Naiset pilkuilla Suomen Cupin finaaliin

3.8.2016

Punamustien naiset etenivät tiistai-iltana kahden vuoden tauon jälkeen Suomen Cupin loppuotteluun. Välieräottelussa PK-35 Vantaa kaatoi Turun Palloseuran tiukan väännön päätteeksi. Paimiossa pelatusta välierästä muodostui pitkä jännitysnäytelmä, joka ratkesi Punamustien eduksi vasta rangaistuspotkukilpailussa.

Kotijoukkue TPS aloitti ottelun vahvasti. Ensimmäisen kahdenkymmenen minuutin aikana Punamustilla oli vaikeuksia saada omaa peliään käyntiin. Alun hyvästä paineesta huolimatta TPS ei kyennyt murtautumaan vaarallisille maalintekopaikoille.

Vaikean alun jälkeen PK-35 Vantaan peli alkoi hiljalleen loksahtaa kohdilleen ja ote siirtyi vieraille. Sanna Saarinen pääsi laukomaan rangaistusalueelta, mutta turkulaispuolustaja ehti laukauksen tielle. Sanni Franssi sen sijaan tarjoili oivallisen kantapääsyötön Roosa Bröijerille, jonka laukaus suuntautui kuitenkin ohi maalin.

Turkulaisten avausjakson vaarallisimmaksi tilanteeksi jäi Ria Ölingin vapaapotku, joka muutti Punamustien pelaajista suuntaa ja painui ohi maalin. Tauolle lähdettiin siis tasalukemissa 0-0.

PK-35 Vantaa sai jo avausjakson loppua kohden peliään paremmin kulkemaan, mutta tauon jälkeen vieraat ottivat ohjat selvästi omiin käsiinsä. Punamustien hallinta tuotti myös hyviä maalintekopaikkoja, joita ei kuitenkaan kyetty hyödyntämään. Toisen jakson ensimmäisestä maalintekoyrityksestä vastasi vieraiden Netta Koso, joka laukoi pallon noin 20 metristä ohi maalin.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Bröijer eteni hyvin rangaistusalueen rajalle, mutta laukoi ohi maalin. Roosa Toivanen sen sijaan pääsi laukomaan kulmapotkun jälkitilanteesta, mutta veto painui niukasti takayläkulman ohi.

TPS oli toisella jaksolla ottavana osapuolena Punamustien hallitessa peliä, mutta ottelun loppuhetkillä turkulaiset olivat lähellä maalintekoa. Sini Laaksonen laukoi 84. peliminuutilla hyvän vapaapotkun, jonka vieraiden maalia vartioinut Velma Oikarinen torjui näyttävästi yläkulmasta.

Myös PK-35 Vantaalla oli tilaisuutensa myöhäiseen johtomaaliin. Ottelussa pelattiin jo lisäaikaa, kun Franssi pääsi laukomaan noin paristakymmenestä metristä. Mustavalkoisten onneksi laukaus kolahti ylärimaan, joten kotijoukkue selvisi säikähdyksellä. Varsinainen peliaika päättyi lukemiin 0-0, joten ottelu venyi jatko-otteluun.

120 minuuttia ilman maaleja

Jatko-ottelussa hyvät maalintekoyritykset jäivät vähiin. TPS onnistui luomaan painetta Punamustien puolustusalueelle ja sai useita kulmapotkuja. Kaikkiaan turkulaisilla oli ottelussa kymmenen kulmapotkua, jotka eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta. PK-35 Vantaan puolustus onnistui kerta toisensa jälkeen purkamaan tilanteet.

Jatko-ottelun jälkimmäisen viisitoistaminuuttisen alussa TPS pääsi kahden pelaajan voimin vastakkain Oikarisen kanssa. Viimeistely-yritys suuntautui kuitenkin suoraan päin Punamustien maalivahtia. Turkulaishyökkäys jäi lopulta ottelun viimeiseksi vaarallliseksi maalintekopaikaksi, joten 120 minuuttia ei riittänyt ratkaisemaan joukkueiden paremmuutta.

Maalittoman jatko-ottelun jälkeen ratkaisua haettiin rangaistuspotkukilpailulla. Punamustien pelaajista yhdestätoista metristä onnistuivat Tia-Maria Jaakonsaari, Sanna Saarinen ja Ashley Riefner. Vierasjoukkueen sankariksi nousi kuitenkin maalivahti Oikarinen, joka torjui viidestä turkulaislaukauksesta peräti kolme.

