UUTISET

Naisten sarja-avaus huomenna Tampereella

31.3.2016

Punamustien pitkä odotus päättyy huomenna, kun Naisten Liigan kausi 2016 potkaistaan käyntiin. Hallitseva mestari PK-35 Vantaa avaa sarjakauden vierasottelulla viime kauden hopeamitalisti Tampereen Ilvestä vastaan. Ottelu pelataan perjantaina 1.4. klo 18.30 Pirkkahallissa Tampereella.

Viisi ja puoli kuukautta sitten PK-35 Vantaa juhli Myyrmäessä toista peräkkäistä Suomen mestaruuttaan. Nousijajoukkueena kauteen lähtenyt Ilves sen sijaan iloitsi toisella kenttäpuoliskolla hopeamitaleistaan. Piste-eroa kahden kärkijoukkueen välille kertyi viime kaudella lopulta 12 pistettä.

PK-35 Vantaa on valmistautunut uuteen sarjakauteen huolellisesti. Joukkue pelasi valmistautumiskauden aikana peräti kymmenen harjoitusottelua, joista kuudessa vastustajana oli poikajoukkue. Naisjoukkueita vastaan PK-35 Vantaa on pelannut tänä vuonna neljä harjoitusottelua. Kotimaisista joukkueista PK-35 Vantaa on voittanut TPS:n 2-0 ja pelannut FC Hongan kanssa kahdesti tasan.

Sarja-avaukseen valmistavassa kenraaliharjoituksessaan PK-35 Vantaa voitti ruotsalaisen pääsarjajoukkue Djurgårdenin Tukholmassa lukemin 2-3. Punamustien maaleista vastasivat Eveliina Parikka ja kahdesti osunut Sanni Franssi, joka on ollut läpi valmistaumiskauden vahvassa maalivireessä.

Ilves sen sijaan on pelannut neljä harjoitusottelua muita Naisten Liigan joukkueita vastaan. Tamperelaiset kaatoivat Pallokissat ja HJK:n yhden maalin erolla, mutta TPS:n vieraana Ilves kärsi 3-0-tappion. FC Honkaa vastaan tupsukorvat pelasivat tasan 1-1. Punamustien tapaan myös Ilves kohtasi helmikuussa Djurgårdenin. Tamperelaisten osalta kansainvälinen ottelu ei kuitenkaan sujunut tuloksellisesti yhtä hyvin, sillä Ilves hävisi Tukholmassa maalein 3-0.

Molemmat joukkueet ovat pelanneet tänä vuonna jo yhden kilpailullisen ottelun Suomen Cupissa. PK-35 Vantaa eteni avauskierrokselta jatkoon kaatamalla HPS:n maalein 0-6. Ilves sen sijaan pudotti HyPS:n lukemin 1-7.

Viime kaudella PK-35 Vantaa ja Ilves kohtasivat kolmeen otteeseen. Runkosarjassa PK-35 Vantaa voitti kotikentällään lukemin 3-2 ja Tampereella maalein 0-3. Yläloppusarjan päätösottelu Myyrmäessä päättyi 2-2-pistejakoon. Viime kaudella Naisten Liigan maalipörssin 24 osumallaan voittanut Heidi Kollanen oli tehokas myös Punamustia vastaan, sillä hän viimeisteli keskinäisissä peleissä kaikki Ilveksen neljä osumaa.

PK-35 Vantaa lähtee perjantaina alkavaan sarjakauteen nuorentuneella joukkueella, sillä moni joukkueen kokeneemmista pelaajista lopetti uransa tai siirtyi toisiin seuroihin. Alkavalla kaudella PK-35 Vantaan pelaajarunko on yhdistelmä kokeneita liigapelaajia ja lupaavia nuorisomaajoukkuepelaajia. Punamustien ainoa täysin uusi sopimuspelaaja on VJS:sta saatu hyökkääjä Ronja Ikonen.

Tamperelaisten riveissä vaihtuvuus on ollut pienempää. Neljästä joukkueen jättäneestä pelaajasta nimekkäin on yli sata A-maaottelua pelannut Katri Mattsson, joka päätti peliuransa viime kauteen. Uutena pelaajana Ilveksen ryhmään on liittynyt Turusta siirtynyt Heidi Rannikko.

