UUTISET

Naisilla voitokas kenraaliharjoitus Ruotsissa

27.3.2016

PK-35 Vantaa pelasi lauantai-iltapäivänä viimeisen harjoitusottelunsa ennen ensi perjantaina alkavaa Naisten Liigaa. Kenraaliharjoitus sujui mallikkaasti, sillä PK-35 Vantaa kaatoi tukholmalaisen Djurgårdenin vieraskentällä maalein 2-3. Hienolla peliesityksellä saavutettu tulos oli Punamustien ensimmäinen voitto ruotsalaisesta pääsarjajoukkueesta.

Ottelu pelattiin keväisen aurinkoisessa säässä Stadhagens IP:n keinonurmella. Vastustaja Djurgården pelaa alkavalla kaudella Ruotsin pääsarjassa Damallsvenskanissa, joten tukholmalaiset tarjosivat Punamustille hyvän tasonmittarin. PK-35 Vantaa oli kuitenkin ottelussa aloitteellisempi osapuoli, kontrolloi peliä ja loi kotijoukkuetta enemmän maalipaikkoja.

Punamustien ensimmäinen maalintekopaikka avautui 16. peliminuutilla Roosa Toivaselle, joka pääsi Sanni Franssin läpisyötön jälkeen nokikkain maalivahdin kanssa. Toivanen ajautui kuitenkin liian lähelle tukholmalaisvahtia ja laukaus pysähtyi torjuntaan.

PK-35 Vantaa joutui suorittamaan ensimmäisen pelaajavaihdon jo 23. peliminuutilla, kun maalivahti Velma Oikarinen loukkasi sormeaan kulmapotkutilanteessa. Oikarinen ei pystynyt jatkamaan peliä, joten Henriikka Mäkelä vaihdettiin hänen tilalleen.

Avausjakso eteni vieraiden komennossa, mutta ottelun avausmaalista vastasi kotijoukkue Djurgården. 1-0-osuma syntyi Johanna Rytting Kanarydin karattua läpiajoon. Tolppien väliin vaihdettu Mäkelä oli maaliltaan ulkona, mutta ei ehtinyt ajoissa palloon. Rytting Kaneryd kiersi Mäkelän ja sijoitti pallon tyhjään maaliin.

Vain minuuttia myöhemmin toisessa päässä nähtiin samanlainen tilanne, kun Franssi karkasi ruotsalaispuolustajilta. Franssi pääsi kiertämään vastaan tulleen maalivahdin, mutta siirsi pallon ohi tyhjän maalin.

Vieraat nousivat kuitenkin tasoihin vain hetki ennen taukovihellystä. Roosa Bröijer antoi vapauttavan syötön Roosa Toivaselle, joka pääsi etenemään vasemmalta laidalta rangaistusalueelle. Toivanen antoi lyhyen poikittaissyötön Eveliina Parikalle, joka sijoitti pallon taka-alakulmaan. Tauolle lähdettiin siis tasalukemissa 1-1.

Punamustien johtomaali syntyi pian tauon jälkeen. Oikealta laidalta keskustaan kaventanut Tia Painilainen antoi 52. peliminuutilla hyvän läpisyötön Franssille, joka pääsi etenemään rangaistusalueelle. Lopulta Franssi laukoi pelivälineen oikealla jalallaan takakulmaan. Tukholmalaisten maalivahti osui palloon, mutta ei kyennyt estämään vierasjoukkueen johto-osumaa.

77. peliminuutilla oli Djurgårdenin vuoro onnistua maalinteossa. Therese Persson sai vapauttavan syötön vasempaan laitaan ja pääsi nokikkain Mäkelän kanssa. Persson laukoi pallon etualakulmaan ja tasoitti tilanteeksi 2-2.

Ottelun neljäs maali ei kuitenkaan jäänyt viimeiseksi, sillä PK-35 Vantaa käänsi ottelun edukseen loppuhetkien maalilla. Punamustien voittomaali syntyi 88. peliminuutilla, kun Bröijer antoi hyvän syötön Parikalle oikeaan laitaan. Parikka pääsi etenemään päätyrajalle ja syötti pallon Franssille maalin eteen. Franssi oli pallon saadessaan selin maaliin päin, mutta pääsi kääntymään helposti ja laukoi pallon läheltä maaliin.

Vierasjoukkueen johtomaalin jälkeen Djurgården haki vielä tasoitusta, mutta ei enää onnistunut luomaan vaarallisia maalintekopaikkoja. PK-35 Vantaa pelasi ottelun huolellisesti loppuun asti ja otti Tukholmasta hienon 2-3-vierasvoiton.

