Punamustille taistelutasapeli Kuopiosta

1.10.2016

Viime viikonloppuna Suomen mestaruutensa varmistanut PK-35 Vantaa haki lauantai-iltana taistelutasapelin Kuopiosta. Useista poissaoloista kärsinyt PK-35 Vantaa lähti otteluun vaikeista lähtökohdista, mutta ei suostunut häviämään. Pallokissat karkasivat ottelun alussa johtoon, mutta Ronja Ikonen nosti Punamustat tasoihin ottelun loppupuolella.

Punamustien lähtökohdat otteluun olivat vaikeat, sillä joukkue matkusti Kuopioon ilman vaihtopelaajia. Loukkaantumiset ja sairastelut verottivat kokoonpanoa siinä määrin, että maalivahti Henriikka Mäkelä joutui pelaamaan täyden ottelun kenttäpelaajana.

Kotijoukkue Pallokissat siirtyi johtoon jo kahdeksannella peliminuutilla ottelun ensimmäisestä maalipaikasta. Punamustille sattui puolustusalueella paha harhasyöttö, jonka kuopiolaisten Marika Ritvanen pääsi katkaisemaan rangaistusalueen läheisyydessä. Ritvanen laukoi rangaistusalueen kulmalta ja pallo painui Punamustien maalia vartioineen Velma Oikarisen yli takakulmaan.

Vieraiden ensimmäinen vaarallinen hyökkäys nähtiin 20 minuutin pelin jälkeen. Mäkelä jatkoi pystypallon hienosti päällään kuopiolaispuolustuksen selustaan ja Eveliina Parikka karkasi oikealta laidalta. Parikka pääsi jo nokikkain Pallokissojen maalivahtin Pauliina Tähtisen kanssa, mutta ei saanut tilanteessa aikaiseksi kunnon viimeistely-yritystä.

Puolen tunnin pelin jälkeen kotijoukkueella oli kaksi hyvää tilaisuutta lisätä johtoaan. Ensin pallo pyöri kulmapotkutilanteessa vaarallisesti maalin edustalla, mutta Punamustien puolustajat onnistuivat selvittämään tilanteen. Jo seuraavasta tilanteesta savolaisten Aino Kröger pääsi laukomaan keskityksestä noin viidestä metristä, mutta veto painui ohi maalin. Tauolle lähdettiin siis Pallokissojen 1-0-johtolukemissa.

Hienosti läpi ottelun taistellut PK-35 Vantaa löysi toisella jaksolla hyvän kirivaihteen, jonka myötä vieraat saivat luotua myös enemmän maalipaikkoja kuin avausjaksolla. Pian tauon jälkeen Roosa Bröijer pääsi laukomaan pienestä kulmasta, mutta veto suuntautui suoraan Tähtisen käsiin. Hetkeä myöhemmin Parikka pääsi vapaapotkutilanteessa puskemaan takatolpalta, mutta pusku painui ohi maalin.

Pallokissojen toisen jakson vaarallisin paikka nähtiin tunnin pelin jälkeen. Tiia Savolainen pääsi nokikkain Oikarisen kanssa, mutta laukaus kolahti tolppaan. Punamustien onneksi peliväline kimposi tolpasta suoraan Oikarisen syliin, joten vieraat selvisivät tilanteesta säikähdyksellä.

Vahvaa taistelutahtoa osoittanut Parikka oli etenkin toisella jaksolla näkyvässä roolissa. Ensin hän puski Bröijerin antamasta vapaapotkusta pallon niukasti takakulman ohi. Hetkeä myöhemmin Parikka ohitti vastaiskun päätteeksi yhden puolustajan, mutta laukoi suoraan päin maalivahtia. Bröijer sen sijaan yritti maalintekoa suoraan vapaapotkusta, mutta Tähtinen torjui pallon yläriman yli.

PK-35 Vantaa nousi lopulta tasoihin ottelun 73. peliminuutilla. Parikka pudotti pitkän pystypallon Ronja Ikoselle, joka pääsi ottamaan pelivälineen haltuun noin 20 metrissä. Ikonen laukoi pallon terävästi taka-alakulmaan ja viimeisteli samalla uransa ensimmäisen maalin Naisten Liigassa.

