UUTISET

Naisten sarjakausi alkoi vierasvoitolla Tampereella

2.4.2016

PK-35 Vantaa aloitti Suomen mestaruutensa puolustamisen voitokkaasti. Punamustien liigakausi alkoi hienolla 1-3- vierasvoitolla viime kauden hopeamitalisti Tampereen Ilvestä vastaan. Aikaisesta takaiskumaalista huolimatta PK-35 Vantaa esiintyi Pirkkahallissa pirteästi ja vei kauden ensimmäiset sarjapisteet hyvällä peliesityksellä.

Ottelun alku oli Punamustilta hieman hermostunutta pelaamista ja kotijoukkue karkasi johtoon jo kuudennella peliminuutilla. Ilves pelasi vieraiden huonon purkupallon jälkeen pallon rangaistusalueen oikeaan laitaan Elina Myllymäelle, joka pääsi nokikkain PK-35 Vantaan maalia vartioineen Henriikka Mäkelän kanssa. Myllymäki laukoi pallon etukulmasta maaliin viimeistellen samalla uuden sarjakauden avausosuman.

PK-35 Vantaa kokosi rivinsä nopeasti takaiskumaalin jälkeen. Tasoitusosuma syntyi jo kymmenennellä peliminuutilla, kun Vilma Väisänen antoi Sanna Saariselle vapauttavan pystysyötön rangaistusalueelle. Saarinen eteni pallon kanssa päätyrajalla ja syötti takaviistoon Netta Kosolle, joka laukoi pelivälineen taka-alakulmaan.

Vierasjoukkue siirtyi johtoon heti seuraavasta hyökkäyksestä. Avausmaalin syöttänyt Koso toimi tällä kertaa syöttäjänä. Koso pääsi kääntymään rangaistusalueella ja tarjoili hyvän poikittaissyötön maalin eteen Sanni Franssille, joka pääsi siirtämään pallon lähietäisyydeltä verkon perukoille.

Kahden nopean osuman jälkeen ote pysyi vahvasti vierasjoukkueella. PK-35 Vantaan kontrolloi peliä, vei pelin painopisteen vastustajan kenttäpuoliskolle ja piti Ilveksen poissa maalintekopaikoilta. Tamperelaiset pääsivät kuitenkin kertaalleen laukomaan kaukaa, mutta Mäkelä venyi hienoon torjuntaan yläkulmaan suuntautuneeseen laukaukseen.

PK-35 Vantaalla oli jo avausjaksolla tilaisuutensa lisätä johtoon. Eveliina Parikka pääsi puskemaan kulmapotkusta, mutta pusku kolahti tolppaan. Saarisen hyvä laukaus sen sijaan pysähtyi Ilves-maalivahti Kreeta-Liisa Yli-Säntin torjuntaan. Tauolle lähdettiin siis Punamustien 1-2-vierasjohdossa.

Myös toinen jakso alkoi vierasjoukkueen hallinnassa, mutta noin tunnin pelin jälkeen Ilves pääsi hetkellisesti paremmin peliin mukaan. Tamperelaiset onnistuivat häiritsemään Punamustien pelaamista, mutta kovin vaarallisille maalintekopaikoille Ilves ei päässyt.

Lyhyen suvantovaiheen jälkeen PK-35 Vantaa otti pelin jälleen komentoonsa. Franssi pelattiin nokikkain maalivahdin kanssa, mutta laukaus suuntautui suoraan päin Yli-Sänttiä.

PK-35 Vantaan kolmas osuma syntyi lopulta 81. peliminuutilla. Franssi pääsi kiertämään maalivahdin, mutta ajautui liian lähelle päätyrajaa. Lopulta hän antoi hyvän syötön takaviistoon ja tilanteeseen noussut Hanne Ojanperä laukoi pallon tyhjään maaliin.

1-3-osuman jälkeen Väisäsellä oli vielä hyvä tilaisuus iskeä kotijoukkueen neljäs osuma, mutta hyvän ottelun pelannut Yli-Säntti torjui alakulmaan suuntautuneen laukauksen. Lisämaaleja ei enää nähty, joten PK-35 Vantaa vei sarjakauden avausottelun nimiinsä lukemin 1-3.

Kolmen pisteen lisäksi sarja-avauksessa oli Punamustien kannalta myös muuta iloittavaa. Nuoret Mäkelä ja Roosa Toivanen tekivät ensiesiintymisensä Naisten Liigassa. Kaksikko pelasi täyden ottelun ja osoitti heti pärjäävänsä Suomen korkeimmalla sarjatasolla.

Hyvä peliesitys molempiin suuntiin

PK-35 Vantaan päävalmentaja Jari Väisänen oli luonnollisesti tyytyväinen voitokkaaseen sarja-avaukseen. Ilves oli viime kaudella Punamustien kovin kilpakumppani, joten Tampereella pelattu vierasottelu oli heti hyvä tasonmittari.

– Tätä parempaa alkua ei voi toivoa. Ilves on kuitenkin tosi kova joukkue. Pelin alku oli meiltä vähän sekavaa. He laittoivat alakertamme vähän paineeseen ja pääsivät tekemään aikaisen maalin, mutta sen jälkeen saimme oman pelimme kulkemaan ja onnistuimme tekemään nopeasti kaksi maalia. Sen jälkeen pystyimme kontrolloimaan peliä ja luomaan tilanteita, Väisänen kertasi kenttätapahtumia.