Valmentajat tyytyväisiä peliesitykseen

Punamustien päävalmentaja Jari Väisäsen mukaan joukkue kiinnitti Tukholmassa huomiota erityisesti puolustuspeliin. Ottelun jälkeen hän kuitenkin kiitteli kurinalaisen puolustamisen lisäksi myös joukkueensa hyvää ja monipuolista pallollista peliä.

– Pelin teemana oli puolustaminen, ja mielestäni onnistuimme puolustuspäässä ottamaan Djurgrårdenin keskikentän ja vahvuudet pois pelistä. Tiesimme heidän olevan hyviä erikoistilanteissa, mutta saimme tyrehdytettyä myös ne hyvin. Lisäksi onnistuimme varsin hyvin omissa erikoistilanteissamme.

– Pelimme oli monipuolista. Emme pelanneet ainoastaan lyhysyöttöpeliä, vaan pelasimme palloja myös muodon sisään ja linjan taakse. Se teki meitä vastaan puolustamisen vaikeaksi, Väisänen totesi.

Väisäsen valmentajakollega Pasi Jaakonsaari oli samoilla linjoilla.

– Teemojamme olivat kurinalainen puolustuspeli ja oma pallollinen peli, jotka molemmat onnistuivat hyvin. Hyvä peli lähtee aina puolustuspelistä. Onnistuessaan se mahdollistaa myös hyvän hyökkäyspelaamisen. Painotimme alakerran linjan toimivuutta, ja mielestäni se parani heti. Siihen tuli selkeästi yhtenäisyyttä, Jaakonsaari tuumi.

– Pystyimme tukahduttamaan Djurgårdenin pallollisen pelin täysin. Tämä oli aika tyypillinen peli, jollaisia olemme pelanneet kotimaassa. Vastustaja ei saanut peliään lainkaan käyntiin.

Maalivahtivalmentaja Jouni Puttonen sen sijaan kiitteli Punamustien maalivahtien otteita. Hyvin aloittaneen Oikarisen peli jäi lyhyeksi, mutta hänen loukkaannuttuaan tolppien väliin vaihdettu Mäkelä hoiti tehtävänsä kunnialla.

– Velma aloitti ja onnistui loistavasti. Hän selvitti keskityspallon ja pahan kulman hyvin, mutta satutti sormeaan. Sitten ”Hemppa” tuli kentälle ja pelasi hyvän pelin. Molemmat maalivahtimme olivat jalalla hyviä ja napsivat keskityksiä. Tämä oli selkeää jatkumoa hyviin aiempiin peleihin ja viime aikojen treeneihin, joissa molemmat ovat osoittaneet olevansa hyvässä kunnossa.

Vuoden ensimmäinen sarjaottelu pelataan jo tulevana perjantaina, kun PK-35 Vantaa matkustaa Ilveksen vieraaksi Tampereelle. Punamustien valmentajien mukaan Djurgården-ottelu palveli hyvin sarja-avaukseen valmistautumista.

– Djurgårdeniin verrattuna meillä oli enemmän maalintekopaikkoja, mutta kolme maalia on aina hyvä suoritus. Pystyimme voittamaan Ruotsin pääsarjaseuran omilla vahvuuksillamme ja kurinalaisella puolustamisella. Se antaa hyvin uskoa tekemiseemme ja nostaa pelaajien itseluottamusta, Jaakonsaari sanoi.

– Tämä oli meille äärettömän hyvä kenraaliharjoitus. Onnistuimme siinä, mitä haimme. Monelle pelaajallemme tämä oli ensimmäinen näin kova peli. Tämä teki varmasti hyvää myös joukkuehengelle, Väisänen täydensi.

Naisten Liigan avauskierroksen ottelu Ilves – PK-35 Vantaa pelataan perjantaina 1.4. klo 18.30 Pirkkahallissa Tampereella.

 

Djurgårdens IF – PK-35 Vantaa 2-3 (1-1)

”Pystyimme voittamaan Ruotsin pääsarjaseuran omilla vahvuuksillamme ja kurinalaisella puolustamisella.”

 

PK-35 Vantaan avauskokoonpano:

1 Velma Oikarinen

5 Tia Painilainen

6 Mimmi Nurmela

7 Sanni Franssi

8 Vilma Väisänen

9 Netta Koso

11 Eveliina Parikka

13 Sanna Saarinen

21 Tia-Maria Jaakonsaari

26 Roosa Toivanen

28 Roosa Bröijer

 

Vaihtopelaajat:

12 Henriikka Mäkelä

14 Elina Salmi

15 Hanne Ojanperä

16 Selina Mustajoki

18 Ella Hopponen

 

Yhteistyössä Creature AD:n kanssa.