UUTISET

Tia Painilainen Yhdysvaltojen yliopistosarjaan

6.7.2016

Hyvän alkukauden PK-35 Vantaan riveissä pelannut Tia Painilainen siirtyy Yhdysvaltojen yliopistosarjaan. Kolmatta kauttaan Punamustia edustanut 19-vuotias Painilainen muuttaa Tucsoniin, jossa hänen uusi opinahjonsa ja joukkueensa on The University of Arizona.

VJS:n riveistä PK-35 Vantaan liigajoukkueeseen noussut Painilainen oli voittamassa Suomen mestaruuksia kausina 2014 ja 2015. Lisäksi hän pääsi viime kaudella tekemään ensiesiintymisensä naisten Mestarien liigassa ja nousi myös A-maajoukkueen pelaajarinkiin.

Painilainen matkustaa Yhdysvaltoihin tänään. Hänen mukaansa mieli on samaan aikaan innostunut ja haikea.

– Totta kai on haikeaa lähteä Suomesta, mutta odotan tosi innolla uusia seikkailuja ja haasteita siellä. Vähän tietysti jännittää, mutta enemmän on sellainen odottava fiilis, kun pääsen katsomaan mikä siellä on homman nimi, Painilainen sanoi.

Luvassa kovatasoisia pelejä

Jalkapallon pelaamisen ohella Painilainen pääsee samalla opiskelemaan hyvässä yliopistossa. Ennakkotietojen peruteella hänelle on ehtinyt muodostua jo jonkinlainen kuva oppilaitoksesta ja tulevista jalkapalloilullisista haasteista. Painilaisen mukaan kyseessä on tasokas sarja.

– Se on tosi hyvä koulu, joten pääsen tekemään sekä akateemisesti että jalkapalloilullisesti töitä hyvässä paikassa ja haluan kehittyä molemmilla osa-alueilla, Painilainen totesi.

– Odotan saavani siellä hyvää valmennusta. Sarjana tuo konferenssi on oikeastaan kovin mikä siellä on, ja se on myös listattu kovimmaksi. Joka peli tulee olemaan haastava. Saan koko ajan mitata omaa tasoani, kun pääsen pelaamaan muun muassa jenkkien juniorimaajoukkuepelaajia vastaan. Odotan sitä innolla.

Painilainen uskoo yliopistosarjaan siirtymisen palvelevan hyvin hänen tavoitteitaan jalkapalloilijana.

– Yksi tavoite on vakiinnuttaa paikka naisten A-maajoukkueessa eli pysyä ringissä mukana ja saada peliaikaa. Lisäksi haluan pelata ammattilaisena ulkomailla.

Viime vuosilta hyvää oppia

Painilainen vietti PK-35 Vantaan riveissä kaikkiaan kaksi ja puoli kautta. Hänen mukaansa kaudet Punamustissa olivat antoisia ja kehittivät häntä pelaajana.

– Tästä ajasta on jäänyt käteen tosi paljon. Olen kehittynyt todella paljon pelaajana ja saanut pelata kokeneiden pelaajien kanssa, joilta olen oppinut kaikenlaista.

– Lisäksi olen oppinut pallonhallintapeliä, minkä myötä olen saanut paljon lisää rauhallisuutta ja uskallusta pallon kanssa. Minuuttien ja onnistumisten kautta olen tietysti saanut itsevarmuutta, Painilainen kertoi.

Painilaisen mukaan Yhdysvaltojen eri sarjojen välillä on eroja, mutta hän uskoo pelin eroavan jonkin verran siitä, mihin hän on Suomessa tottunut.

– Siellä pelin pitäisi olla fyysisempää, kovempaa ja nopeampaa. Pelaaminen eroaa varmasti pallohallintapelistämme, sillä siellä pelataan varmaan suoraviivaisemmin. Uskon sopeutuvani ja pärjääväni siellä ihan hyvin. Samalla uskon ominaisuuksieni kehittyvän. On kiva päästä katsomaan, millaista peli on siellä, Painilainen tuumi.

Painilainen oli alkukaudesta isossa roolissa ja pelasi suurimman osan otteluista avauskokoonpanossa. Vaikka sarjakausi jää hänen osaltaan kesken, Painilainen uskoo Punamustien menestyvän myös syyskaudella. Hänen mukaansa kyseessä on todella yhtenäinen joukkue.

– Joukkue pärjää ihan varmasti jatkossakin tosi hyvin. Tämä on vahva joukkue, jossa jokaiselle pelipaikalle löytyy huippupelaajia, Painilainen totesi.

– Kiitos kaikille tästä alkukaudesta, joka on ollut taas ihan huippua. Joukkuehenki on ollut tosi hyvä, joten treeneihin on ollut aina helppoa ja kivaa tulla. Meillä on tosi yhtenäinen jengi. Kaikkia tulee ikävä.

PK-35 Vantaa kiittää Tiaa yhteisistä kausista ja toivottaa onnea uusiin haasteisiin!

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot