen rajalle. Syöttö tavoitti Maiju Hirvosen, joka ehti ottaa pallon haltuun ja laukoi sen lopulta FC Hongan maalia vartioineen Paula Myllyojan yli verkon perukoille.

Juuri ennen taukoa Punamustilla oli loistava tilaisuus lisätä johtoaan. Parikka riisti pallon ja toimitti sen maalin edustalle, mutta Ashley Riefner laukoi pompusta lähietäisyydeltä yli maalin. Myös FC Hongalle avautui vielä hyvä tilaisuus maalintekoon, mutta Henni-Marika Malisen terävä laukaus painui ohi maalin. Tauolle lähdettiin siis Punamustien 1-0-johtolukemissa.

PK-35 Vantaa aloitti myös toisen jakson vahvasti ja onnistui luomaan painetta espoolaisten maalille. Vaarallisin maalintekopaikka avautui Riefnerille, jonka pienestä kulmasta lähtenyt laukaus muutti suuntaa ja painui kulmapotkuksi.

FC Hongan toisen jakson vaarallisin paikka nähtiin 70 minuutin pelin jälkeen. Espoolaisten nosto tavoitti rangaistusalueelle täysin vapaaksi jääneen Anna Auvisen, joka ohjasi pallon kuitenkin ohi maalin.

PK-35 Vantaa sen sijaan ei enää hukannut omaa tilaisuuttaan. Parikka teki jälleen esityön ja syötti pallon vasemmasta laidasta Hanne Ojanperälle. Ojanperä eteni pallon kanssa rangaistusalueen rajan tuntumassa ja laukoi pelivälineen lopulta aivan yläriman alle. Myllyoja oli tilanteessa voimaton ja PK-35 Vantaa tarrasi kiinni cup-mestaruuteen.

Tapiolalaiset hakivat vielä kavennusosumaa, mutta lopulta FC Honka ei saanut enää aikaan kunnon loppukiriä. FC Honka sai vielä lisäajalla vapaapotkun hyvästä paikasta, mutta erikoistilanne ei tuottanut tulosta. PK-35 Vantaa piti maalinsa puhtaana ottelun loppuun asti ja pääsi juhlimaan Suomen Cupin voittoa muutaman vuoden tauon jälkeen.

”Halusimme voittoa enemmän”

Punamustien päävalmentajan Jari Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa osoitti Jyväskylässä, että Suomen mestaruus ei vielä tyydyttänyt joukkueen nälkää. Väisäsen kiitteli etenkin sitä, että joukkue pystyi vielä nostamaan tasoaan tärkeällä hetkellä.

– Totta kai pelistä jäi päällimmäisenä hyvä fiilis. Joukkue sai kultamitalinsa viikko sitten, mutta pystyimem silti tähän suoritukseen ja jopa parantamaan otteitamme muutamien viime viikkojen peleihin nähden.

– Halusimme selkeästi voittaa tämän pelin. Pelaajat olivat tehneet tiukan päätöksen, että tupla haetaan. Se näkyi, kun joukkue lähti tänään pukukopista kentällä. Olimme valmiina kaikkeen ja halusimme tänään olla se, joka pelaa kovaa. Halusimme taistella joka pallosta, mistä osoituksena saimme kolme varoitusta.

Myös Väisäsen valmentajakollega Pasi Jaakonsaari mainitsi Punamustien halunneen voittoa enemmän kuin vastustajansa. Jaakonsaaren mukaan loppulukemat vastasivat hyvin kenttätapahtumia.

– Tämä oli ennen kaikkea tasainen suoritus joukkueelta. Jokainen piti oman tonttinsa hyvin ja pelasi hyvällä tasolla. Olimme riittävän aggressivisia ja halusimme voittoa enemmän kuin FC Honka.

– Mielestäni se oli ihan hyvä peliesitys. Se oli tarkkaa peliä molemmilta, mutta olimme sen verran parempia, että 2-0 on mielestäni ihan oikeutettu lopputulos.

Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa otti loppuottelussa heti ohjat omiin käsiinsä. Lisäksi joukkue hyödynsi maalintekopaikkansa tehokkaasti.

– Avausjakso oli selkeästi meidän. Onnistuimme tukahduttamaan FC Hongan vastaiskut, vaikka he pääsivät niihin pari kertaa omien virheidemme jälkeen. Lisäksi pääsimme hallitsemaan palloa, mikä oli tavoitteemme, ja se onnistui todella hienosti. Joukkueesta ei löytynyt tänään yhteen heikkoa lenkkiä.

– Pystyimme pitämään palloa joka osa-alueelle ja onnistuimme myös luomaan tilanteita. Emme saaneet kovin montaa maalipaikkaa, mutta niitä oli kuitenkin muutamia molemmilla jaksoilla, Väisänen totesi.