Tasoitusosuman jälkeen Pallokissoilla oli ottelun lopussa vielä yksi tilaisuus maalintekoon, mutta laukaus suuntautui suoraan Oikarisen syliin. PK-35 Vantaa pelasi ottelun maltillisesti loppuun ja piti kuopiolaiset poissa vaarallisilta maalintekopaikoilta. Ottelu päättyi lukemiin 1-1, joten siipirikkoisena peliin lähtenyt PK-35 Vantaa haki Savosta hienon taistelupisteen.

Hieno tulos vaikeista lähtökohdista

Punamustien päävalmentajan Jari Väisäsen mukaan joukkueen kokoonpanotilanne heikkeni harjoitusviikon aikana merkittävästi. Mestaruuden ratkaisseesta HJK-pelistä olivat sivussa ainoastaan loukkaantuneet Sanna Saarinen ja Elina Salmi. Sen jälkeen joukkueessa alkoi kuitenkin Väisäsen mukaan jonkinlainen epäonnen kierre.

– Joukkuetta vaivannut flunssa-aalto sai jatkoa ja tällä kertaa sen saivat kokea Tia-Maria Jaakonsaari, Hanne Ojanperä ja Eveliina Parikka. Lisäksi Netta Koso loukkasi tiistain harjoituksissa polven ristisidettään, jossa todettiin pieni repeämä. Mimmi Nurmelan nilkan nivelsiteeseen sen sijaan tuli repeytymä torstaina maajoukkueen aamutreeneissä, Väisänen kertasi joukkueen poissaoloja.

– Lähtökohdat loppuviikon harjoitteluun eivät siis olleet aivan parhaat mahdolliset. Perjantainn harjoituksissa oli mukana ainoastaan 11 pelaajaa, joista kaksi oli maalivahteja. Yhteistyöseuramme VJS pelasi samaan aikaan niin ikään pienellä pelaajaryhmällä tärkeää Ykkösen peliä ja B-tyttöjen SM-lopputurnausta, joten emme saaneet sieltä apuja. Lähdimme siis Kuopioon pienellä ryhmällä, josta Parikka joutui pelaamaan puolikuntoisena.

Haastavista lähtökohdista huolimatta PK-35 Vantaa onnistui hakemaan Kuopiosta hienon tasapelipisteen. Väisänen oli tyytyväinen ottelun lopputulokseen ja kiitteli pelaajien taisteluilmettä.

– Täytyy nostaa joukkueelle hattua siitä, että taistelimme ilman vaihtopelaajia tasapelin Kuopiossa ja pystyimme antamaan Pallokissoille todella hyvän vastuksen. Voimme olla 1-1-lopputulokseen tyytyväisiä. Lähdimme kohti Vantaata tasapelipisteen kera ja ennen kaikkea ilman uusia loukkaantumisia, Väisänen kiitteli.

– Nyt on tärkeää, että saamme joukkueen mahdollisimman nopeasti terveeksi ja toivottavasti myös loukkaantuneita pelaajia mukaan joukkueharjoitteluun. Valmistaudumme vielä TPS-peliin ja sen jälkeen Suomen Cupin loppuotteluun.

Taistelupisteen lisäksi illan ilonaiheisiin lukeutui nuoren Ronja Ikosen uran ensimmäinen osuma Naisten Liigassa.

– Ronja nousi tänään tärkeään roolin tekemällä tasoitusosuman, joka oli samalla hänen ensimmäinen liigamaalinsa, Väisänen kehui.

Punamustien pelit Naisten Liigassa jatkuvat lauantaina 8.10. Silloin PK-35 Vantaa saa päätöskierroksen ottelussa vieraakseen Turun Palloseuran. Sarjakauden jälkeen Punamustia odottaa vielä 16.10. Jyväskylässä pelattava Suomen Cupin loppuottelu.

Pallokissat – PK-35 Vantaa 1-1 (1-0)

”Täytyy nostaa joukkueelle hattua siitä, että taistelimme ilman vaihtopelaajia tasapelin.”