– Meillä oli muutama lähes tuhannen taalan paikka, joista olisimme voineet ratkaista pelin jo aikaisemmin. Ilveksen maalivahti hoiti kuitenkin lähitorjunnat hyvin.

Väisäsen valmentajakollega Pasi Jaakonsaari oli samoilla linjoilla.

– Se oli tietysti tärkeintä, että saimme kolme pistettä. Olimme alussa vähän unessa ja meille tuli virheitä, joista he pääsivät rankaisemaan. Sen jälkeen pelimme lähti rullaamaan paremmin. Kahdella nopealla maalilla pääsimme kuittamaan takaiskumaalin ja pääsimme jopa edelle, mikä loi vastustajan leiriin vähän epävarman tunnelman. Hallitsimme mielestäni peliä koko ajan aika hyvin, Jaakonsaari sanoi.

– Vaikka he tekivät ensimmäisen maalin, olin luottavainen. Hyökkäyksemme on niin hyvä, että tiesin meidän pystyvän tekemään maaleja. Meillä on vaarallinen hyökkäys, jossa on nopeita pelaajia ja taustalla hyviä pallonpelaajia.

Hyökkäyspelin lisäksi valmennusosasto oli tyytyväinen myös joukkueensa puolustuspeliin. PK-35 Vantaa onnistui pitämään Ilveksen poissa vaarallisimmilta maalintekosektoreilta.

– Sanoisin, että 80 prosenttia pelistä pystyimme kontrolloimaan puolustuspelaamistamme. Totta kai välillä tulee hetkiä, jolloin jalka vähän hyytyy ja vastustaja pääsee prässin ohi, mutta niistäkään ei tullut mitään vaarallisia tilanteita, Väisänen tuumi.

– Mielestäni alakertamme on nyt oppinut selkeästi enemmän putoamaan vastustajan pitkissä palloissa. Niistä ei tainnut tulla tässä pelissä yhtään läpijuoksua. Vaarallisimmat tilanteet tulivat huonoista purkupalloistamme. Puhuimme niistä puoliajalla ja toisella jaksolla niitä ei enää tullut samallla tavalla, Jaakonsaari totesi.

Nuorille pelaajille vastuuta

PK-35 Vantaa lähti uuteen sarjakauteen selvästi nuorentuneella joukkueella. Viime kauden päätteeksi lähteneiden pelaajien tilalle on noussut uusia vastuunkantajia, jotka osoittivat Tampereella olevansa valmiita Naisten Liigaan haasteisiin. Liigadebyyttinsä tehneet Mäkelä ja Toivanen olivat siitä hyviä esimerkkejä.

– Meillä on nuori joukkue, mutta se osoitti tänään pystyvänsä pelaamaan hyvää jalkapalloa. Viime kauden tavoitteemme oli ajaa nuoria pelaajia sisään. Nyt se alkaa kantaa hedelmää ja näkyy myös kentällä. Pelaajamme tietävät, mitä haluamme. Haluamme heidän olevan rohkeita ja uskaltaan pelata pahoissakin paikoissa. Se on pelaajien kehittämisen kannalta yksi tärkeimmistä asioita.

Punamustien maalivahtivalmentaja Jouni Puttonen kiitteli nuoren Mäkelän ensiesiintymistä Naisten Liigassa. Hän muistuttaa, että aikainen takaiskumaali ei ole maalivahdille ikinä helppo tilanne.

– ”Hemppaa” varmaan jännitti. Alku ei ollut helppo, kun Ilves teki nopean maalin ennen kuin oli tullut oikeastaan yhtään vetoa. Maalia ei voi laittaa hänen piikkiinsä, mutta hän kokosi itsensä hienosti sen jälkeen. Nopea takaiskumaali ei näkynyt Hempan otteissa juuri ollenkaan, Puttonen arvioi.

– Hän pelasi hyvän, tasapainoisen pelin. Hemppa pelasi varmasti ja oli jalalla hyvä. Olemme jo treeneissä nähneet, että molemmat maalivahtimme täyttävät paikkansa. Meillä ei todellakaan ole maalivahtiongelmaa. Hemppa otti nyt ensimmäisestä liigapelistään voiton ja nyt hän lähtee pelaamaan alle 19-vuotiaiden EM-jatkokarsintaa hyvillä mielin.Toivottavasti hän onnistuu myös siellä yhtä hyvin.

Punamustien ottelut Naisten Liigassa jatkuvat lauantaina 16.4. Silloin PK-35 Vantaa saa kotiavauksessaan vieraakseen Turun Palloseuran.

 

Ilves – PK-35 Vantaa 1-3 (1-2)

”Meillä on nuori joukkue, mutta se osoitti tänään pystyvänsä pelaamaan hyvää jalkapalloa.”

 

PK-35 Vantaan avauskokoonpano:

5 Tia Painilainen

6 Mimmi Nurmela

7 Sanni Franssi

8 Vilma Väisänen (87´ Elina Salmi)

9 Netta Koso (66´ Hanne Ojanperä)

11 Eveliina Parikka

12 Henriikka Mäkelä

13 Sanna Saarinen (89´ Ella Hopponen)

21 Tia-Maria  Jaakonsaari

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer

 

Vaihtopelaajat:

1 Velma Oikarinen

14 Elina Salmi

15 Hanne Ojanperä

16 Selina Mustajoki

18 Ella Hopponen

 

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.

Arkistot