Kahtena edellisenä vuonna Punamustien cup-taival on päättynyt kirvelevästi välierävaiheeseen, mutta nyt joukkue pääsi juhlimaan finaalipaikkaa parin vuoden tauon jälkeen. Pitkäksi venyneen välierän rangaistuspotkukilpailu ratkesi lopulta PK-35 Vantaan eduksi lukemin 2-3, kun Oikarinen torjui TPS:n viidennen laukojan yrityksen.

PK-35 Vantaa tyrehdytti TPS:n vahvuudet

Punamustien päävalmentajan Jari Väisäsen mielestä Punamustilla oli Paimiossa pieniä käynnistymisvaikeuksia, mutta pelin edetessä vieraat saivat kenttätapahtumista hyvän otteen.

– Ensimmäisen jakson alussa emme oikein saaneet peliämme käyntiin ja TPS sai hyvää painetta. Maalipaikoille he eivät päässeet, mutta TPS sai joka tapauksessa peliin paremman alun kuin me, Väisänen sanoi.

– Toinen puoliaika oli selvästi meidän hallintaamme. Olisin tietysti toivonut, että olisimme saaneet pallon maaliin jo peliajan puitteissa, sillä meillä oli hyviä paikkoja.

Paimiossa nähtiin tiukka vääntö, jossa molemmat joukkueet pelasivat tuomarin sallivan linjan mukaisesti kovaa.

– Tuomari antoi pelata kovaa puolin ja toisin. Jotain jäi ehkä viheltämättäkin, mutta linja oli tasapuolinen, Väisänen totesi.

Nihkeää alkua lukuun ottamatta Väisänen oli jälleen tyytyväinen joukkueensa pallolliseen pelaamiseen.

– Alakertamme avasi peliä rauhassa. Pystyimme tosi usein purkamaan TPS:n hyvän prässin. Välillä pelasimme myös pidempää palloa, joten siinä mielessä pelimme oli vähän aiempaa monipuolisempaa. Myös Velma osallistui pelin avaamiseen hyvin ja välillä vähän huijasi vastustajan kärkiä kylmäpäisillä suorituksillaan.

– Saimme hyödynnettyä keskustan kautta pelaamista. Alussa meillä oli sen suhteen vähän vaikeuksia, mutta kun saimme sen toimimaan, pääsimme peliin paremmin mukaan. Loppua kohden olimme vahvoja, Väisänen tiivisti.

Päävalmentaja jakoi kiitosta joukkueensa puolustuslinjalle ja tolppien välissä hienon ottelun pelanneelle Oikariselle. Väisäsen mukaan PK-35 Vantaa onnistui hyvällä puolustuspelillään ottamaan TPS:n vahvuudet pois pelistä.

– TPS sai luotua painetta pitkillä palloilla ja lopussa heilläkin oli paikkoja, jotka Velma onnistui selvittämään. Pääsääntöisesti onnistuimme kuitenkin tyrehdyttämään TPS:n nopeat vastaiskut ja puolustuksemme sai pidettyä Ria Ölingin poissa maalintekopaikoilta.

– Toisen jakson lopussa TPS:llä oli hyvä vapaapotku kaukaa, mutta Velma teki äärettömän tärkeän torjunnan. Se oli todellinen ”gamesaver”, Väisänen kehui.

PK-35 Vantaa on pelannut Suomen Cupin loppuottelussa viimeksi kaudella 2014. Nyt joukkue eteni viime vuosien välieräpettymysten jälkeen jälleen finaaliin. Väisäsen mukaan se oli yksi Punamustien ennen kautta asettamista tavoitteista.

– Tavoitteenamme oli päästä Suomen Cupissa pidemmälle kuin viime vuosina. Siinä mielessä olemme siis aikataulussa.

Toisessa välierässä FC Honka kaatoi Kuopion Pallokissat lukemin 2-1 ja eteni Punamustien finaalivastustajaksi. Naisten Suomen Cupin loppuottelu pelataan sunnuntaina 16.10. Jyväskylässä.

TPS – PK-35 Vantaa 0-0 rp. 2-3

”Tavoitteenamme oli päästä Suomen Cupissa pidemmälle kuin viime vuosina. Siinä mielessä olemme nyt aikataulussa.”