Tauon jälkeen ottelu jatkui Punamustien komennossa, mutta FC Honka hengitti niskaan vain yhden maalin päässä. Väisäsen mukaan Ojanperän 2-0-maali oli lopulta Punamustille helpottava osuma.

– Toisella jaksolla asennoiduimme siihen, että emme ole vielä saavuttaneet mitään. Tiesimme FC Hongan nostavan prässiään ylemmäs, sillä hellä ei ollut enää mitään hävittävää, Väisänen sanoi.

Hannen maalin jälkeen tuli kuitenkin tunne, että se oli naula arkkuun. Siinä vaiheessa olimme vahdoilla. FC Honka sai lopussa vielä vähän painetta, mutta hoidimme sen hyvin.

PK-35 Vantaan maalivahtivalmentaja Jouni Puttosen sen sijaan sai jälleen kerran olla tyytyväinen suojattiensa otteisiin. Velma Oikarinen selvitti tarvittavat tilanteet ja piti Punamustien maalin koskemattomana.

– Tilanteita tuli harvakseltaan, mutta Velma pelasi nollapelin tärkeään paikkaan. Siinä oli yksi matala veto, jonka hän torjui loistavasti ja puolustus siivosi tilanteen hyvin. Lisäksi meille tuli yksi huolimaton syöttö alaspäin, mutta Velma ei lähtenyt höntyilemään. Hän katsoi tilanteen loppuun asti ja sai peitettyä hyvin.

– Muutama keskitykset Velma haki tosi varmasti. Lisäksi jalalla pelaaminen oli jälleen todella hyvää, kuten se on ollut koko kauden molemmilla maalivahdeillamme. Etenkin jalalla pelattaessa meillä on varmasti sarjan parhaat maalivahti, Puttonen kehui.

Kauden tavoitteet täyttyivät

Cup-voiton myötä Suomen mestari PK-35 Vantaa pääsi juhlimaan tuplamestaruutta. Väisäsen mukaan pelaajisto oli asettanut molempien kilpailujen voittamisen tavoitteeksi jo ennen kauden alkua.

– Kotimaassa meillä oli kaksi tavoitetta, vaikka en sanonut niitä julkisesti ennen kauden alkua. En halunnut asettaa paineita joukkueelle. Etenimme peli kerrallaan. Teemanamme on ollut pienten pelien voittaminen. Tänä vuonna olemme voittaneet paljon pieniä pelejä ja niiden myötä isoja pelejä.

– Pelaajille tuplamestaruus oli selkeä tavoite, jota kohti etenimme hiljalleen. Cupissakin pelasimme kovat pelit HJK:ta ja TPS:ää vastaan, mutta käänsimme niistä tärkeät voitot itsellemme, Väisänen kertasi.

Kotimaisissa kilpailuissa tavoitteet täyttyivät, mutta kansainvälisissä peleissä Punamustien taival katkesi totuttua aiemmin. Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa haluaa olla ensi vuonna entistä valmiimpi Mestarien liigan koitoksiin.

– Myös jatkopaikka Mestarien liigassa oli yksi tavoitteistamme, mutta tällä kertaa nuori joukkue ei kuitenkaan ollut vielä valmis siihen. Ensi kaudeksi on tärkeää ottaa tavoitteeksi, että olemme kansainvälisiin peleihin valmiimpia niin fyysisesti kuin henkisesti, Väisänen sanoi.

– Huipulle on pitkä matka, mutta etenemme porras kerrallaan. Pidämme jalat maassa ja ymmärrämme, että sinne pääseminen vaatii kovaa työtä. Liigassa meille tuli loppukaudesta Sanni Franssin lähdön jälkeen pieni notkahdus, mutta otimme sen jälkeen sen paikan, jolla haluamme olla suomalaisessa naisjalkapallossa.

PK-35 Vantaa – FC Honka 2-0 (1-0)

”Olimme riittävän aggressivisia ja halusimme voittoa enemmän kuin FC Honka.”

PK-35 Vantaan avauskokoonpano:

1 Velma Oikarinen
2 Maiju Hirvonen (78´ Vilma Väisänen)
3 Tiia Peltonen
6 Mimmi Nurmela
11 Eveliina Parikka
15 Hanne Ojanperä
16 Selina Mustajoki (84´ Elina Salmi)
21 Tia-Maria Jaakonsaari
25 Ashley Riefner (90+1´ Ella Hopponen)
26 Roosa Toivanen
28 Roosa Bröijer

Vaihtopelaajat:

8 Vilma Väisänen
12 Henriikka Mäkelä
14 Elina Salmi
18 Ella Hopponen
19 Ronja Ikonen

Ottelun jälkeisessä haastattelussa olivat Maiju Hirvonen ja Velma Oikarinen.

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.