Punamustien pelaajista sarja-avauksesta ovat varmuudella sivussa polvileikkauksesta toipuva toppari Tiia Peltonen sekä niin ikään polveaan kuntouttava Ikonen.

Pitkä odotus päättyy vihdoin

PK-35 Vantaan päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan joukkue on valmiina sarja-avaukseen. Edellisen kauden päättymisestä on kulunut jo yli viisi kuukautta, joten uuden kauden alkua on odotettu hartaasti.

– Taustalla on pitkä harjoituskausi. Uusiutunut joukkue on varmasti odottanut, että pääsee näyttämään osaamistaan. Olemme mielestäni harjoitelleet hyvin ja pelanneet paljn hyviä harjoituspelejä, joiden myötä olemme saaneet ajettua pelaajia ja pelitapaamme sisään, Väisänen sanoi.

Viime viikonlopun kenraaliharjoituksessaan PK-35 Vantaa kaatoi ruotsalaisen Djurgårdenin Tukholmassa lukemin 2-3. Väisäsen mukaan ottelu valmisti Punamustia hyvin perjantain Ilves-kohtaamiseen.

– Djurgården-ottelu oli meiltä pelirohkea esitys. Uskalsimme ottaa roolia ja pystyimme pelaamaan omalla tavallamme myös ahtaissa paikoilla. Lisäksi saimme erikoistilanteet ja pelaajavartioinnin toimimaan paremmin. Puolustuspään pelaaminen oli siinä pelissä selkeästi tämän vuoden parasta.

– Saimme siinä pelissä toteutettua kovaa joukkuetta vastaan niitä asioita, joita haimmekin. Se toi varmasti hyvää itseluottamusta pelaajille ja myös valmentajille, Väisänen totesi.

Väisänen myöntää, että sarja-avaus on aina tavallista jännittävämpi ottelu. Samalla hän on kuitenkin korostaa, että tässä tässä vaiheessa kautta tärkeintä on saada joukkueen oma peli toimimaan.

– Ensimmäisessä pelissä kaikilla on varmaan jännitystä vatsan pohjalla. Tässä vaiheessa ei kannata lähteä liikaa miettimään lopputulosta, vaan mietimme niitä pelin pieniä palasia, jotta saamme pelimme toimimaan. Pääasia on saada ehjä ja tasapainoinen peliesitys. Jos saamme paljon onnistumia, saamme toivottavasti myös maalipaikkoja. Olemme harjoitelleet maalintekoa paljon, joten toivottavasti onnistumem myös hyödyntämään paikkamme.

Sarjakausi alkaa lähes kutkuttavimmalla mahdollisella tavalla, kun viime vuoden kärkijoukkueet kohtaavat heti avausottelussa. Väisänen tietää, että Punamustia odottaa Tampereella vahva vastustaja.

– Ilves on tunnetusti hyvin harjoitellut joukkue, jolla on oma pelitapansa. He ovat hyviä erikoistilanteissa ja tulevat kovaa kaksinkamppailuihin. Siihen meidän pitää olla valmiita. Meidän pitää pystyä pelaamaan omaa peliämme, vaikka vastustaja pelaa varmasti kovaa. Lähdemme voittamaan myös kaksinkamppailuita, jotta pallo pysyy meillä, Väisänen linjasi.

Muutamasta poissaolosta huolimatta PK-35 Vantaan kokoonpanotilanne on Väisäsen mielestä sarja-avauksen kynnyksellä hyvä.

– Lähdemme peliin lähes täydellä joukkueella. Nyt pitää vain toivoa, että enää ei tule mitään flunssia tai muuta, jotta saamme jalkeille terveen ja iskukykyisen joukkueen. Nyt edessä on vuoden ensimmäinen haaste.

Naisten Liigan avauskierroksen ottelu Ilves – PK-35 Vantaa pelataan perjantaina 1.4. klo 18.30 Tampereen Pirkkahallissa.

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.