Naiset pistejakoon Vantaan paikallisottelussa

14.8.2016

Sarjakauden toinen Vantaan paikallisottelu päättyi pistejakoon, kun PK-35 Vantaa ja TiPS päätyivät tasalukemiin 2-2. PK-35 Vantaa johti Tikkurilassa avausjakson jo 0-2, mutta TiPS nousi toisella jaksolla kahden maalin takaa tasoihin. Voitolla Suomen mestaruus olisi ollut katkolla jo tulevana viikonloppuna, mutta pistejaon myötä ottelupalloa joudutaan odottamaan ainakin syyskuun alkuun asti.

Paikallisottelun juoni oli Tikkurilassa alusta lähtien selvä PK-35 Vantaan hallitsessa palloa ja ollessa aloitteellisempi osapuoli. Kotijoukkue TiPS sen sijaan keskittyi tiiviiseen puolustuspeliin ja vastaiskumahdollisuuksien odottamiseen. Punamustien pelaajista etenkin aktiivisesti töitä tehnyt Roosa Bröijer oli läpi ottelun näkyvässä roolissa.

Ottelun ensimmäinen maalintekopaikka nähtiin vajaan vartin pelin jälkeen, kun Eveliina Parikka pääsi karkaamaan itävantaalaisten puolustukselta. Parikan laukaus suuntautui kuitenkin etukulmasta ohi.

19. minuutilla pallo saatiin kuitenkin maaliin asti, kun TiPSin puolustaja suuntasi epäonnekseen Punamustien läpisyöttöyrityksen oman maalivahtinsa ulottumattomiin. Irtopalloon ehti ensimmäisenä Netta Koso, joka siirsi pallon pienestä kulmasta maaliin.

Punamustien toinen osuma nähtiin vain kaksi minuuttia myöhemmin. Maalitilanne rakentui, kun Parikka syötti pallon Ashley Riefnerille, joka jatkoi pallon eteenpäin Sanna Saariselle. Saarinen huipensi syöttöketjun laukomalla pallon maaliin ja Punamustat kahden maalin karkumatkalle.

Vierailla oli vielä ennen hyvä tilaisuus kolmanteen täysosumaan. Riefner tarjoili Parikalle, joka laukoi kuitenkin yli maalin. Tauolle lähdettiin siiis PK-35 Vantaan 0-2-johdossa.

Toisen jakson alku noudatti samaa kaavaa kuin ensimmäinen 45-minuuttinen. PK-35 Vantaa piti edelleen palloa ja kierrätti sitä tarvittaessa maltillisesti omalla kenttäpuoliskolla. Pian tauon jälkeen PK-35 Vantaa kävi todella lähellä maalintekoa, mutta Saarinen ei kyennyt ohjaamaan Parikan kesoa lähietäisyydeltä maaliin.

Toisessa päädyssä TiPS pääsi hätyyttyelemään vastustajan puolustusta oikeastaan ensimmäisen kerran, mutta kova laukaus suuntautui sivuverkkoon. Itävantaalaiset sen sijaan pysyivät pelissä mukana, kun TiPS-maalivahti Ida-Sofia Helppikangas torjui Parikan laukauksen.

Vieraiden hallinnasta huolimatta TiPS onnistui kaventamaan 65. peliminuutilla. Vihreäpaitojen Nicole Waters toimitti pallon maalin edustalle ja Punamustien Tiia Peltonen ohjasi epäonnekseen pallon omaan maaliin.

TiPSin tasoitusosuma syntyi 82. minuutilla, kun kotijoukkueelle tuomittiin rangaistuspotku. Tia-Maria Jaakonsaari rikkoi Melleriä rangaistusalueella ja erotuomari määrästi pallon yhteentoista metriin. Minna Pelkonen laukoi pallon maaliin ja nosti tikkurilalaiset tasoihin.

Kotijoukkue oli lopulta lähellä jopa johtomaalia. TiPS sai 85. peliminuutilla noin 25 metristä vapaapotkun, jonka Waters laukoi vaarallisesti. Punamustien maalia vartioinut Velma Oikarinen ei onnistunut vangitsemaan laukausta ja pallo oli lähellä lipsahtaa toistamiseen vieraiden maalin perukoille. Lopulta Oikarinen ehti kuitenkin ajoissa pysäyttämään pallon lähes maaliviivalta.

Ottelu päättyi lopulta lukemiin 2-2, joten PK-35 Vantaa koki sarjakauden kolmannen pistemenetyksensä. TiPS sen sijaan ylsi sarjapisteille toista kertaa tällä kaudella. Tasapelin myötä PK-35 Vantaa ei pääse yrittämään Suomen mestaruuden varmistamista vielä ensi viikonloppuna, mutta muiden pelien tulosten myötä joukkue otti jälleen yhden askeleen kohti mestaruutta.

Punamustien lähin uhkaaja TPS pelasi samaan aikaan tasapelin Åland Unitedia vastaan, joten PK-35 Vantaa säilytti yhdentoista pisteen sarjajohtonsa. Naisten Liigan runkosarjaa on jäljellä enää yksi kierros, joten PK-35 Vantaa pääsee syyskuun alussa alkavaan yläloppusarjaan sarjan piikkipaikalta. TiPS sen sijaan jatkaa syksyllä pelejään alemmassa loppusarjassa.

”Meidän pitää ottaa tästä opiksemme”

PK-35 Vantaan päävalmentajan Jari Väisäsen mukaan vierasjoukkueella oli useita tilaisuuksia ratkaista peli edukseen jo avausjaksolla, mutta tällä kertaa maalintekopaikkoja ei kyetty hyödyntämään riittävän tehokkaasti.

– Ensimmäisellä jaksolla teimme kaksi maalia, mutta meillä oli niiden lisäksi pari paikkaa tappaa peli. Ottelu oli meillä avausjaksolla täysin hallussa, Väisänen sanoi.

– Myös toinen jakso alkoi hallinnassamme, mutta peli oli ehkä hermostunutta. Kierrätimme palloa vähän alempana, mutta meillä oli myös paikkoja ratkaisuosumaan. TiPS puolusti hyvin ja pääsi pelaamaan palloa selustaan, minkä jälkeen jouduimmm juoksemaan omaa maalia kohti. TiPSillä ei ollut kovin montaa paikkaa, mutta he laittoivat niistä sisään

Väisäsen mukaan lauantai-iltapäivän tasapelille ei löydy yhtä selkeää syytä.  Lopputulos oli jälleen usean tekijän summa.

– Loppua kohden meille alkoi tulla virheitä ja pelivarmuutemme vähän katosi. Ehkä ajattelimme pelin olevan jo ohi. Valmennuskaan ei välttämättä ollut täysin hereillä, Väisänen tuumi.

– TiPSille kuitenkin kaikki kunnia hyvästä taistelusta ja puolustamisesta. He tekivät omalla pelitavallaan sen, mihin pystyivät.

Vaikka johtoaseman menettäminen oli Punamustille pettymys, tasapeli saattoi Väisäsen mukaan olla myös hyvä muistutus siitä, että mitään ei saa jalkapallossa ilmaiseksi.

– Tämä tulos oli meille jälleen herätys, josta meidän pitää ottaa opiksemme. 0-2-johto ei aina riitä, jos asioita ei hoideta loppuun asti kunnolla.

TPS pelasi samaan aikaan omassa ottelussaan niin ikään tasapelin, joten mestaruustaistelun asetelmat eivät muuttuneet. Väisänen kuitenkin muistutti, että jatkossa Punamustien on saatava otteisiinsa lisää suoritusvarmuutta.

– Meidän pitää olla tyytyväisiä siihen, että etumatkamme pysyi ennallaan. Siinä mielessä piste oli lopulta tärkeä, Väisänen totesi.

– Jatkossa meidän pitää parantaa omaa pelaamistamme. Meidän pitää keskittyä enemmän yksittäisiin tilanteisiin ja pyrkiä varmempiin suorituksiin sekä selkeämpiin ratkaisuihin. Lisäksi meidän pitää parantaa kenttätasapainoamme. Uskon joukkueemme pystyvän siihen.

Naisten Liigan runkosarjan päätöskierros pelataan tulevana lauantaina 20.8. PK-35 Vantaan osalta runkosarja päättyy kotiottelulla FC Honkaa vastaan.

TiPS – PK-35 Vantaa 2-2 (0-2)

”Meidän pitää olla tyytyväisiä siihen, että etumatkamme pysyi ennallaan”